Avtor Tema: ACANA  (Prebrano 273471 krat)

Inanna

• *
  • Spol: Ženski
    • Wai
ACANA
« Odgovori #450 : 06 April 2011, 13:31:08 »
Menda je imela velika večina teh psov probleme s kostmi, kolki, sklepi, prehitra rast...nekako na to vižo. In to od različnih vzrediteljev, različne linije...
Meni je dala vzrediteljica "njeno" hrano, ki se je tu ne dobi in sem omenila, da bi šla na Acano...in tako sva sploh prišli do te teme. Ona je namreč tudi sodnica in ogromno hodi po tujini po razstavah (v glavnem sever Evrope) in od tam ti podatki. Sama ne hrani s to hrano, kot sem že omenila. Isto mi je povedala vzrediteljica s Finske, katero sem tudi vprašala za mnenje in komentar.
Kot alternativo mi je navedla: Royal canin (ta naj bi bil primerljiv s to, ki jo ima ona), Arden grange, Bosch, Biomill, še nekatere nepoznane oz. se pri nas pač ne dobijo...

TibiQ

• *
ACANA
« Odgovori #451 : 06 April 2011, 13:53:42 »
No, saj ne bom tule raziskave, ki bi potrdila te argumente, delala, ampak meni so take izjave vedno dvomljive - so dejansko spremljali vsakega mladiča potem, ko so ga prodali, kaj je in vodili evidenco razvoja in potem na podlagi tega potegnili ven rezultate? In to skozi neko ustrezno daljše obdobje?

Jean

• *
ACANA
« Odgovori #452 : 06 April 2011, 14:07:02 »
Moji aktivni športni psi so na Acani že dlje časa (leto pa pol, kdaj pa kdaj dobijo tudi Orijen) in jim zelo odgovarja. Edino pri Bamm Bammu moram paziti, da hrana ne vsebuje prevelik delež beljakovin, ker je nagnjen k formiranju kristalov v urinu (struvite crystals, zaradi visokega pH), ampak to je zdaj pod kontrolo in je spet na Acani.

Moji so pa srednje velike pasme (border collie, avstalski ovčar), že odrasli (5, 5 ter 7 let), zelo aktivni.

Inanna

• *
    • Wai
ACANA
« Odgovori #453 : 06 April 2011, 14:24:50 »
Tu se je vse nanašalo konkretno na labradorce. Za druge pasme nisem spraševala, niti ni omenila. Je rekla, da so nekateri striktno s tem hranili in tudi njihovi kupci in kolegi....v glavnem veliko različnih lastnikov labradorcev in so pač opazili ta pojav. In to se je dogajalo tudi pri mladičih iz istega legla, eni hranjeni z Acano in eni z nečim drugim. Prvi probleme, drugi ne. Na podlagi tega mi je tudi odsvetovala to hrano, ona je ni preizkušala, ker ima "svojo", ki se ji obnese.

ursa_9

• *
ACANA
« Odgovori #454 : 06 April 2011, 14:39:53 »
Zakaj bi pa samo labradorci probleme imeli, ostale pasme pa ne? Pa kje kakšen dokaz obstaja ali samo določeni komentarji?

Inanna

• *
    • Wai
ACANA
« Odgovori #455 : 06 April 2011, 15:02:25 »
Ne da samo labradorci, ampak za njih je to govorila, ker so to tudi podatki od vzrediteljev labradorcev. Ne od drugih. Med njimi je potekala ta debata. Za druge pač ne ve oz. se ni zanimala oz. nisem spraševala... zato ne morem nič reči. Če pa je to kdo šel potem dokazovat, pa ne vem. Vem le, da ne hranijo več s to hrano. Mladičev.

TibiQ

• *
ACANA
« Odgovori #456 : 06 April 2011, 15:25:51 »
No, jaz ne pravim da ni res, samo napisala sem, da v take "na uč" oz. "rekla/kazala" argumente, dvomim. Verjela bi šele ko bi deset vzrediteljev, spremljalo (z evidentiranjem) razvoj mladičev različnih krvnih linij v obdobju cca. 5 leti in bi pri tem upoštevali tudi različne faktorje (hrana, priboljški, dodatki, okolje, aktivnost,...).

