Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 746210 krat)

daver200

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2160 : 05 November 2012, 21:48:57 »
Proti mešancem nima nihče nič, proti večini križancev tudi ne, imamo pa kar nekaj proti vzreji nerodovniških kao pasemskih psov.

To je point mojega posta!
Če bi si vzreditelji vzeli malo manj zaslužka, bi bilo manj nerodovniških prodajalcev.
Primer... Koker španjel, kao čistokrvni, brez rodovnika tudi do 200 EUR, z rodovnikom okoli 700 EUR.
Pa če je stroškov z mladičkom 200 EUR, daj ceno 300-350 EUR, če je to res hobi in ljubezen do psov!
Vsak bo raje dal 100-200 EUR več, pa bo vedel, kaj je kupil. Kar je pa preveč, je pa preveč.

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2161 : 05 November 2012, 21:49:18 »
imamo pa kar nekaj proti vzreji nerodovniških kao pasemskih psov.

Zakaj?
Vam bodo uničili pasme?

PS
Pred leti so bili vsi taki križanci ;) ................... vendar zadeva ni vzdržala  ;) , pa so se pojavile mednarodne definicije različnih psov :o

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2162 : 05 November 2012, 21:50:45 »
Če bi si vzreditelji vzeli malo manj zaslužka, bi bilo manj nerodovniških prodajalcev.
Primer... Koker španjel, kao čistokrvni, brez rodovnika tudi do 200 EUR, z rodovnikom okoli 700 EUR.
Pa če je stroškov z mladičkom 200 EUR, daj ceno 300-350 EUR, če je to res hobi in ljubezen do psov!
Vsak bo raje dal 100-200 EUR več, pa bo vedel, kaj je kupil. Kar je pa preveč, je pa preveč.

Glas vpijajočega v puščavi ;) . Smo že poizkusali z raznimi pobudami  ;)

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2163 : 05 November 2012, 21:53:18 »
Ja če bi se vtikali v križance bi to izpadlo čudno glede na to da so to potomci rodovniških psov.

So what?
Bi imeli pa lisice na ketnah  ;D

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2164 : 05 November 2012, 21:55:36 »
Nihče nikogar ne sili, da si nabavi pasemskega psa, mešancev ja po zavetiščih dovolj. In če koga skrbi, da bo na njegov račun preveč zaslužilo tudi zavetišče, lahko dobi mešancev na podarimo.si popolnoma zastonj kolikor jih hoče.

Dobite jih lahko tudi na bolhi ali pri sosedu ali pri znancu

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2165 : 05 November 2012, 22:03:28 »

Še noben vzreditelj ni priznal, da je pasjereja pač biznis..................vsaj na forumu ne; javno ;)
Količina ljubezni je adekvatna popularnosti pasme ................. ali pa zadnji gospodarski krizi  :o .
Še ena dobra lastnost krize pri nas  8)

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2166 : 05 November 2012, 22:07:05 »
Pa še nekaj za ljubitelje rodovniških psov in kaj bi imeli, ne imeli brez vas.
Vaših cca 100 let rodovniških psov je navaden pljunek v morje če že govorimo o psih  ;D

BlackDevil

• *
  • Spol: Ženski
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2167 : 05 November 2012, 22:20:51 »
Pidog se ti zavedaš da imaš ko napišeš sporočilo možnost "Spremeni" kjer lahko dodajaš ideje ki se ti sproti porajajo v glavi? Res ni potrebe po temu da napišeš 6 zaporednih sporočil. 

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2168 : 05 November 2012, 22:24:49 »
Ja če je pa to njegova najljubša tema.....

