Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 746156 krat)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1560 : 12 Julij 2012, 12:48:09 »
Lilit, pri nas na gornjem Gorenjskem takih primerov kot jih naštevaš ne poznam. Upam, da na tudi Štajerskem, Dolenjskem in drugod takšni primeri postanejo redkost.
No, če bi bil za vsakega lastnika njegov pes izjemen, potem ne bi bi bilo treba klepetati o zavrženih, pretepenih in zanemarjenih psih?

manchy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1561 : 12 Julij 2012, 12:53:25 »
Se popolnoma strinjam z Lanabelo.
Zelo me moti, da nekateri mislite, da smo lastniki rodovniških psov razvili manjvreden odnos do mešancev. Ne vem zakaj bi ga. Zato ker zagovarjamo rodovniško vzrejo in nakup rodovniškega psa in ne "čistokrvnega"?
Dejstvo ostaja, da ima marsikdo manjvreden odnos do psa, ki ga ni rabil plačat. Lej mami, ati kako luškane mladičke imajo pri sosedu. A bi lahko imeli enega? Sosed da kužka zastonj, tako da mami in ati rečeta ok, pol pa ga bomo imeli. In potem ta kuža začne rasti, lulat in kakat v stanovanju, gristi... In na koncu se ga losa. Mnogo je takšnih primerov. Medtem ko, če bi mami in ati malo bolj razmislila in morala za kužka tudi kaj denarja dati, bi po mojem  v veliko primerih bilo drugače. Da ne govorimo, ko je za psa potrebna veterinarska oskrba.
Sedaj bo izpadlo, da trdim, da tisti, ki ima mešanca in zanj ni plačal, ga je dobil v dar, svojega psa manj ceni in je zanj slabo poskrbljeno. Ne, ne trdim tega, tudi marsikateremu rodovniškemu psu se zelo slabo godi. Se pa znajde na cesti več kužkov in zgoraj opisane situacije. Tako da jaz sem ravno nasprotnega mnenja, kot Sleepy, ki pravi, da se psi ne bi smeli prodajat (če sem si prav zapomnila). Žal je mentaliteta ljudi še zmeraj taka, da se pri živih bitjih zaletijo, vzamejo psa, ne razmišljajo pa niti teden dni vnaprej. kar po mojem bi, če bi za žival morali plačat več kot 100 eur.
Širši člani družine komaj shajajo. Dva otroka, enosobno stanovanje. Denarja ravno za kruh in mleko. Sedaj so šli v azil po psa, starega pol leta, ki bo kar velik.Ne trdim, da ga ne bodo imeli radi. Me pa skrbi njihovo finančno stanje in mislim, da je jasno kdo bo šel od doma, ko bo zmanjkalo denarja še za kruh... :-\
Prav je, da se preverja ljudi, ki posvajajo živali iz zavetišč (včasih mogoče še premalo). Žal se pa ne preverja ljudi, ki vzamejo psa preko Bolhe, za 50 eur mešanca ali pa je podarjen. Ker tisti, ki te kužke kužke oddajajo/prodajajo, so imeli ups ali pa morda celo načrtovano leglo in se želijo mladičkov znebiti pri 8 tednih, ne pa iskati najboljši dom. Žal. Koliko takih gre na ketne na razne kmetije. Kjer je ogromno število takšnih psov, ni potreben več kot en izlet po okoliških vaseh. Mislim, da bi se tem kužkom bolje godilo, če bi morali njihovi lastniki za njih plačati več kot liter vina. Ko pa je malo bolan, se ga v vrće na cesto, šus v glavo in gremo vzet novega mladička. Seveda zastonj.
In s prepovedjo nerodovniških legel se sigurno zmanjaša odstotek živali v zavetiščih.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1562 : 12 Julij 2012, 12:54:14 »
Lilit, pri nas na gornjem Gorenjskem takih primerov kot jih naštevaš ne poznam. Upam, da na tudi Štajerskem, Dolenjskem in drugod takšni primeri postanejo redkost.
No, če bi bil za vsakega lastnika njegov pes izjemen, potem ne bi bi bilo treba klepetati o zavrženih, pretepenih in zanemarjenih psih?

