Avtor Tema: rodovniški/nerodovniški  (Prebrano 747179 krat)

lejca_

• *
  • Spol: Ženski
  • Bucko in Cosmo
    • Bucko& Cosmo
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2190 : 06 November 2012, 13:02:02 »
HUDMA...v nekaterih pogodbah imaš lahko napisano, da ti povrnejo polovico kupnine, če tvoj pes zboli za boleznimi, za katere so starši testirani. Tako pogodbo imam jaz. Za stvari, ki so gensko testirane tako ali tako nima možnosti, da zboli.
Za zdravje psa moraš skrbeti tudi sam (pravilna prehrana, prava teža, krepitev mišic, življenjsko okolje...). Veliko poškodb se zgodi pri rekreaciji (napačen gib, padec, napačno pristajanje pri lovljenju frizbija...). Labradorec je pa neumoren plavalec in plavanje je super za krepitev mišic in so kosti manj obremenjene. So pa požrešni in veliko jih je predebelih in za to je odgovoren lastnik, nikakor vzreditelj. Probleme, ki izhajajo iz nepravilne teže pa verjetno poznaš.
V vsakem primeru pa moraš imeti nekaj sreče.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2191 : 06 November 2012, 13:03:14 »
HUDMA in kaj je zdej tvoj point pri vsem skupaj?

Njegovo poslanstvo je cisto nic drugega kot pljuvat cez rodovnisko vzrejo in na vsak nacin slepo zagovarjat nerodovnisko. Ne vem zakaj se sploh se ukvarjamo z njim (in njemu podobnimi).  ???

AENE

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2192 : 06 November 2012, 13:16:58 »
HUDMA ne ti ne svetujem da greš s pravnikom po kužka ampak sta ti vse lepo napisali lejca_ , Lojze in barbara 10.

Najboljše pa da podpišemo pogodbo in potem jaz z mladičem ne ravnam kot bi bilo treba, ga majhnega terjam po stopnicah itd iitd in da pol zahtevam kupnino za svoje lastne napake ki sem jih počela. Jaz se strinjam s kupoprodajno pogodbo, da sem kupila "brezhibnega mladiča" za kar so starši testirani .. kar se pa tiče ostalih bolezni pa, pes je živo bitje in tudi on zboli, tako da če jaz ne poskrbim sama za njegovo dobro in zdravje zakaj bi mi potem prodajalec moral vrnit kupnino??

Lojze

• *
    • BRYNMOR
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2193 : 06 November 2012, 13:51:17 »
pidog,pa kaj se razburjaš?Saj nobeden od vzrediteljev ne stoka,da je obubožal!Vsi,ki med drugim tudi vzrejamo in imamo več psov smo se za to odločili sami.In tudi vemo,koliko znašajo stroški za naše pse.In ja,vzrejamo,pa ne samo iz ljubezni,pa tudi samo zaradi denarja ne.Se mi še ni izšlo.Pošteno povedano "za male pare" pa mladiča res ne dam!Zadnje čase itak opažam,da bi velika večina ljudi želela imeti psa,za nameček,da ga vzamejo bi pa rada še najmanj žakelj hrane zastonj.Nau kruha!

