Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 746158 krat)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1110 : 21 Marec 2012, 09:06:39 »
Ali pa dejansko hoče samo zaslužiti, in že to, da bi se moral slučajno peljat na vzrejnega, plačati par zdravstvenih testov, je preveč.
Ali pa sploh starša nimata rodovnika in je to en nap!"%itis. Dvomim, da si primerjal tetovirne številke na psih (če se sploh vidijo in če jih sploh imata) s tistimi na rodovnikih in preverli verodostojnost pokazanih papirjev?

Vse kar si napisala je ZELO res in zelo možno. Ampak jaz sem dobil kar sem iskal, po zame sprejemljivi ceni.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1111 : 21 Marec 2012, 09:26:44 »
Citiraj
Kot že milijonkrat poprej rečeno, pojdite v zavetišče in posvojite!!!

ah vidim da smo spet pri logiki, da če nič drugega ne gre je še vedno dovolj dober mešanec iz zavetišča..tele pa očitno res vsakemu podturite med tem kot veselo trkate po svojih rodovnikih

Citiraj
- ki je kar precej drugačna kot pri nas, bi morda zasledil,

Pri nas nimamo težav z zdravstvenimi  problemi, pasem ki so se izrodile v imenu tebi ljubega pedigreja? Ah ja to je spet sila komplicirana zadeva katero je potrebnop gledati drugaće.
Pa će tko poudarjate kako je pasja  vzgoja podobna tisti od otroka in kakšen človeške pravice imajo psi..daj tole tvoja moralno vrednotenje evgenike prenest na človeka in se spomni malo še friške zgodovine, ironično razne ideje evtanazije in kastracije ravno izvirajo iz pasje vzreje in kdo jih je sprva zagovarjal (pasji kinologi  ;D ),

Gre za navadno mučenje živali da se potem lahko takšni kot ti tle duvate kako imate psa, katerega izvor gre vse do arhaične udomačitve psov, in sam imam psa z rodovnikom pa se mi nikakor ne zdi da je to nekaj sploh vredno poudarjati. Moje pes bi bil bigl z papirjem ali brez, ker ga sam kot takšnega dojemam, ostalo je prilično nepomembno, In hvalabogu z izjemo teh ljubiteljskih straneh načeloma za normalno  rajo tudi

Citiraj
da se dejansko pozna delo vestnih vzrditeljev, vzrejnih komisij ter pasemskih klubov zadnjih 10ih let in da so pasme vsaj z zdravstvenega vidika precej pridobile

tako lepo razvidno na NOjih ? in med drugim tvoji izbrani pasmi ?

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1112 : 21 Marec 2012, 09:31:09 »
To pa mene todi zanima, zakaj "vzreditelj" ne "producira" rodovniških psov, če ima doma starša z rodovnikom?
Mislim, da je odgovor lahko le eden in to je, da nista naredila vzrejnega dovoljenja. Ker zakaj bi si nekdo kupil dva psa z rodovnikom, dalje pa bi produciral nerodovniške mladiče?
Mogoče pa psov ni peljal na vzrejnega, ker se je odločil, da bo prodajal večkrat po bolj dostopni ceni. Tako vzrejnega ni potreboval. Seveda je možno, da njegova psa niti ne bi naredila vzrejnega.
Res pa je tudi, da bi za takšen denar kot sem kupil mešanca med čivavo in škotom, z veseljem kupil tudi mešanca med zlatim prinašalcem in labradorcem. Seveda me takrat ne bi prepričevali, da gre za čisto drugačnega mešanca in da starša nista labi in ZP. Kajne?  :)

manchy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1113 : 21 Marec 2012, 09:38:40 »
Mogoče pa psov ni peljal na vzrejnega, ker se je odločil, da bo prodajal večkrat po bolj dostopni ceni. Tako vzrejnega ni potreboval.

Uf... Sploh se mi ne da komentirat takih bučk. Ker je že žalostno do kakšnega razmišljanja pripelje nepoznavanje določenih stvari...

