Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 746083 krat)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1020 : 20 Marec 2012, 11:53:54 »
Meni prvotna cena ne bi bila problem, če bi bila prepričana da bom dobila  kar bi kupila...
da bi pa plačala  .../ pa dam čisto en banalen primer/... pri nekom  vrhunskega psa za 1500 eur, čez leto ga pa začela vlačit okoli veterinarjev in colalala vsakič po 200 ali več eur...potem pa ... v čem je smisel.
Zadela si bistvo in napisala točno to, kar jaz neuki kmetič z menda zelo majhnim intelektualnim premoženjem, ves čas skušam dopovedati. Ampak bil sem poučen, da pač ničesar ne razumem. Ob koncu pa bomo vseeno prišli do zaključka, da je preverjen rejec nerodovniških psov lahko vseno enaka ali večja garancija za zdravega psa, kot pa neznani vzreditelj rodovniških kužkov.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1021 : 20 Marec 2012, 11:58:41 »
potrebno se je zavedati da tle govorimo o ekstremu in to brez bilokakšnih uradnih podatkov:
- v Sloveniji je 230.000 registriranih psov, velika večina teh brez rodovnika, sedaj če se pojavijo primeri posameznih obolenj tudi kot posledica slabe vzreje nikakor ne moremo s tem oznaćiti celotno nerodovniško populacijo, kar vellja tudi za rodovnike. Osebne izkušnje pa so dokaj relativne, sam nedvomno poznam več rodovniških psov z težavami zdravstvenimi in karakternimi (agresija pri pasmah ki je ne bi smela imeti, neobstoječ  nagon pri delovni pasmi), pa nikjer nisem trdil da so rodovniški psi manj ali bolj problematični, so pa problemi pri rodovniški vzreji vsekakor v ekstremu globje in bolj uničujoče za pasme, NOji kot tak lep simbol tega,

In tule je ravno problem, ker svoje zaključke vlečete poleg rekla in videla na KD pikniku iz lastne glave in jih nato prodajate kot resnico, dejansko je presenetljivo kako enostavno je lahko obe strani zagovarjati z istimi argumenti le papir dodaš kot motiv, 

damayanti

• *
  • Spol: Ženski
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1022 : 20 Marec 2012, 12:20:41 »
Zadela si bistvo in napisala točno to, kar jaz neuki kmetič z menda zelo majhnim intelektualnim premoženjem, ves čas skušam dopovedati. Ampak bil sem poučen, da pač ničesar ne razumem. Ob koncu pa bomo vseeno prišli do zaključka, da je preverjen rejec nerodovniških psov lahko vseno enaka ali večja garancija za zdravega psa, kot pa neznani vzreditelj rodovniških kužkov.

Čist iskreno... In če gledamo za določene pasme( recimo ti imaš labradorca) iz moje strani ta teorija ne bo potrjena.  ;)
Labradorec je delovna pasma - lovski pes še vedno po standardu.
Ne smemo zanemarit ,da vzrejno dovoljenje se  izda na podlagi telesne ocene in opravljene vzrejne preizkušnje.
Če določen vzreditelj tega nima - nima rodovniškega legla...To je dejstvo in pika.

Meni osebno ,če bi kupovala labradorca bi  najprej pogledala, opravljene preizkušnje( to piše v rodovniku in to v številu točk)
 potem  telesno oceno...  in  ne samo oceno kot samo- temveč zapisnik iz telesne ocene celoten. Opis karakterja!