vellamo

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2169 : 05 November 2012, 22:46:17 »
Daver200, se vam za psa ne zdi vredno dati tudi 700 EUR? Če že tako gledate na denar, si vse skupaj materialistično preračunajte - če bo pes živel npr. 10 let, bi za eno leto njegovega življenja "plačali" 70 EUR. Samo toliko denarja za eno leto neprecenljive pasje družbe... Vsak kadilec/kofetkar na leto porabi več denarja za svoje razvade.
Vzreditelj mojega psa je na mojem leglu skoraj zagotovo zaslužil več kot 2.500 EUR, ki jih vi omenjate, a mu privoščim vsak cent. Vem kako dobro je bilo poskrbljeno za mamico in mladičke in vem, kako dobro socializiranega in vzgojenega psa sem dobila v svoj dom, seveda si zasluži plačilo za tako super opravljeno delo. Verjetno bo tudi zelo zdrav, tako kot njegovi predniki, a o tem se bomo več pogovarjali čez 10 let, ne bom že v njegovi mladosti v vsaki temi razglašala kako zdrav je, tako kot to počnejo nekateri lastniki nerodovniških psov, ko poskušajo dokazati svoje.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2170 : 05 November 2012, 22:54:59 »
Verjetno bo tudi zelo zdrav, tako kot njegovi predniki, a o tem se bomo več pogovarjali čez 10 let, ne bom že v njegovi mladosti v vsaki temi razglašala kako zdrav je, tako kot to počnejo nekateri lastniki nerodovniških psov, ko poskušajo dokazati svoje.
Vračam pozdrave!  :)
Žal res ni zagotovila za zdravje. Trkam na les, če mi dovolite ... Priporočam tudi vam.

vellamo

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2171 : 05 November 2012, 23:03:53 »
HUDMA, vem, da zagotovila ni ne pri mojem, ne pri vašem psu in ravno zato, ker se tega zavedam, svojega (zaenkrat zdravega, zakaj pa bi bilo kaj narobe že pri manj kot dveh letih starosti) psa ne bom uporabljala za reklamo rodovniškim psom v vsaki temi, ki se tega vsaj približno dotakne. Vam pa privoščim zdravo psičko, ki bo dočakala visoko starosti, tudi če vas bom zaradi pisanja o tem v naslednjih letih že do grla sita. :D

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2172 : 05 November 2012, 23:07:30 »
Pošteno.  :)

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2173 : 05 November 2012, 23:25:09 »
Ko že debatirate....
zakaj se v sosednji temi ne javi nihče, ki bi našel vsaj enega dobrega vzreditelja labradorcev? Kakšen je to odgovor, da se "malo razglejte okoli"....Če bi mene nekdo vprašal po dobrem vzreditelju, bi si vzela vsaj en dan časa, da mu povem kar vem. Itak pa že skoz govorim, da jih v slo lahko iščeš kot šivanko v senu. HUDMA, se ne čudim, da nimaš rodovniškega psa...ali si se pač premalo razgledoval?

Pa toliko o tem, da so psi brez rodovnika mešanci. Zakaj se torej podarja Aljaška malamutka brez rodovnika, če je to navaden mešanec?

daver200, sem vesela, da še en razmišlja s svojo glavo.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2174 : 06 November 2012, 10:33:54 »
Evo solata, končno me nekdo razume. Vprašam v povsem razumljivi slovenščini, naj mi strokovnjaki s foruma priporočijo 3 odlične psarne, pa dobim mencanje, naj malo raziščem, se razgledam in doktoriram. Čemu? Ko sem napisal, da imam nerodovniško mrcino, so pa popisali na desetine strani z "nasveti" kako zelo narobe sem se odločil.
Če recimo vprašam divo, zakaj meni, da je njena psarna koker španjelov najboljša v Sloveniji, mi je sposobna napisati eno stran razlogov, pri labradorcih pa ni junaka, ki bi si upal zase ali za psarno ki jo pozna napisati kaj takšnega? Raje pišejo, da je moja psička na smrt bolna mešanka. :(

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2175 : 06 November 2012, 11:03:30 »
HUDMA, seveda te razumem.  :) Če bom napisala, da poznam tega in tega rodovniškega psa, ki ni ok, bo takoj rafal postov, da haha to pa že ni tako, pa rekla in kazala,...pa da naj napišem kdo je slavni vzreditelji, če upam.
Če lepo vprašaš za dobre vzreditelje (ja, seveda vsako mnenje subjektivno, lahko pa zelo zelo olajša izbro psička nekomu, ki iz rodovnikov ne misli doktorirat), pa odgovora ni od nikoder. Čemu?

Dive ne poznam drugače kot po prebranem, in ja, kapo dol  :o....takoj je odgovorila na tvoje vprašanje, konkretno, brez ovinkarjenja. Ko bi bilo takih vzrediteljev več, ne bi imeli v teh temah kaj pisat.....

