Meni ljuba pasma ima težave predvsem zato, ker si jih nabavljajo napačni ljudje, rezultat so predsodki, ki zaradi redkih nesreč povzročijo gonjo, včasih že prav histerično, ki rezultira v prepovedih. Posledica je pa še več črnega trga. Dokler so bile pasje borbe dovoljene in "registrirane", so bili registirirani tudi psi, ki so bili tudi pod kontrolo. S prepovedjo se je zadeva preselila na črni trg, psom se je "dodajalo bolj agresivne gene", rezultate pa lahko vidimo, ko pridejo v medije, kar je strašno redko. Pasje borbe so še, samo bolj umazane so in psi bolj trpijo, da o tem kaj se s "pasmo" na tak način dogaja, niti ne govorimo. Nobena prepoved jih ne bo preprečila zaradi prepovedi same, če je ne spremlja pravi razlog. Pa da ne bo pomote, sem hudo proti pasjim borbam in mi je po moje da že kar nagonsko sumljiva vsaka brazgotina na bullu, pa ne vem, če preproved ni psom povzročila več škode kot koristi. Seveda ne mislim, da bi morale bit dovoljene, samo prepoved (in prepoved reje posameznih pasem) očitno ni pravi način reševanja tega problema. Da so BSLIji neuspešni in neučinkoviti pravi stroka in statistika.
Jaz sem bol za nasprotne ukrepe in liberalne pristope. Torej ne prepovedi. Konkretno pri psih - je pač treba zahtevat izpolnjevanje določenih pogojev, ne pa apriori prepovedat rejo. Prepoved vodi v črni trg, ki ga je pa še težje, če ne nemogoče kontrolirat.
In pri NOjih si lahko vprašanje zastavimo tudi drugače. To, kar se je dogajalo z nekaterimi linijami v tej pasmi je kriminal. Vendar: za to, da so se ohranile tudi zdrave in za delo nadvse sposobne linije rejci nerodovniških nimajo prav nobenih zaslug. Pač pa odgovorni vzreditelji rodovniških, ki niso nasedli modni muhi podaljševanja križca in padajoče hrbtne linije.
No sej. In kolko prstov rabiš, da jih prešteješ? Sej okoli tega se po moje zelo strinjamo. Samo klinc, ko običajno tržna logika bolj povleče. Modna muha pomeni povpraševanje, pol pa klinc pa stroka, če je pa standard tak. Al pa želje kupcev, sej je vseeno. Ne verjamem, da so klubi v splošnem imuni na take in drugačne zahteve in "zahteve" svojega članstva. Ko se bojo pa ljudje iz pravih in etičnih razlogov odločali za psa, rejci pa iz istih za rejo, pa take modne muhe ne bojo imele učinka.
Zdej kar se tiče pa ograjevanja od AR aktivizma pa - osebno se izjemoma ogradim od stvari v celoti. V delih, kjer se lahko srečam, se, kjer pa ne pa pač ne. Ma tudi AR aktivizem kakšne svetle točke, če ne druge so o kakšnih rečeh vsaj govorit začne, pa več ljudi doseže. Kar se sicer že v naprej strinjam, da ni nujno vedno dobro. Vzamem pa to kot pač drugačen pristop k reševanju problemov. Jaz zase verjamem, da nisem skrajnež in mi skrajni ukrepi načeloma niso blizu, ampak skrajne razmere pa zahtevajo lih skrajne ukrepe. Ampak pol, če drugi ne zaležejo.
Ne vem no, jaz mislim, da bi se stanje na področju reje psov po svojih "naravnih zakonitostih" obrnilo v psom prijaznejšo smer v trenutku, ko bi nehali bit tržno blago in statusni simbol. Ker povprečen skrbnik/lastnik rabi psa za družbo in to takega, ki nima preveč izrazitih nagonov. Ker smo že kot rasa nagnjeni k temu, da bi radi dosegli čim več s čim manj dela. In takih je že po statističnih zakonitostih največ. Je pa čisto okej, če se kdorkoli posveča pasmam/linijam/uporabi za določene namene, dokler je poskrbljeno za dobrobit psov.
Ne vem no, če recimo primerjam s kurami in jajci. Nisem za prepoved reje kur in uporabe jajc, sem pa zato, da je za kure poskrbljeno najboljše kar je lahko, po najvišjih etičnih in etoloških standardih - to bi danes bila prosta reja. Spodbujam torej nakup jajc iz proste reje (in ne "prepovedi" uporabe jajc), če bi bila cena ugodnješa, bi bilo veliko lažje.
Pri reji psov nisem za prepovedi, pač pa za zagotavljanje in izpolnjevanje pogojev, ki so psom v korist.
P.S. bolj za šalo kot zares, ko je bila debata vmes tudi na temo odgovornega lastništva in odnosa do psov. Agilitaši znajo pustit svoje pse da letajo okoli po prizorišču. No, pa je en, rodovniški, pač malo poscal eno nič hudega slutečo gospo. Ne vem kaj je hotel povedat, mogoče poščijem se nate in tvoje teorije