Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 738523 krat)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1680 : 13 Julij 2012, 16:36:37 »
Ocitno.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1681 : 13 Julij 2012, 16:49:26 »
Kaj se bomo vrteli v krogu?
:D :D :D
Po 57 popisanih straneh, je tole res VPRAŠANJE LETA!  :D :D :D
Težko si predstavljam, da se česa ne bi dalo razčistiti z manj popisanimi stranmi?

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1682 : 13 Julij 2012, 17:02:51 »
kar je po svoje hecno, saj vsi smo mnenja  da so odgovorni vzreditelji redkost in v manjšini, da organi ne delujejo, pa vendar se večino časa tule vrtite okoli grde, grde nerodovniške vzreje in neodgovornih lastnikov ki nimajo pse brez rodovnika

Će bi dejansko podpirale odgovorno vzrejo bi poskrbele da se dajo kupcu VSE informacije in ne zgolj plat ki vam odgovarja, ne pa da se človeka napada že kakor poudari da je kupil nerodvniškega psa.
Nerodovniška vzreja niti slučajno ni naredila toliko škode pasmam kot intenzivna vzreje, pa vendar si drznete kljub temu da veselo sprehajate pse po razstavah  tule moralizirati; ste del problema

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1683 : 13 Julij 2012, 17:20:30 »
:D :D :D
Po 57 popisanih straneh, je tole res VPRAŠANJE LETA!  :D :D :D
Težko si predstavljam, da se česa ne bi dalo razčistiti z manj popisanimi stranmi?

Jbg, mogoce sem pa res naivna :D

Ampak ker ima tudi tvoj pes rodovniske prednike, bo ze nekaj na tem ;)

Davor - res nima smisla s tabo. Preberi si kdaj katerega od odgovorov, ki ti jih kdo napise, ne samo pisat eno in isto.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1684 : 13 Julij 2012, 17:40:40 »
Ja ne vem, če se ravno vsi strinjamo. Bi rekla, da imamo nekaj izjemno dobrih vzrediteljev, ki so po vseh kriterijih v svetovnem vrhu, veliko dobrih, odgovornih vzrediteljev, veliko povprečnih in nekaj takih, ki so nam v veliko sramoto.
O odgovornih vzrediteljiv kao pasemskih psov bi težko govorili, ker je že samo parjenje pasemskega psa brez vzrejnega dovoljenja neodgovorno. Se pa še vedno najdejo vzreditelji nerodovniških, ki za psico in mladiče poskrbijo vsaj približno v okviru kinoloških standardov. Ponavadi z enim in nobenim več leglom - ker pri  ustrezni oskrbi pridelajo takšno izgubo, da na ponovitev niti ne pomislijo ne. Zlasti tisti, ki imajo velika legla in ne ravno inn pasme. Jim prekupčevalci z mladiči iz puppy millov preveč  zbijajo cene. Ker mladiče je moč za silo gor spravit tudi skorajda brez stroškov, se pa pozna. Na mladičih, predvsem pa na psici.

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1685 : 13 Julij 2012, 18:11:29 »
Kot sem že večkrat napisala, je razprava na temo rodovniška/nerodovniška vzreja v bistvu nesmiselna. Ker tisti, ki mu je pomemben samo njegov pes, za pasmo mu pa dol visi, itak ne bo razumel argumentov, tistim, ki imajo radi tudi pasmo in ne le posameznega psa, pa je itak vse jasno.
V bistvu je treba poslušat tudi argumente druge strani. Ker običajno se resnica skriva nekje vmes, pa ne stvari merit z različnimi ponderji, rezultat pa primerjat. Na stvari se da gledat širše in iz več zornih kotov, za kakšne izboljšave (večjo dobrobit živali v konkretnem primeru) je pa koristno poslušat argumente nasprotne strani. Niso vsi zanič samo zaradi strani iz katere prihajajo. Zato pa so vse te debate brezplodne, v večini se slej ko prej pojavi komentar, da bi bilo treba nerodovniško rejo prepovedat, al pa prepovedat prodajo nerodovniških živali. Takih nerazumnih "rešitev" z druge (bojda neodgovorne) strani še nisem zasledila.

