Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 738029 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2130 : 04 Oktober 2012, 11:53:05 »
Dobili ste rodovnik, pes je tetoviran in z njim ni nič narobe. V čem je zdaj point? Ker je nekdo nekaj napisal na nek forum?

mar8325

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2131 : 04 Oktober 2012, 12:07:44 »
...ne samo na enem forumu....kar sem googlala glede dotične osebe sem dobila negativen feedback....in če sem(jaz sicer mislim da ne)jaz tudi ena izmed tistih ki je nabasala na prevaro pomeni da sem psa preplačala....samo preverila bi rada pa me zanima kje....če bi našla tiste papirje ne bi bila v dilemi.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Spol: Ženski
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2132 : 04 Oktober 2012, 12:17:35 »
ma dobila sem en kup papirjev....mislim da je blo vse tako kot mora bit....sej pravim...moj 1 rodovniški kuža,nisem bila pozorna ona pa prijazna 100 na uro in nekdo ki bi me hotel pretentat bi me lahko brez da bi vedela....ko bi vsaj našla tiste papirje  >:( hm kaj pa tetovirana št. na ušesu...kaj pomeni?mogoče postavljam smešna vprašanja ampak me pa zdaj res zanima?

3 leta nazaj se je še tetoviralo, torej če je tetoviran je rodovniški, čudno sicer da tak papir založiš/zavržeš  ???, če ni tetoviran pa pač ni rodovniški  ;) Na podlagi tetovirne številke, ti lahko morda na KZS-ju izdajo duplikat rodovnika. Ne vem kakšen je postopek in cena, a če te zanima vzreja s tem psom, potem ga boš vsekakor rabila.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2133 : 04 Oktober 2012, 12:35:58 »
mar8325 lahko na privat ime vzreditelja?

Drugace pa, ce poklices na KZS ti morajo glede na tetovirno stevilko povedat vse podatke o psu, hkrati (kot ti je ze ninci napisala) ti lahko izdajo duplikat rodovnika (za dolocen znesek).

mar8325

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2134 : 04 Oktober 2012, 12:51:24 »
smo nekaj renovirali in sem papirje nekam zataknila(na mesto kjer jih bom ziher našla če jih bom rabila.....hm pa figo jih najdem).....hvala za odgovore!

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2135 : 04 Oktober 2012, 13:17:03 »
Dobili ste rodovnik, pes je tetoviran in z njim ni nič narobe. V čem je zdaj point? Ker je nekdo nekaj napisal na nek forum?

itak da ne  ::)...če ima rodovnik, potem ne more biti nič narobe  :o

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2136 : 04 Oktober 2012, 13:19:07 »
...ne samo na enem forumu....kar sem googlala glede dotične osebe sem dobila negativen feedback....in če sem(jaz sicer mislim da ne)jaz tudi ena izmed tistih ki je nabasala na prevaro pomeni da sem psa preplačala....samo preverila bi rada pa me zanima kje....če bi našla tiste papirje ne bi bila v dilemi.

To pomeni, da ni nujno, da pes sploh ima rodovnik, da je pravih staršev,...itd.