joe cool

• *
  • Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil.
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2194 : 06 November 2012, 13:52:34 »
Citiraj
Primer... Koker španjel, kao čistokrvni, brez rodovnika tudi do 200 EUR, z rodovnikom okoli 700 EUR.
Ja, vidim jaz take "koker ene" španjele naokrog hodit in kam taka rodovniška-brez-rodovnika vzreja pripelje  :( veliki, prekratka ušesa, čudna dlaka...
sem pa po dolgem času videla eno lepo psičko (hodimo skupaj v pasjo šolo) in sem vprašala lastnika, od kod jo ima, nakar sem malo pobrskala po njihovi spletni strani  in mi je jasno, da taki psi ne morejo stati 200 EUR (čeprav ne vem, koliko je stala ta psička). Marsikdo pari tudi v tujini, ker išče pravo kombinacijo, najbrž tudi to nekaj stane. :( Več glede stoškov so pa svoje povedali bolj kompetentni od mene, ki imajo izkušnje z vzrejanjem.
Daver2000, če res hočeš koker španjela, potem moraš spoznati vzreditelja, pa mamo bodočih malčkov, pa še očeta, da vidiš, kakšne dispozicije bodo imeli otroci, vizuelne in karakterne. Drugače je boljše iti v zavetišče po mešančka. Point je, da če se odločiš za psa na podlagi nekih lastnosti, ki naj bi jih imel, potem moraš najti pravega predstavnika pasme in ne približek. Jaz sem tako naredila in verjemi, ni mi žal ;D
Pa še to (je bilo že večkrat povedano): strošek se z nakupom prične, ne konča. Mi smo letos kar nekaj plačali za operacijo želodca, ker je pes požrl tujek (več kot stane en nerodovnišk "čistokrvni" primerek) . Ti stroški so enaki, ne glede na to, ali je kuža rodovniški ali ne. ???

Samo toliko, ker vidim, da je že pričelo frčati perje po tejle temi. ;)

joe cool

• *
  • Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil.
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2195 : 06 November 2012, 13:56:25 »
Citiraj
Zadnje čase itak opažam,da bi velika večina ljudi želela imeti psa,za nameček,da ga vzamejo bi pa rada še najmanj žakelj hrane zastonj.
Tjaša, kakšno vrečko hrane pa ja daš malemu basetku na pot v nov dom  ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2196 : 06 November 2012, 14:14:17 »
Citiraj
Ja, vidim jaz take "koker ene" španjele naokrog hodit in kam taka rodovniška-brez-rodovnika vzreja pripelje  :( veliki, prekratka ušesa, čudna dlaka...

To je še tamau problem. Saj se na še tako čudnega in netipičnega psa navadiš. Huje je, da je še vedno kar pogosta (čeprav ne tako zelo kot pred leti) agresivnost.

Pa še ena resnična, kako se eni moji ne čisto bližnji vzredili kokrčke... so imeli psico nekaj kao koker (kratka ušesa, kratka volnasta dlaka, nervozno bevskalo), je hodila po svoje okrog, še opazili niso, da se je gonila in da je breja do zadnjega tedna, kdo je bil fotr pojma niso imeli (meni se pa malo sanja kateri bi lahko bil, ker tisti v tem okolišu največ "operira"), mladiči so bili primernih barv, pa jim je gazda na tnalu repe posekal in jih pri slabih 6 tednih, ko se še ni videlo kaj bo iz njih ratalo prodal. Kot kokrčke seveda. Cene se ne spomnim, je bilo še v markah, ampak ni bilo prav poceni.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2197 : 06 November 2012, 14:52:11 »
Moj point je, da se lahko vsak sam odloči, ali bo kupil rodovniškega psa ali ne. Moj point je, da nihče ne more s svojim prepričanjem posiljevati drugih. Moj point je, da oba psa lahko dolgo ostaneta zdrava in oba lahko hitro zbolita. Moj point je, da vas lahko sekiram in nerviram tako dolgo, dokler vi vsiljujete svoje mnenje drugim (razen, če me banate). Bolj ko sem vam tečen, bolje razumete, kako prijetno je posiljevanje z rodovnikom. Moj point je, da nerodovniški psi niso nujno mešanci. Moj point je, da so rodovniški psi včasih precenjeni, velikokrat pa absulutno predragi, da bi si njihovi lastniki lahko dovolili vihati nos nad nerodovniškimi.

In še nekaj, prav ničesar nimam proti rodovniškim psom, resno razmišljam o rodovniškem belem labradorcu. Me pa zabavajo nekateri veleumni lastniki rodovniških psov. 