še prej predno bi leglo sploh bilo ... in predno bi se  odločala bi pa hotela videt psico  ( plemenkinjo) in psa ( plemenjaka- v kolikor bi bilo mogoče) na samem terenu  in to na delu. Obnašanje psa in psice - karakter obeh( ker to je dedno in to bi kupovala )

Od obeh bi hotela videt vse zdravstvene teste in tudi potrdila kje so bile opravljene , ne samo tisto kar bi mi nekdo rekel ali pokazal)
 potem bi se pa  pogovarjali...  in ne samo ali sem jaz primeren kupec , ampak ali je tudi samo  načrtovano leglo v mojem standardu in mojih željah
 in ko bi leglo bilo- bi ga hotela spremljat od začetka do oddaje mladičev ( ne na vrat na nos po mladiča)
Potem bi pa hotela samega mladiča preizkusit z čisto preprostim testom kot je trnkanje( kjer se točno vidi in izkaže  naravna zasnova mladiča).
In izbrala bi tistega ki bi mi ustrezal... ne tistega ki bi mi ga določil vzreditelj.
jaz plačam , jaz izbiram, jaz bom z njim živela in se ukvarjala naslednjih +14 let- V moji hiši -na mojem kavču -v moji družini z menoj bo pes živel.

Ampak... to sem jaz.
Jaz kar plačam hočem tudi dobit. ;) :)

Nerodovniškega pa ne bi nikoli kupila... ampak NIKOLI... sploh pa ne pasme za katero so  za vzrejo predpisani  zdravstveni testi ,in  delavne preizkušnje.( lepotne ocene  meni nikoli niso bile in mi ne bodo merilo- če so je zgolj + če jih ni je vedno prednost  zdravje in karakter)

Sploh če bi  psa kupovala kot družinskega, in bi imela majhne otroke... ker na prvo kar bi pomislila je stabilnost karakterja.
To se prenaša v genih... in prenaša se tudi nestabilen karakter. To je popadljivost netoleranca , preveč ostrine  itd...

Ne bi reskirala, da mi nekega lepega dne iz čistega miru  pes skoči v otrokov obraz... verjemi mi da ne ;)
In te garancije mi nekdo, ki nima vsega tega ali  rodovnika ne bi mogel zagotovit in bi  kot prvi odpadel.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1023 : 20 Marec 2012, 12:24:07 »
Davor, torej sledi bogokleten sklep:
Ker so ob dobrem angažiranju kupca, da bi našel zdravega psa, možnosti, da bo dobil zdravega / bolnega - rodovniškega /nerodovniškega psa odvisne od sreče:

a) Se za rodovniškega psa odločijo tidti, ki želijo:
- vzrejati rodovniške pse (in upajo, da bodo njihovi psi dobili vzrejno dovoljenje)
- želijo svojega psa voditi na razstave
- želijo fensi imidž (teh je po mojm mnenju 90%)

b) Se za nerodovniškega psa odločajo tisti, ki želijo:
- imeti psa določene pasme in ne mešanca, a zanj niso pripravljeni plačati 3 x več kot je potrebno (teh je po mojem mnenju 90%)
- ne marajo rodovniških psov iz čudnih, nerazumljivih, ozkoglednih vzgibov

???

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1024 : 20 Marec 2012, 12:36:51 »
No Hudma sedaj pa ti posplošuješ...
Vsi psi niso v isti košari.

jaz imam dva ... oba rodovniška , noben kastriran noben steriliziran.

Oba opravljene vse teste oba vzrejno dovoljenje, ne vzrejam in ne bom. Ne hodim na rastave ...

Nisem nek snob da bi šminkirala  z svojimi psi.
Gordon priznam da je šmekerski pes( nerodovniškega niti ne moreš dobit ,če ga pa že kje stauhaš ga pa postaviš ob bok rodovniškemu in vidiš razliko- ki je očitna  :D- bi pa radi določeni vzreditelji v tej pasmi dosegli kar so npr pri Koker španjelih- da bi se vzreja ločila na  delavno in rastavno linijo...  to je pa tisto kar potem velikokrat pripelje do šteparije... v tujini se že prakticira... pri nas za enkrat hvala bogu še ne )
Ptičarka sploh ni šmekerska... načeloma velja  nekaterim da je to grd pes... ni ravno fensi šmensi. Edino jagri se obdregnejo vanjo...
 torej kam potem pašem?  :)

Kot sem že rekla ni vse črno in belo ( nikjer)... vedno je treba gledat na vse iz realnega vidika in vzet v zakup  da obstajajo tudi "barve"

