Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 738491 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1710 : 16 Julij 2012, 22:06:25 »
Nepoznavanje pasme. Prinašalci morajo živo in nepoškodovano prejad pustiti povsem pri miru (dober prinašalec zna prinesti ustreljeno ptico izmed živih in vreščečih kur). Poleg tega prinašalci niso goniči.

Roxy

• *
  • Spol: Ženski
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1711 : 16 Julij 2012, 22:15:58 »
Nepoznavanje pasme. Prinašalci morajo živo in nepoškodovano prejad pustiti povsem pri miru (dober prinašalec zna prinesti ustreljeno ptico izmed živih in vreščečih kur). Poleg tega prinašalci niso goniči.

Lepo, kratko in jedrnato povedano... Meni se ni dalo razlagati o tem zakaj se prinašalci imenjujejo prinašalci (precej logična zadeva pravzaprav), zato, da se bo Hudma lahko še malo norca delal...

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1712 : 16 Julij 2012, 22:31:39 »
Tocno o tem se je pisalo prej: da kupci nerodovniskih kaopasemskih psov ne poznajo pasme, ker se o njej niso pozanimali!

Prinasalec ne sme narediti nobeni zivali nic, prinesti sme pa le poskodovano ali mrtvo malo divjad! Pa niso prinasalci edine lovske pasme, ki morajo lociti med neposkodovano divjadjo in poskodovano divjadjo.

Moja Heidi je prinasala mrtvo raco blizu pravih rac, ki so po "marku" zaplavale proti marku in Heidi (ko je z divjadjo ze prihajala proti meni, a se vedno bila v vodi in blizu neposkodovanih rac), ona se je ustavila, jih je videla, potem pa brez kakrsnihkoli mojih povelj, znakov... sla naprej proti meni iz negloboke bolj tekoce vode!

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1713 : 16 Julij 2012, 23:01:23 »
Od kdaj pa sta čivava in škotski ovčar prinašalca?  ???
Zdaj pa res ne vem več katera od vas je najbolj pametna in ji lahko zaupam.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1714 : 16 Julij 2012, 23:03:27 »
Tocno o tem se je pisalo prej: da kupci nerodovniskih kaopasemskih psov ne poznajo pasme, ker se o njej niso pozanimali!
Bistroumni nesmisel?
Nerodovvniški so mešanci, A NE??? Torej ne moremo govoriti o pasmi ali o poznavanju pasme, če le-te pač ni?  ???

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1715 : 16 Julij 2012, 23:06:18 »
Dovolj žalostno, da ne znaš zadovoljiti potreb svojega psa... Kako preusmeriti lovske nagone je res huda matematika.  ::)

Dej no, saj se hecam. Nimamo kokoši (pustiva prispodobe) v bližini, psička živi super življenje, videti je povsem zadovoljna, lahko prideš v kontrolo!  :)

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1716 : 16 Julij 2012, 23:10:42 »
Malo bi blo fino isti ponder uporabljat za reči, ki se jih hoče ocenjevat in primerjat. Pa prebrat kar piše in ne kar se želi. Pa biologija ima tudi neke svoje zakonitosti tudi če gre za pse. Logika živalskih vrst je pač taka, da morajo imeti pripadniki vrste vse nagone, ki jih rabijo za preživetje in to več ali manj optimalno zastopane. In kako je že prišlo od psov do pasem? Me lahko kdo spomni? Pa nema veze. Verjamite kar pač verjamete. Ste pač v svojem prepričanju v zmoti, ko menite, da se odgovornost začne in konča pri rodovnikih.
Podcenjevanje mešancev res škodi, precenjevanje pa tudi. Mešanci so psi. Rodovniški psi so psi. Nobene hude znanosti ni treba za prijetno sobivanje z njimi. Nekaj občutka, malo znanja ne škodi, znanosti pa ni treba delat iz sobivanja. Delo s psi, načrtno produciranje, načrtno parjenje za boljše športne rezultate al karkoli hočete temu rečt, je izkoriščanje psov za zadovoljevanje lastnih potreb. To z odgovornostjo nima dosti veze.