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2176 : 06 November 2012, 11:07:24 »
Pri labradorcih so bile psarne oziroma načrtovana legla našteta.

Kar se tiče pa mladičev po 700€ in obogatelega vzreditelja pa samo toliko: to je sicer za kokre nekoliko visoka cena, možno da jo lahko vzreditelj "opraviči", možno da je ne more - vsekakor ni to edino leglo kokrov pri nas in v sosednjih državah in vsekakor je moč dobiti tudi precej cenejše solidne rodovniške mladičke - nihče ne sili kupca v nakup ravno najdražjih, če za to nima posebnega vzroka (da mu je ravno to leglo recimo posebej pri srcu zaradi takega ali drugačnega vzroka). Zaslužka pa pri petih mladičih po 700€ ne bo imel prav velikega - če so mladiči oskrbovani kot se spodobi. Kajti stroškov ne predstavlja samo cepljenje, čipiranje in rodovniki ampak še marsikaj drugega. hrana za brejo psico in mladiče (če je kvalitetna spoloh ni poceni in mladiči po 6 tednu jedo kot uši), skočnina v vrednosti enega mladiča (načeloma, lahko tudi  več ali manj) recimo. Tako od oka, če mu bo šlo vse kot je treba, če bo vse prodal do 9 tedna in če ne bo rabil nobene veterinarske pomoči bo za dva meseca dela z leglom pokasiral mogoče tisočaka. Seveda nakup in oskrba psice v ta račun ni vključena, prav tako ne morebiten nakup ograd, pesjakoa, kotilnice....pa bi morala biti, če bi hoteli računati dobiček.
Kar pomeni, da tista večina, ki ima cene nižje od 600€ dejansko vzreja z izgubo.

Hudma: če bi bili naši rodovniški labradorci tako zelo slabi, tudi tvoja potomka taistih rodovniških ne bi mogla biti kaj prida. Če je ok, potem se imaš za to zahvaliti vzrediteljem  (rodovniških) prednikov tvoje psice. Kako dobro si dejansko prišel skozi, pa se bo pokazalo čez par let.

ursa_9

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2177 : 06 November 2012, 11:10:20 »
Ta dejstva so bila res že tolikokrat napisana, da bi zdaj res lahko že končno razumeli, ampak žal nekateri še vedno ne morejo tega razumeti, kje je logika?  :P

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2178 : 06 November 2012, 11:34:45 »
Pri labradorcih so bile psarne oziroma načrtovana legla našteta.

Kar se tiče pa mladičev po 700€ in obogatelega vzreditelja pa samo toliko: to je sicer za kokre nekoliko visoka cena, možno da jo lahko vzreditelj "opraviči", možno da je ne more - vsekakor ni to edino leglo kokrov pri nas in v sosednjih državah in vsekakor je moč dobiti tudi precej cenejše solidne rodovniške mladičke - nihče ne sili kupca v nakup ravno najdražjih, če za to nima posebnega vzroka (da mu je ravno to leglo recimo posebej pri srcu zaradi takega ali drugačnega vzroka). Zaslužka pa pri petih mladičih po 700€ ne bo imel prav velikega - če so mladiči oskrbovani kot se spodobi. Kajti stroškov ne predstavlja samo cepljenje, čipiranje in rodovniki ampak še marsikaj drugega. hrana za brejo psico in mladiče (če je kvalitetna spoloh ni poceni in mladiči po 6 tednu jedo kot uši), skočnina v vrednosti enega mladiča (načeloma, lahko tudi  več ali manj) recimo. Tako od oka, če mu bo šlo vse kot je treba, če bo vse prodal do 9 tedna in če ne bo rabil nobene veterinarske pomoči bo za dva meseca dela z leglom pokasiral mogoče tisočaka. Seveda nakup in oskrba psice v ta račun ni vključena, prav tako ne morebiten nakup ograd, pesjakoa, kotilnice....pa bi morala biti, če bi hoteli računati dobiček.
Kar pomeni, da tista večina, ki ima cene nižje od 600€ dejansko vzreja z izgubo.