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1025 : 20 Marec 2012, 12:40:18 »
Meni je pa zanimivo, koliko ljudi, ki v zacetku na vse pretege zagovarjajo nerodovnisko vzrejo, se scasoma "spreobrne" :D in razumejo point rodovniske vzreje ;)

btw jaz sem tudi vcasih mislila, da je razlika med rodovniskim in ne- samo cena... pa zdej ne bi nikoli vec vzela pasemskega nerodovniskega... ali rodovniskega ali pa zavetiscarja.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1026 : 20 Marec 2012, 12:44:48 »
Damayanti, s teboj se v večini strinjam, čeprav sva na nasprotnih bregovih. Če bi vsi pisali tako kot ti, si upam celo trditi, da tule sploh ne bi bilo spora med nami. :)
 ??? je pomenilo, da se sprašujem o svojem zadnjem tekstu, ne da o tem trdim. Zato menim, da ne posplošujem.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1027 : 20 Marec 2012, 12:45:50 »
Meni je pa zanimivo, koliko ljudi, ki v zacetku na vse pretege zagovarjajo nerodovnisko vzrejo, se scasoma "spreobrne" :D in razumejo point rodovniske vzreje ;)

btw jaz sem tudi vcasih mislila, da je razlika med rodovniskim in ne- samo cena... pa zdej ne bi nikoli vec vzela pasemskega nerodovniskega... ali rodovniskega ali pa zavetiscarja.

Psihologija množice pač. Po 4900 prispevkih bi bilo težko drugače.  :)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1028 : 20 Marec 2012, 12:49:48 »
Niti ne, obrat se je zgodil pred tem forumom 8)

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1029 : 20 Marec 2012, 12:50:20 »
Edini problem ki je pri rodovniški vzreji je ta, da niso vsi vzreditelji kobajagi to za kar se predstavljajo.
Eni so čisto obični šteparji za krinko papirja, s katerim si  bodoči lastnik resnično lahko rit obriše.

In take vzreditelje bi morali vestni vzreditelji ožigosat, izločit... ker delajo škodo in pasmi in živalim in  vsem.
Samo to je problem....
Ostalo je pač svobodna izbira posameznika in njegovega "tošla" >:D
Kupiš nerodovniškega vzameš v zakup da boš mogoče še potencialna stalna stranka pri vetu in nikoli ne veš kaj boš imel ...  isto je z zavetiščarjem...

Šteparska vzreja je pa čisti nateg, naivnih premalo poučenih  ljudi ki  mislijo da so naredili ok, pa so nazadnje svinsko  in na suho nategnjeni...
( in ravno ti  ljudje delajo antireklamo rodovniški-vestni vzreji)

Damayanti, s teboj se v večini strinjam, čeprav sva na nasprotnih bregovih. Če bi vsi pisali tako kot ti, si upam celo trditi, da tule sploh ne bi bilo spora med nami. :)
 ??? je pomenilo, da se sprašujem o svojem zadnjem tekstu, ne da o tem trdim. Zato menim, da ne posplošujem.

Pardon  :-[  sem spregledala tegale ( ???:)

ursa_9

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1030 : 20 Marec 2012, 12:50:33 »
Se čisto strinjam, da obstajajo rodovniška legla, ki jih kvazi vzreditelji imajo samo za zaslužek...so pa spet drugi, ki dajo za svoje pse vse,od vseh zdravstvenih testov, za mladičke se skrbi 24 ur na dan + mamo...sam nikoli pa ne bom razumela, zakaj nekdo recimo na bolhi plača 300 eur za nečistokrvnega labradorca, pa poleg tega še takšne stvari zraven oglasa napišejo, da se samo vprašaš če so normalni in kater normalen človek to kupi.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1031 : 20 Marec 2012, 12:52:27 »
Davor, torej sledi bogokleten sklep:
Ker so ob dobrem angažiranju kupca, da bi našel zdravega psa, možnosti, da bo dobil zdravega / bolnega - rodovniškega /nerodovniškega psa odvisne od sreče:

a) Se za rodovniškega psa odločijo tidti, ki želijo:
- vzrejati rodovniške pse (in upajo, da bodo njihovi psi dobili vzrejno dovoljenje)
- želijo svojega psa voditi na razstave
- želijo fensi imidž (teh je po mojm mnenju 90%)