V enem stavku pravis, da takih ni, v drugem pa, da so ;) (na verigi, v pesjaku in zavezani nekje na njvi so zame zanemarjeni psi)
No, kaksen je odstotek rodovniskih pretepenih/zavrzenih/zanemarjenih v primerjavi z nerodovniskimi?

Izjemen sem mislila v smislu, tudi ce je pes kripljat, displasticen, epilepticen z razlicnimi zdravstvenimi problemi, bo za svojega lastnika se vedno izjemen (s tem ne mislim lastnikov, ki niso primerni pasji lastniki). Lepota je pa itak subjektivna.

manchy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1563 : 12 Julij 2012, 12:55:09 »
Joj Hudma, potem pa moraš malo bolje pogledati okoli...
Tisto o statusnem simbolu bom pa raje spregledala. Kr nekaj...

Lilit, Hudma po moje govori o "čistokrvnih" nerodovniških psih, kot ga ima sam. Ker ga ne rabi za tekmovanja, razstave itd...
On pa je kupil "čistokrvnega" ker ima rad živali.
Mogoče misli, da takšni psi niso na ketnah, v premalih pesjakih... ???

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1564 : 12 Julij 2012, 13:08:18 »
No jaz sem mislila vse nerodovniske, ne samo pasemske brez rodovnika :)
Pa se vedno sem stoprocentna, da je med zanemarjenimi psi veliko vecji odstotek pasemskih nerodovniskih kot pa pasemskih rodovniskih...

manchy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1565 : 12 Julij 2012, 13:09:49 »
Itak.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1566 : 12 Julij 2012, 13:29:08 »
Citiraj
Nismo se odločili za rodovniškega, saj nismo nasedli promociji "super duper rejcev",

No vidiš, tu je keč. Nekdo, ki točno ve, kaj si želi, ne bo šel kupovat nerodovniškega kako pasemskega, ker nima nobene možnosti, da bi preveril lastnosti in zdravstveno stanje mladičev (ok, do neke mere bi lahko naredili izjemo pri prvi generaciji, kjer imata oba starša rodovnike, mladiči pa ne. Vendar se v takem primeru vedno postavi vprašanje, zakaj si rejec ni pridobil vzrejnih dovoljenj. Ali imata starša hude napake, ali pa je lasnik nepopravljivo len. Ne od enega ne od drugega si mladiča ne bi želela)
Poleg tega je en vidik odgovornega lastništva tudi ta, da od rodovniške psice ne delaš nerodovniških legel.

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1567 : 12 Julij 2012, 13:29:56 »
S tem se pa strinjam. Med lastniki rodovniških psov je veliko več tistih, ki želijo s svojim psom zgolj tekmovati, ga imeti za statusni simbol, kot med nerodovniškimi, ki imajo psa zato, ker imajo radi živali.

Ja itak... Če bi imeli radi živali (ne samo njihovega psa), bi stremeli k temu, da so možnosti, da njihov pes (in njegovi bratje in sestre) zboli za dedno boleznijo, minimalne. Koliko staršev nerodovniških psov ime vsaj kolke slikane? Koliko jih ve, da niso parili brata in sestre?
In zakaj so potem čisto užaljeni, če jim kdo pove, da je njihov pes uradno mešanec? Mogoče zato, ker mislijo, da je njihov pes več kot to? Kdo bi imel potem rad psa za statusni simbol?
Pa ne spet pogrevat z bolanimi rodovniškimi psi...Ja seveda obstajajo tudi slabi vzreditelji, ampak med vzreditelji lahko vsaj primerjaš kvaliteto vzreje in daš denar tistemu, ki si ga zasluži. Pri rejcu nerodovniških pa kupiš tisto kar vidiš tisti trenutek.