Pred časom sva se s kolegico pogovarjali o podobni temi.. povezavi hrane z višino psov v zadnjem času (psi postajajo vedno bolj visoki), pa nisva prišli do konca. Lahko gre za rastne hormone v hrani s katero hranimo (v Acani naj jih ne bi bilo), lahko gre pa preprosto za trende ki predvsem v razstavnih linijah zahtevajo velike, postavne pse in take se potem pari naprej,.. Lahko pa gre za vplive okolja,.... Kdo bi vedel. :-\

Inanna

• *
    • Wai
ACANA
« Odgovori #457 : 06 April 2011, 15:36:45 »
Saj jaz tudi ne pravim, da je res. Me pa zanima, če je še kdo slišal oz. ugotovil kaj podobnega. Mnenja pač.
Tu je šlo za več vzrediteljev in lastnikov labijev, ne zgolj za kakšne 3  ;) Iz večih držav celo. In samo glede hrane za mladiče, ne na splošno. Tako, da...
Jo bom pa ob priliki še malo povprašala.
Glede višine psov pa tole: kakor v kateri pasmi  8) Ene grejo pa navzdol z višino ::)

Urška

• *
ACANA
« Odgovori #458 : 06 April 2011, 21:32:40 »
Glede na to, da Acana ni nek hokuspokus ampak hrana z uravnoteženimi deleži sestavin, uravnoteženim razmerjem kalcija in fosforja, vsebuje glukozamin in hondroitin, pa glede na količino psov, ki jih poznam in so zrastli na njej - potem temu mirno rečem popolnoma neargumentirane trditve.

Če na tej hrani zelo počasi in sorazmerno zraste irski volčji hrt, nemška doga, border, nemški ovčar, višavski terrier... potem mislim, da tudi labradorec kot pasma ne bi smel v ničemer izstopati.

Drugače pa ja, verjetno je najboljši Royal Canin, posebno tista vreča, na kateri je narisan labradorec.  >:D

V premislek primerjalna sestava Royal Canin Labrador Retriever Junior http://www.royalcanin.co.uk/pdf/labrador_junior.pdf
in Acana Puppy Large Breed  http://www.championpetfoods.com/acana/fetch-pdf.php?pdf=ACANA-plb.pdf

Sestava:   Royal Canin    Acana

beljakovine     33%        33%
maščobe        14%        15%
kalcij              1%         1,2%
fosfor            0,8%       1,1%
glukozamin       *          800 mg/kg
hondroitin        *          500 mg/kg
*RC - glukozamin + hondroitin 1000 mg/kg

Sestavine:
Royal Canin: riž, dehidrirano perutninsko meso, izolat rastlinskih beljakovin*, koruza, živalske maščobe, koruzni gluten, ječmen, hidrolizirane živalske beljakovine, minerali, ribje olje, rastlinske vlaknine, rastlinska olja (sojino in boragovo), jajca v prahu, pesna pulpa,frukto-oligo-saharidi, luščine in semena trpotca, L-lizin... (sodium polyphosphate, yeast extract (source of manno-oligo-saccharides), hydrolysed crustaceans (source of glucosamine), taurine, DL-methionine, marigold extract (source of lutein), L-carnitine, hydrolysed cartilage (source of chondroitin))
*L.I.P.: beljakovine izbrane zaradi svoje visoke asimilacije