Pitbulli v svojem izvoru niso bili psi za pasje borbe, za to so jih namixali američani z mešanjem in "selektivnim načrtovanjem". Njihov nizek prag tolerance do drugih živali ni ravno uporaben za ne vem kaj, privrženost do ljudi pa je odlična predispozicija za terapevtske pse. Velja pa isto kot za njih kot ostale pasme, če govorimo o poštenju do psov, da je bolj pošteno pustit, da nagoni izzvenijo.
Kot rečeno že prej, pa nisem tako radikalne sorte, da bi bila proti pasmam apriori, sem pa proti njihovemu poveličevanju, mešanju rodovnikov z odgovornostjo in želje in potrebe manjšine aplicirat na neka splošna pravila. Kupci nerodovniških kao psov se o pasmi lahko pozanimajo kasneje, če želijo in ob nakupu česa ne vejo. Enako lahko naredijo tisti, ki se za psa odločijo po trenutnem navdihu in prav nobenega zagotovila ni, da pasmo ob nakupu poznajo kupci rodovniških psov. 
Sem se začela že resno spraševat, če obstaja kakšen tečaj za ozkogledost al to izvira iz splošnega slovenskega kompleksa in želje po elitizmu?

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1717 : 16 Julij 2012, 23:14:00 »
Bistroumni nesmisel?
Nerodovvniški so mešanci, A NE??? Torej ne moremo govoriti o pasmi ali o poznavanju pasme, če le-te pač ni?  ???
:D  :D  :D
 to sem tudi jaz že večkrat vprašala, odgovora pa ni nikoli. Najbrž gre to malo glede na potrebe trenutne situacije  :D

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1718 : 16 Julij 2012, 23:14:54 »
Striktno gledano je tudi sobivanje s psi samo za druzbo zadovoljevanje lastnih potreb...

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1719 : 16 Julij 2012, 23:16:51 »
Ja, seveda je, brez dvoma.  :)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1720 : 16 Julij 2012, 23:17:44 »
V cem je torej razlika, ali ga izkoriscas za druzbo ali za sport? :) Ali nacrtno vzrejas za neke  svoje potrebe?

Po mojem je ni, ce je za pse odgovorno poskrbljeno.

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1721 : 16 Julij 2012, 23:24:04 »
Bingo! Je ni!  :) In princip je povsem isti pri reji rodovniških in nerodovniških. Dokler stvari ne grejo preveč na škodo psom oz. je v skladu z njihovo dobrobitjo, je pač to neke vrste "dogovor" med psom in lastnikom. Ko pa na neki točki prevagajo interesi in gre na škodo psom, pa to ni več okej. Ni nekaj apriori dobro in nekaj apriori slabo. Daj-dam mora bit v nekem fer razmerju, pa je kul.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1722 : 16 Julij 2012, 23:29:55 »
Bingo! Je ni!  :) In princip je povsem isti pri reji rodovniških in nerodovniških. Dokler stvari ne grejo preveč na škodo psom oz. je v skladu z njihovo dobrobitjo, je pač to neke vrste "dogovor" med psom in lastnikom. Ko pa na neki točki prevagajo interesi in gre na škodo psom, pa to ni več okej. Ni nekaj apriori dobro in nekaj apriori slabo. Daj-dam mora bit v nekem fer razmerju, pa je kul.

Bravo. Lepo si jih pripeljala do tega, da so same začele pisati v prid razmišljanju, ki ga tako zavračajo.  8)

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1723 : 16 Julij 2012, 23:31:53 »
Bravo. Lepo si jih pripeljala do tega, da so same začele pisati v prid razmišljanju, ki ga tako zavračajo.  8)
Bilo je lepo sodelovati  ;)
 :D

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1724 : 16 Julij 2012, 23:33:03 »
HUDMA: ti imas en hud problem s svojim egom (je ocitno). 1x trdis za svojega psa, da je nekaj, potem da je drugo ;) Odloci se ;)
Sploh ni potrebno trditi, da imas mesanca med tem in tem, lahko se enostavno rece, da imas mesanca in konec, pa ni potrebno nikomur razlagati dalje ;)