Se strinjam s tem, da delež rodovniških psov vsekakor kaže na splošen odnos do psov. Predvsem zato, ker pri nakupu rodovniških psov cena ni edino merilo... Če bi obstajala prepoved prodaje psov, sem prepričana, da bi se v največjem procentu zmanjšala prodaja nerodovniških, njim bi sledili rodovniški šteparji, potem pa tisti dobri vzreditelji, ki ne bi več zmogli stroškov (kakorkoli se obrača, za vzrejne živali je treba skrbeti celo življenje ne samo v času legla).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1568 : 12 Julij 2012, 13:35:57 »
V takem primeru se vzreja skrči na toliko kolikor potrebuješ zase, oziroma toliko, da se ne izgubijo linije. Potem je treba na dobrega  mladiča čakati leta in leta. ali pa ga uvoziti od drugot.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1569 : 12 Julij 2012, 13:37:54 »
Saj do neke mere se strinjam z vami. Res. Sem pa še vedno mnenja, da se ne da okarakterizirati lastnikov glede na rodovniškega psa  / nerodovniškega pasemskega psa / mešanca. Niti se ne da z gotovostjo reči, da so rodovniški / nerodovniški bolj zdravi, lepši ...
Skratka, gonja proti nerodovniškim psom je povsem neumna in rešljiva s preprostim spustom cen rodovniških legel. Ko vzreja psov ne bo več posel, tudi teh težav ne bo več. Tako pa je vse skupaj zgolj povpraševanje = ponudba.

Gonja proti neodgovornim / nesposobnim lastnikom pa bi morala biti še mnogo bolj ostra. Ampak ni časa zato, saj imajo ljubitelji "pravih" psov preveč dela z nerodovniškkimi legli.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1570 : 12 Julij 2012, 13:41:29 »
Tam, kjer so lastniki odgovorni, nerodovniških kao pasemskih legel NI. Ker je produciranje nerodovniških legel od rodovniških staršev že v osnovi skrajno neodgovorno. Mešanci so nekaj drugega, njihovo vzrejo se pa pogosto prav po nepotrebnem demonizira.

Cena je za lene rejce in nepremišljene kupce samo izgovor - saj se enako lepo prodajajo nerodovniški tudi pri pasmah, pri katerih cena kvalitetnega rodovniškega mladiča ne presega 300 - 400€.

martina.o

• Vzreditelj
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1571 : 12 Julij 2012, 13:48:27 »
Hehe - point je ta - nekateri pač nočejo plačti cene rodovniškega psa. Tudi OK različni ljudje - različna potrošnja svojega denarja.
Amapk zakaj potem:
Lastnik nerodovniškega sreča tipa s psom:"Aha, naš je tudi tapata pasma"
Tip: "Iz katere psarne pa je?"
Lastnik : " Kako psarne, no ja, ni psarne, khm, nima papirjev. Itak ne bomo razstavljali!" (kakšno leglo bi pa imeli, ker psička mora imeti 1x mladiče"
Tip: "Aha, potem je nerodovnički"
Lastnik : "Ne ni, starši imajo rodovnik, super so na razstavh in bla bla"
Torej je nekatrim papir pomemben, seveda zagotavlja sledljivost, in vse skupaj o čemer se je pisalo n-krat, le plačali ga ne bi - ampak starši imajo rodovnik. Juhuuuu

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1572 : 12 Julij 2012, 13:51:00 »
Tam, kjer so lastniki odgovorni, nerodovniških kao pasemskih legel NI. Ker je produciranje nerodovniških legel od rodovniških staršev že v osnovi skrajno neodgovorno. Mešanci so nekaj drugega, njihovo vzrejo se pa pogosto prav po nepotrebnem demonizira.
To bo ja.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1573 : 12 Julij 2012, 14:00:09 »
Ja, točno to bo. In točno zato v Skandinaviji skorajda ni nerodovniških kao pasemskih (+ učinkovito so preprečili uvoz in preprodajo)

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1574 : 12 Julij 2012, 14:08:12 »
Saj do neke mere se strinjam z vami. Res. Sem pa še vedno mnenja, da se ne da okarakterizirati lastnikov glede na rodovniškega psa  / nerodovniškega pasemskega psa / mešanca.

