Ne vem kaj ti ni jasno in ne vem kako bi lahko jaz pomagala pri razsvetljenju tistih, ki berejo kar želijo in ne tisto kar piše.
Pojma nimam od kje ideja, da s psom, posvojenim v zavetišču, ne bi smela nič delat. Ne vem kaj si mislila s tem, da se sme posvajat samo iz določenih zavetišča, jaz sem prva, ki skače u luft zaradi take logike. Nikjer še nisem zasledila, da bi kdo zapisal, da bi bilo treba prepovedat rodovniško rejo, ničkolikokrat pa že obratno. Kako subjektivno je dojemanje možgan, ki berejo zapisano, pa smo sicer že nekje drugje omenili.
V bistvu je zelo simpl. Give to every other human being every right that you claim for yourself - that is my doctrine. (Thomas Paine). Jaz sicer tisti human "preberem" kot living.
Če gledaš z vidika pravice do izbire, ima vsak pravico izbirat, tako tisti, ki hoče psa z rodovnikom, kot tisti, ki ga hoče brez.
Če gledaš z vidika pravice do življenja jo dajem
vedno že živečim pred še ne kotenimi (vsem že živečim pred vsemi nekotenimi).
Če gledaš z vidika pravice do razploda svoje živali, gre tako lastniku rodovniške kot lastniku nerodovniške živali.
Če gledaš z vidika preštevilčnosti psov, je preveč vsak novo skoteni.
Če gledaš z vidika reševanja psov iz zavetišč, si noben pes ne zasluži končat v zavetišču, če pa že, si
vsak zasluži optimalno obravnavo in noben si ne zasluži skrinje, ker je odveč. Vseeno iz katerega zavetišča je.
Če gledaš z vidika izkoriščanja psov - če ga prodaš je tržno blago in predmet izkoriščanja za zaslužek. Višina profita/zgube pri tem ne igra vloge.
Precej vseeno mi je a pes ima rodovnik al ne, je lep al grd, velik al mejhen, zanj naj bo poskrbljeno najboljše kar lahko je.
Če gledaš z vidika zdravja živali dajem prednost oceni veterinarjev pred standardom in sem mnenja, da so npr. veke, ki lahko služijo kot mreža za lovljenje mušic, na škodo živalim. Osebno so mi recimo (boh pomagi

) lepši kupirani psi, pa mi na kraj pameti ne pade, da bi kdaj kateremu psu to nardila in bi prijavila vsakega, če bi zvedela, da je to opravil pri nas.
Isti ponder je treba uporabljat za iste reči, pa ni treba nič obračat. Pa tudi brat obrnjeno ne.