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2137 : 04 Oktober 2012, 13:22:22 »
Uf, saj na tem forumu pa kar mrgoli zgodbic o dobrih vzrediteljih...
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=7735.0
kje so tisti, ki trdijo, da je le-takšnih malo? ::)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2138 : 04 Oktober 2012, 14:18:00 »
A daj solata, ne tumbaj. Mar ima psa tri leta in dokler ni nekaj prebrala na nekem forumu, je bila s psom zadovoljna - ne piše, da bi bilo z njim karkoli narobe. In potem še drugič ne tumbaj. Če je pes tetoviran, potem je mogoče na podlagi te številke na KZS izvedeti vse podatke o psu. In dobiti duplikat rodovnika. To, ali je imela vzrediteljica še klakšna nerodovniška legla, na tiste, ki so rodovnike dobili, ne vpliva.
In ja, forumi so polni takega in drugačnega čvekanja. Zelo težko je ločiti kaj je res in kaj je produkt osebnih zamer, osiranja konkurence ali žlehtnobe. Pogosto so to govorice, ki se prenašajo naprej nepreverjene, redko so to osebne izkušnje in praktično nikoli prizadeti ne naredijo tega, kar bi morali - prijavijo kršitelje ustreznim organom. Anonimno osirati nekoga v javnosti - to ja, narediti kaj, da bi preprečili nadalnje goljufije - to pa ne.
Mar je vprašala, kako lahko ve, ali je njen pes sploh rodovniški, če je rodovnijžk izgubila. Odgovor je dobila - če je pes tetoviran, potem je rodovniški. Tetovirna številka je njegova rodovniška številka, ki je (če je tetovaža nečitljiva) napisano tudi pa pasjem potnem listu. Na podlagi te številke je možno na KZS dobiti podatke o psu in duplikat rodovnika. Seveda pa bi bila najbolj logična pot ta, da bi poklicala vzrediteljico in se pomenila z njo.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2139 : 04 Oktober 2012, 14:28:46 »
Mrgoli? Celi dve zgodbi si opazila :D pobrskaj se malo, koliko tem je o nerodovniskih s problemi, ce ze stejes :)

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2140 : 04 Oktober 2012, 14:50:05 »
Več kot dve...veliko več jih pa poznam osebno.
Sicer pa je vseeno...podpirajte tole vzrejanje še naprej.
Lanabela, večina lastnikov, ki jih poznam, so psa vzeli bolj kot ne na horuk brez preverjanja prapradedkov in babic. Vem, to je njihov problem in so si krivi sami. Vendar še vedno trdim, da je slo vzreja izpod kritike. Moje mnenje, ali tumbanje, kakor želiš. "Dejstva" lahko najdeš kjerkoli...v društvih, forumih ali kar tako na cesti.
Je bilo že napisano- ni nujno, da je rodovniški pes res tistih staršev, ki so na "papirju". Pa ne z DNKji spet...koliko ljudi povprečno pa da delat teste, ko kupi psa? Še vedno večji del populacije kupuje psa zase in se tega ne poslužujejo, bi rekla.
Ampak ja, mi pa res ne bo nikoli jasno, da ničesar ne ukrenejo tisti, ki kupijo rodovniškega zlatkota in dobijo ven rotvajlerja.
Kakšne veze ima čvekanje pri psu, ki ima nekaj cm krajši spodnji del gobca, pa tudi ne vem.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2141 : 04 Oktober 2012, 14:59:03 »
Eh... je bilo ze vse napisano. Veckrat. :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2142 : 04 Oktober 2012, 15:57:29 »
Citiraj
Pa ne z DNKji spet...

Zakaj pa ne? Gelde na to, da se bo v dogledni prihodnosti vsem vzrejnim  psom jemalo vzorce DNA....Se bo hitro pokazalo, koliko se je goljufalo in koliko se ni - za več generacij nazaj. Sicer pa se dela teste samo pri tistih mladičih, pri katerih se sumi, da niso od vpisanih staršev.

Lojze

• *
    • BRYNMOR
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2143 : 05 Oktober 2012, 06:49:31 »
V tujini DNK teste delajo že nekaj let.Še posebno pri samcih,ki imajo v enem letu več kot 5 legel.Brez tega mladičem sploh ne izdajo rodovnika.Ko sem lansko leto parila v Italiji,sem poleg vseh papirjev od samca dobila od njegove lastnice tudi potrdilo,da ima samec deponirano DNK.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2144 : 05 Oktober 2012, 10:33:39 »
Na fb bi Lojze dobil lajk ;)

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2145 : 05 Oktober 2012, 11:21:32 »
ma dobila sem en kup papirjev....mislim da je blo vse tako kot mora bit....sej pravim...moj 1 rodovniški kuža,nisem bila pozorna ona pa prijazna 100 na uro in nekdo ki bi me hotel pretentat bi me lahko brez da bi vedela....ko bi vsaj našla tiste papirje  >:( hm kaj pa tetovirana št. na ušesu...kaj pomeni?mogoče postavljam smešna vprašanja ampak me pa zdaj res zanima?