V današnji potrošniški družbi je pač nerealno pričakovati od kupca, da mu bo kaj mar, na kakšen način je njegov proizvod nastal. Samo da ga dobi za čimnižjo ceno in takoj. Če je to ok za raznorazni kitajski pofl, potem je ok tudi za pse.
Ja sej, to je problem. Pes je blago in vir zaslužka. Torej je tržna logika logična posledica, izvor pa v ceni rodovniških živali, ki neizogibno spodbudi ponudbo enakega izdelka za nižjo ceno. Ko bo cena rodovniških živali enaka nuli oz. tam blizu (in prav nobene razen tržne logike ne vidim, da ni), bodo prekupčevalci izginili čez noč. Torej naredite nekaj za svoje pasme, če vam je res tolko do njih. Bo koristilo pasmi in še vsem izkoriščanim samicam.

Se pa sicer strinjam z Davorjem.

karamela86

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1686 : 13 Julij 2012, 19:25:16 »
kot sem že rekla... tale tema je sod brez dna  ;D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1687 : 13 Julij 2012, 22:08:39 »
Ah ja, nerazumnih rešitev je kolikor hočeš. Tista ideja o (začasni) prepovedi vse vzreje ni zrasla na tvojem zelniku, ampak so jo propagirali AR aktivisti zlasti v Ameriki. Ponekod so celo uspeli spraviti skozi kakšen zakonski predlog v tej smeri (dokler se ni nasprotna stran zorganizirala).  Rezultat je bil upad (najkvalitetnejše) hoby vzreje, ponekod se vzreja samo še za lastne potrebe, je pa zato primerno porastla vzreja v velikih psarnah (tistih malo boljših in onih najslabših). Psov v zavetiščih ni zato prav nič manj.
Idej o prepovedi prodaje živali je tudi kot kolikor čš. Sem absolutno za. Ko bodo brezplačne hrana, elektrika, bencin, administracija in veterinarske storitve. Ko bomo bli u komunizmu in ne bomo rabli dnarja,  si bomo tudi živali z veseljem samo podarjali.

Kot sem že rekla, če ti pasme dol visijo potem tega, zakaj nerodovniška vzreja ni v redu niti ne moreš razumeti. Dokler je bila nerodovniška vzreja omejena na domača legla, ki so se jih omislili zato, ker njihova psica iz takega ali drugačnega razloga nima vzrejnega dovoljenja (ali pa so se preprosto ustrašili stroškov, ki jih imaš z rodovniškim leglom še preden se mladiči skotijo in jih pri nerodovniških ni) neke hude škode, razen te, da je bilo toliko in toliko dobrih živali za pasmo izgubljenih, niti ni bilo. Ko pa se začne živali proizvajati industrijsko po principu čimveč za čimmanjše stroške pa.....no ja, kot je bilo na začetku rečeno: tam, kjer je ljudem jasno zakaj se ne vzreja nerodovniških kao pasemskih in zakaj se med rodovniškimi izbira legla iz kvalitetnih vzrej, tam imajo ne samo zelo malo nerodovniških kao pasemskih in v procentu malo (dobro oskrbovanih in cenjenih) mešancev, tam imajo tudi  zelo malo problemov z zapuščenimi živalmi in to kljub temu, da je pokastriranih le majhen procent. Ne glede na to, ali je to komu tukaj všeč ali ne.

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1688 : 14 Julij 2012, 09:50:21 »
Si avtorstva za ideje sploh ne pripisujem, razen za tiste, ki jih tudi izvedem. Sicer ne spremljam dela Pete, ampak nema veze, logično je, da se ljudem, ki se ukvarjajo z istim področjem in o njem podobno razmišljajo, porodijo precej sorodne in enake ideje. Kakorkoli, dejstvo je, da vsak hobi nekaj stane. Če je to hobi seveda, in ne posel. Mene moj tudi, pa je družbeno koristen.
Če pa gre za hobi, pri katerem se morajo povrnit vsi stroški + še nekaj malega mora ostati za "investicije" (v razstave), potem pa to ni več hobi in gola ljubezen do pasme, pač pa trgovanje. In posledica trgovanja so preprodajalci in druge sorte šušmarji. Torej si odgovornost za trpljenje živali v rokah teh, pripišite sebi. Ker "greh" pojavljanja šušmarjev izvira prav od tam.
Sicer pa še vedno ne vidim bistvene razlike med trgovino z živalmi ali pa trgovino z ljudmi.
Nikjer nisem zapisala, da sem proti rodovniški reji ali da mi za pasme dol visi, nenazadnje imam jaz meni ljube in mi zelo ni vseeno, da se znajdejo pod okriljem BSLjev. Dejstva pa so še vedno kakršna so in dokler jih vzreditelji ne bodo priznali in sprejeli odgovornost zanje tudi kakšnih rešitev ne bo. Razen poplave "krožnih debat", kjer eni o hruškah, drugi pa o breskvah. En mimo drugega, čeprav menda vsi govorimo o sadju.

