Zadela si bistvo in napisala točno to, kar jaz neuki kmetič z menda zelo majhnim intelektualnim premoženjem, ves čas skušam dopovedati. Ampak bil sem poučen, da pač ničesar ne razumem. Ob koncu pa bomo vseeno prišli do zaključka, da je preverjen rejec nerodovniških psov lahko vseno enaka ali večja garancija za zdravega psa, kot pa neznani vzreditelj rodovniških kužkov.
Čist iskreno... In če gledamo za določene pasme( recimo ti imaš labradorca)
iz moje strani ta teorija ne bo potrjena. 
Labradorec je delovna pasma - lovski pes še vedno po standardu.
Ne smemo zanemarit ,da vzrejno dovoljenje se izda na podlagi telesne ocene in opravljene vzrejne preizkušnje.
Če določen vzreditelj tega nima - nima rodovniškega legla...To je dejstvo in pika.
Meni osebno ,če bi kupovala labradorca bi najprej pogledala, opravljene preizkušnje( to piše v rodovniku in to v številu točk)
potem telesno oceno... in ne samo oceno kot samo- temveč zapisnik iz telesne ocene celoten. Opis karakterja!
še prej predno bi leglo sploh bilo ... in predno bi se odločala bi pa hotela videt psico ( plemenkinjo) in psa ( plemenjaka- v kolikor bi bilo mogoče) na samem terenu in to na delu. Obnašanje psa in psice - karakter obeh(
ker to je dedno in to bi kupovala )
Od obeh bi hotela videt vse zdravstvene teste in tudi potrdila kje so bile opravljene , ne samo tisto kar bi mi nekdo rekel ali pokazal)
potem bi se pa pogovarjali... in ne samo ali sem jaz primeren kupec , ampak ali je tudi samo načrtovano leglo v mojem standardu in mojih željah
in ko bi leglo bilo- bi ga hotela spremljat od začetka do oddaje mladičev ( ne na vrat na nos po mladiča)
Potem bi pa hotela samega mladiča preizkusit z čisto preprostim testom kot je trnkanje( kjer se točno vidi in izkaže naravna zasnova mladiča).
In izbrala bi tistega ki bi mi ustrezal... ne tistega ki bi mi ga določil vzreditelj.
jaz plačam , jaz izbiram, jaz bom z njim živela in se ukvarjala naslednjih +14 let- V moji hiši -na mojem kavču -v moji družini z menoj bo pes živel.
Ampak... to sem jaz.
Jaz kar plačam hočem tudi dobit.

Nerodovniškega pa ne bi nikoli kupila... ampak NIKOLI... sploh pa ne pasme za katero so za vzrejo predpisani zdravstveni testi ,in delavne preizkušnje.( lepotne ocene meni nikoli niso bile in mi ne bodo merilo- če so je zgolj + če jih ni je vedno prednost zdravje in karakter)
Sploh če bi psa kupovala kot družinskega, in bi imela majhne otroke...
ker na prvo kar bi pomislila je stabilnost karakterja.To se prenaša v genih... in prenaša se tudi nestabilen karakter. To je popadljivost netoleranca , preveč ostrine itd...
Ne bi reskirala, da mi nekega lepega dne iz čistega miru pes skoči v otrokov obraz... verjemi mi da ne

In te garancije mi nekdo, ki nima vsega tega ali rodovnika ne bi mogel zagotovit in bi kot prvi odpadel.