Če psa nimaš za "resno" delo  :o ; nič zato če si rodovnik izgubila ali pa si z njim obrišeš rit  ;)
Preverjanje dedkov in prababic je naloga vzreditelja; on je strokovnjak v vzreji ;)
Da ti je pa 100 na uro nakladala; ja prav čudno :o.....................ko sem v zadnjem času spraševal za neke maldiče (rodovniške seveda) so bili tudi drugi dan vsi oddani v Italijo ali Nemčijo; tako, da se bi bilo potrebno hitro odločiti, kar vsi pa rajši vidijo, da pes ostane v domačih logih ;D ;D ;D

Ljubezen do rodovniških psov ne pozna meja!!!  :o :o :o

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2146 : 05 Oktober 2012, 11:22:26 »
Vem, da je bilo že večkrat povedano...samo ene teme imate raje kot druge  :).
Lanabela...rada bi videla obraze tistih, ki bodo ugotovili, da imajo rodovniške mešance  :o.
Sicer pa ja..jaz verjamem, da se tole s testi premika...vendar še vedno imam občutek, da pretežni del kupcev sodi med tiste, ki ne vedo kje imajo "papirje", ki jih niti ne pogledajo, ki dobijo psa, ki je podoben nečemu drugemu, pa pač nič ne ukrenejo zoper vzreditelja, ki ne bodo preverjali celotnega rodovnika in delali DNK testov...če samo bolho pogledaš, veš kje smo  :-\.
Vseeno se mi zdi, da bi morali biti "navadni" kupci, ki ne podpirajo šteparjev in se odločijo za rodovniškega psa, bolj zaščiteni.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2147 : 05 Oktober 2012, 11:42:27 »
vendar še vedno imam občutek, da pretežni del kupcev sodi med tiste, ki ne vedo kje imajo "papirje", ki jih niti ne pogledajo, ki dobijo psa, ki je podoben nečemu drugemu, pa pač nič ne ukrenejo zoper vzreditelja, ki ne bodo preverjali celotnega rodovnika in delali DNK testov...če samo bolho pogledaš, veš kje smo  :-\.
Vseeno se mi zdi, da bi morali biti "navadni" kupci, ki ne podpirajo šteparjev in se odločijo za rodovniškega psa, bolj zaščiteni.

Se strinjam z obojim. :)

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2148 : 05 Oktober 2012, 15:53:00 »
Pred čem? Nepismenostjo? Bralno selektivnostjo? Ne sam da pogledaš kaj je pa kaj ni (predvsem to) rodovnik. Vsi se za džabe obešajo na neresnično dejstvo, da je to zagotovilo za žnj stvari...je samo super sledljivost in baza podatkov. Zbereš pa tisto kar ti je QL. Al pasmo ki ti je QL ali pa celo med pasmo predstavnike ki so ti QL. Ej eni še ko grejo hladilnik kupit pogledajo več karakteristik kot za živo bitje. Tam noben ne reče ''aha sej smo kupl s papirji'' ampak kar natančno vejo kateri energetski razred je in zbirajo trgovca kjer jim ga ponudijo  ::) Nje po psa pa na bolho pa sam da ma papirje nema veze kake  ::) pa čim prej...res čim prej...bog ne daj mal počakat pa se pozanimat. In bog ne daj odpret rodovnik pa pogledat kaj piše v njemu. Ne rečem da bi bla to knjiga ''težka'' vsaj ene 200 strani...tak pa je prilično kratka...ampak opažam da ''bralno precej zahtevna''.
Sej vem da nima smisla... ;)