Acana: piščančja mesna moka, parjen oves, sveže meso piščancev proste reje, grah, piščančja maščoba (konzervirana z mešanimi tokoferoli in rožmarinom), rjavi riž, svež pacifiški losos brez kosti (naravni vir EPA in DHA), piščančja jetra, sveža cela jajca, na soncu sušena mlada lucerna, lososovo olje, buča, piščančji hrustanec (naravni vir glukozamina in hondroitina), rdeči delišes (vrsta jabolk), korenje, listje bele repe, brusnice, jagode šmarne hrušice, morske alge organskega izvora (haloga, mehurjasta haloga, pahljačasta rodimenija), koren repinca, koren sleza, brinove jagode, božja rutica, sladki janež, korenina angelike, rakitovec, korenina cikorije, velika kopriva, list malinjaka, pegasti badelj, listi poprove mete, cvetovi ognjiča, cvetovi kamilice, vitamini (vitamin A, holin klorid, vitamin D3, vitamin E, niacin, riboflavin, lizin, tiamin mononitrat, vitamin B12, pirodiksin, folna kislina, biotin), rudninske snovi (železov proteinat, cinkov proteinat, manganov proteinat, kobaltov proteinat, bakrov proteinat), dodani mikroorganizmi (dehidriran produkt fermentacije Lactobacillus acidophilus in Entrcoccus faecium).

Mislim, da je po primerjavi sestave primerjava uporabljenih sestavin tako zgovorna, da nadaljni komentar sploh ni več potreben.

Morda le še cena  >:D:
12 kg Royal Canin Labrador Retriever Junior: 68,57 € (5,71 €/kg)  http://www.zoomarketpreis.si/product_info.php/products_id/636
18 kg Acana Puppy Large Breed: 64,04 € (3,56 €/kg)  http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=3_123&products_id=668

DOB

• *
ACANA
« Odgovori #459 : 06 April 2011, 23:38:39 »
Ojoj kar ne morem verjet ampak RC je dražji od Acane? ??? Ajoj... ::)

Inanna

• *
    • Wai
ACANA
« Odgovori #460 : 07 April 2011, 08:17:26 »
Jaz nimam namena kupovat RC, prvotni plan je bil Acana, zdaj pa res ne vem, ker so me ti podatki vseeno malo zbegali. RC je absolutno predrag, glede na to, kaj ponuja. Tu sploh ni dileme. Je še cel kup bolj primerne izbire. Tista hrana, ki sem jo dobila skupaj z mladičem, je podobne kvalitete kot RC, vendar precej cenejša. Ampak ni šans, da bom komplicirala in naročala iz tujine, niti ni to to, kolikor ugotavljam.
Tudi ne pravim, da so labradorci kaj drugačni ali kakorkoli, le to, da je ta informacija prišla od njihovih vzrediteljev in lastnikov. Nihče pa ni rekel, da je slaba hrana ali karkoli, daleč od tega, samo za mladiče so jo odsvetovali.
Ne bom več drezala v to.

čara

• *
  • Obožujem pse!
ACANA
« Odgovori #461 : 12 April 2011, 19:05:54 »
Urška a vas je kdo iz koroške regije kontaktiral, se zanimal, za Acano?  :-\

EnNa

• *
ACANA
« Odgovori #462 : 15 April 2011, 21:45:59 »
Če ima pes probleme z mehkim blatom, je bolje, da vzamem Acano Pacifico ali Orijen 6fresh fish?

DOB

• *
ACANA
« Odgovori #463 : 15 April 2011, 21:51:59 »
Acano pacifico. Najboljši kakci baje :).

EnNa

• *
ACANA
« Odgovori #464 : 16 April 2011, 09:47:30 »
Hvala!  :)

polonči

• *
  • *-moja banda-*
ACANA
« Odgovori #465 : 18 April 2011, 20:16:36 »
Mi smo kupili že 3 žakelj (18 kg) Acane in smo zelo zadovoljni. Kakec vredu, dlaka tudi, glede tega, ali bo rad jedel hrano pa itak ni bilo nikoli problema ( :D). Sicer smo malo spremenili način prehranjevanja (1x na dan kuhano/surovo, 1x na dan briketi), vendar ni nikakršnih težav. Tako da vse pohvale Acani :)

Tinka83

• *
ACANA
« Odgovori #466 : 12 Maj 2011, 18:11:19 »
Hellou,
čist kratko vprašanje :D Ker vključuje tudi Acano bom sam tukaj vprašala da ne pišem še v Orijen.
Katera hrana je bolj priporočljiva za shi-tzujko staro 1,5 leta, zmerne aktivnosti, teška 6,5 kg? Acana? Orijen?