Ja in ko jih peljemo na sprehod jim okoli vratu obesimo tablico "Imam rodovnik" ::) Rodovnik ni nekaj kar je Fensi, ko kdo vpraša "Katera pasma pa je?" najbrž noben ne reče "moj je pa RODOVNIŠKI  ....(vstavi poljubno)" ti pa razlagaš, da je tvoj pes Labradorec, čeprav to dejansko ni  ;)

Dejstvo je, da je rodovniškega psa potrebno znat kupit. Ne smemo poudarjat - Kupi psa z rodovnikom, ampak PREŠTUDIRAJ rodovnik in se ga nauči brat. Ko to znaš je nakup rodovniškega psa veliko bolj sigurna izbira kot nakup "nerodovniškega" ;) In rodovnik temu tudi služi, raziskovanju zdravstvenega stanja , karakterja  in vizuelnega izgleda prednikov, da lahko kupimo psa, ki nam odgovarja v vseh pogledih. Seveda se lahko še vedno zgodi dedna napaka, obolenje itd. ampak možnost smo z opravljanjem domače naloge zmanjšali na minimum  ;) Ampak za tak nakup si je potrebno vzet čas in čakat primernega.

roy2

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1032 : 20 Marec 2012, 13:02:46 »
Meni tudi malo dviguje pokrov,da je potrebna skoraj "doktorska disertacija" ob nakupu rodovniškega psa.
Ker resnično ne moremo pričakovati, da bo vsak, ki kupuje psa, pol leta študiral rodovnike in linije. Po mojem bi morala biti že sama odločitev za rodovniško leglo dovoljšna garancija. Pa žal ni. In tudi na tej podlagi si nerodovniški povečujejo prodajo.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1033 : 20 Marec 2012, 13:05:33 »
Ja in ko jih peljemo na sprehod jim okoli vratu obesimo tablico "Imam rodovnik" ::) Rodovnik ni nekaj kar je Fensi, ko kdo vpraša "Katera pasma pa je?" najbrž noben ne reče "moj je pa RODOVNIŠKI  ....(vstavi poljubno)" ti pa razlagaš, da je tvoj pes Labradorec, čeprav to dejansko ni  ;)
He, he,  a vidiš, no?! Moj pes NI labradorec, ker mu nisem za vrat obesil rodovnika. Logično. Ja, poznam definicijo, pa vse težke resnice o vzrejnem, nikar spet od začetka. In še administratorka povrhu. Kaj naj torej? Jah, strinjati se je treba, da me ne izbrišeš.  :D :D :D

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1034 : 20 Marec 2012, 13:06:40 »
Meni tudi malo dviguje pokrov,da je potrebna skoraj "doktorska disertacija" ob nakupu rodovniškega psa.
Ker resnično ne moremo pričakovati, da bo vsak, ki kupuje psa, pol leta študiral rodovnike in linije. Po mojem bi morala biti že sama odločitev za rodovniško leglo dovoljšna garancija. Pa žal ni. In tudi na tej podlagi si nerodovniški povečujejo prodajo.
TAKO JE.

ursa_9

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1035 : 20 Marec 2012, 13:09:56 »
He, he,  a vidiš, no?! Moj pes NI labradorec, ker mu nisem za vrat obesil rodovnika. Logično. Ja, poznam definicijo, pa vse težke resnice o vzrejnem, nikar spet od začetka. In še administratorka povrhu. Kaj naj torej? Jah, strinjati se je treba, da me ne izbrišeš.  :D :D :D

Ja, ampak sigurno, ko te nekdo vpraša kakšne pasme je tvoj pes, rečeš labradorec ne?

ursa_9

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1036 : 20 Marec 2012, 13:11:22 »