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2198 : 06 November 2012, 14:56:28 »
Se sploh ne razburjam in me niti najmanj ne gane vsa pocukranost in kalkulacija ;D ............................ jast vem da sem samo na izgubi  :o ..................... tako, da po napisanem sodeč je res najboljše imeti leglo  8) , amortizacija je pa ja prisotna v vsaki ljubezni ;D ; a kaj ko bi moral pse podariti; križanci se pa ja vzrejajo v "dreku", z "drekasto" hrano in seveda brez cepljenj. Bo že tako, brezmadežne ljubezni  ;D
Pa še pasme uničujejo. Nobenega spoštovanja  ;D :o ;D :o

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2199 : 06 November 2012, 14:58:02 »
Moj point je bolj enostaven: ce pes nima rodovnika, naj bo zastonj ali za simbolicno ceno cepljenja, ce je bilo leglo oskrbovano tako kot se sika.

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2200 : 06 November 2012, 15:00:36 »
Kaj pa hrana za psico in mladiče, pa kotilnica, pa amortizacija, itd  :o

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2201 : 06 November 2012, 15:03:52 »
Citiraj
križanci se pa ja vzrejajo v "dreku", z "drekasto" hrano in seveda brez cepljenj.
Križanci niti ne (edini križanci, ki jih vzrejajo pri nas če jih še - so tisti za vleko), nerodovniški kao pasemski pa pogosto. Tisti, ki tako leglo vzredi po pravilih, pa ima na koncu takšno izgubo, da projekta ne ponovi nikoli več.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2202 : 06 November 2012, 15:04:31 »
Kdo pa je komu kaj vsiljeval? AENE je od starta sprasevala za rodovniske vzreditelje in dobivala take odgovore.

Kaj je spet luna ???

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2203 : 06 November 2012, 15:20:19 »
Ma ne, če je leglo vzrejeno kot se spodobi, naj si za mladiče zaračuna kolikor hoče, tudi če so mešanci. Bolj problem je v tem, jih prodal za spodobno ceno ne bo, ker  se je cena nerodovniškim kao pasemskim tako zbila (pa ne zaradi rodovniških ampak zaradi uvoženih farmskih), da z normalno oskrbo mladičev niti približno ne pridejo več skozi. Hkrati pa se je vsaj malce povečal nadzor nad nerodovniško vzrejo (v smislu da ni več povsem brez nevarnosti prodajati pettedenske necepljene, nerazglisatane mladiče, ker občasno katerega tudi pohopa inšpektor)

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2204 : 06 November 2012, 15:31:39 »
Kdo pa je komu kaj vsiljeval? AENE je od starta sprasevala za rodovniske vzreditelje in dobivala take odgovore.
Kaj je spet luna ???

... in ni dobila nobenega konkretnega odgovora, katere psarne priporočate, dokler se ni pojavil stari pustež HUDMA in spet dvignil perje v kurniku!  :)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2205 : 06 November 2012, 15:45:04 »
če misliš, da je kdo pisal izključno tebi na čast, se zelo hudo motiš  ::)

Ego do nebes... :D :o

pidog

• Pod Lupo
  • *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2206 : 06 November 2012, 15:59:26 »
Razburjanje ::) ....................... bolje: smeh je pol zdravja ;D
............. da ne bo kdo kupoval rodovniškega psa pod 600EUR  :o
Joke  ;D ................takšni so neponovljivi :o ;D :o ;D

Saj pravim: humanitarna akcija ;D

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2207 : 06 November 2012, 16:27:53 »
Hvala, Andreja. Še katera?  :D

AENE

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2208 : 06 November 2012, 16:40:53 »
ma joj joj.. no vglavnem sem dobila dobre odgovore in dosti koristnih info  :)
zdaj pa samo držim pesti da bo indi nosečka in dobim mojga labija  ;D

solata

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2209 : 06 November 2012, 18:30:30 »
Kaj pa hrana za psico in mladiče, pa kotilnica, pa amortizacija, itd  :o

Hehe, si me prehitel...tega pri dobro oskrbovanem mešanskem leglu ni  :P

AENE..hito si "not" padla   :-\

Boo

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2210 : 06 November 2012, 18:40:29 »
Pa dajte no nehat srat. Vsaka tema je posmetena s temi rodovniski/nerodovniski oslarijami.  ???