S tem se strinjam. Ampak še vseeno, tisti, ki že v štartu vedo, da bodo kupili psa tako malo za zraven ali ker otroci tečnarijo, bodo to storili samo, če jih ne bo preveč stalo (da jim ne bo škoda denarja stran vržt, ko se bodo psa znebili). S tem že v štartu raste število neodgovornih lastnikov nerodovniških. Če te opcije ne bi imeli, se mogoče za psa sploh ne bi odločili, kar bi bilo za psa vsekakor bolje.

Skratka, gonja proti nerodovniškim psom je povsem neumna in rešljiva s preprostim spustom cen rodovniških legel. Ko vzreja psov ne bo več posel, tudi teh težav ne bo več. Tako pa je vse skupaj zgolj povpraševanje = ponudba.

Ja in ne. Ne moreš pričakovati, da bodo vzreditelji, ki imajo z leglom precejšne stroške konkurirali ceni 250 €, ki jo imajo nerodovniški psi. Računica se ne izzide. Drži pa pri pasmah, kjer gredo cene preko 1000 €.

Cena je za lene rejce in nepremišljene kupce samo izgovor - saj se enako lepo prodajajo nerodovniški tudi pri pasmah, pri katerih cena kvalitetnega rodovniškega mladiča ne presega 300 - 400€.

Tudi res. Ena meni zelo všečna pasma, ki je primerna za družinskega in delovnega psa. Pri nas 400€, čez mejo 350€.

karamela86

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1575 : 12 Julij 2012, 14:09:14 »
Saj do neke mere se strinjam z vami. Res. Sem pa še vedno mnenja, da se ne da okarakterizirati lastnikov glede na rodovniškega psa  / nerodovniškega pasemskega psa / mešanca. Niti se ne da z gotovostjo reči, da so rodovniški / nerodovniški bolj zdravi, lepši ...

Gonja proti neodgovornim / nesposobnim lastnikom pa bi morala biti še mnogo bolj ostra. Ampak ni časa zato, saj imajo ljubitelji "pravih" psov preveč dela z nerodovniškkimi legli.

Imam rodovniškega psa. Se ne strinjam z produciranjem "čistokrvnih brez papirjev". <- samo da se zaščitim pred napadom  ;D

kakor koli, se pa strinjam z odebeljenim... se pa ne strinjam z teorijo, da tisti ki plača za psa, vedno tudi dobro skrbi za pse... v BIH so pasje borbe še vedno zelo popularne.. in neboste verjeli, ampak tam nastopajo v ne tako malem številu ravno rodovniški psi  :(

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1576 : 12 Julij 2012, 14:10:34 »
Še vedno ne razumem, zakaj sem domnevno neodgovoren lastnik samo zato, ker nisem kupil rodovniškega psa in zakaj bi me moralo biti sram priznati, da je moj pes labradorec?  ???

karamela86

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1577 : 12 Julij 2012, 14:14:15 »
Eno vprašanje, kako je pa s "pasmami" ki niso priznane???

Se to šteje v kinologiji pri nas kot mešanec ali? Potrebuješ kake zdravstvene rezultate da lahko rečeš da imaš Labradodla?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1578 : 12 Julij 2012, 14:16:33 »
Imajo rodovnike svoje matične organizacije.

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1579 : 12 Julij 2012, 14:18:05 »
Evo, jaz sem tudi predispozicionirano neodgovoren lastnik, ker mi na kraj pameti ne pade sploh začet razmišljat o nakupu psa, še najmanj rodovniškega in načrtno na ta svet spravljenega, medtem ko jih toliko umira zaradi preštevilčnosti. Kul, me veseli, da zdaj vsaj vem. Očitno mam že v osnovi čisto napačen pristop in pogled na odnos, odgovornost in kar je takih reči, papirji me pa običajno bolj asocirajo na prostor, ki se mu reče WC >:D
Samo še čakam, da mi kdo pride vse neodgovorno "nabavljene" živali pobrat!  >:D

karamela86

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1580 : 12 Julij 2012, 14:19:13 »
Imajo rodovnike svoje matične organizacije.