Če pa nočeš kupovati rodovniškega psa, pa greš v zavetišče in rešiš kakšno ubogo sirotko. Ne pa da greš kupovat preko bolhe in daš še za njega denar.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1037 : 20 Marec 2012, 13:13:25 »

Se strinjam in verjamem da zaradi takih tudi imamo take kot je HUDMA, pidog itd.  In jaz se tudi v določenem pogledu strinjam z njima. Človek se odloči da bo imel rodovniškega psa, potem pa kupi pri enem šteparju psa in ima kup problemov. Rodovnik sam posebi bi moral biti garancija pa ni. In dokler je kinološka scena pri nas taka kot je tudi ne bo, ker se stvari nikamor ne premaknejo.  ::) Zato poudarek na to, da moraš naredit domačo nalogo preden se odločiš za nakup.  Imam enega takega na hitro kupljenega rodovniškega psa pri enem zloglasnem slovenskem šteparju.  :-\

En primer, pri nas je bila familija, ki se je odločala za nakup corsota, naša Brihta jih je takoj navdušila in so šli domov z mislijo, da hočejo corsota imet, en teden kasneje so šli v Italijo v eno najbolj priznanih! psarn, psarno z velikim imenom, ki se ji mali vzreditelji malo da ne klanjajo ::) Nategnili so jih na dolgo in široko.  ::) Pa so bili tukaj pa smo obdelali vse pomene nakupa z rodovnikom in oni so tudi kupili RODOVNIŠKEGA psa, ampak to žal ni  bilo dovolj. :-X >:(

roy2

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1038 : 20 Marec 2012, 13:15:13 »
Ja, ampak sigurno, ko te nekdo vpraša kakšne pasme je tvoj pes, rečeš labradorec ne?

Ja, tega nihče ne pozabi poudariti.
Zadnjič sem po dolgem času videla "čistokrvno"zlato prinašalko naših znancev.  :o
Razen tega, da je zoprna, malo popadljiva in da kot blazna preganja avtomobile in kolesarje, nima razen barve kožuha nič od zlatega prinašalca. Seveda pa nikoli ne pozabijo povedati, da njihova je pa ZP.

roy2

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1039 : 20 Marec 2012, 13:17:46 »
Imam enega takega na hitro kupljenega rodovniškega psa pri enem zloglasnem slovenskem šteparju.  :-\

Mi smo tudi pred cca desetimi leti kupovali ZP. Zelo nepoučeni smo verjeli, da je point v tem, da pač kupiš psa z rodovnikom in to je to.
Ko sem pozneje začela spremljat sceno, me je pa skoraj kap, kje smo mi psa nabavili.

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1040 : 20 Marec 2012, 13:24:00 »
In veliko je takih kupcev... na žalost :-X

Enkrat je  mislim  da Davor v eni temi omenil , da bi bilo treba z imenom in priimkom in  naslovom objavit take.

In vsakič, ko se začne debata  v tej rodovniški temi se mi zdi bolj smiselna tale njegova ideja.

Mogoče  bi blo res že čas ,da se naredijo črne liste...
( še najbolj smiselne bi bile iz strani kupcev)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1041 : 20 Marec 2012, 13:28:43 »
???
Kje pa. Vedno povem iskreno, da je mešanec med čivavo in škotskim ovčarjem. Vsi so zelo presenečeni, kako se je narava poigrala z njim in ga zamskirala v črnega labradorca. Ampak tako se včasih primeri v naravi. Marsikdo je tudi podoben človeku, ko ba bereš njegova ramišljanja pa vidiš, da kljub rodovniškemu psu ni najbolj človeški.  ::)

roy2

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1042 : 20 Marec 2012, 13:30:30 »
In veliko je takih kupcev... na žalost :-X

In če pomisliš...kaj smo pa narobe naredili?
Odločili smo se za družuinskega psa, imeli vse pogoje, spremljali oglase ( tudi v Kinologu), poklicali za rodovniško leglo, šli pogledat mamo in očeta, videli njune papirje, 2 x šli na ogled legla, plačali in potem smo psa pripeljali domov.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1043 : 20 Marec 2012, 13:39:22 »
Citiraj
Ob koncu pa bomo vseeno prišli do zaključka, da je preverjen rejec nerodovniških psov lahko vseno enaka ali večja garancija za zdravega psa, kot pa neznani vzreditelj rodovniških kužkov.