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2149 : 05 Oktober 2012, 17:05:49 »
Ja, Lunette, zakaj je rodovnik je jasno tebi in večini forumašem, ne verjamem pa, da večini v naši deželici. Bi rekla, da je utopično pričakovat, da bo tako premišljen nakup in izbira vzreditelja postal praksa.
Recimo, da postaja ljudem bolj jasno, da ni fajn kupovat šteparskih psov, ampak res recimo.
Zakaj torej ne bi delali v tej smeri, da če se že namenijo kupit rodovniškega, ne bi zato dobili vsaj vredu psa?
Ker ja, kot sem že pisala, vzreja pri nas je, vsaj v mojih očeh, zelo zelo na podnu, in mene niti najmanj ne prepriča (razen redkih izjem).
To, da se "jeziš" nad "neodgovornim" kupovanjem rodovniških psov verjetno nima smisla, kajne.
Ko kupiš hladilnik (če ga že omenjaš), dobiš papirje, pa garancijo.
Ko kupiš psa, dobiš papirje in ?...

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2150 : 05 Oktober 2012, 17:15:28 »
Citiraj
Zakaj torej ne bi delali v tej smeri, da če se že namenijo kupit rodovniškega, ne bi zato dobili vsaj vredu psa?

to je poglavitno vprašanje, čemu vzrejne komisije,sodniki, klubi, društva če od folka pričakujete da  naredi študijo rodovnika, paritve, celo dnk da dobi  psa, ki je vsaj podoben pasmi; nekaj ne štima tle

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2151 : 05 Oktober 2012, 17:36:45 »
Davor kako ne razumeš...................... .....nekaj takega kot vprašanje države/raje ;)
Kriva je ja raja :o ;)

Lunette

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2152 : 05 Oktober 2012, 17:39:05 »
Ko kupiš hladilnik (če ga že omenjaš), dobiš papirje, pa garancijo.
Ko kupiš psa, dobiš papirje in ?...
Ja zram kupljenega hladilnika dobiš papirje...pa a zato deluje tak kot je treba?...ni nujno...Garancijo tudi ni nujno da lah uveljavljaš...lahko pa zaradi nepravilnosti, zaradi katerih si na suho nateg... kontaktiraš vsaj tržno inšpekcijo, če gre za dejansko napako ali nateg...
Ko kupiš psa s papirji je na nek način isto...če ugotoviš napako katere nebi smelo bit...čist zrela zadeva vsaj za tržni inšpekcijo. No sicer pa v osnovi vsaj na podlagi podatkov, ki jih dobiš že pred nakupom lahko vidiš ali je to to ali ne.
Kaj pa ko kupiš psa brez papirjev?...žali bog...tam nimaš pa še najmanjše osnovne možnosti ukrepanja. Denar na roke. Pes predan nekje pač. Ob veliki sreči morda na domu, katerega naslova si niti niste zapomnili, ker ste zaljubljeno gledali kužeka.
No vsaj jaz tle vidim razliko. Ampak nima veze.  ;)

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2153 : 05 Oktober 2012, 18:02:21 »
Garancija se lahko da glede na DNK teste starsev. Vendar so ravno tako mozne mutacije, ceprav bi bil mladic clear by parantage (mati narava oz. verjetnost).

Zelo pomembno je, da delate (ne le z rodovniskimi, temvec z vsemi) psi tako, da jim ne morete skoditi. To je na plecih vzreditelja na zacetku, kasneje pa seveda kupca.

Nesrece in bolezni, ki niso povezane z genetiko, ne morete pripisati vzreditelju. Ampak le sebi.

