2.) Jaz nisem proti rodovniški vzgoji, pač pa sem ZA demokratično odločanje, ali bo nekdo kupil rodovniško bitje ali pač ne. Spoštujem rodovniško vzrejo in verjamem, da je veliko rodovniških rejcev odličnih strokovnjakov, ki so zaslužni za dobre pasemske pse. Verjamem pa tudi, da je med njimi veliko telebajskov, ki so življenje posvetili vojni proti lastnikom nerodovniških psov. Ti so mi pa malce smešni. :-)

Tudi jaz nisem proti rodovniški vzreji, sem strogo za rodovniško... vendar za profesionalno rodovniško vzrejo.
Kot se je izkazalo vsak pač ne more biti vzreditelj...
zakaj... telebajski? ne samo da so telebajski ampak so nekateri šalabajzerji... zakaj so šalabajzerji... evo odgovora v Lilitinem postu
Se vedno, brez rodovnika niti tvoje psice ne bi bilo 
Tako je!
ker če bi ta vzreditelj se količkoj-kaj spoznal na vzrejo bi psi iz njegove vzreje dobili vzrejno dovoljenje... ker je bil pa telebajsek... je pa nekaj scumpral...in posledično verjetno da so dobili vzrejno prepoved...
ključni zakaj.

ko že govorimo o retriverjih
http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/vzreja/vzrejnipravilnik2011.pdf (http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/vzreja/vzrejnipravilnik2011.pdf)
verjetno bo nekaj od tega tule zapisanega neustreznega
demokratično.
Nimam popolnoma nikakršnih nasprotovanj da je nekdo lastnik takega psa....JBG se zgodi. Imam pa veliko proti da se s takimi psi naprej vzreja...
ker meni osebno je pa to svinjarija... namensko vzrejanje invalidnih psov.... pa recimo da je tak lastnik proti kastraciji/ sterilizaciji...in se mu po ne vem kakšni nesreči zgodi da se psička spari...pa ima leglo... nerodovniških seveda....
moralno vprašanje... ali se take pse prodaja ?
Pošteni
ljudje ne ! se jih odda v nov dom.. ajde ne rečem se da neka simbolična cena npr pokritje stroškov cepljenja( to zagovarjam , ker večina ljudi tisto ki dobi zastonj pač ne spoštuje), se jih odda in se novim lastnikom pove zakaj mama ali ata nima vzrejnega ... lepo pošteno... se pove ali imata displazijo ali drugo... se tud pove lahko da se bo to v bodoče pojavilo pri vašem psu... ali še hujše znaki agresije... se pove ... da to in to se je pojavilo... tako se je zgodilo... mladič lahko da razvije to hibo...
ne razumem al je današnji dan res tolk težko bit pošten? pa odkrit... ali je družba res ratala tako pokvarjena?
Pa saj ja tukaj se gre za živa bitja... u božjo mater
oz ali se jih prodaja pod čistokrvni brez rodovnika?... in še laže in se dela pametnjakoviča pa miljon "buč" zraven natrosi ?
še večji praasci so pa tisti ,ki vzrejajo rodovniške pod pretvezami "vrhunski" čeprav točno vejo, da jim te njihovi vrhunski psi dajejo bolane pse- z raznoraznimi alergijami, boleznimi , takimi in drugačnimi hibami...oni so pa izvor vsega tega "problema" zla... dvakrat bolj kot vsak telebajsek. Še večja sramota je pa to ,da so to vzreditelji/
vzrediteljice tistih ( v veliki večini malih ) "popularnih" pasem...
Ponavadi so bili desci krivi ,da so pogoltni na keš pa glavni za uničenje NO..pa ne vem kaj še vse....
kaj pa sedaj... ?
je pa še nekaj.... glavni borci za vestno rodovniško vzrejo so ponavadi tisti, ki imajo čisto vest ( moje opažanje predvsem po forumih) ostalo je pa tiho...le zakaj?