Će bi dejansko podpirale odgovorno vzrejo bi poskrbele da se dajo kupcu VSE informacije in ne zgolj plat ki vam odgovarja, ne pa da se človeka napada že kakor poudari da je kupil nerodvniškega psa.

Sam zagovarjam odgovorno ljubiteljsko rodovniško vzrejo, ki se izvaja le in samo iz vidika  koristi živali, in brez motiva človeške oholosti, napuha in meterialne koristi
...

...

ta tema je tak fini prikaz mentalitete v naši kinologiji, 3/4 časa porabite za luknjaste argumente zakaj rodovnik in nerodovniška ni uničila recimo NOje ,le malo pa o problematiki in rešitvah kako spostaviti rodovnik, to čemur je bil namanjen, ne ampak hvala bogu so nerodvniki dimna zaveza za katere se lahko skrivate

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1689 : 14 Julij 2012, 13:11:24 »
Za pričakovati bi sicer bilo, da se tisti, ki se ukvarjajo z animal welfare ogradijo od animal rights aktivizma, ampak pustimo to.

A se ti ne zdi, da ima (predvidevam da) tebi ljuba pasma tako velike težave kot jih ima tudi zato, ker v večini evrope ni uradno priznana, in je posledično vzreja popolnoma nenadzorovana? In je rodovniških samo peščica (pa še pri teh so matične organizacije tako daleč, da nimajo nobene kontrole?)

In pri NOjih si lahko vprašanje zastavimo tudi drugače. To, kar se je dogajalo z nekaterimi linijami v tej pasmi je kriminal. Vendar: za to, da so se ohranile tudi zdrave in za delo nadvse sposobne linije rejci nerodovniških nimajo prav nobenih zaslug. Pač pa odgovorni vzreditelji rodovniških, ki niso nasedli modni muhi podaljševanja križca in padajoče hrbtne linije.

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1690 : 14 Julij 2012, 15:42:52 »
Meni ljuba pasma ima težave predvsem zato, ker si jih nabavljajo napačni ljudje, rezultat so predsodki, ki zaradi redkih nesreč povzročijo gonjo, včasih že prav histerično, ki rezultira v prepovedih. Posledica je pa še več črnega trga. Dokler so bile pasje borbe dovoljene in "registrirane", so bili registirirani tudi psi, ki so bili tudi pod kontrolo. S prepovedjo se je zadeva preselila na črni trg, psom se je "dodajalo bolj agresivne gene", rezultate pa lahko vidimo, ko pridejo v medije, kar je strašno redko. Pasje borbe so še, samo bolj umazane so in psi bolj trpijo, da o tem kaj se s "pasmo" na tak način dogaja, niti ne govorimo. Nobena prepoved jih ne bo preprečila zaradi prepovedi same, če je ne spremlja pravi razlog. Pa da ne bo pomote, sem hudo proti pasjim borbam in mi je po moje da že kar nagonsko sumljiva vsaka brazgotina na bullu, pa ne vem, če preproved ni psom povzročila več škode kot koristi. Seveda ne mislim, da bi morale bit dovoljene, samo prepoved (in prepoved reje posameznih pasem) očitno ni pravi način reševanja tega problema. Da so BSLIji neuspešni in neučinkoviti pravi stroka in statistika.
Jaz sem bol za nasprotne ukrepe in liberalne pristope. Torej ne prepovedi. Konkretno pri psih - je pač treba zahtevat izpolnjevanje določenih pogojev, ne pa apriori prepovedat rejo. Prepoved vodi v črni trg, ki ga je pa še težje, če ne nemogoče kontrolirat.