"Psi" v divjini so bili vedno zaposleni z bojem za obstanek tj. z iskanjem hrane... Zato pes naceloma ne more biti zadovoljen, ce ni zaposlen in zato je vsako posedovanje psa, s katerim se ne dela, mucenje zivali (vsaj z mojega stalisca). Ce ima clovek rad pse, ce sam rad tece, zakaj si potem ne bi omislil psa, ki tudi rad tece in bi tekla skupaj?! In zakaj se ne bi poskusila se na kaksni tekmi!? Pa ce je clovek dober tekac, zakaj si ne bi smel omisliti tudi dobrega tekaca psa in bi sele takrat lahko skupaj maksimalno uzivala!? Cisto nic ni narobe, ce uzivas skupaj s psom!
Je pa mucenje zivali tudi, ce se ob hotenju po zmagah zapostavi potrebe psa in njegova dobrobit! Sama zelja po tekmovanju in zmagovanju pa ni problematicna, da se razume (ce ima clovek glavo na pravem mestu)!
Psi so namrec ziva bitja in ne pliskoti, ne vrtni palcki, ne alarm, ne "Sintal".

Pri nerodovniskih je najvecji problem, ker je dejansko velika verjetnost velikega inbreedinga (kupci kaopasemskih se ne zapeljejo 1000 km dalec po povecanje genetskega pola, prav tako rejci ne gredo 1000 km stran pariti temvec naredijo to z najblizjim: brata in sestro se proda v isti kraj, rodovnikov lastnika ne poznata oz. ne vesta, da sta psa v sorodu; ker izgledata kao neka pasma, ju parita med sabo ;)) - take paritve so v dobro le rejcem, njihovim kupcem in ne psom! Si prav zelim Svedskih zakonov, ki dovoljujejo prodajo le rodovniskih psov, se ostalo se mora podariti. Takih problemov, ki jih imamo mi tukaj, tam nimajo!

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1725 : 16 Julij 2012, 23:33:31 »

Se vedno, brez rodovnika niti tvoje psice ne bi bilo ;)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1726 : 16 Julij 2012, 23:38:20 »
Če ni sledljivosti, ni pasem. Niti tistih brez rodovnika...  ::)

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1727 : 16 Julij 2012, 23:41:45 »
Hočeš rečt, da pes, ki sicer zgleda kot šaro, ampak nima rodovnika, v bistvu ni šaro ampak luškan medvedkast kuža?  ::) Hm...

"Psi" v divjini so bili vedno zaposleni z bojem za obstanek tj. z iskanjem hrane... Zato pes naceloma ne more biti zadovoljen, ce ni zaposlen in zato je vsako posedovanje psa, s katerim se ne dela, mucenje zivali (vsaj z mojega stalisca).
Ni čisto res. Psi ne samo, da tudi veliko prespijo, hrano so nehali lovit, ko so ugotovili, da se da do nje prit z manj napora, in da so človeški ostanki tudi uporabni, človek pa je ugotovil, da so uporabni psi za naznanje nevarnosti. Daj-dam. Vedno.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1728 : 16 Julij 2012, 23:43:54 »
Hočeš rečt, da pes, ki sicer zgleda kot šaro, ampak nima rodovnika, v bistvu ni šaro ampak luškan medvedkast kuža?  ::) Hm...

Point je ravno v tem, da brez rodovnika ne mores vedet, ali je to saro ali luskan medvedkast kuza, ki po nakljucju zgleda kot saro.

Sleepy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1729 : 16 Julij 2012, 23:48:42 »
Aha. Torej brez škode in nevarnosti delaš z njim kot z luškanim medvedkom. Ker zdej je spet point v papirju in ne nagonih  :)
Ozkogledost ni najbolj koristna vrlina.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1730 : 16 Julij 2012, 23:50:22 »
Aha. Torej brez škode in nevarnosti delaš z njim kot z luškanim medvedkom. Ker zdej je spet point v papirju in ne nagonih  :)
Ozkogledost ni najbolj koristna vrlina.

Zdej pa obracas besede :)

Ce imas rodovnik, ves, da je saro, z vsemi nagoni oz. da ni saro ampak neskodljiv medvedek in v skladu s tem delas z njim.