Over and out.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1114 : 21 Marec 2012, 09:46:36 »
PNZ ? će pes itak nima vzrejnega, ga verjetno ne rabiš delat

Iz vidika zakonodaje je baš vseeno ali ima pes rodovnik ali ne, očitno ni toliko pomemben da se ga je sploh potrebno vnesti v veterinarski register, bistvo je da se za leglo primerno poskrbi
Žal pa so očitno nekateri še vedno tle prepričani da  rodovnik definira odgovornega lastnika, brez dvoma na veliko veselje samih vzrediteljev

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1115 : 21 Marec 2012, 10:01:53 »
Uf... Sploh se mi ne da komentirat takih bučk. Ker je že žalostno do kakšnega razmišljanja pripelje nepoznavanje določenih stvari...
Over and out.
Kaj je žalsotno? Da mi /nam je mal mar za vzrejnega in rodovnik? Da si ti kupila dražjega a mogoče slabšega psa?

ursa_9

• *
  • Spol: Ženski
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1116 : 21 Marec 2012, 10:06:16 »
Ali si pa ti kupil cenejšega in mogoče tudi slabšega...že to, ko si povedal, da se je tvoj "vzreditelj" odločil, da bo prodajal večkrat po bolj dostopni ceni vse pove, za kaj se mu gre.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1117 : 21 Marec 2012, 10:09:57 »
Nikjer ne piše, da če so dovoniški ne smejo biti zastonj ali po nižji ceni  :P ::)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1118 : 21 Marec 2012, 10:11:53 »
Ali si pa ti kupil cenejšega in mogoče tudi slabšega...že to, ko si povedal, da se je tvoj "vzreditelj" odločil, da bo prodajal večkrat po bolj dostopni ceni vse pove, za kaj se mu gre.

Seveda je lahko moj pes slabši. Od kod ideja da trdim drugače? Lahko pa tudi ni. Skoraj prepričana o kvaliteti legla je lahko samo tista uporabnica, ki me je včeraj podučila, da pred nakupom psa naredi doktorko desertacijo, za katero porabi pol leta. Jaz pač tega ne počnem in tudi večina rodovniških fensi-šmensi lastnikov ne. In mi VSI ne moremo biti prepričani. Ja?
Tudi to je res, da je "moj" vzreditelj jasno povedal, da prodaja pse, saj je takoj ugotovil, da nisem bizgec, ki bi verjel, da iz čiste ljubezni nekdo hoče za psa 1.200 EUR.
 :) 

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1119 : 21 Marec 2012, 10:14:37 »
Citiraj
ki je kar precej drugačna kot pri nas, bi morda zasledil, da je izšla tudi serija posnetkov Pedigree dogs exposed three years later  ;) ;)  No to si pa res velja pogledati, samo ne vem, če je še dostopna YouTube...

In točno kaj v tej seriji tri leta potem povedo drugače ? to da se je kot odziv začelo bojkotirati v Angliji razstave, vključno da jih nacionalka več ne predvaja, celo Pedigree od vseh možnih je umaknil svoja sponzorstva ter je javni pritisk prislil izredno konzervativen Kennel Klub da je ne samo obsodil vzrejo za lepotni ideal je tudi prepovedal inbreeding (ki je pri nas koliko vem še dovoljen) in spremenil marsikater pasemski standard

Za vse ostale, dokumentarec je tule, toplo priporočan ogled, predstavi tudi določeno sektaško kinološko mentaliteto ki je postala moderna  pri nas

http://fullepisode.info/pedigree-dogs-exposed-three-years-on/

sanch

• *
    • Sanjuša
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1120 : 21 Marec 2012, 10:21:18 »
Kaj je žalsotno? Da mi /nam je mal mar za vzrejnega in rodovnik? Da si ti kupila dražjega a mogoče slabšega psa?

Prebiram že od začetka tole debato in poskušam razumet tvojo logiko (pa čeprav se ne strinjam z njo) ampak nečesa nikakor ne razumem: kar naprej trdiš, da ti je rodovnik nepomemben. Zakaj ti je pa potem pomembno, da imajo starši tvojega psa rodovnike? Mislim, če si hotel črnega psa, podobnega labradorcu bi pač posvojil (ja, verjetno ga ne bi rabil niti kupit) črnega mladička in pač upal, da bo čim bolj podoben labradorcu ko odraste.

Ne vem zakaj ravno tisti, ki vam je tako vseeno za rodovnike, najraje poudarjate, da starši (ali pa vsaj en od njih) vašega psa so pa imeli rodovnik (in je zato vaš seveda čisto tapravi predstavnik pasme).
Mislim, odločite se že  ;)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1121 : 21 Marec 2012, 10:29:27 »
Saj je povedal... je hotel pasemskega psa, in brez rodovnika je cenejsi 8) kao.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1122 : 21 Marec 2012, 10:34:04 »
Saj je povedal... je hotel pasemskega psa, in brez rodovnika je cenejsi 8) kao.
Tako je. 