In pri NOjih si lahko vprašanje zastavimo tudi drugače. To, kar se je dogajalo z nekaterimi linijami v tej pasmi je kriminal. Vendar: za to, da so se ohranile tudi zdrave in za delo nadvse sposobne linije rejci nerodovniških nimajo prav nobenih zaslug. Pač pa odgovorni vzreditelji rodovniških, ki niso nasedli modni muhi podaljševanja križca in padajoče hrbtne linije.
No sej. In kolko prstov rabiš, da jih prešteješ? Sej okoli tega se po moje zelo strinjamo. Samo klinc, ko običajno tržna logika bolj povleče. Modna muha pomeni povpraševanje, pol pa klinc pa stroka, če je pa standard tak. Al pa želje kupcev, sej je vseeno. Ne verjamem, da so klubi v splošnem imuni na take in drugačne zahteve in "zahteve" svojega članstva. Ko se bojo pa ljudje iz pravih in etičnih razlogov odločali za psa, rejci pa iz istih za rejo, pa take modne muhe ne bojo imele učinka.

Zdej kar se tiče pa ograjevanja od AR aktivizma pa - osebno se izjemoma ogradim od stvari v celoti. V delih, kjer se lahko srečam, se, kjer pa ne pa pač ne. Ma tudi AR aktivizem kakšne svetle točke, če ne druge so o kakšnih rečeh vsaj govorit začne, pa več ljudi doseže. Kar se sicer že v naprej strinjam, da ni nujno vedno dobro. Vzamem pa to kot pač drugačen pristop k reševanju problemov. Jaz zase verjamem, da nisem skrajnež in mi skrajni ukrepi načeloma niso blizu, ampak skrajne razmere pa zahtevajo lih skrajne ukrepe. Ampak pol, če drugi ne zaležejo.
Ne vem no, jaz mislim, da bi se stanje na področju reje psov po svojih "naravnih zakonitostih" obrnilo v psom prijaznejšo smer v trenutku, ko bi nehali bit tržno blago in statusni simbol. Ker povprečen skrbnik/lastnik rabi psa za družbo in to takega, ki nima preveč izrazitih nagonov. Ker smo že kot rasa nagnjeni k temu, da bi radi dosegli čim več s čim manj dela. In takih je že po statističnih zakonitostih največ. Je pa čisto okej, če se kdorkoli posveča pasmam/linijam/uporabi za določene namene, dokler je poskrbljeno za dobrobit psov.
Ne vem no, če recimo primerjam s kurami in jajci. Nisem za prepoved reje kur in uporabe jajc, sem pa zato, da je za kure poskrbljeno najboljše kar je lahko, po najvišjih etičnih in etoloških standardih - to bi danes bila prosta reja. Spodbujam torej nakup jajc iz proste reje (in ne "prepovedi" uporabe jajc), če bi bila cena ugodnješa, bi bilo veliko lažje.
Pri reji psov nisem za prepovedi, pač pa za zagotavljanje in izpolnjevanje pogojev, ki so psom v korist.

P.S. bolj za šalo kot zares, ko je bila debata vmes tudi na temo odgovornega lastništva in odnosa do psov. Agilitaši znajo pustit svoje pse da letajo okoli po prizorišču. No, pa je en, rodovniški, pač malo poscal eno nič hudega slutečo gospo. Ne vem kaj je hotel povedat, mogoče poščijem se nate in tvoje teorije  :D

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1691 : 14 Julij 2012, 22:22:39 »
Jaz še vedno čakam na kredibilne odgovore!

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1692 : 16 Julij 2012, 17:36:51 »
Ko bo odnos do psa malce boljši bom zelo vesela  :)

In ključ do dobrega odnosa je vsekakor tudi v poznavanju pasem in njenih nagonov. Pa s tem res ne mislim, da bi morali biti vsi lovski v lovišču, pa vsi borderji med ovcami in buli v borbi (nikakor!). Imaš pasmo, ki se je lep čas razvijala in spodbujala nagone. Če imaš psa iz kontrolirane vzreje ima te nagone pravilno usmerjene in jih ti kot novi lastnik samo pravilno vodiš za dobro sobivanje. Pri nekotrolirani vzreji so stvari malo prosto po Prešernu pomešane (a mi lahko kdo pokaže ljubiteljsega rejca nerodovniških psov, ki svoje pse zaposljuje pasmi primerno ??? če damo na stran zdravstvene teste), kar večinoma pomeni, psa ki mu nagoni sekajo na vse strani (večinoma napačne). Verjamem, da ima Lanabela krepko dovolj izkušenj, da lahko trdi da se nagoni že v dveh generacijah izgubijo. Oz. jaz k temu dodajam, da se lahko napačno preusmerjajo ne samo izgubljajo.