Lp in hvala za odgovor.

riry

• *
ACANA
« Odgovori #467 : 12 Maj 2011, 20:09:59 »
Za našo 7 kg psičko je bil orijen premočen - šla je na veliko potrebo 4-5x na dan in kakec ni bil ravno čvrst. Sicer pa probaj z orijenom (jaz bi ji z veseljem to futrala, ma kaj ko ji ni pasalo) , pa če ne bo ok preidi na acano...ali pa kar direkt na acano, če je bolj "kavčarskega" tipa ;).

Urška

• *
ACANA
« Odgovori #468 : 13 Maj 2011, 02:15:01 »
Popolnoma odvisno od posameznega psa, moja osebna preferenca je sicer Orijen, nova različica z 80% mesa je še posebej ješča, tako, da poskusite, svetujem pa vam počasen prehod iz stare na novo hrano, se pravi mešanje briketov, počasi zmanjšujte delež stare hrane in povečujte delež nove.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
ACANA
« Odgovori #469 : 13 Maj 2011, 08:34:02 »
Poznam shih-tzujko, ki je na Orijenu že nekaj časa in nima nobenih težav, tako da ti svetujem da poskusiš pa boš videla kako in kaj..

TibiQ

• *
ACANA
« Odgovori #470 : 13 Maj 2011, 09:41:23 »
Jaz se tudi ubadam z enim vprašanjem in sicer psica s 33kg (kar je sicer pod spodnjo mejo za pasmo, pa še psica je relativno velika za pasmo - ampak ima lažje kosti, manj mišic in več špeha) je na dnevni dozi Acane Pacifica 2x 150g. Ni pa ravno zelo aktivna - cca. 2,5h sprehoda (normalna do hitra hoja) dnevno (1 zjutraj, 1,5 popoldne) in sem in tja kakšna igra z žogicami, razni trikci, pa treningi poslušnosti 2x tedensko in obramba 2x tedensko,.. kjer pa se po mojem ne pokuri ravno omembe veliko energije. In jasno, pri trikcih in poslušnosti delamo na priboljške (hrenovke ali jetra), kar ji sicer odštejem od obroka, ampak zelo verjetno ne dovolj, ker "se mi smili"  :-[ :-[ (oz. mora po mojem, sicer neprimernem, občutku dobit vsaj nekaj rednega obroka dopoldne in zvečer).

Iztrebek in vse ostalo je normalno, bi pa morala spravit kilco do dve dol.

Moje vprašanje je pa koliko bi ji morala pravzaprav zmanjšat obrok briketov (koliko je še najmanjša pametna doza), če tisti dan dobi eno hrenovko za trening in glede na to, da mi je to psihično težko izvest, Acana pa le v primerjavi s kakšno drugo hrano vsebuje malenkost več maščob, ali bi bilo smiselno vseeno zamenjat hrano, oz. ali mi mogoče svetujete kakšno drugo, bolj primerno varianto Acane - mogoče light&fit.

miskica

• *
ACANA
« Odgovori #471 : 13 Maj 2011, 10:05:12 »
Če ti kaj pomaga naš primer... moja psica ima 38 kil, torej bi morala dobiti čez 400 gramov briketov. Pa jih dobi največ 250. 170 za večerjo, 70 v kong. Ker poleg tega dobi še priboljške in za zajtrk jogurt.