Kakor vidim zadnje case je pri "vzrediteljih" problem:
- da ali nimajo pojma o pasmi (ne razumejo standarda, se ne poglabljajo v genetiko oz. kako brzdati mati naravo) in zaradi tega parijo skupaj nekompatibilne pse (blizu steparjev)
- da  jim dol visi, kaj parijo skupaj, pa cetudi jim kdo razlozi, da to pac ne gre skupaj, pa ceprav vedo, da je velika moznost da psi obolijo za doloceno zadevo, ki se morda niti ne ve, kako se deduje... (kot steparji)
- samo da prodajo in jim ni tako zelo mar komu

Po prebiranju dolocenih zadev mi je postalo jasno, od kaksnih vzrediteljev rodovniskih so prisli tisti, ki so baza za steparske. Prej sem vedela, da so morali od nekoga priti, ni mi pa bila jasna filozofija takih vzrediteljev, ki pravzaprav naredijo vse za kupca oz. da prodajo. Sem bila ob tem spoznanju hudo razocarana, po drugi strani sem pa dobila potrditev hipoteze.

Problem je pri vseh teh "vzrediteljih", da ne polozijo odprtih kart na mizo (ce slucajno vejo, kaj je s psom, pasmo narobe). Saj jih razumes, da je tezko biti odkrit, ker dobis potem polena pod noge ali pa je tezko prodati. Znam sedaj tudi brati rodovniske oglase na bolhi: "psi v standardu, pa super truper..." napak pa niti ne omenijo (pa so ocitne, sploh ce poznas standrad, namen psa...) - za bruhat). Na spletnih straneh vse zelo skopo, kaksen celo zbrise DNK analize, ce pari nehigienicno... Ampak te zadeve spoznas sele takrat, ko si "in" in ko dejansko spremljas, beres, studiras. Do teh informacij noben kupec ne more priti (ki kopuje psa dolocene pasme prvic) oz. zelo tezko.

V vzreji so ti "vzreditelji" gnila jabolka. OK, se ti lahko zgodi, samo se ti ne sme dogajati!

Prav tako bi vsak posten vzreditelj zelel zdravstvene informacije o mladicih nazaj, ker se pravzaprav sele z njimi pokaze rezultat paritve (se ne pokaze v parih mesecih, temvec letih). Tukaj pride pa na racun dober lastnik kupec, ki mu ne visi dol za pasmo in pse in sporoci vzreditelju nazaj (tukaj tista gnila jabolka zasmrdijo).

In ni sramota, ce se ti v leglu rodijo "defektni". Od teh se da se vec nauciti o genetiki ali mati naravi oz. dobis povratne informacije o starsih (nekatere bolezni se ne da DNK testirati, ampak izves, da jo pes ima sele takrat, ko je bolan). Pri takih sonckih je edino problem gnil vzreditelj, ki nategne kupca. Napaka psa, ki je prisotna ob dnevu nakupa, mora biti omenjena v pogodbi, da za njo ve tudi kupec...

In "garancija" je poleg rodovnika tudi pogodba, kjer bi moralo biti vse, kar se tice dobrobiti psa, prodajalca, kupca, vse obveznosti en do drugega (trikotnik).

Cim dlje stran od takih, ki bluzijo, kok je njihova pasma zdrava, oh in sploh, pa kako so super psi... oz. vse kar hoce kupec slisati.

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2154 : 05 Oktober 2012, 20:24:19 »
to je poglavitno vprašanje, čemu vzrejne komisije,sodniki, klubi, društva če od folka pričakujete da  naredi študijo rodovnika, paritve, celo dnk da dobi  psa, ki je vsaj podoben pasmi; nekaj ne štima tle
:o Kind of reverse logic  :D

Davor kako ne razumeš...................... .....nekaj takega kot vprašanje države/raje ;)
Kriva je ja raja :o ;)
Ampak res?!  :D

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2155 : 06 Oktober 2012, 00:03:17 »

Hvala Davor!  :-*

daver200

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2156 : 05 November 2012, 20:17:56 »
Nekako prebiram ogromno napisanega glede nakupa psa z ali brez rodovnika in po pogovoru z eno zelooooo prijazno gospo, smo se odločili za nakup kužka z rodovnikom.