In potem lahko razmišljaš na dva načina (pasma je dodana samo za grob opis kako bi naj ne/razmišljal bodoči lastnik):
-imam borderja in rabim ovce če hočem da uporablja nagone(ker on ovce preganja/pase po pašniku), ker na agi tekmah ga forsiram pa še to nikakor ni naravno vedenje pasme. Ker pa ga ne mislim met za ovce ampak za družabnika je itak vseen od kje ga dobim tudi če je nerodovniški. Pes bo na toplem, radi ga bomo meli, jedu bo, delat mu ne bo treba,žogice mu bomo metal...fajn se bo mel. Pa se bo res?

-imam borderja in on je včasih zganjal ovce - torej pes je pomagal pastirju ovce na njegove signale zgnati v čredo in jih po pastirjevih navodilih premakniti na željen pašnik/stajo...ker nimam namena met ovc ampak družabnika mu moram zaposlit možgane s pravilno usmerjenimi njegovimi nagoni (ker če nebi bli specifični bi lahko pasel vsak štraser, a ne). Torej mi preostane da ga usmerjam s signali - zakar je bil selekcioniran. Tukaj imaš en kup zaposlitev ki jih lahko opravlja (agi je samo ena pikica pri vseh možnih dejavnostih ;)). Ok opis dela takega psa je tule zgolj v grobem in rahlo karikiran za boljše razumevanje

Zdj pa res ne vem, a samo jaz tako vidim, da bi pes iz drugega primera bolje sobival in bil bolj spoštovan kot živo bitje kot prvi primer  ??? ker bi bil predvsem razumljen.

Pri kontrolirani vzreji se možnost dobre odločitve poveča v primerjavi z nekontrolirano.
Kot pravim če ti je izbira karakterja/nagona nebitna bi ti moral biti važen podatek da boš v takem psu iskal tisto kar ga ''žene'' in tisto pravilno usmeril.

Samo tako lahko pokažeš boljši odnos do psa in mu omogočaš dostojno življenje.

In ko se bodo kupci psov odločali tudi na podlagi tega, da bo pes pri njih živel ''na polno'' bo to vključevalo tudi spoštovanje do njegovih vzrejenih nagonov. Dokler pa se psa kupuje ker bi pač imeli družabnika/prijatelja in ne bodo razumeli kaj to pomeni v detajle...bodo pa psi še vedno samo vrtni palčki za katere je vseeno kako pa kaj važno, da je skonto. Po drugi strani pa tudi velja za vse tiste, ki rešujejo pse iz zavatišč in mislijo, da so za psa naredili najbolje samo zato, ker ima hrano, streho in nežno roko.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1693 : 16 Julij 2012, 19:06:51 »
Jah, težko si predstavljam, kako potem lastnik rodovniškehga haskija v stolpnici v Ljubljani brez tabletk in ostalih halucinogenih sredstev prepriča sebe in psa, da se sankata po Sibiriji ... ???

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1694 : 16 Julij 2012, 19:21:57 »
Jah, težko si predstavljam, kako potem lastnik rodovniškehga haskija v stolpnici v Ljubljani brez tabletk in ostalih halucinogenih sredstev prepriča sebe in psa, da se sankata po Sibiriji ... ???

::)  ::) Saj o tem Lunette govori. Ponudi mu nadomestno aktivnost pri kateri sprošča svoje nagone. Lastnik huskyja v tem primeru gre s psom tečt, kolesarit, rolat... Če mu ne omogoči zadostne doze teka, ima lahko precejšnje probleme pri obvladovanju huskyja. Psu pomeni veliko tek, ne sanke in Sibirija...Enako velja za ostale pse. Ljudje kupijo psa, ker lepo izgleda (ravno huskyji so precej na udaru, ker lepo izgledajo) potem pa jim zraste čez glavo in pri 1 letu starosti išče nov dom "zaradi pomanjkanja časa".

