Ma vidim, da ste bili od mojega zadnjega pisanja precej produktivni!

Sem mogla kar precej nadoknadit

V večini veterinarskih ambulant jim dol visi ali imajo pred seboj psa z rodovnikom ali brez! V centralni register psov (državna stvar) bi moralo biti vpisano polno rodovniško ime psa, pa tudi tu temu ni vedno tako, v same klinične registre od vetov gre pa skoraj praviloma samo klicno ime, ker se jim z rodovniškim ne da ubadat in ker tudi nočejo biti "nesramni" in užaliti velecenjene lastnike čistokrvnih brez rodovnika s tem, da njihovega psa uradno označijo kot mešanca z črko X in ne uradno kratico pasme... Hja, stranka je le stranka in nosi denar v podjetje, tako da je raje ne užališ in po njenih željah in navodilih izumiš še kakšno novo pasmo, če le dovolj dolgo vztraja pri svojem

(žalostno a ne)
Tako da v tujini naj bi bili zasebni vet. registri psov bolje urejeni, pri nas pa je kot je in ko se potem dela kake raziskave o preddispozicijah določene pasme k nekemu obolenju in se povzame podatke iz takih privat registrov, pridejo v rezultat upoštevani vsi, tako original rodovniški, kot tisti ki to pač niso, ampak je bil pes dovolj podoben neki pasmi, da se ga je pod to tudi vpisalo

No, potem pa naj še kdo reče, da so taki podatki "raziskav" relevantni za prikaz dejanskega zdravstvenega stanja dotične pasme katere predstavniki naj bi bili rodovniški psi...

In enim očitno še vedno ni jasno, da se zgolj rodovnika ne enači s kvaliteto in da je tudi tu potrebnega kar precej dela s poizvedovanjem in raziskovanjem, da potem na koncu ugotoviš ali je to res to ali ne

Ampak ne, moj pes je itak manj vreden, ker ima rodovnik in jaz sem največja bu**** ker dejansko ne vzamem kar kateregakoli rodovniškega psa ampak se o vsem skupaj prej pozanimam za en dober doktorat ali dva

Ampak jaz vsaj vem kaj imam in če me kdorkoli vpraša mu lahko brez sramu odgovorim da imam boxerje in če želi vedeti ali so z rodovnikom, mu lahko povem tudi to, da so, če pa ga zanima še kaj, pa mu znam povedati še marsikaj o njih...
In veste kaj!?? Po eni strani je lepo čutiti nek ponos, da ti je zaupan pes, za katerega prednike se lahko sledi tudi 100 ali več let nazaj in na koncu prideš prav do izvornih psov, tistih, s katerimi se je pasma sploh rodila

In tu ne gre za nek fensy-šmensi odnos, neko vzvišenost!!! Tu gre za dediščino, ki jo je vredno ohranjati in bogatiti

Noben pravi lastnik rodovniškega psa, ki mu gre res za ljubezen do neke pasme, se ne bo na veliko hvalil z rodovnikom svojega/jih psov če ga kdo po tem ne bo vprašal, medtem ko se popolni povzpetniški laiki, ki hočejo zgol boljšega in dražjega psa kot je sosedov na vse pretege hvalijo kako ima njihov rodovnik ali pa da je čistokrven od rodovniških staršev, pa pojma nimajo kaj naj s tistim kosom papirja sploh počnejo, psa imajo pa za imiđ in to, da se lahko sosedu hvalijo...
Tako da ne zaničujte nas, ki ohranjamo in spoštujemo ves trud in vztrajnost prvih vzrediteljev, nas, ki vemo, da rodovnik sam po sebi ni garancija, nas, ki se trudimo po najboljših močeh, da bi si našli čimbolj zdrave, dolgožive in karakterno tipične predstavnike neke psme, nas, ki nam ni žal dati tudi za nekatere nerazumno velike vsote denarja za nakup točno določenega mladička pri točno določenem vzreditelju...
Ne zganjajte fovšije in ne udrihajte vsepovprek preko celotne rodovniške vzreje, ker sami niste pripravljeni žrtvovati časa, truda, denarja,... za to, da si priskrbite res pravega predstavnika neke pasme, ki je vreden da nosi tudi lepotne, delavne ali druge nazive in nas razveseljuje s svojo osebnostjo in pojavo.

In lepo prosim nehajte zganjati pedigrefobijo, ker s tem povzročate pasmam samo še večjo škodo...