S kolegico sva debatirali o dajanju priboljškov psom v takih in drugačnih okoliščinah, tudi v primeru učenja oz. vzgoje s pozitivno motivacijo in kako to vpliva na splošno vedenje psa in načeloma je jasno, da kadar potrjuješ samo željena vedenja, nekako do neželjenega "fehtanja" težko pride, po drugi strani pa se mi je pojavilo vprašanje kako je s tem pri "freestylingu", ko si pripraviš kup priboljškov in potem psu prepustiš da sam počne in ponuja vedenja in ga čisto variabilno nagrajuješ in pes ti pokaže en kup stvari, tudi novih, ko skuša ugotoviti kaj je tisto, zaradi česar bo dobil priboljšek - ali nekaj takega, ker se dosedaj še nisem prav dosti poglobila v ta del, oz. od takrat, ko sem se, sem že malo pozanila. Sama sem enkrat sicer sprobala, pa nisem dokončala, ker je Jazz začela postajat zafrustrirana, ko je naredila vse običajne zadeve in sem jo potrdila samo enkrat vmes, potem pa je, v čakanju novosti, še vedno nisem potrdila in sem se bala, da bi jo čisto minilo, pa predvsem, ker mi ni bilo jasno, kaj to pomeni potem za vse take vsakdanje situacije, ko od psa želim, da npr. mirno leži, ne da mi izvede celo paleto trikcev med večerjo (haha.. "dinner and a show"

) , ker bo mislil, da čakam nekaj drugega, če ga ne potrdim takoj.
In potem mi je nekako kapnilo, saj če tako pogledaš, vsak trikec,.. naučen na tak način (s potrditvami in nagradami) je samo druga oblika fehtanja. Pes dela tisto, kar mu prinaša korist. Če mu korist prinaša mil pogled in sline iz gobca, bo počel to, če mu prinaša korist mirno ležanje, bo počel to, če pa mu korist prinaša hoja po prednjih tacah, bo pa počel to.. vse skupaj so pa samo take in drugačne oblike fehtanja, samo mi sami se moramo odločiti katerih ne maramo in katere bomo potrjevali in v kakšnih okoliščinah jih želimo potrjevat.
No, kakorkoli, še vedno nisem rešila vprašanja "freestylinga" oz. igre "pokaži kaj znaš", pa bi ga rada, predvsem, ker se mi pri raznih, dnevno uporabnih vajah dostikrat zamika meja med fehtanjem (= samodejno ponujanje nekega vedenja, ki je v določenih primerih sicer zaželjeno oz. celo "zahtevano") in odzivanjem na signale. Konkretno en tak primer je tisti, ko hodiva po pločniku in si psica dostikrat (sploh, kadar mi žepi dišijo po siru) skoraj vrat izpahne ob izvajanju šolskega poleg, pa čeprav ji nisem dala nobenega signala naj to počne.