Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 747220 krat)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #900 : 24 Februar 2012, 11:11:53 »
Citiraj
Plus, da so ti psi zdravstveno pregledani in na poskusni dobi nekaj mesecev preden se odločijo ali bo v redu ali ne.

Pa tudi za vzrejo jih ne jemljejo oz. z njimi nimajo legel pa mimogrede, če jim ponudijo iz zavetišča bodo tudi tam vzeli...

spet zavajamo, postopek je isti tudi će ima pes že rodovnik, sklepam tudi da psi ne smejo biti hendikepirali ali bilokako prikrajšani; le da jim očitno dol visi če je pes cm višji od pasemskega standarda
Logika je tle čisto simpl (sam se jo poskuša spet zrelevatizirat ker gre tudi za nerodovniške pse), če je pes sposoben izvajati določene naloge, na razpisu, je sama vzreja tega očitno dovolj dobra

(pustimo tud dejstvo da bi nabava zgoraj željenih pasem z rodovnikom bil konkreten finančni zalogaj, nemara jih je z notesnikih v DZ izočilo :D, )

andreja

• Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #901 : 24 Februar 2012, 11:23:40 »
Kako relativiziranje neki? Jaz se z njimi strinjam, vem kako poteka, oz. sem govorila s tistimi, ki to dejansko počnejo in v bistvu nič ne sklepam sploh, kar se tiče psov pomočnikov invadilom.

Ah ja... sej vem, da je škoda časa.   :-\

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #902 : 24 Februar 2012, 12:59:39 »
Če se ne motim, je cena za sprejete pse enaka, ne glede na rodovnik - so pa pogoji kar ostri in kandidat mora kar precej pokazat. .
Zanimivo bi bilo videti, kakšen je % uspešnih rodovniških in nerodovniških psov. Še bolj zanimivo bi bilo videti, kolikšen je % nerodovniških psov, ki niso prva generacija po rodovniških starših. Bojim se, da blizu 0.

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #903 : 24 Februar 2012, 15:54:20 »
To so ponavadi že odrasli psi, ki so preostri za civilizirano bivanje.
To, da pa spodbujajo rejo nerodovniških pač ne bo držalo, ker v povprečju ne jemljejo mladičev ampak mlade odrasle pse, brez prave prespektive bivanja v urbanem okolju (skupek genetike in vzgoje).

Bo pa nov izbor popravil povprecje.................... ...............govorim iz izkusenj, seveda  ;D

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #904 : 25 Februar 2012, 10:00:49 »
Pri lovskih pasmah ni ravno  zaradi ostrine ali ker ne bi mogli normalno funkcionirat v urbanem okolju.
 Ker jih tud ne uporabljajo v te namene.
Poanta je bolj kot ne na nosu, zmožnosti naravnih zasnov( nos ...stoja - sploh ptičarji). Zato tudi ptičarji in šarivci.
 Drugačne tiče iščejo kot tiste ta-napadalne ;)... bolj une šverckomerc "tičke"
Mislim , pa da so vsi rodovniški.Kot sem predčasom govorila z nekom ,ki je tudi tam pri teh izborih( In ima sam tudi ptičarko)  je rekel, da se sicer zelo dobro obnesejo, so pa kvečjemu premehki za delo z divjadjo. In ne preostri. :)
So pa bolj navezani na vodnika in  imajo nekako boljšo komunikacijo z svojim vodnikom kot njihovi "tuf" kolegi  :)

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #905 : 25 Februar 2012, 11:29:13 »
Ja, seveda. Sama sem predvsem povdarila ''tuf'' kategorijo. Te, katere poznam imajo bolj ali manj maline, rote in ovčarje. Na moji stari lokaciji bivanja sem dostikrat ob večerih trenirala svoje pse na policijskem dvorišču (če pa imajo zvečer tak fajn osvetljen asfalt, pa ni blata, pa mir je  :P ). Pa so debate padale in tako dalje.  8) No večina psov je bila rodovniških ampak vedno iz druge roke. Psi, ki so bili pri prvem lastniku ''težavni'' pa so potem prišli do njih. Neka mal peščica je bilo tistih, ki so bili načrtno do policije pri vzreditelju ali pa ljudeh, ki načrtno vzgajajo bodoče policijske pse. En vodnik mi je dal dobro ime zanje  -odpadniki  8). Težavni delikventi, ki so si našli smisel življenja na strani pravice.  :P
Pri ptičarskem delu pa je itak pomemben nos. Tistih pa res nisem spoznala.