Naj se ti ne smili, pa ne bo imela preveč kilc in ti tudi ne bo treba menjavat hran  ;)

kalsang

• *
    • kalsang
ACANA
« Odgovori #472 : 13 Maj 2011, 11:50:57 »
Hellou,
čist kratko vprašanje :D Ker vključuje tudi Acano bom sam tukaj vprašala da ne pišem še v Orijen.
Katera hrana je bolj priporočljiva za shi-tzujko staro 1,5 leta, zmerne aktivnosti, teška 6,5 kg? Acana? Orijen?

Lp in hvala za odgovor.

Pri nas sta dve šicujki na Orijenu, obe na senior varianti (je manj masten). Nobenih težav, pravzaprav ravno obratno - sta v veliki boljši kondiciji kot na drugih hranah. Vendar pazi na dozo, da ne bo prevelika. Moji dobita dvakrat na dan dobro pest (ne tehtam, dajem na uč). Nista lačni, ne presuhi, imata dovolj energije za daljše sprehode in vsakodnevno norenje.

Tinka83

• *
ACANA
« Odgovori #473 : 13 Maj 2011, 13:06:37 »

Hval za vse odgovore.

Proces naročanja Orijen je že v teku. ;)

TibiQ

• *
ACANA
« Odgovori #474 : 13 Maj 2011, 13:59:44 »
Hvala miskica. Saj imaš prav. Sem se pravkar spomnila, da so me že enkrat opomnili, da dva bolj prazna lončka dnevno + trening priboljški sploh niso tako malo.

Jaz kar naprej s sabo primerjam, koliko bi bilo zame zadosti, pa se mi potem zdi malo, pozabljam pa, da ima psica le toliko manj kil kot jaz in ves čas, ko sem jaz v službi "na nogah" ona prespi  ;)

No, ampak bom pa vseeno najprej poskusila še z light&fit. Da se ne bom tako slabo počutila če ji bom še zmanjšala dozo  ;)

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
ACANA
« Odgovori #475 : 13 Maj 2011, 14:17:46 »
Samo za primerjavo, moj ima 40,5 kg pa dobiva 400g Pacifice dnevno (200 zjutraj, 200 zvecer) + kaksen dan se priboljske ko trenirava + enkrat na teden kaksno zvako.. Pa nimam obcutka, da je lacen ali karkoli, niti da dobiva prevec, ker je ravnoprav "debel", tako da se mu se rebra cutijo.. Evo slikca (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/226327_1679866202825_1422631556_31393064_1058115_n.jpg) mokrega, kjer se boljse vidi, da je ravno pravsnji.. :P :P

TibiQ

• *
ACANA
« Odgovori #476 : 13 Maj 2011, 15:06:38 »
Ovcka, koliko imata pa dnevnih aktivnosti in kakšne?

Sama se ne štejem ravno med zelo aktivne vodnike (ne tečem s psom, pa tudi hribčki so mi bolj izlet 1x na mesec.. poleti mogoče malo več), ne pa tudi med ravno lene oz. manj aktivne. Najhuje mi je, ko pogledam kakšnega "skoraj verigarja" brez nekih rednih sprehodov in aktivnosti, s katerim se nihče ne ukvarja, pa je do konca fit, mišičast,.. Meni se pa zdi, da v psico le nekaj vlagam, tako z vidika prehranjevanja, kot tudi aktivnosti, pa takole. No, saj ni ravno predebela, ampak tudi suha ni in že zarad njene energije in treningov bi jo morala malo shujšat.

Ne vem če bo odprlo na tejle povezavi
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150151435839589&set=a.10150132633694589.300936.818714588&type=1&theater

Inanna

• *
    • Wai
ACANA
« Odgovori #477 : 13 Maj 2011, 16:02:25 »
Meni zgleda prav lepa psica, lepo grajena...ne vem pa kako naj bi izgledali :-[ :) Mogoče še kakšna druga za primerjavo ??? :)