Kako pa npr na izpitih pol zabeležijo? npr. če hoče delati vodnik BBH izpit? Je tretiran kot mešanec ali?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1581 : 12 Julij 2012, 14:24:33 »
Mešanec ja  :)

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1582 : 12 Julij 2012, 14:25:42 »
Še vedno ne razumem, zakaj sem domnevno neodgovoren lastnik samo zato, ker nisem kupil rodovniškega psa in zakaj bi me moralo biti sram priznati, da je moj pes labradorec?  ???

Zato, ker si rejcu svojega psa dal denar, da lahko izkorišča svojo psico še naprej in štepa mladiče pa v resnici nima pojma, če ne dela paritvenih kombinacij iz katerih bodo prišli mladiči, ki bodo pri 6 letih oslepeli zaradi dedne bolezni...
Zdaj, ali bo "tvoj" rejec psico res izkoriščal in imel dvakrat letno mladiče in ali bodo res bolani ne vemo. Ampak to velja za veliko večino takih rejcev, zato se tak nakup smatra za neodgovornega.

Kako bo kupec (ti) takega psa skrbel za psa naprej je pa čisto odvisno od posmeznika. Žal je dosti ljudi, ki ne bi šparali samo pri nakupu, ampak avtomatično te tak nakup ne umesti med njih (moje mnenje).

Če te je ali ni sram priznati kakšnega porekla je tvoj pes, je pa tvoja stvar. Dejansko veliko lastnikov nerodovniških psov v opravičujočemu tonu prizna, da so njihovi psi brez rodovnika in v isti sapi zraven našteva razloge zakaj so se odločili za nerodovniškega tudi, če jih po tem ne vprašaš in nimajo pojma kakšno je tvoje mnenje o nerodovniških psih.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1583 : 12 Julij 2012, 14:27:29 »
Tudi za pasme, ki niso priznane, se vodi rodovne knjige. Ki so podlaga za to, da pasma nekoč postane priznana.
Labrododle ni niti pasma, niti "pasma" ampak hibrid (križanec) dveh rodovniških psov različnih pasem (v tem primeru labradorca in pudla). Glede na to, da se jih prvotno vzreja kot delovne pse za pomoč invalidom, imajo starši zagotovo opravljene tako zdravstvene teste kot teste značaja. Pasma to ni in ne bo mogla biti, ker se vzreja samo F1 hibride.

Sleepy - ne lapaj. Nikjer ne piše, da si neodgovoren lastnik, če si omisliš mešanca. Piše pa, da tisti, ki se premišljeno odloča za nakup PASEMSKEGA psa, ne bo vzel nerodovniškega kao pasemskega. Prav tako piše, da je neodgovorno vzrejati nerodovniška kao čistokrvna legla od rodovniških staršev. Ker ima rad tudi pasmo in ne le posameznega psa. Tisti, ki mu za pasmo dol visi ima pa še vedno na voljo več kot dovolj mešancev.

SinM

• *
  • MI2
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1584 : 12 Julij 2012, 14:32:41 »

Mene osebno - po prebranem vsem možnem/nemožnem v zvezi rodovniški/nerodovniški - prepriča (in mi je smiselno) e-d-i-n-o dejstvo, da če ti je dejansko mar za pasmo, si kupi rodovniškega psa, pa še to ne od vsakega vzreditelja (zdravstveni testi + karakter).

Me pa po drugi strani fejst zanima, zakaj (pa ne rabim odgovora, ker mi je kristalno jasno) se npr.:
- lahko nabavi mladička jazbečarja s super-duper razstavnimi+delovnimi starši za 350 ojrov, po drugi strani pa se cene bombažkov gibljejo okoli 1500 ojrov...
- se trenutno prodajajo rodovniški nemci po 400 ojrov, cena npr. cc-ja je pa okoli 1000 ojrov...
 ???  :-X 
PS: Vsi so seveda z vzrejno oceno (+ zdravstvenimi pregledi), potrebnimi razstavnimi uspehi, nekateri še z delovnimi povrh. Pasme so izbrane iz glave, ne ciljam na nikogar osebno.  ;)

karamela86

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1585 : 12 Julij 2012, 14:42:24 »
Mene osebno - po prebranem vsem možnem/nemožnem v zvezi rodovniški/nerodovniški - prepriča (in mi je smiselno) e-d-i-n-o dejstvo, da če ti je dejansko mar za pasmo, si kupi rodovniškega psa, pa še to ne od vsakega vzreditelja (zdravstveni testi + karakter).