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1123 : 21 Marec 2012, 10:35:37 »
Citiraj
Ne vem zakaj ravno tisti, ki vam je tako vseeno za rodovnike, najraje poudarjate, da starši (ali pa vsaj en od njih) vašega psa so pa imeli rodovnik (in je zato vaš seveda čisto tapravi predstavnik pasme).

ista logika ki jo same poudarjate, če predpostavimo da je v tem trenutku edini smisel rodovnika, da  dokumentalizira izvor psa  in da so mešanci vsi psi ki nimajo znanega potomstva je to še en blesav način dokazovanja da je pes pasemski; Čeravno po zdravi kmečki logiki , če je ata labradorec, pa mama labradorka  so tudi mladiči labradorci, bi rekel da je večina pasem obstaja daleč preden so bili prvi rodovniki zapisani (prvi mislil da tam 1870) in tajo kot naš odličen Kraševec kot mešanci.
Še več, ironično da je marsikatera vrsta zaradi intenzivne vzreje ki jo je prinesel rodovnik vsaj v svoji izvorni obliki domala izginila, ampka spet to so sile kompleksne okoliščine, ki jo mi nekinologi ne dojemamo.
Sploh ko človek vidi na sliki pravega starega NOja in tega ki ga je spacalo skup razstavljanje pa gre za domala drugo (pohabljeno) pasmo

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1124 : 21 Marec 2012, 10:37:40 »
Skoraj prepričana o kvaliteti legla je lahko samo tista uporabnica, ki me je včeraj podučila, da pred nakupom psa naredi doktorko desertacijo, za katero porabi pol leta. Jaz pač tega ne počnem in tudi večina rodovniških fensi-šmensi lastnikov ne. In mi VSI ne moremo biti prepričani. Ja?
Tudi to je res, da je "moj" vzreditelj jasno povedal, da prodaja pse, saj je takoj ugotovil, da nisem bizgec, ki bi verjel, da iz čiste ljubezni nekdo hoče za psa 1.200 EUR.
 :)

si verjetno imel mene v mislih ;D jaz sem navedla zgolj kako bi jaz kupovala labradorca... ali pa recimo kar na splošno lovskega psa.
labradorca sem pa izpostavila ravno zaradi tega, ker jih je ogromno na trgu.

pa lahko kar direkt povem, da mene sicer moti resnično to da nekateri nabijajo cene labradorcev v nebesa..in to taka legla ki si take cene niti približno ne zaslužijo.

zame sprejemljiva cena labradorca  je v rangu  vseh ostalih delavnih velikih  lovskih pasem... čisto po pravici.
( in 1200 eur mi je preterana cena... še bolj preterana cena mi je pa to za neke mladiče iz neke družne pasme... ki jim pa ni treba delat ne vzrejnih ne preizkušenj in nič.... in tukaj pa ko nekdo kupi nerodovniškega za pol cene- sicer za moje pojme še vedno natega... ampak... delno  še nekako razumem)
zakaj bi delala tako raziskavo  je pa obširna razlaga.
 kot prvo labradorec je po FCI 8 grupa lovski psi
 in če bi mi nekdo prodajal to bi hotela takega tud imet.
Na žalost... bom rekla , da trditev od žverce da so se skozi leta izboljšali vsaj po mojih opažanjih ne drži vode.
Imamo nekaj dobrih vzrediteljev tudi v Sloveniji...imamo pa en kup slabih vzrediteljev.
V izogib tem slabim( napumpanim samopromotivnim) bi delala vse to... + da bi hotela točno določen karakter.
In zanimivo mi je predvsem nekaj... ko smo v pogovorih omenjali butično vzrejo.
To je to na kar jaz nekaj dam... ne na množično produkcijo.

In ta butična vzreja verjeli ali ne ima nižje cene kot  marsikatera množična s tem da tud kvaliteta zna bit neprimerljivo boljša kot iz množične.

naj me koklja brcne ,da mi nekdo hoče prodat da v neko (množično vzrejo) leglo vloži toliko  kot nekdo ki ima v 10ih letih mogoče dva legla.
40 im mladičem letno nikoli in nikdar ne moreš posvetit toliko pozornosti- in toliko dat kot če imaš zgolj 7 mladičev  v enem letu... ali celo v roku 5 let.