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #906 : 17 Marec 2012, 17:03:22 »
a če border ni z rodovnikom, bodo problemi z njim? lepo vas prosim. ne podpiram nerodovniške vzgoje..bla bla. ogledalo psa je na drugem koncu povodca in ne v neki psarni. sam bom psa kupil nekje v ilirski bistrici in me prav en k.... briga vsak majhen detalček. že nešteto krat sem videl iste pasme psov eni z eni brez rodovnika, kako so bili oni brez 100x bolše vzgojeni. z rodovnikom pa podivjane zveri, krivi pa so lastniki in njihova pamet. če ima mladiček npr. starše ki imate slabe kolke, kaj je najbolje, da ga ubijemo??nekdo ga bo moral vzeti. saj vaši otroci bodo tudi potomci staršev s polno napakami???? 5rca pametna?zase pa ne? na forumu se deli nasvete, soli pamet svojemu decu in ocenjuj ljudi po 5 postih doma.

Kayya

• Gost
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #907 : 17 Marec 2012, 17:47:52 »
ce o necem nimas pojma bodi raje tiho ker se zelo motis. sam pol nas ne sprasuj za nasvete ko bo tvoj pes zbolu za npr. dizplazijo. mi lahko sam opozorimo in meni gre od tega ze na bruhanje. ob tem nakupu in ob prezgodnji smrti svojega psa pa bos kriv ti.

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #908 : 17 Marec 2012, 17:59:16 »
hehe :) vi to pišete kot pravilo, kar pa seveda ni. če so mladički rojeni in če jih nihče nebo kupil-ker podobni tički kot ste vi,to odsvetujete, kam pa naj jih dajo? koliko je mešančkov, ki so zakon psi. poznam enega, ki je pravi cukr in niti ne vem skom je zmešan, ampak je popolen družinski pes. ga ni takega. ne moti me, da opozarjate. seveda se dogaja,da se gre samo za denar. lep primer so doge in nemški ovčarji. vendar, da pa že v osnovi pes iz dveh borderjev brez papirjev ni vreden nakupa???lahko,da bo moj pes zbolel ja, lahko, da bo prehitro crknil, kaj pa če ga jaz ne bi vzel in ga ne bi maral nihče?

Kayya

• Gost
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #909 : 17 Marec 2012, 18:10:43 »
nihce ni nikoli rekel da so mešanci manjvredni. poglej raje v zavetišče. tam je vecina rezultatov nerodovniske vzreje.

Teja_Luka

• *
  • Fly
    • Fly-kin blog :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #910 : 17 Marec 2012, 19:15:30 »
hehe :) vi to pišete kot pravilo, kar pa seveda ni. če so mladički rojeni in če jih nihče nebo kupil-ker podobni tički kot ste vi,to odsvetujete, kam pa naj jih dajo? koliko je mešančkov, ki so zakon psi. poznam enega, ki je pravi cukr in niti ne vem skom je zmešan, ampak je popolen družinski pes. ga ni takega. ne moti me, da opozarjate. seveda se dogaja,da se gre samo za denar. lep primer so doge in nemški ovčarji. vendar, da pa že v osnovi pes iz dveh borderjev brez papirjev ni vreden nakupa???lahko,da bo moj pes zbolel ja, lahko, da bo prehitro crknil, kaj pa če ga jaz ne bi vzel in ga ne bi maral nihče?

Ne pišem veliko ampak, ker mi gre že na živce ko to vse berem in nekateri pač ne razumete... Ko se bo enkrat nehal kupovat take mladiče, potem jih bodo tudi nehal producirat, men se zdi to nekak logično, vam zgleda ne. Seveda te mladiče bo moral nekdo vzeti, nimam nič proti da se jih PODARI. Ampak da pa kupiš mladiča brez rodovnika za 600€ si pa ... ne bom rekel kaj. Nihče tudi ni rekel da ti rodovnik zagotavlja da tvojemu psu nič ne bo. Mogoče tudi tvojemu brez rodovnika nič ne bo. Ampak če imaš pse rad in želiš da bi jih bilo v prihodnje veliko več zdravih in brez napak, potem boš kupil psa z rodovnikom ali pa odšel v zavetišče. Nihče od nas ki zagovarjamo rodovnik ni rekel da nima rad psov brez rodovnika.
Glede vzgoje pa itak nima rodovnik nič veze, nevem zakaj se to zraven sploh omenja  ???

Lp

čara

• *
  • Obožujem pse!
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #911 : 17 Marec 2012, 19:46:29 »
Pri živcih, karakterju, stabilnosti-stavim na genetiko. V bistveno večji meri kot na vzgoji. Seveda je na človeku kako bo usmirjal, obvladal psa. Tu največjo katastrofo od živcev se da preko šolanja s časom toliko obvladat, da bi si nekdo misli da je pes popolnoma normalen.