Hudma: če bi bili naši rodovniški labradorci tako zelo slabi, tudi tvoja potomka taistih rodovniških ne bi mogla biti kaj prida. Če je ok, potem se imaš za to zahvaliti vzrediteljem  (rodovniških) prednikov tvoje psice. Kako dobro si dejansko prišel skozi, pa se bo pokazalo čez par let.

Kar poznam vzrediteljev, imajo sponzorirano hrano (cenejšo za vzreditelje) in jih pride bistveno manj kot mene, ki to nisem. Sicer pa jaz niti ne bi hranila psa z eukanubo ali royalom npr. Ograde, pesjak, kotilnico kupiš (narediš sam  8)) verjetno enkrat...psica pa koti kolikokrat? Ne verjamem, da večina vzreja z izgubo, tako zelo pa spet niso "zmešani" v teh časih  ???.
Diva, oprosti, spet si te bom "sposodila" :)....za vzreditelja kot je Diva, bi recimo lahko rekli, da vzreja z izgubo (še mal čustveno izgubo poleg...tak je bil vsaj moj občutek  :-\)...če že. "Dive" so pa zelo zelo redke.

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2179 : 06 November 2012, 11:44:16 »

No vidite  :o ............... pasemska ljubezen ne pozna meja   ;D
.............za tiste izpod 600EUR bi recimo lahko naredili celo kakšno humanitarno akcijo: POMAGAJMO OBUBOŽANIM VZREDITELJEM; saj jih niti ni tako malo  ;D

LOGIČNO  :-\

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2180 : 06 November 2012, 11:51:08 »
Vsekakor se strinjam s tabo. Zato pa iščem drugega psa rodovniškega. Po vaših navodilih sem najprej začel delati domačo nalogo (ooo, Damayanti, kje si? :-))

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2181 : 06 November 2012, 12:02:07 »
HUDMA zaradi mene lahko objaviš, ampak niti kupoprodajna pogodba ni več žal garancija.
Aha. Torej celo svetuješ, da grem po kužka v spremstvu pravnika?  ???

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2182 : 06 November 2012, 12:03:05 »
Edino DNK testi so lahko garancija, pa se to ne 100%, ker lahko kaksen gen tudi sam mutira ;) Sicer pa o katerih boleznih govoris: kuznem kaslju...?

V bistvu morate kupci mladicev posredovati informacije nazaj vzreditelju, da bo lahko novo vedenje uposteval naprej.

Pa napisi zraven se, kdo od steparjev se je pripravljen iti podpisovanja kakrsnikoli pogodb, ki bi scitile njegove mladice pred zlorabami ali pogodb, kjer bi dal notri svojo odgovornost o zdravju mladicev...

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2183 : 06 November 2012, 12:03:39 »
Ja če bi se vtikali v križance bi to izpadlo čudno glede na to da so to potomci rodovniških psov.
Ta "definicija" ima podlago v kakšnem viru?

Pa toliko o tem, da so psi brez rodovnika mešanci. Zakaj se torej podarja Aljaška malamutka brez rodovnika, če je to navaden mešanec?
:o O tole pa tudi mene zanima  :D :D :D Very much!  :D

P.S.
A tale (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=12646.msg512035;boardseen#new), a ne?
 ::)

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2184 : 06 November 2012, 12:07:17 »
Ooo Sleepy, sem te kar malo pogrešala  ;D

Ja, bo kar taprav.

Sleepy

• *
    • 2nd chance :)
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2185 : 06 November 2012, 12:11:25 »
  Bad time management...  :-[
 :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2186 : 06 November 2012, 12:28:10 »
Pri labradorcih bi bila domača naloga vsekakor ZELO na mestu. Pa sploh ne samo zaradi zdravja, kot zaradi tega, ker so znotraj pasme zelo velike razlike in je zelo dobro vedeti, kakšnega labradorca si želimo. Ker če bo dobil delovnega visokoenergetskega psa nekdo, ki z njim ne bo resno delal (mišljena je ornk zaposlitev par ur dnevno in ne redni sprehodi in malo daljša tura čez vikend) si bo nakopal hude težave. Tako kot je nezadovoljen tisti, ki bi s psom delal, pa  dobi lenega psa, ki bi najraje samo poležaval. Ali pa bi nekaj vmes....Če bi mene kdaj prijelo, da bi imela labradorca, točno vem, kje bi začela iskati.