Ta sorta žal ne obstaja. Preverjenih vzrediteljev nerodovniških ni. Preveriti se da kaj samo pri rodovniških (v tem pa je point rodovnika). Zdej...pri tistih, kjer imata oba starša še rodovnik, bi bilo mogoče tudi kaj preveriti za nazaj - ampak dvomim, da bi se kdaj kakšen kupec nerodovniškega kaj zelo poglabljal v rodovnike. In mora verjeti na lepe oči, da mu niso rodovnikov kar od  že davno pokojnih pokazali... Ha, celo se je že zgodilo, ma "mama" nitik slučajno ni bila mama. A če sta starša iz dobre rodovniške vzreje, je velika možnost, da bodo mladiči v redu - če niso  kakšne čudne kombinacije pihnili, kar je pri tistih, ki se v pasmo nič ne poglabljajo, rado zgodi. Takoj naslednjo generacijo ni mogoče preveriti popolnoma nič več nič.

Zdej...res niso vsi lastniki nerodovniških zanič pa škrti, ko je treba zdravit -  je pa takih dejansko precej več kot med lastniki rodovniških....klinc, celo med lastniki zavetiščarjev in drugih mešancev je več dobrih lastnikov kot pa med lastniki kao pasemskih. Zakaj? Ker je to ravno tista sorta, ki se najpogosteje za nakup odloči brez premisleka, vzame prvo na kar nabaše. Če že kaj izbira, izbira glede na ceno, hoče samo zunanji videz (mešanc ni dost imeniten baje, karakter pa...itak je pes tak, kakršnega naredi lastnik, a ne.) V povprečju so slabši samo lastniki ketnarjev in vaških potepuhov.

Tudi razne fame o zdravih (pravih) mešancih in bolnih rodovniških se hitro podrejo, če pogledaš v kakšno takšno zavetišče, kjer svoje varovance zdravijo - je zanimivo pogledat, kaj vse se najde pri psih, za katere prej ni noben niti pomislil, da je z njimi kaj narobe. Ni da ni.

Kar se pa šteparjev rodovniških tiče pa dandanes sploh ni treba doktoratov iz rodovnikov delat, dovolj je psarno ali vzreditelja odguglat, pa jih vsaj 90%  takoj odkriješ. Tahude pa čist vse. 2 minuti dela, maksimalno.

Kadar pa hočeš pasemskega psa s čisto določenimi lastnostmi ( ker ga rabiš za določeno delo, razstave ali pa ker so ti pač ravno taki všeč) pa brez poglabljanja v rodovnike ne gre.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1044 : 20 Marec 2012, 13:43:31 »
A ni zanimivo, da ko le pridemo to točke da rodovniška vzreja le ni to za kar se prodaja in se jo  izrablja, pade argument da če bi naredil doktorsko dizertacijo iz rodovnika pred nakupom se ti ne bi to zgodilo..kar dejansko posredno le potrdi kar nekateri tule že nekaj časa opozarjamo da je narobe z rodovnikom

Čemu pa potem služijo vzrejne komisije, miljonten kljubov, društve, FCI standard, predpisov, katerega končen štempl naj bi bil rodovnik, kot referenca da gre za pasemskega psa iz za vzrejo primernega legla?

in ja Lanabela google je vsekakor krasna referenca, že glede na ta forum koliko prepucavanja je med vzrediteljicami in posameznimi privrženic le teh, ki ponavadi imajo psa iz njihovega legla

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1045 : 20 Marec 2012, 13:44:28 »
In če pomisliš...kaj smo pa narobe naredili?
Odločili smo se za družuinskega psa, imeli vse pogoje, spremljali oglase ( tudi v Kinologu), poklicali za rodovniško leglo, šli pogledat mamo in očeta, videli njune papirje, 2 x šli na ogled legla, plačali in potem smo psa pripeljali domov.
Ubistvu nič narobe ;)  s strani kupca  vse točno tako kot se "osvešča"...