To je ravno tisto, cesar nocete razumet :)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1731 : 17 Julij 2012, 07:20:12 »
@ barbara10
Spet si vse pomešala.  :P
1.) Jaz sem za svojega psa trdil, da je labradorec, saj sta starša labradorca. Po zdravi logiki drugače žal ne more biti. Ampak stroka (VI) ste me prepričali da je mešanec. No, pa sem sprejel dejstvo, da je mešanec (med škotom in čivavo).
2.) Jaz nisem proti rodovniški vzgoji, pač pa sem ZA demokratično odločanje, ali bo nekdo kupil rodovniško bitje ali pač ne. Spoštujem rodovniško vzrejo in verjamem, da je veliko rodovniških rejcev odličnih strokovnjakov, ki so zaslužni za dobre pasemske pse. Verjamem pa tudi, da je med njimi veliko telebajskov, ki so življenje posvetili vojni proti lastnikom nerodovniških psov. Ti so mi pa malce smešni. :-)
Ne vem, če naj govorim tudi o zaposlenosti svojega psa, saj ne vem, če tudi ta del tvojega zadnjega vpisa leti name. Vsekakor tudi ti lahko prideš v kontrolo, vse kaže, da bo zbrana dobra družba, če nas bo dovolj, lahko naredimo piknik!
 :)

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1732 : 17 Julij 2012, 09:17:11 »
1. Pa prebrat kar piše in ne kar se želi. Pa biologija ima tudi neke svoje zakonitosti tudi če gre za pse.

2. Ste pač v svojem prepričanju v zmoti, ko menite, da se odgovornost začne in konča pri rodovnikih.

3. Nobene hude znanosti ni treba za prijetno sobivanje z njimi. Nekaj občutka, malo znanja ne škodi, znanosti pa ni treba delat iz sobivanja. Delo s psi, načrtno produciranje, načrtno parjenje za boljše športne rezultate al karkoli hočete temu rečt, je izkoriščanje psov za zadovoljevanje lastnih potreb.

Velja pa isto kot za njih kot ostale pasme, če govorimo o poštenju do psov, da je bolj pošteno pustit, da nagoni izzvenijo.

4. Sem se začela že resno spraševat, če obstaja kakšen tečaj za ozkogledost al to izvira iz splošnega slovenskega kompleksa in želje po elitizmu?

1. Velja za vse  :)

2. Oh ja.  ::) Tolk obrnjenih besed pa še ne. Od kdaj trdimo da je edino rodovnik odgovorno lastništvo  ??? lahko je odgovorno lastništvo tudi posvojen pes al pa pobran s ceste. In nikakor se ne enači rodovnik/odgovornost. Jaz pa vsekakor enačim odgovornost s pravilno izbiro družabnika, le-tega pa izbereš po njegovih lastnostih...in žal je tako da pri sledljivosti psa je to dosti lažje in bolj odgovorno (primeri so že bili...''se oddaja zaradi pomanjkanja časa'' to so stvari ki se lahko s pasmo predvidijo vnaprej ;)) Ampak seveda samo jaz berem tisto kar želim ostali pač ne  ;)

3.  Si sama napisala: ''Pa biologija ima tudi neke svoje zakonitosti tudi če gre za pse. Logika živalskih vrst je pač taka, da morajo imeti pripadniki vrste vse nagone, ki jih rabijo za preživetje in to več ali manj optimalno zastopane.''
Nakar sama napišeš: ''Velja pa isto kot za njih kot ostale pasme, če govorimo o poštenju do psov, da je bolj pošteno pustit, da nagoni izzvenijo.''
In še v enem drugem postu: ''Psi ne samo, da tudi veliko prespijo, hrano so nehali lovit, ko so ugotovili, da se da do nje prit z manj napora, in da so človeški ostanki tudi uporabni, človek pa je ugotovil, da so uporabni psi za naznanje nevarnosti. Daj-dam. Vedno.''

Kje so sedaj vsi nagoni za preživetje in so več ali manj optimalno zastopani? In potem ko vključiš še sistem daj-dam ki vedno funkcionira...so se z leti v obmorskih krajih razvili prinašalci z vode zato da so dobili hrano. Pa na planjavah pri pastirjih drobnice zganjači živine in ne odganjači za njihov dobrobit...in tako naprej...torej kje so sedaj VSI nagoni za preživetje vrste v naravi?

