Garancija se lahko da glede na DNK teste starsev. Vendar so ravno tako mozne mutacije, ceprav bi bil mladic clear by parantage (mati narava oz. verjetnost).
Zelo pomembno je, da delate (ne le z rodovniskimi, temvec z vsemi) psi tako, da jim ne morete skoditi. To je na plecih vzreditelja na zacetku, kasneje pa seveda kupca.
Nesrece in bolezni, ki niso povezane z genetiko, ne morete pripisati vzreditelju. Ampak le sebi.
Kakor vidim zadnje case je pri "vzrediteljih" problem:
- da ali nimajo pojma o pasmi (ne razumejo standarda, se ne poglabljajo v genetiko oz. kako brzdati mati naravo) in zaradi tega parijo skupaj nekompatibilne pse (blizu steparjev)
- da jim dol visi, kaj parijo skupaj, pa cetudi jim kdo razlozi, da to pac ne gre skupaj, pa ceprav vedo, da je velika moznost da psi obolijo za doloceno zadevo, ki se morda niti ne ve, kako se deduje... (kot steparji)
- samo da prodajo in jim ni tako zelo mar komu
Po prebiranju dolocenih zadev mi je postalo jasno, od kaksnih vzrediteljev rodovniskih so prisli tisti, ki so baza za steparske. Prej sem vedela, da so morali od nekoga priti, ni mi pa bila jasna filozofija takih vzrediteljev, ki pravzaprav naredijo vse za kupca oz. da prodajo. Sem bila ob tem spoznanju hudo razocarana, po drugi strani sem pa dobila potrditev hipoteze.
Problem je pri vseh teh "vzrediteljih", da ne polozijo odprtih kart na mizo (ce slucajno vejo, kaj je s psom, pasmo narobe). Saj jih razumes, da je tezko biti odkrit, ker dobis potem polena pod noge ali pa je tezko prodati. Znam sedaj tudi brati rodovniske oglase na bolhi: "psi v standardu, pa super truper..." napak pa niti ne omenijo (pa so ocitne, sploh ce poznas standrad, namen psa...) - za bruhat). Na spletnih straneh vse zelo skopo, kaksen celo zbrise DNK analize, ce pari nehigienicno... Ampak te zadeve spoznas sele takrat, ko si "in" in ko dejansko spremljas, beres, studiras. Do teh informacij noben kupec ne more priti (ki kopuje psa dolocene pasme prvic) oz. zelo tezko.
V vzreji so ti "vzreditelji" gnila jabolka. OK, se ti lahko zgodi, samo se ti ne sme dogajati!
Prav tako bi vsak posten vzreditelj zelel zdravstvene informacije o mladicih nazaj, ker se pravzaprav sele z njimi pokaze rezultat paritve (se ne pokaze v parih mesecih, temvec letih). Tukaj pride pa na racun dober lastnik kupec, ki mu ne visi dol za pasmo in pse in sporoci vzreditelju nazaj (tukaj tista gnila jabolka zasmrdijo).
In ni sramota, ce se ti v leglu rodijo "defektni". Od teh se da se vec nauciti o genetiki ali mati naravi oz. dobis povratne informacije o starsih (nekatere bolezni se ne da DNK testirati, ampak izves, da jo pes ima sele takrat, ko je bolan). Pri takih sonckih je edino problem gnil vzreditelj, ki nategne kupca. Napaka psa, ki je prisotna ob dnevu nakupa, mora biti omenjena v pogodbi, da za njo ve tudi kupec...
In "garancija" je poleg rodovnika tudi pogodba, kjer bi moralo biti vse, kar se tice dobrobiti psa, prodajalca, kupca, vse obveznosti en do drugega (trikotnik).
Cim dlje stran od takih, ki bluzijo, kok je njihova pasma zdrava, oh in sploh, pa kako so super psi... oz. vse kar hoce kupec slisati.