Me pa po drugi strani fejst zanima, zakaj (pa ne rabim odgovora, ker mi je kristalno jasno) se npr.:
- lahko nabavi mladička jazbečarja s super-duper razstavnimi+delovnimi starši za 350 ojrov, po drugi strani pa se cene bombažkov gibljejo okoli 1500 ojrov...
- se trenutno prodajajo rodovniški nemci po 400 ojrov, cena npr. cc-ja je pa okoli 1000 ojrov...
 ???  :-X 
PS: Vsi so seveda z vzrejno oceno (+ zdravstvenimi pregledi), potrebnimi razstavnimi uspehi, nekateri še z delovnimi povrh. Pasme so izbrane iz glave, ne ciljam na nikogar osebno.  ;)

bombažki? ta izraz si je za zapomnit  ;D ;D ;D ;D (se opravičujem ljubiteljem teh pasem ampak... je posrečen izraz)

kalsang

• *
    • kalsang
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1586 : 12 Julij 2012, 14:53:22 »
Cena za bombažke je ostala enaka še iz tistih časov, ko je bila v naši bližini samo ena "velika" vzrediteljica te pasme, ki je lahko poljubno izbirala, za koliko bo prodajala mladiče (mimogrede, njeni psi so tudi razstavno uspešni). Večina tistih, ki zdaj pri nas vzreja to pasmo, je svoje (prve) pse kupila pri njej in plačala takšno ceno, zato tudi za svoje mladiče zahtevajo enako ceno.

Sem pa že večkrat napisala in bom spet, da so cene 1000 evrov in plus za psa slovenske vzreje zame popolnoma nesprejemljive. Tudi pri šicujih se zadnje čase vrtijo okrog tisočaka, kar je občutno preveč glede na to, kako dobrega psa lahko na primer za ta denar dobim v tujini.

Deteljica je enkrat super napisala: bolj je pes "neuporaben", dražji je. Čudna logika...

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1587 : 12 Julij 2012, 14:59:00 »
Meni se zdi, da zadnje čase zastopim vse manj in manj. Enkrat je posploševanje ok, drugič se tega ne sme počet... pol pa naj človek ne bo zmeden?  ???
Rodovnik z odgovornim pristopom k odločitvi za psa nima prav veliko skupnega. Meni se lahko zdi neodgovorno spravljat na ta svet nove pse, medtem ko je treba že živeče pobijat, ker jih nihče noče. Mogoče z izjemo psov, ki v resnici delajo (dvomim, da večina ovčarjev čuva ovce, recimo). Meni se recimo zdi bolj odgovorno po vseh že prej omenjenih kriterijih izbrat psa, ki že živi, sicer pa nisem nek nasprotnik trenutnih navdihov, dokler zraven sodi sprejetje vsega, kar taka odločitev potegne za sabo. Odnos do živali tudi ne gre enačit z odnosom do živali, ki ustreza potrebam in željam posameznika. To drugo pravzaprav sploh ni zagotovilo za dober ali primeren odnos do živali, pa lahko zgleda odločitev še tako odgovorna. V bistvu gre ves sistem v maloro čim odgovornost enačiš s papirjem, odnos pa s papirjem nima nič. Ker zaradi primernega odnosa do živali ne greš producirat živali zato, da bi z njimi kaj zaslužil, se mi zdi. Kdo bi lahko celo rekel, da je bolj odgovorno NE imet mladičev, pa jaz recimo niti slučajno s/k ne enačim z odgovornim skrbništvom. Ker je lahko marsikateri lastnik/skrbnik s/k živali v precejšni meri neodgovoren.