4. Mhm. Se strinjam. Ozkogledost je lahko tudi kaj vse je za psa (in ne samo za pasmo) pomembno za dostojno in polno življenje.

Roxy

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1733 : 17 Julij 2012, 09:23:24 »
Kupci nerodovniških kao psov se o pasmi lahko pozanimajo kasneje, če želijo in ob nakupu česa ne vejo. Enako lahko naredijo tisti, ki se za psa odločijo po trenutnem navdihu in prav nobenega zagotovila ni, da pasmo ob nakupu poznajo kupci rodovniških psov. 

Lahko se pozanimajo kasneje, ja. Ampak, če so si izbrali Akito, zmožni pa bi bili obvladovati pudeljčka, bodo imeli problem, ki ga mogoče ne bodo uspeli rešiti... (Velja, če so kupili psa z ali brez rodovnika, pri rodovniških je sito za neprimerne lastnike tudi dober vzreditelj) Lahko se jim izide, lahko pa ne... Če so odgovorni, verjetno večjih problemov ne bo, če pa niso in jih trenutni navdih mine, se pa lahko zgodi, da v zavetišču pristane agresiven pes, ki išče nove lastnike...

Psi brez nagonov... Ja, dajmo jih narediti čisto po svoji meri, da ne bomo imeli preveč dela z vzgojo in zadovoljevanjem njihovih potreb....

damayanti

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1734 : 17 Julij 2012, 09:34:03 »

2.) Jaz nisem proti rodovniški vzgoji, pač pa sem ZA demokratično odločanje, ali bo nekdo kupil rodovniško bitje ali pač ne. Spoštujem rodovniško vzrejo in verjamem, da je veliko rodovniških rejcev odličnih strokovnjakov, ki so zaslužni za dobre pasemske pse. Verjamem pa tudi, da je med njimi veliko telebajskov, ki so življenje posvetili vojni proti lastnikom nerodovniških psov. Ti so mi pa malce smešni. :-)

:)

Tudi jaz nisem proti rodovniški vzreji, sem strogo za rodovniško...  vendar za profesionalno rodovniško vzrejo.
Kot se je izkazalo  vsak pač ne more biti vzreditelj...
zakaj... telebajski? ne   samo da so telebajski ampak so nekateri šalabajzerji... zakaj so šalabajzerji... evo odgovora v Lilitinem postu
Se vedno, brez rodovnika niti tvoje psice ne bi bilo ;)
Tako je!
 ker če bi ta vzreditelj se količkoj-kaj spoznal na vzrejo bi psi iz njegove vzreje dobili vzrejno dovoljenje... ker je bil pa telebajsek... je pa nekaj scumpral...in posledično   verjetno da so dobili vzrejno prepoved...
   ključni zakaj. ;)
 ko že govorimo o retriverjih
http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/vzreja/vzrejnipravilnik2011.pdf (http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/vzreja/vzrejnipravilnik2011.pdf)
 verjetno bo nekaj od tega tule zapisanega neustreznega

demokratično.
Nimam popolnoma nikakršnih nasprotovanj da je nekdo lastnik  takega psa....JBG se zgodi. Imam pa veliko proti da se  s takimi psi naprej vzreja...
 ker meni osebno je pa to svinjarija... namensko vzrejanje invalidnih psov.... pa recimo da je tak  lastnik proti kastraciji/ sterilizaciji...in se mu po ne vem kakšni nesreči  zgodi da se psička spari...pa ima leglo... nerodovniških seveda....
 moralno vprašanje... ali se take pse prodaja ?
Pošteni ljudje ne ! se jih odda v nov dom.. ajde ne rečem se da neka simbolična cena npr pokritje stroškov cepljenja( to zagovarjam , ker  večina ljudi tisto ki dobi zastonj pač ne spoštuje), se jih odda in se novim lastnikom pove  zakaj mama  ali ata nima vzrejnega ...  lepo pošteno... se pove  ali imata displazijo ali  drugo... se tud pove lahko da se bo to v bodoče pojavilo pri vašem psu... ali še hujše  znaki agresije... se pove ...  da to in to se je pojavilo... tako se je zgodilo... mladič lahko da razvije to hibo...

ne razumem al je današnji dan res tolk težko bit pošten?  pa odkrit... ali je družba res ratala tako pokvarjena?
Pa saj ja tukaj se gre za živa bitja... u božjo mater
oz  ali se jih prodaja pod čistokrvni brez rodovnika?...  in še laže in se dela  pametnjakoviča  pa miljon  "buč" zraven natrosi ?