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1695 : 16 Julij 2012, 19:47:01 »
Hvala ker vsaj nekdo razume  :) točno to je moj point!
Odnos do psa bi se moral meriti tudi po tem kako se počuti. Od tu bi moral štartati odnos. In pes je živalska vrsta, ki temelji na pasmah le-te pa je človek selekcioniral za določeno delo (in ne za to da so lepi, siti, nemaltretirani, pesjakarji, samo člani...). In ti njihovi nagoni se še kako odražajo pri sobivanju. Če temu nebi bilo tako se pasme sploh nebi oblikovale, ampak bi še danes živeli psi bolj podobni volku kot pa labradorcu. Ampak ker je človeška družba pasje naravno okolje je pametno to vzet v zakup. Sami smo jih ustvarili z namenom pa jih je pametno z namenom imeti, da se počutijo živalski vrsti/pasmi primerno.

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1696 : 16 Julij 2012, 19:55:18 »
Lastnik huskyja v tem primeru gre s psom tečt, kolesarit, rolat... Če mu ne omogoči zadostne doze teka, ima lahko precejšnje probleme pri obvladovanju huskyja. Psu pomeni veliko tek, ne sanke in Sibirija...
In potem še konkretno nadgradiš to delo s psom...v tem primeru je haskyu pomemben tek - za dobro sobivanje s človekom pa to še dodatno pomeni organiziran tek - ker si večina potem predstavlja da če mora hasky tečt ga spustiš, te lahko vleče po mili volji, mora divjat za avtom...pa temu še zdaleč ni tako. Husky je moral kar konkretno po navodilih vleč sani, ne kar nekam v tri krasne od drevesa do drevesa  ;)

In če si kot lastnik ki želi samo skonto nakup psa ki je podoben neki pasmi si načeloma niti ne narediš konkretne razlage pasemskega karakterja. Večina izbira po sistemu lep, pa fajn ko je za otroke super, nežn, dober družinski pes, je čuvaj...to da ima pa nagon in način dela tak pa tak je pa že domača naloga ki je povprečen kupec nerodovniškega psa ne opravi. Seveda so tu tudi kupci rodovniških psov takšni da kupijo ker je tok fajn paše k fasadi. Ampak če se bi zavest dvignila do tega da je pri pasmi še pasemski karakter, ki ga ima najbolj pomemben, pa upam trdit, da bi se kaj spremenilo v dobrobit psov.

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1697 : 16 Julij 2012, 19:56:19 »
Al pa tretja možnost. Ne reproduciraš psov z nagoni, ki so bili selektivno izbrani, da bi se v končnem izdelku (psu) poudarjeni pojavili samo določeni in to tako, da bi končni izdelek (pes) lahko kar najbolje pomagal človeku pri delu oz. mu drugače služil, ker jih za delo ne rabiš več (razen redkih primerkov).

Če je že govora o spoštovanju živali. Iz nekega spoštovanja ali (dobrega) odnosa ne greš izkoriščat živih bitij za zadovoljevanje lastnih potreb že v štartu.  :)

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1698 : 16 Julij 2012, 20:05:51 »
Sleepy, vsak pes...tudi mešanec al pa volk ,če že želiš naravno vrsto podobno psu...IMA nagone. Hočeš nočeš. In selektivno izraženi so v tem primeru v prednosti, ker so bolj predvidljivi in lažje obvladljvi. On s tem živi in to njegovo življenje moraš kot dober lastnik zapolnjevat. Drugače si zaposlitve najde sam, kar seveda v večini primerov ni glih fajn. In pes kot živalska vrsta obstaja izključno zaradi človeka. Zdj kdo koga izkorišča je morda dolga debata, ker pes v fazi udomačitve se je zaradi lažjega preživetja sam prišlepal k človeku  ;)

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1699 : 16 Julij 2012, 20:30:27 »
Seveda jih ima, ampak običajno manj izrazite oz. nima selektivno izbranih, pa recimo običajen mešanec ne bo trpel brez 10 km sprehoda vsak dan. Oz. bi rekla, da se pes brez izrazitih nagonov lažje prilagodi življenju urbanega človeka. Z mešanci po večini ni nobenih težav kar se tiče obvladljivosti in prilagodljivosti, vsaj kolikor lahko jaz opazujem. Kaj je torej večje spoštovanje do psov - gojit nagone, in vztrajat pri pasmah, ki ne služijo več namenu za katerega so nastale iz potreb simbioze med človekom in psom al pustit, da se nagoni omilijo z mešanjem? Ampak to je že čisto druga debata.
Kar se pa debate okoli izkoriščanja tiče pa res ne rabi bit dolga. Človek izkorišča pse.  ;)