Črne liste. ( čeprav težko verjamem da bodo kdaj) težko je priznat  da si bil nategnjen...
 bi bilo pa znimivo... sploh ko bi se našli npr določeni lastniki  psa od določenega plemenjaka/plemenjakinje   pri katerem bi se pojavljali isti problemi. Sem prepričana da bi se pokazal kakšen "vzorec"
Tudi marsikakšen rodovnik bi se potem lažje bral ;) :)

Lojze

• *
    • BRYNMOR
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1046 : 20 Marec 2012, 13:44:49 »
Imela dva mešanca.Prvi pes dočakal visoko starost,prijazen družinski pes.Druga mešanka-zmešanka.Popadljiva,nepredvidljiva.V svojem 13 letnem življenskem obdobju je uspela oklati vsaj 15 ljudi,ki se jim ni dalo dopovedati,da jo naj ne božajo in naj jo ne probavajo fotrat.Probala prvič,probala drugič,tretjič, ne hvala.Spoznala rodovniškega predstavnika drugačne pasme.Ljubezen na prvi pogled.Spoznala drugega predstavnika iste pasme.Prva dva sta nas na žalost že zapustila.Danes so pri hiši že trije novi.Spoznala radosti in muke vzreje.Ne mislim nehati.Ampak nikoli več ne mislim imeti psa brez rodovnika.Ja,tudi oni imajo probleme,kdo jih pa nima.Tudi jaz ne bom za večno,tudi jaz ne bom ostala za seme.

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1047 : 20 Marec 2012, 13:53:02 »
Čemu pa potem služijo vzrejne komisije, miljonten kljubov, društve, FCI standard, predpisov, katerega končen štempl naj bi bil rodovnik, kot referenca da gre za pasemskega psa iz za vzrejo primernega legla?

He he ... no to ja Davor. Ta je drugače tud ena takih boljših ;D ki smo jo v eni pasemski temi predelovali ... sem se jaz tudi to spraševala - mi ni šlo v glavo kako je to mogoče  in ... čemu imamo vse te  klube pa komisije pa ceramonije... ko se pa poglobiš v imena  pa vidiš, da je nekje  npr predsednik vzrejne ( al kar koli že) ravno taisti ki štepa... ::) oz  šmugla.
 pa vprašaš malo tako  naokoli  intermezzo med pogovorom take ki so člani določenih klubov  ... kako pa to ,da je to ta... pa rečejo... jah pravilnik je tako napisan , samo ta je ustrezal od vseh kandidatov in po  "pravilniku"  ustreza...in očitno da še leta bo dokler se kaj ne spremeni... bo imel  dosmrtni mandat- ko Tito.

To je pa to....
Po moji logiki  bi morali vzreditelji v svojih vrstah popucat... pa ( še vedno) za osveščanje kupcov ne bi škodovala črna lista.
Potem pa nekaterim tud dosmrtni mandat ne bi pomagal... ker ja googl je fajn striček ;)

roy2

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1048 : 20 Marec 2012, 13:57:39 »
Damayanti, jaz bi bila takoj za "črno listo", ampak se bojim,da bi se tudi ta izrodila.

Če koga zanima, lahko napišem tudi rodovniško ime našega ZP, čeprav mislim, da je večini kristalno jasno od kod prihaja.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1049 : 20 Marec 2012, 13:57:56 »
Enkrat je  mislim  da Davor v eni temi omenil , da bi bilo treba z imenom in priimkom in  naslovom objavit take.

In ko se je to zgodilo v temi od beaglov, pa mu spet ni bilo prav (mislim, da je bil prav on tisti, ki je zagovarjal steparijo rodovniskih) ;)