še večji praasci so pa tisti ,ki vzrejajo  rodovniške  pod pretvezami "vrhunski" čeprav točno vejo, da jim te njihovi  vrhunski psi dajejo bolane pse- z raznoraznimi alergijami, boleznimi , takimi in drugačnimi hibami...oni so pa izvor vsega tega "problema" zla... dvakrat bolj kot vsak telebajsek.  Še večja sramota je pa to ,da so to vzreditelji/vzrediteljice tistih  ( v veliki večini malih  ) "popularnih" pasem...
Ponavadi so bili desci krivi ,da so pogoltni na keš pa glavni za  uničenje NO..pa ne vem kaj še vse....
 kaj pa sedaj... ?
 je pa   še nekaj.... glavni borci za   vestno rodovniško vzrejo so ponavadi tisti, ki imajo čisto vest ( moje opažanje  predvsem po forumih) ostalo je pa tiho...le zakaj? ;)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1735 : 17 Julij 2012, 10:08:43 »
Tudi jaz nisem proti rodovniški vzreji, sem strogo za rodovniško...  vendar za profesionalno rodovniško vzrejo.
Kot se je izkazalo  vsak pač ne more biti vzreditelj...
zakaj... telebajski? ne   samo da so telebajski ampak so nekateri šalabajzerji... zakaj so šalabajzerji... evo odgovora v Lilitinem postuTako je!
 ker če bi ta vzreditelj se količkoj-kaj spoznal na vzrejo bi psi iz njegove vzreje dobili vzrejno dovoljenje... ker je bil pa telebajsek... je pa nekaj scumpral...in posledično   verjetno da so dobili vzrejno prepoved...
   ključni zakaj. ;)
 ko že govorimo o retriverjih
http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/vzreja/vzrejnipravilnik2011.pdf (http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/vzreja/vzrejnipravilnik2011.pdf)
 verjetno bo nekaj od tega tule zapisanega neustreznega

demokratično.
Nimam popolnoma nikakršnih nasprotovanj da je nekdo lastnik  takega psa....JBG se zgodi. Imam pa veliko proti da se  s takimi psi naprej vzreja...
 ker meni osebno je pa to svinjarija... namensko vzrejanje invalidnih psov.... pa recimo da je tak  lastnik proti kastraciji/ sterilizaciji...in se mu po ne vem kakšni nesreči  zgodi da se psička spari...pa ima leglo... nerodovniških seveda....
 moralno vprašanje... ali se take pse prodaja ?
Pošteni ljudje ne ! se jih odda v nov dom.. ajde ne rečem se da neka simbolična cena npr pokritje stroškov cepljenja( to zagovarjam , ker  večina ljudi tisto ki dobi zastonj pač ne spoštuje), se jih odda in se novim lastnikom pove  zakaj mama  ali ata nima vzrejnega ...  lepo pošteno... se pove  ali imata displazijo ali  drugo... se tud pove lahko da se bo to v bodoče pojavilo pri vašem psu... ali še hujše  znaki agresije... se pove ...  da to in to se je pojavilo... tako se je zgodilo... mladič lahko da razvije to hibo...

ne razumem al je današnji dan res tolk težko bit pošten?  pa odkrit... ali je družba res ratala tako pokvarjena?
Pa saj ja tukaj se gre za živa bitja... u božjo mater
oz  ali se jih prodaja pod čistokrvni brez rodovnika?...  in še laže in se dela  pametnjakoviča  pa miljon  "buč" zraven natrosi ?