Odgovorno lastništvo nima s pasmo veze. Odgovorno je sprejet vse, kar pes prinaša, se s tem spopast, s svojo odločitvijo za konkretnega psa pa poskrbet, da starši našega izbranega ne plačujejo prevelike cene zaradi našega veselja.
Neodgovorno bi bilo navalit na psa, ker je lep, potem pa pri enem letu ugotovi, da ne sfolgamo z njegovimi nagoni in ga oddat. Al pa preračunljivo izbrat psa s študiranjem rodovnikov, pa pol ugotovit, da ni čisto tak, kot bi moral bit, pa ga oddat. In podobne reči.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1700 : 16 Julij 2012, 20:53:58 »
Za delo s psom je dobro izbrati psa, pri katerem ves, kako bo velik, kaksni so njegovi nagoni, kaj lahko okvirno pricakujemo od njega. Sem izbrala mesanko za delo, ki je padla cez reseto (prva punca: najprej "displazija komolcev", potem pa se prevelika in pretezka zame, da bi jo nosila/dvignila, kot tretje manj zaupljiva do tujih psov, sicer ustrezni nagoni dobro izrazeni oz. bila bi odlicen delavec; moj drugi mesancek: dovolj velik, da ga nesem, zal brez ustreznih nagonov in se je potrebno prav truditi, da je kaj iz njega, po domace je on lenuh; rodovniska psicka: po pricakovanjih (ustrezne dimenzije, ustrezni nagoni za delo), le da si nisem ene lstnosti pasme dobro razlagala pred nakupom (nezaupljivost do tujcev)).

Ce imas psa samo za doma, potem je najbolje vzeti pse iz skupine druznih psov, ki imajo dolocene nagone "manj na povrsini".

Za doloceno delo se pa seveda poisce ustrezno pasmo.

Ce je moznost testiranja mladicev in odraslih psov, ni nobenega zadrzka vzeti za delo mesanca ali "2nd hand" psa. Pa ce se to gre tudi le za delo hisnega ljubljenca/psa spremljevalca.

Sicer so mesanci za solanje lahko vecji izziv, ker ne ves, kaj se skriva v njih (za pasemske ves vsaj okvirno).

Nagoni so za solanje, delo s psom OBVEZNI!

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1701 : 16 Julij 2012, 21:03:40 »
Odgovorno lastništvo nima s pasmo veze. Odgovorno je sprejet vse, kar pes prinaša, se s tem spopast, s svojo odločitvijo za konkretnega psa pa poskrbet, da starši našega izbranega ne plačujejo prevelike cene zaradi našega veselja.
Neodgovorno bi bilo navalit na psa, ker je lep, potem pa pri enem letu ugotovi, da ne sfolgamo z njegovimi nagoni in ga oddat. Al pa preračunljivo izbrat psa s študiranjem rodovnikov, pa pol ugotovit, da ni čisto tak, kot bi moral bit, pa ga oddat. In podobne reči.
In še bolje, že preden si psa nabaviš, se vprašaš kaj mu lahko nudiš in kakšnega psa si zmožen imeti. Če si bolj picajzlast ali ti je določen karakter všeč, je pasemski pes vsekakor boljša izbira. Če si nekdo, ki je sicer odgovoren, vzame psa po principu kakršenkoli bo, ga bomo sprejeli, še ne pomeni, da mu bo tudi zares kos. Ja, se bo maksimalno potrudil in bodo čisto znosno živeli. Ampak prav zares srečni pa ne bodo. Vsi ljudje niso sposobni krotiti kakršnegakoli karakterja. Če pasmo zares preštudiraš, spoznaš v živo, ne moreš tako zelo sfaliti, čeprav so si lahko tudi psi v istem leglu zelo različni. Še vseeno ne boš dobil labradorca s pašnim nagonom ali 40kg koker španjela...