Baje je pri nas večina psov mešancev. V zavetiščih je večina psov mešancev. Drži. Pove pa to ne kaj dosti. Za uporabne teze je treba uporabit iste "vatle", strokovno bolj korektno bi se reklo ponderje.
Recimo da imam nekaj malega izkušenj z zapuščenimi psi, pa da jih je nekaj prišlo v zavetišče z mojo pomočjo. Vmes so bili označeni (velika večina, zagotovo krepko čez 90%), neoznačeni, mešanci, pasma look alike (po večini videza NO), zelenouhci (rodovniški), zanemarjeni, posvojeni v drugem zavetišču, negovani, ni da ni. Še najmanj je bilo vmes "pasemskih brez rodovnika" z izjemo bullov. Po njih so lastniki prišli, ali pa tudi ne. Najbolj čustevni ob srečanju (beri srečni, da je pes na varnem v zavetišču) so bili lastniki mešancev. En rodovniški je končal zbit na cesti nekaj ur po tistem, ko so ga lastniki prevzeli v zavetišču. Pa naj si ven pobere kdor hoče kar hoče, če hoče. Ker vse našteto še vedno ne pove kaj dosti in se med sabo ne da primerjat, dokler ne veš najmanj:
- števila rodovniških živali,
- števila pasemskih brez rodovnika,
- števila "klasičnih" mešancev,
- števila zapuščenih po prej omenjenih kategorijah.

Potem lahko dobljene deleže nekako primerjaš med sabo, pa še to o odnosu do živali ne bo povedalo nič. Tako čez palec bi si pa upala napovedat, da je število razvajanih kavč psov bistveno v prid nerodovniškim in da mnogi rodovniški dneve preživljajo zdolgočaseno v pesjakih, ki pa so res da več ali manj luksuznih ozvedb. Torej bi se dalo iz tega sklepat, da se nepasemskim psom pri nas godi bolje kot rodovniškim?

karamela86

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1588 : 12 Julij 2012, 15:01:17 »
Cena za bombažke je ostala enaka še iz tistih časov, ko je bila v naši bližini samo ena "velika" vzrediteljica te pasme, ki je lahko poljubno izbirala, za koliko bo prodajala mladiče (mimogrede, njeni psi so tudi razstavno uspešni). Večina tistih, ki zdaj pri nas vzreja to pasmo, je svoje (prve) pse kupila pri njej in plačala takšno ceno, zato tudi za svoje mladiče zahtevajo enako ceno.

Sem pa že večkrat napisala in bom spet, da so cene 1000 evrov in plus za psa slovenske vzreje zame popolnoma nesprejemljive. Tudi pri šicujih se zadnje čase vrtijo okrog tisočaka, kar je občutno preveč glede na to, kako dobrega psa lahko na primer za ta denar dobim v tujini.

Deteljica je enkrat super napisala: bolj je pes "neuporaben", dražji je. Čudna logika...

Verjamem da se tudi pri cenah drugih pasem to dogaja, sploh v primerjavi s tujino.. (že samo če pasmo svoje psice pogledam) Samo me pa nekaj zanima, kako lahko po nečem takem nekdo reče, da te vzreditelji delajo samo iz ljubezni do pasme? Ne trdim da ne marajo pasem ali kar koli, ampak me pa ne prepričajo, da denar tu ne igra čisto nobene vloge.

kalsang

• *
    • kalsang
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1589 : 12 Julij 2012, 15:06:49 »
Karamela, seveda igra denar v takšnih primerih veliko vlogo. ;) V bistvu je ideal takšen, da naj bi se vzrejalo za dobrobit/izboljšanje pasme, torej iz ljubezni do pasme. Ampak tako kot povsod, se ta ideal interpretira po svoje oziroma se ga ne dosega. Za to je več razlogov. Kovanje dobička je nedvomno eden, sploh v psarnah, ki imajo več legel na leto modnih, dragih pasem. Zraven je pa še en faktor: kennel blindness. To je tisti fenomen, ko "vzreditelj" prisega na lepoto svojih psov, je popolnoma slep za morebitne napake, se je pripravljen stepsti z vsakomur, ki pravi, da se mogoče moti itd. Takšni potem zelo radi tudi cene nabijejo, ker njihovi psi so oh in sploh nekaj posebnega in pod ceno jih pa že ne bodo dajali. Zraven pa se še izgovorijo, da je visoka cena garancija za dobre nove lastnike. Japajade...