Citiraj
. Ograde, pesjak, kotilnico kupiš (narediš sam  8)) verjetno enkrat...psica pa koti kolikokrat?

Infrastrukturo narediš enkrat za več legel, a jo enkrat vseeno moraš nabaviti ali pa narediti (in nabaviti material, pa porabiti toliko in toliko delovnih ur) enako kot moraš nabaviti vzrejno psico, jo vzdrževati celo njeno življensko dobo, jo hraniti, ji nuditi veterinarsko oskrbo,  narediti vse zahtevane in po možnosti še kakšno dodatno preizkušnjo, zdravstveni test, telesno oceno, vzrejni pregled....To so vse stroški, ki bi se morali razdeliti na več legel, pa ne vem, če kateremu vzreditelju to sploh pride na misel. A ko računamo profit, je treba upoštevati prav vse to + če bi bili natančni, bi morali šteti še vloženo delo. Ki ga nihče ne.

Citiraj
Kar poznam vzrediteljev, imajo sponzorirano hrano (cenejšo za vzreditelje) in jih pride bistveno manj kot mene, ki to nisem. Sicer pa jaz niti ne bi hranila psa z eukanubo ali royalom npr

Sponzorirana hrana pride nekoliko ceneje (ponavadi dobiš 20 kilski žakelj za ceno 15 kilskega, a gre ponavadi za neko osnovno varianto hrane, ki ni primerna niti za brejo psico na koncu brejosti in med dojitvijo, niti za mladiče), uporabljaš jo lahko samo kot vzdrževalno hrano za odrasle pse. Če slučajno najdeš primerno sponzorirano hrano.

Citiraj
..psica pa koti kolikokrat?

Če imaš psico samo za vzrejo in z njo nič ne delaš, potem  do štirikrat, če imaš veliko srečo petkrat - ampak to je že na meji. Če imaš med drugim in sedmim letom mladiče prav vsako leto, je vsaka paritev uspešna in nikoli nima velikega legla, zaradi katerega bi imela predpisan daljši počitek. Če imaš zdravo vzrejo, psica po 7 letu, ko ni več dovoljena vzreja živi še 7 - 9 let, ko od nje nimaš nič, razen stroškov.

Citiraj
Ne verjamem, da večina vzreja z izgubo, tako zelo pa spet niso "zmešani" v teh časih

Ne vem če jih je ravno večina zmešanih, ker pametni si izberejo modne pasme, ki dosegajo ekonomsko vsaj vzdržne cene, ampak veliko jih vzreja z izgubo, ja. Če pri nemodnih pasmah lahko pokriješ stroške, ki si jih imel s samim leglom (in nič o "amortizacije", kaj šele dela) si lahko več kot vesel. Če temu ne bi bilo tako, bi nihče sploh ne pomislil ne, da bi z rodovniško psico delal nerodovniška legla. Pa rodovniških legel bi bilo kot listja in trave, ne pa da jih je največ po par za vsako nefancy pasmo letno.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2187 : 06 November 2012, 12:33:41 »
Pa napisi zraven se, kdo od steparjev se je pripravljen iti podpisovanja kakrsnikoli pogodb, ki bi scitile njegove mladice pred zlorabami ali pogodb, kjer bi dal notri svojo odgovornost o zdravju mladicev...
Nobeden, Barbara. Ampak od vzrediteljev rodovniških psov pa kaj takšnega upravičeno pričakujem. Mačka v žaklju lahko vendar dobim ceneje na bolhi?  ???

Lojze

• *
    • BRYNMOR
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2188 : 06 November 2012, 12:47:09 »
Hudma,kje ima pa vzreditelj garancijo,da ti nisi "maček v žaklju"?Da boš ti za njegovega mladiča naredil vse kar je potrebno. Ali pa celo,da se z mladičem njegove vzreje ne boš šel šteparije.Sorry,ampak zame človek,ki je načrtno kupil "produkt šteparja" in neodgovorne vzreje,ter obenem to še močno zagovarja ni ravno primeren kandidat za lastnika mladiča naše vzreje.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2189 : 06 November 2012, 12:48:58 »
HUDMA in kaj je zdej tvoj point pri vsem skupaj?