Tudi pri rodovniški vzreji ni vse kot bi moralo biti. Je pa ta prednost, da se to dokaj lahko preveri. Ne samo zdravje, tudi karakter! Izslediš prednike, sorodnike, jih spoznaš vse v različnih situacijah in se iskreno pogovoriš z lastniki.

alenkab

• *
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
    • Elaeth
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #912 : 17 Marec 2012, 21:32:33 »
hehe :) vi to pišete kot pravilo, kar pa seveda ni. če so mladički rojeni in če jih nihče nebo kupil-ker podobni tički kot ste vi,to odsvetujete, kam pa naj jih dajo?

Kam bodo mladičke dali bi lahko razmišljali preden so parili, ker pri tej kombinaciji, ki jo omenjaš, ni šlo za paritev "po nesreči", temveč je bila ta namenska  ;)

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #913 : 17 Marec 2012, 21:44:01 »
nihče ne govori o 600 evrih. moj je krepko cenejši :) in 600e ne dam niti za psa z rodovnikom. je pa logično, da so brez cenejši in ni rečeno, da kakor koli slabši. pes je takšen kot je lastnik, oz takšen kot mu dovolijo.
p.s. močno pa dvomim, da se bom ob težavah kakor koli obračal na vas samooklicane "profije", ker pri težavi bom prvo dobil "saj sem ti povedal, da so to rizična legla, pojdi gledat v zavetišče, prej bi mislil...............

airedale10

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #914 : 17 Marec 2012, 21:47:52 »
Amon_raa: imaš ZS  ;)Drugače pa zelo odsvetujem kupovanje nerodovnipkega psa, poglej si še malo po forumu!  :-\

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #915 : 17 Marec 2012, 21:54:57 »
aja poznam ljudi, ki imajo pse pripeljane z mažarske. vemo, kako stvari potekajo gori in kako pridejo k nam. pa so vsi psi ok, ker so tudi lastniki ok. seveda katere poznam jaz.
če bo moj pes pol tak kot je njegova mama, bom supers srečen. bo pa ta rejec tudi opravil tečaj in bojo lahko štancali papirčke. sam ga ne rabim. ko se bo psica gonila jo bom peljal v beograd in potem tu prodal mladiče po 200e :) heh
povejete mi raje a bo boljše totw ali orijen ali power of nature. no sicer bo najbolje vidno pri samem psu.

Kayya

• Gost
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #916 : 17 Marec 2012, 22:01:07 »
 LOL. ::) jaz sem bila vcasih podobnega mnenja ves. moj pes je prestal 4 operacije. zanj smo dali 200e, za operacije-vse skupaj-1300e. medtem ko bi za rodovniskega dali 900 pa bi bil cel lajf fraj. pa upam da znas stet pa precent kaj je v resnici drazje.

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #917 : 17 Marec 2012, 22:09:29 »
hja :) pri meni je bilo precej drugače. edini pes do zdaj, ki  je imel probleme, je imel rodovnik. ne govorim, da je to pravilo. ravno to me moti, ker kao neki kvazi forum profiji vidijo vse belo in vse črno.
povdarjati bi bilo treba, da vsak pes ni za vsakega. na lep načim. nekateri so bolj družinski, nekateri bolj samotarji. ni pa vse pisano pravilo. veliko primerov vidiš na terenu. obraz psa je na drugem koncu povodca in to je to. ko sem hodil v pasjo šolo, se je videla mentaliteta veliko lastnikov psov z rodovnikom, kao midva pa sva oba modre krvi :)) sedaj so podivjane zverine, skos bolehni ščeneti, nekaterim je še celo kao kost zrasla v glavo in so jih usmrtili  :(

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #918 : 17 Marec 2012, 22:12:00 »
nekaterim je še celo kao kost zrasla v glavo in so jih usmrtili  :(

Sigurno ja ::) ::) ::)

alenkab

• *
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
    • Elaeth
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #919 : 17 Marec 2012, 22:18:29 »
bo pa ta rejec tudi opravil tečaj in bojo lahko štancali papirčke. sam ga ne rabim. ko se bo psica gonila jo bom peljal v beograd in potem tu prodal mladiče po 200e :)

za vzrejo ne opravljamo tečajev, imamo vzrejne preglede  ;D

preden se odločiš za pot .... v Beogradu boš precej težko samca našel, borderja namreč  :D

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #920 : 17 Marec 2012, 22:44:31 »
vse trditve o kosti in beogradu so sarkazem :) če kdo ne razume :) no koliko stane ta pes z rodovnikom? koliko je cena pregleda,cepljenja in čipa??