Me pa nekaj zelo moti... Glede na vse kar je napisanega na spletu, se vsi borijo proti prodaji "čistokrvnih" kužkov brez rodovnika ( torej mešančkov, ki nimajo dokazila o poreklu ), zakaj so potem cene rodovniških tako navite???
Stroškov s papirji, čipiranjem, cepljenjem je maksimum 200 EUR, potem pa vsi pravijo, da se jim ne gre za denar, da je to njihov hobi, da si želijo za svoje kužke le topel dom poln ljubezni, idt...
A na enem kužku zaslužijo 500 EUR ali več??!! Potem pa daš krat cca. 5 mladičkov je to 2.500EUR čistega dobička na leglo  >:(

Sorry, ampak mi nočemo, niti si ne želimo psa kraljevega porekla, ne iščemo psa, da bomo se bomo okoli hvalili, da smo dali 1.000EUR zanj, ampak iščemo družinskega člana, s katerim si bodo naslednji 15 let delili praktično vse.

Moje osebno mnenje je, da dokler bodo tudi vzreditelji imeli v očeh samo denar, se prodaja in parjenje kužkov brez dokazil o poreklu ne bo niti nehala, niti zmanjšala, ampak kvečjemu povečala.

Danes so še posebej takšni časi, da ljudje nimajo denarja za takoimenovani luksuz, kamor jaz štejem rodovniške pse in si zato poiščejo kužka brez rodovnika. Kar se pa dednih bolezni tiče, bi pa samo rad, da mi kakšen vzreditelj da garancijo, da kuža ne bo imel takšni ali drugačnih problemov. Ga ni in normalno je, da se lahko vse zgodi.
Prav tako pa je tudi možnost nakupa kužka brez rodovnika, ki bo zdrav in odličnega karakterja celo življenje.

Samo toliko, da sem si malo olajšal, kar mi je ležalo na duši.... Sam imam na živali drugačen pogled, kot marsikdo drug, zato me jezijo stvari, ki so večini čisto normalne...  :-\

Toliko v razmislek in prijeten večer vsem...

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2157 : 05 November 2012, 21:06:48 »
Predvsem nisi edini, ki mu rojijo takšna konkretna vprešanja po glavi  ;) ...................... seveda ob predpostavki, da forum pač ni nobeno "večinsko" ali pa pravilno mnenje o tem kaj je prav kaj ni.
Škoda, da nisi spremljal debat oz. pranja možganov otročadi pred leti; križanci so mrliči na štirih nogah !!! Če je sučajno kot mladič zdrav bo pa čez par let crknil . Po križanca SAMO v zavetišče. Vsako drugo razmišljanje je bogokletni in nepravilno  ;D :o ;D :o ....................da veleumij o naravnih psih, X psih itd. sploh ni za omenjat  :o .
Glede cen  ;D ;D ;D ............... še zmeraj ne razumeš: predvsem botruje temu neskončna ljubezen do pasem in njihovih pasemskih značilnosti  ;D ;D ;D ........................... v 90% predvsem pakiranje  :o
Škoda, da te na forumu ni bilo že prej .................. bi takrat videl IQ na najvišji ravni možnega  :-\

................še pomnite tovariši  :o :o :o

Po mnenju brezmadežnih pa je takšno razmišljanje prisotno samo pri zagovornikih šteparjev in preprodajalcev psov  ;) ................ pa v temi zdravje nimaš kaj jamrat s križancem; posvečena za rodovniške imbecile; če ne dobijo nasveta pri vzreditelju :o

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2158 : 05 November 2012, 21:32:26 »
Nihče nikogar ne sili, da si nabavi pasemskega psa, mešancev ja po zavetiščih dovolj. In če koga skrbi, da bo na njegov račun preveč zaslužilo tudi zavetišče, lahko dobi mešancev na podarimo.si popolnoma zastonj kolikor jih hoče.
Proti mešancem nima nihče nič, proti večini križancev tudi ne, imamo pa kar nekaj proti vzreji nerodovniških kao pasemskih psov.

BlackDevil

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2159 : 05 November 2012, 21:45:18 »
Ja če bi se vtikali v križance bi to izpadlo čudno glede na to da so to potomci rodovniških psov.