Je pa dejstvo Hudma...  brez rodovnika mladič bi bil pri meni edino UPS mladič. Ups pomeni da ima nekdo psa in psico  in sta se  zaradi nepozornosti sparila- čeprav je imel načrte drugačne... taka legla tud  obstajajo... zelo redko... in ponavadi so taka legla zastonj

pokrije se zgolj nek strošek ki je za cepljenje.
Ne bi ga pa KUPILA. To je pa dejstvo.
Sploh pa če bi mi nekdo rekel da bo  vzrejal po nižji ceni načrtovano in večkrat... bi mi pomenilo da bo štancal mladiče...
 ker pri takih pa odpade varovalka ki je dejansko v zaščito sami živali- to je da ima  samica lahko le eno leglo na koledarsko leto... pri nerodovniški štancariji te varaovalke n in ni nič drugega kot navadno mučenje živali izčrpavanje  uboge psice za voljo denarja.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1125 : 21 Marec 2012, 10:39:13 »
Prebiram že od začetka tole debato in poskušam razumet tvojo logiko (pa čeprav se ne strinjam z njo) ampak nečesa nikakor ne razumem: kar naprej trdiš, da ti je rodovnik nepomemben. Zakaj ti je pa potem pomembno, da imajo starši tvojega psa rodovnike? Mislim, če si hotel črnega psa, podobnega labradorcu bi pač posvojil (ja, verjetno ga ne bi rabil niti kupit) črnega mladička in pač upal, da bo čim bolj podoben labradorcu ko odraste.

Mislim, odločite se že  ;)
Zato poudarjamo, da imajo starši rodovnik, da razčistimo dilemo o tem, ali je čistokrven, čeprav uradna stroka dela salte in trdi, da je mešanec med čivavo in škotom. Zakaj bi UPAL, da bo podoben, če lahko kupim labradorca, ki to uradno ni, in mi nič ni treba upati, da bo podoben labradorcu? Zakaj je to tako nerazumljivo???  ???

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1126 : 21 Marec 2012, 10:40:17 »
bi rekel da je večina pasem obstaja daleč preden so bili rodovniki (prvi mislil da tam 1870) in to kot naš odličen Kraševec kot mešanci

Tle se pa motis; brez vodenja neke rodovniske knjige ne mores naredit in obdrzat neke pasme. Tudi ce niso bili rodovniki taki, kot so danes, brez sledenja prednikom in potomcem pasme ni. In to je cel point rodovnika.

In ja, v prvi generaciji so nerodovniski potomci rodovniskih starsev verjetno se kolikor toliko podobni starsem, v drugi al pa tretji generaciji pa je ta moznost ze zelo majhna.

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1127 : 21 Marec 2012, 10:43:56 »
Zato poudarjamo, da imajo starši rodovnik, da razčistimo dilemo o tem, ali je čistokrven, čeprav uradna stroka dela salte in trdi, da je mešanec med čivavo in škotom. Zakaj bi UPAL, da bo podoben, če lahko kupim labradorca, ki to uradno ni, in mi nič ni treba upati, da bo podoben labradorcu? Zakaj je to tako nerazumljivo???  ???

jaz te pa nekaj resno vprašam, glede da smo v uni temi kako starše prepričali debatirali....
 in si omenil da imaš dva mala otročka...
 pa si mogoče pomislil, da ta tvoj vzreditelj ni dobil vzrejnega ker je npr en od psov kazal znake agresije?
To se pojavlja pri labradorcih ;)... je dedno in je izključitvena hiba za vzrejo ..
 Resno vprašanje

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1128 : 21 Marec 2012, 10:46:11 »
Damayanti, če bi vsi iskali popolna legla, popolnih lastnikov, popolnih rodovniških psov, bi vask pes lahko stal 10.000 EUR, ker bi sproducirali 10 psov vsake pasme letno v celotni Sloveniji.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1129 : 21 Marec 2012, 10:54:48 »
Citiraj
pa si mogoče pomislil, da ta tvoj vzreditelj ni dobil vzrejnega ker je npr en od psov kazal znake agresije?
To se pojavlja pri labradorcih ;)... je dedno in je izključitvena hiba za vzrejo ..