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #921 : 17 Marec 2012, 22:55:19 »
prebral tole http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1265
vse lepo in prav. avtor tega članka si je pridržal pravico, da vse drugače misleče označi za neumne. lahko smo drugačemisleči, ne poučeni sedaj smo še neumni??kje bi kaj več zvedel o tem gospodu?

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #922 : 17 Marec 2012, 22:56:00 »
gospe? :)

Nika

• *
  • Buda
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #923 : 18 Marec 2012, 10:54:21 »
Gospa je lastnica portala mojpes.net. Upam, da se bosta lepo pogovorila o vseh perečih zadevah  :)

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #924 : 18 Marec 2012, 12:15:38 »
:) no katero hrano torej mešančku borderju?

Kayya

• Gost
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #925 : 18 Marec 2012, 13:03:50 »
js mam acano se mi zdi ful v redu.

čara

• *
  • Obožujem pse!
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #926 : 18 Marec 2012, 14:34:50 »
:) no katero hrano torej mešančku borderju?

hahaha se šališ, kajne?  ::) Če si že pojedel pamet sveta, bi ti lahko bilo kristalno jasno, da to vprašaj vzreditelja (no v tvojem primeru šteparja, ki mu ni mar za pasmo). In hraniš isto kot so v leglu, potem pa prešaltaš na kaj drugega, če želiš, važno da je kvalitetno in psu odgovarja.

Me pa izstreli do stropa...borderji niso enostavni psi (karakterno), dosti slišim o OCD, ki je genetski, pa bolezni oči, MDR in še nekaj, kar povzroče neke napade, pa ni epilepsija hmm. Je pa bojda redkejše. To se preverja z slikanji, DNK testiranji, upam, da imajo vsaj to pokrito in da boš ti vsaj toliko "pameten" in dal psa testirat za MDR, da ne boš po "nevednem" ubil psa z napačnimi zdravili.

Dobiš psa popolnoma zastojn? Ne boš plačal NIČ? To bi namreč bilo edino pravilno.

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #927 : 18 Marec 2012, 16:50:03 »
isto sem poslušal pri nemških ovčarjih, sledil navodilom "kvazi kinologov" in dobil obupen primerek. v vsem se ne gre toliko za denar, kot za to, da navajate nekaj kot dejstvo. pa je zdaleč od tega. šteparji imajo pse za denar ali pa zato ker radi vidijo, da ima kužek mladičke in so še njihovi otroci srečni, ko vidijo vse to. če je mama čistokrvna in dobi očeta ki je čistokrven (seveda imata oba rodovnik) sam pa nima papirjev za rejca, so mladički kaj? vredni nič evrov in mešančki?

čara

• *
  • Obožujem pse!
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #928 : 18 Marec 2012, 18:10:04 »
Kdo ti je pa kriv, če ne znaš uporabljati rodovnik in preverjati potomstvo, sorodnike? Če ne znaš izbrati res dobrega vzreditelja? Sam.
Odločitev za mladiče, bi pri vseh morala biti iz enega samega razloga in to je izboljšati pasmo oz. ohranjati kvaliteto. Ja, tudi med rodovniško vzrejo, so taki, ki producirajo za denar, zato ker se jim zdi fajn videt mladičke, ampak to so napačni razlogi. Taki škodijo pasmi.
Konec namernega štepanja mladičev bo šele, ko se bo prepovedalo prodajati. Pes sam je vedno neprecenljiv-ampak to mu pokažeš z delom, kvalitetno oskrbe in veliko kvalitetno preživetega časa s psom. Ne pa s podporo šteparju.

Zato pa ja, psi, katerih vzreditelji so tako leni in neodgovorni, da se jim ne ljubi poskrbeti za vse možne priporočljive zdravstvene teste (in pariti z najboljšimi možnimi kombinacijami) in ne skrbijo za stabilen karakter, taki ki ne vložijo vse svoje znanje v socializacijo mladičkov, kvalitetno oskrbo....Bi se morali oddajati zastonj. Takim šteparjem bi še kazen pribilia po 1000eur na mladiča. Bi jih kmalu minilo.

Nemce so uničili. Zelo težko najdeš spodobnega nemca, delovne linije, ki v sebi nima nič razstavnih spak s podrtim hrbtom. To, kar se danes pojavlja na razstavah kot nemški ovčar, je le bleda senca tega kar so nekoč bili. Moraš zelo dolgo iskati, da najdeš nekoga ki ima dejansko nemce kot so bili in da ti je sploh pripravljen prodati mladiča.

amon_raa

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #929 : 18 Marec 2012, 20:31:34 »
ja res je.samo kdo je uničil nemca?vzreditelji in psarne ali šteparji??