še večji praasci so pa tisti ,ki vzrejajo  rodovniške  pod pretvezami "vrhunski" čeprav točno vejo, da jim te njihovi  vrhunski psi dajejo bolane pse- z raznoraznimi alergijami, boleznimi , takimi in drugačnimi hibami...oni so pa izvor vsega tega "problema" zla... dvakrat bolj kot vsak telebajsek.  Še večja sramota je pa to ,da so to vzreditelji/vzrediteljice tistih  ( v veliki večini malih  ) "popularnih" pasem...
Ponavadi so bili desci krivi ,da so pogoltni na keš pa glavni za  uničenje NO..pa ne vem kaj še vse....
 kaj pa sedaj... ?
 je pa   še nekaj.... glavni borci za   vestno rodovniško vzrejo so ponavadi tisti, ki imajo čisto vest ( moje opažanje  predvsem po forumih) ostalo je pa tiho...le zakaj? ;)

Da bo 2x napisano, če morda kdo v prvo ni vidu  ;)

Odlično napisano!  :D

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1736 : 17 Julij 2012, 10:09:32 »
1.) Jaz sem za svojega psa trdil, da je labradorec, saj sta starša labradorca. Po zdravi logiki drugače žal ne more biti. Ampak stroka (VI) ste me prepričali da je mešanec. No, pa sem sprejel dejstvo, da je mešanec (med škotom in čivavo).

Kako pa ves, da sta starsa labradorca? Kaj pa, ce je prisel mimo sosedov mesancek, naskocil psico, oni pa so prodali mladice kot cistokrvne labradorce?

Klaudija

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1737 : 17 Julij 2012, 10:22:34 »
Kako pa ves, da sta starsa labradorca? Kaj pa, ce je prisel mimo sosedov mesancek, naskocil psico, oni pa so prodali mladice kot cistokrvne labradorce?
Vem da ni bilo meni namenjeno, pa bi kljub temu tudi jaz odgovorila, ker zgleda da sem na istem kot HUDMA.

Jaz ne vem če je moj pes res labradorec. Mi je popolnoma vseeno. Nisem ga vzela kot čistokrvnega labradorca. Ampak če nekaj kvaka kot račka in raca kot račka, jaz temu pač rečem račka  ;D
Par dni nazaj me je ena vprašala če je čistokrven, pa sem rekla da ne, da je mešanček, in me je butasto gledala. Ker je res čisto labradorski in če rečem da imam mešančka, pa ljudje potem vidijo mojega Pakota, me vsi butasto gledajo. Pač rečem da je labradorec. Nikoli pa ne govorim o čistokrvnem in mi je res popolnoma vseeno če je čistokrven ali ne. Za našo družino je z vsemi svojimi (labradorskimi) muhami prav perfekten, tako da kakršnakoli mešanica že je, je odlično uspela in je bil prava odločitev.

In ne, ne bomo ga parili, tako da ste lahko vsi brez skrbi da ne bomo mešančkov prodajali kot čistokrvne na Bolhi.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1738 : 17 Julij 2012, 10:29:42 »
Jaz ne vem če je moj pes res labradorec. Mi je popolnoma vseeno. Nisem ga vzela kot čistokrvnega labradorca. Ampak če nekaj kvaka kot račka in raca kot račka, jaz temu pač rečem račka  ;D
Par dni nazaj me je ena vprašala če je čistokrven, pa sem rekla da ne, da je mešanček, in me je butasto gledala. Ker je res čisto labradorski in če rečem da imam mešančka, pa ljudje potem vidijo mojega Pakota, me vsi butasto gledajo. Pač rečem da je labradorec.

Ko sem bila otrok, smo imeli mesanko, do pikice podobno cairn terierju. Pa je bila res cista vaska zmesanica. Sosed ima mesanca,zelo podobnega gladkodlakemu prinasalcu, pa je tudi mesan z kdo ve cim.
Ti mu lahko reces, kar hoces, ne ves pa, kaj v resnici je.

Pa ok, ce te ne zanima, hvala bogu :) to ze pade v tisto kategorijo, da smo vsi zaljubljeni v svoje pse (vsaj naj bi bili).

Smesno mi je, da nekdo hoce kupit labradorca (ok ti si rekla, da si se zaljubila tocno v tega mladica, s cimer tudi ni nic narobe), potem pa kupi nekaj, kar mogoce je labi, mogoce pa tudi ne, hkrati je pa uzaljen, ce se mu rece, da to pac ta pasma ni...

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #1739 : 17 Julij 2012, 10:43:04 »
Aja in pol zacne trdit, da mu je vseeno, kaj je njegov pes (ceprav je malo prej trdil, da je labradorec).... ;)