Snaha od daljne sorodnice, ki živi na Dunajo je iz ZDA pripeljala zlatkota, baje krasne vzreje oh in sploh (bom povprašal po leglu nasledjič ko se vidimo), pes je vizualno krasen, višek standarda, vzrejno primeren učljiv , vedno karakterno stabilen, šolan na vse možno...vloženo ogromno energije in denarja  se jim je pa lansko leto na dopusti na jadranu zgodilo da je popolna nepričakovano in neizvano napadel od lastnice strica in to konkretno za v bolnico, ker ima malega otroka je sedaj toliko večja panika
Kot sama veš se pri zlatkotih zaradi intenzivne vzreje pojavlja agresija , pojavlja se pri pasmah ki te niti slučjano ne bi smele imeti, torej tole ni zgolj domena nerodovniške vzreje kvečjemu so jo ti poherbal od ta "uradnih"

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1130 : 21 Marec 2012, 10:57:46 »
Dog breeds exposed three years on: http://www.youtube.com/watch?v=9G3jNuKLzKw

Se lepo vidi razliko med dobrim in slabim vzrediteljem ravno tam pri boxerjih... Nemreč različni reakciji na novico o tem, da njihovi psi/paritvene kombinacije povzročajo genetsko obolenje...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1131 : 21 Marec 2012, 10:59:00 »
Če sta si gospoda s takim užitkom ogledala BBCjevo serijo, si lahko prebereta še nekaj iz nasprotnega tabora. Da bo bolj uravnoteženo. Fino je prebtar tudi komentarje
Citiraj
http://dogknobit.com/2012/03/15/why-crufts-should-worry-us/?ref=nf

Hudma: popolnih psov ni, tako kot ni popolnih ljudi. Tisti psi, ki pa so zelo blizu takih ali drugačnih idealov, pa dosegajo 10 in večkrat take cene, kot si jih navedla - če je slučajno kateri naprodaj.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1132 : 21 Marec 2012, 11:00:14 »
Kar se pa tiče stika med otroci in psom, pa še vedno prisegam na staro šolo, ki pravi, da ima pes kosmata ušesa. Torej nič nenadzorovanega stika, pa čeprav sva s psičko takšna prijatelja, da bi ji posodil celo avto, ki ga sicer načeloma ne posojam.  :)

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1133 : 21 Marec 2012, 11:02:40 »
Hudma nikjer nisem rekla da iščemo popolna legla...
 jaz sem omenila da iščemo karakter...
 je že uredu da se izbira psa na podlagi izgleda... ampka ravno ta izgled ponavadi "nese" veliko lastnikov.
In tudi tisti splošni opisi pasme niso ravno to to kar se promovira.

zato sem rekla lovski psi.
Lovski psi so lovski psi... morajo imet in imajo   naravne zasnove... zato se dela preizkus naravnih zasnov.
Na podlagi naravnih zasnov je bila pasma ustvarjena... ker je bila ustvarjena za lov za delo z divjadjo... kot pomočnik pri lovu.
In to pes nosi v sebi... tud če grejo leta in leta mimo še vedno nosi.
Nravne zasnove se ugotavljajo  to je karakter psa.
In ta karakter marsikakšen  novopečeni lastnik zanemari... ker se jih res veliko odloča zgolj po videzu.
meni je karakter izjemno pomemben...
npr ti dam en primer... hanoveranski barvar
 pes  po zunanjosti meni lep izredno... ravno prava veličina , lepa barva, tople učke...
 ampak "pasji"  ;)
 tople učke lahko zelo zavajajo in pes tud približno ni nek prijazen kuža... ker po naravnih zasnovah za katere je bil ustvarjen ne sme bit... on mora ustavit zastreljeno divjad - kar pomeni tud 200kg divjega prasca.
teritorialen kot hudič... pa to ni napaka... ampak tak mora bit... on mora bit po naravnih zasnovah neomajni čuvaj teritorija katerga ima v svoji oblasti. izvira ravno tako iz naravnih zasnov... divjad- gozd -mrhovinarji.

Doma  je lahko ko bubica v loju,  priznava pa zgolj svojega  vodnika kot gospodarja.

Pa recimo da je še kakšna pasma taka... pred leti je bil hudo popularen waimaraner... lep siv  kuža...  veliko mladih deklic je šminkiralo z waimijem... kar par od tistih waimijev ki sem jih jaz imala možnost videt je bilo hudo bom blago rekla razpuščenih...  alfa in omega pes... brez gospodarja..
To je tudi ena taka pasma ki rabi doslednega "gopodarja"... če ga nima je  katastrofa.

