Hudma nikjer nisem rekla da iščemo popolna legla...
jaz sem omenila da iščemo karakter...
je že uredu da se izbira psa na podlagi izgleda... ampka ravno ta izgled ponavadi "nese" veliko lastnikov.
In tudi tisti splošni opisi pasme niso ravno to to kar se promovira.
zato sem rekla lovski psi.
Lovski psi so lovski psi... morajo imet in imajo
naravne zasnove... zato se dela preizkus naravnih zasnov.
Na podlagi naravnih zasnov je bila pasma ustvarjena... ker je bila ustvarjena za lov za delo z divjadjo... kot pomočnik pri lovu.
In to pes nosi v sebi... tud če grejo leta in leta mimo še vedno nosi.
Nravne zasnove se ugotavljajo to je karakter psa.
In ta karakter marsikakšen novopečeni lastnik zanemari... ker se jih res veliko odloča zgolj po videzu.
meni je karakter izjemno pomemben...
npr ti dam en primer... hanoveranski barvar
pes po zunanjosti meni lep izredno... ravno prava veličina , lepa barva, tople učke...
ampak "pasji"

tople učke lahko zelo zavajajo in pes tud približno ni nek prijazen kuža... ker po naravnih zasnovah za katere je bil ustvarjen ne sme bit... on mora ustavit zastreljeno divjad - kar pomeni tud 200kg divjega prasca.
teritorialen kot hudič... pa to ni napaka... ampak tak mora bit... on mora bit po naravnih zasnovah neomajni čuvaj teritorija katerga ima v svoji oblasti. izvira ravno tako iz naravnih zasnov... divjad- gozd -mrhovinarji.
Doma je lahko ko bubica v loju, priznava pa zgolj svojega vodnika kot gospodarja.
Pa recimo da je še kakšna pasma taka... pred leti je bil hudo popularen waimaraner... lep siv kuža... veliko mladih deklic je šminkiralo z waimijem... kar par od tistih waimijev ki sem jih jaz imala možnost videt je bilo hudo bom blago rekla razpuščenih... alfa in omega pes... brez gospodarja..
To je tudi ena taka pasma ki rabi doslednega "gopodarja"... če ga nima je katastrofa.
Labradorec za moje pojme tud ni ravno kuža za na kavč in za družinske igre... to je delavna pasma psa in rabi veliko zaposlitve , in rabi delat... če hočeš nekaga stabilnega psa...
S tem njegovim delom so tud naravne zasnove povezane ... že ime retriver ti pove da mora prinašat... delat da je pomočnik in delavec.
Tak pes ki ne dela in je delavna pasma... zna bit dvorezen meč... daleč od prijaznega družinskega kužka.
karakter je nekaj kar je meni vedno na prvem mestu... ne živiš samo z fletnim bitjem z lepo postavo in lepo dlako... ampak z psom ki je svoja osebnost. In ga je treba spoštovat razumet in kot takega sprejet.