barbara10

• Vzreditelj
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1702 : 16 Julij 2012, 21:10:10 »
Tudi dolocene pasme, mesanci z njimi ali ta pravi mesanci, niso za zacetnike, ljudi s premalo izkusnjami, "lesene" ljudi, ljudi, ki se ne mislijo potruditi, da bi kaj naredili za psa (in s tem tudi zase)... tudi macki imajo nagone (razlicno izrazene po pasmah - turska van na primer celo rada plava) ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1703 : 16 Julij 2012, 21:13:22 »
Kakšno podcenjevanje mešancev! Še sploh, ker "pravi" mešanci pospešeno iuzumirajo, to kar imamo sedaj so samo bolj ali manj posrečene kombinacije različnih pasem. Malo manj specializirani, ampak da imajo pa manjše potrebe in manj izrazite nagone...ne me basat. Sicer pa karakter psa ne sestoji samo iz nagonov, ampak še marsičesa drugega.
Pri nas smo imeli poleg pasemskih vedno kakšnega mešanca, pa bi težko rekla, da so bili v čemerkoli manj zahtevni od pasemskih. Edina razlika je bila v tem, da smo pri pasemskih dokaj dobro  v naprej vedeli, kakšne bodo potrebe, pri mešancih so se pa s časom pokazale. Včasih v  precej zuprni obliki (močna teritorialnost, močan, težko obvladljiv lovski nagon, nestabilnost). Kaj češ, so pač originali in vzeti jih moraš take kot so. Samo govoriti o manjši zahtevnosti je pa.......

Če so že bili omenjeni haskiji, ne rabijo Aljaske (v Sibiriji jih že davno ni več), njihove potrebe je v bistvu zelo lahko zadovoljiti. Vse kar rabijo je tek, minimalno 10km nekako vsaka dva dni. Ne 10km sprehoda, ampak 10 km teka, po možnosti vleke. Kar vzame maksimalno 30 minut. Pa spuščati se jih ne sme, kjer je možnost da naletijo na drobnico ali divjad. Narejeni so bili za vleko in to lahko počnejo še danes. Vseeno jim je, ali vlečejo kolo, rolke, tekača, voziček, sanke.....

Pitbuli so bili vzrejeni za borbe, torej bi morali s prepovedjo borb izginiti? Ali pa se njihove nagone lahko zadovolji tudi drugače in se jih celo koristno uporabi?

barbara10

• Vzreditelj
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1704 : 16 Julij 2012, 21:18:25 »
Ima Lanabela popolnoma prav.

Mesanci zanjo biti zahtevni na kvadrat (najprej so uganka, potem so pa lahko se dejansko zahtevni).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1705 : 16 Julij 2012, 21:30:22 »
Pri mešancih je treba upoštevati tudi žalostno dejstvo, da se večini že od malega ne godi posebno dobro. In da mora lastnik poleg ostalega še odpravljati težave, ki jih je povzročil rejec ali pa stari lastnik, če vzamemo odraslega. To seveda ne pomeni, da so slabi, pomeni pa, da znajo biti hudičevo zahtevni. Sploh, če se bodočemu lastniku obljublja super mešansko zdravje, nezahtevnost in večno hvaležnost.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1706 : 16 Julij 2012, 21:37:00 »
A pol je to narobe, da jaz mojo labradorko za ohranjanje nagonov spustim med sosedove kure? Kako bi ji lahko našel nadomestno igro in vadbo?  ???
Bojim se, da vreščanja in letečega perja po zraku ne bo moč nadomestiti.  :-\

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1707 : 16 Julij 2012, 21:50:17 »
Sej si reku, da je mesanka med dogo in civavo, tako da te ne rabi skrbet, mesanci itak imajo obvladljive nagone ;)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1708 : 16 Julij 2012, 21:53:02 »
Sej ni rodovniska, tako da te ne rabi skrbet, mesanci itak imajo obvladljive nagone ;)
Ko bi vsaj kaj takšnega lahko trdil za lastnike rodovniških psov!  ;)

A si malce prepozno popravila svoj post? :-)

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1709 : 16 Julij 2012, 22:03:41 »
A pol je to narobe, da jaz mojo labradorko za ohranjanje nagonov spustim med sosedove kure? Kako bi ji lahko našel nadomestno igro in vadbo?  ???
Bojim se, da vreščanja in letečega perja po zraku ne bo moč nadomestiti.  :-\

Sicer vem, da provociraš, ampak bom vseeno... Dovolj žalostno, da ne znaš zadovoljiti potreb svojega psa... Kako preusmeriti lovske nagone je res huda matematika.  ::)