Z mojo logiko pa to ni prav nič skregano. Pri nas imaš samo zelo majhne vzreditelje. Imeti svojega samca je sicer fino, a ga imaš predvsem za druge psice. Pri svojih načeloma iščeš najboljše možne kombinacije, kar domači samec redko je. Tudi če z njim imaš eno leglo, naslednjega načeloma ne boš imel več, saj večina majhnih vzrediteljev, ki vzrejajo za hobi in ne za denar ne bo v nedogled ponavljala ene in iste kombinacije, celo če je ta kombinacija uspešna (ker ne dobiš nič novega ampak samo razmnožuješ ene in iste pse - s čemer sicer tako načeloma ni nič narobe, sploh če imaš kombinacijo, ki daje karakterno dobre delovne pse. A vendar hobi vzreditelji vzrejajo predvsaem zase - ker hočejo pustiti nekaj za naprej in šele v drugem planu za kupce. In če pustijo nekaj za naprej iz svoje vzreje, ne bodo mogli več uporabiti istega samca za naslednjo generacijo). Poleg tega predstavlja nekastriran samec hud logistični zalogaj, če imaš več nesteriliziranih psic. Tako da se mi zdi povsem logično, da imajo manjši vzreditelji samo psice. Kar pogrešam pri nas pa so ljudje, ki bi imeli dobre plemenske samce, tako 2,3, odlične delovne ali razstavne, lahko tudi različnih pasem - včasih jih je bilo nekaj takih ljubiteljev, zdaj za meni bolj znane pasme ne vem več za nobenega. V plemenjaka je namreč treba precej vložiti - razstave ali tekmovanja so za samce večja nuja kot za samice, saj jih sicer noben lastnik psice ne opazi. Poleg tega mora biti samec opažen tudi zunaj slovenije, ker pri nas razen izjemoma pri zelo popularnih pasmah dobi največ skok ali dva letno, kar je za plemanjaka premalo. Priznam da me je že zelo mikalo, da bi si namesto psice pustila doma samca, zelo obetavnega, a sem obupala, ko sem zračunala, koliko bi me zadeva stala. Si preprosto ne morem privoščiti.
Diva, a ti povem, kako so preživele pasme brez takih in drugačnih testov: s kruto selekcijo: pri lovskih so v leglu pustili samo 4 najmočnejše mladiče, ostale so počili ob steno in gotovo. Pustili so večinoma samce, samice so preživele prvih 5 dni samo res najbolj vitalne. Če ni bilo dovolj samcev v leglu. Mladič ali odraščajoč pes, ki je pokazal slab značaj, ni bil sposoben za delat ali je zbolel, je dobil metek. Pri starih naravnih pasmah je bilo podobno - pustili so samo najbolj vitalne, ostalo so brez milosti pobili. Selekcija je bila zlasti izjemno huda pri samicah. Zdaj pa je treba ohraniti pri življenju prav vsakega mladiča.