Labradorec za moje pojme tud ni ravno kuža  za na kavč in za družinske igre... to je delavna pasma psa in rabi  veliko zaposlitve , in rabi delat... če hočeš nekaga stabilnega psa...
S tem njegovim delom so tud naravne zasnove povezane ... že ime retriver ti pove da mora prinašat... delat da je pomočnik in delavec.
Tak pes ki ne dela in je delavna pasma... zna bit dvorezen meč... daleč od prijaznega družinskega kužka.

karakter je nekaj kar je meni vedno na prvem mestu... ne živiš samo z fletnim bitjem z lepo postavo in lepo dlako... ampak z psom ki je svoja osebnost. In ga je treba spoštovat razumet in kot takega sprejet.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1134 : 21 Marec 2012, 11:03:17 »
@ Lanabela
Hudma je nekdo, ki kravža živce puncam in ni punca. Zato nisem nič navedla:D :D :D

Zarja

• Gost
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1135 : 21 Marec 2012, 11:05:39 »
Damayanti, če bi vsi iskali popolna legla, popolnih lastnikov, popolnih rodovniških psov, bi vask pes lahko stal 10.000 EUR, ker bi sproducirali 10 psov vsake pasme letno v celotni Sloveniji.

Iskreno povedano, boljše to kot pa zdajšnje stanje - polna zavetišča, Bolha polna oglasov, cel kup nerodovniških in rodovniških legel. A je res treba producirat toliko psov?

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1136 : 21 Marec 2012, 11:10:32 »
Iskreno povedano, boljše to kot pa zdajšnje stanje - polna zavetišča, Bolha polna oglasov, cel kup nerodovniških in rodovniških legel. A je res treba producirat toliko psov?

To sem se jaz tudi že večkrat vprašala... glede na to koliko psov se sproducira kam vse to gre ... ???
 da ne omenjam tistih iz preprodaje ... in pa vseh nerodovniških...poleg rodovniških ???

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1137 : 21 Marec 2012, 11:12:24 »
Zarja, popolnega sveta ni. Dobro jutro! :)
Damayanti - strinjam se s tabo. Naša "punca" že trdo dela. Vsak dan res dolgi sprehodi, prinašanje palice, frizbija, gumijaste žoge, učenje ukazov - super ji gre! :)
Sedenje na kavču pri nas itak odpade - s psom ali brez, saj smo zelo outdoor družina.

sanch

• *
    • Sanjuša
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1138 : 21 Marec 2012, 11:13:28 »

Torej se vsaj v tem strinjamo, da rodovnik ni "brez veze", in da brez rodovnika ne moremo govoriti o "čistokrvnosti". In da če hočeš kupit labradorca, morajo biti tudi starši labradorci (=imeti rodovnik). Bi kupil labradorca tudi od staršev, kjer noben nima rodovnika? Bi bil potem še prepričan, da imaš labradorca?

Pri vsem skupaj se mi zdi pa še najbolj nerazumljivo to, da ti je težko plačat neko zmerno ceno pri dobrem vzreditelju (ki se ti ga niti ne da poiskat), po drugi strani pa se potrudiš in naštudiraš več nerodovniških legel in, niti ne za tako malo denarja, kupiš psa pri človeku, ki mu je motiv samo profit in mu je več kot očitno vseeno tako za svojo psico in njene mladiče kot za samo pasmo.
Ne vem no, meni to ni razumljivo. Tako kot mi tudi ni razumljivo, zakaj bi nekdo paril rodovniško psico z rodovniškim psom in ne bi poskrbel za papirje mladičev - razen če..  ;)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1139 : 21 Marec 2012, 11:13:57 »
Citiraj
A je res treba producirat toliko psov?

ah dej, zakaj se določene pasme z rodovnikov tako na veselo producirajo, bigli, coliji vse tiste modne pasme za v torbico ? zaradi ljubezni ali ker se z njima da veselo služit ?

Če bi rodovniška vzreja bila to kar bi morala biti, raja ne bi imela razloga posegati po nerodovniških psih, tle pa le z takšno vnemo iščete vse druge krivce kot pa  tisto vzrediteljico s katero kafetkate in je vir problema, ali pa se krivi KZS ki ima tko po slovenski ljudski logiki, tko kot  naj bi imrela država božje sposobnosti da vse porihta, zato pa nas nategnejo na vsakih volitvah  ::)

Navsezadnje kakšnega Kraševca dobiš za zelo sprejemljivo ceno in tudi odlične vzreje (a ni hecno kako so nepopularna pasme pri na občutno boljše kvalitete in rezultatov ? in imajo pravtako stroške vzrej kot vsi ostali)