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
ACANA
« Odgovori #478 : 13 Maj 2011, 16:41:44 »
TibiQ pri nama je aktivnost odvisna od dneva.. Ponavadi je tako: zjutraj 20-30 min sprehoda, da opravi svoje, popoldne/zvecer eno uro/uro pa pol/vcasih dve uri malo bolj aktivno, ali sprehod v njegovem tempu hoje (ima kar hiter tempo, ker hodi vecino casa v kasu, tako da se mu prilagajam), ali kaksen trening poslusnosti enkrat na teden (pa to ne celo uro ampak 5-10 minut, potem igranje - metanje zogic, frizbija), ali samo metanje zogic z metalcem ali metanje frizbija.. S tem da s frizbijem ne pretiravam, parkrat po 5 minut, zogice pa po njegovih zeljah, dokler normalno prinasa nazaj vem, da se ni utrujen, ko se uleze in ne prinese vec narediva pavzo. Potem spet prinese in spet parkrat vrzem. :) Ob bolj "lenih" dneh (mojih, ne njegovih) ali kadar je dez pa sprehode oklestiva tako, da jih ima vsega skupaj samo kaksno uro. In pa, tudi jaz nisem ne vem kok aktiven vodnik, nekaj sem probala lani tect s psom, pa mu je bilo dolgocasno, sem ga mogla vlect za sabo, s kolesom ali rolerji pa tudi ne upam it, nisem dovolj sigurna, da me ne bo kam zvlekel..

Drugace pa, tudi meni Jazz izgleda cisto lepo grajena, ne debela.. Res je, da za kaksne bolj take aktivnosti (recimo pri nama za agility in frizbi) je fajn, da ima kaksno kilco ali dve manj, ne da je v tisti (jaz pravim da je moj trenutno) v razstavni formi, kjer jih ima na zgornji meji. Je se vseeno boljse za kosti in vse, sploh ker so velike pasme, in ze tako je dovolj obremenitev na misice in kosti, kaj sele pri kaksnih skokih.. Tako da ceprav moj ni debel, sem ga probala za teh par kil shujsat, ampak mi ne uspe (ceprav mi je se nekaj strajkal pri hrani pri zadnjih dveh vrecah, in ne poje celih obrokov zvecer, ampak samo pol). Tako da se niti ne sekiram vec, ce ne prej bo zgubil kaj ko ga bom peljala plavat :) Takrat je pa neutruden  :D

TibiQ

• *
ACANA
« Odgovori #479 : 13 Maj 2011, 20:47:39 »
Ovcka hvala! Si me kar malo potolažila  ;) Potem imava aktivnosti približno enako. Sem se že začela sekirat, da spadam med "neodgovorne" in "prelene" lastnike.  :o

Tečem jaz ne, na kolo sva se pa zadnjič opogumili in sem ugotovila da bi še nekako šlo, samo se je potem gonit začela, tako da sedaj spet nisva mogli, ker si z gonečko pač nisem upala kolesarit.

Ja očitno je Jazzka bolj nagnjena k nabiranju maščobnih zalog. No, pa saj ženski spol je bolj nagnjen k temu kot moški  :D

Hvala obema za lep komentar.  ;) Težko dam primerljivo fotko, ker se pri VŠ zaradi dlake, pa črne barve in same zgradbe niti ne vidi tako konstitucija, ampak lahko vama povem, da če naredim pest in s členki podrgnem tam, kjer naj bi bila rebra, ne dobim tistega občutka "makedama" oz. enostavneje.. reber se pri njej ne da otipat - se je treba kar fajn potrudit da jih "prešteješ", pri Ovcki npr. jaz vidim to, na kar bi želela spravit Jazz.

Največji hec je, da se Jazz vsake toliko sama od sebe spravi na "shujševalno" za cel teden ali celo več, ko dejansko poje mogoče 30g briketov na dan, pa bo celo takrat še vedno zamaščena po rebrih.  ::)

Mogoče pa taka je, s tako presnovo in se moram sprijaznit in samo vzdrževat.. čeprav zarad treningov, bi si res želela da jo spravim malo dol, ker dejansko se ji pozna na energiji, pa pri njeni velikosti res tudi obremenjuje sklepe... No, bom poskusila še z light&fit.