Macika

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2211 : 06 November 2012, 18:51:24 »
Prav patetično je že ja  :-X

daver200

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2212 : 06 November 2012, 20:53:31 »
Če imaš zdravo vzrejo, psica po 7 letu, ko ni več dovoljena vzreja živi še 7 - 9 let, ko od nje nimaš nič, razen stroškov.

In to je stavek, ki opisuje takoimenovano ljubezen do psov??? >:( >:( >:(
Sram vas naj bo!!!

Sam sem imel veliko živali, pa vaše rečeno veliko živali, ki so bile veliko vredne, ampak sem jim nudil najboljše kar sem mogel.
Razmnoževanje oz. parjenje je bil zame izziv in veselje in ne možnost zaslužka. Na prvem mestu mi je bilo iskanje primernega lastnika za mladino. To ne pomeni lastnika, ki mi lahko ponudi nevemkoliko denarja za žival, ampak lastnika, ki mu je mar za živali in bo s srcem in dušo z njimi.

Dokler mi bodo pa vzreditelji tvezili, da so živali njihovo življenje, njihova ljubezen in oh in sploh, zraven pa zaslužili 500 ali več EUR, so pa slabši kot pa z vašimi besedami povedano "PRODAJALCI ČISTOKRVNIH PSOV BREZ RODOVNIKA NA BOLHI"!!!

Dajte vsaj priznati, da je to lep zaslužek in si nehajte zatiskati oči in sami sebi lagati.

Daver200, se vam za psa ne zdi vredno dati tudi 700 EUR? Če že tako gledate na denar, si vse skupaj materialistično preračunajte - če bo pes živel npr. 10 let, bi za eno leto njegovega življenja "plačali" 70 EUR. Samo toliko denarja za eno leto neprecenljive pasje družbe... Vsak kadilec/kofetkar na leto porabi več denarja za svoje razvade.
Vzreditelj mojega psa je na mojem leglu skoraj zagotovo zaslužil več kot 2.500 EUR, ki jih vi omenjate, a mu privoščim vsak cent. Vem kako dobro je bilo poskrbljeno za mamico in mladičke in vem, kako dobro socializiranega in vzgojenega psa sem dobila v svoj dom, seveda si zasluži plačilo za tako super opravljeno delo. Verjetno bo tudi zelo zdrav, tako kot njegovi predniki, a o tem se bomo več pogovarjali čez 10 let, ne bom že v njegovi mladosti v vsaki temi razglašala kako zdrav je, tako kot to počnejo nekateri lastniki nerodovniških psov, ko poskušajo dokazati svoje.

Lepo, da si se pohvalila, da imaš psa vrednega več kot 2.500 EUR.
Žalostno je, kako ocenjujete življenja živih bitij...  >:(
Vellamo vprašaj se, kdo je tukaj materialist in kako ti gledaš na živali in kako jaz gledam na živali...?

Madona, še lastne otroke bi znali ocenit, če bi se dalo, kajne???!!!  >:( >:( >:(

Vidim, da tale forum ni namenjen pasjim ljubiteljem, ampak pasjim rejcem in njihovem strahu pred izgubo vrednosti rodovniških psov...

Zdaj pa pljuvajte po meni kolikor želite... Kaj drugega tako ne znate....

Pa lep preostanek večera vsem  :)

P.S.
Administratorju predlagam, da spremeni domeno www.pesjanar.si v www.rodovniski-pesjanar.si.
Tako ne bo več prišlo do kregarije, ker bo vsak vedel, da so tukaj "glavni" lastniki oz. rejci rodovniških psov in če si lastnik mešančka, nimaš tukaj kaj iskati.

HUDMA

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2213 : 06 November 2012, 21:07:07 »
Bravo, bravo, bravo! Daver200, strinjam se do zadnje pikice. Zadel si celotno bistvo tega foruma.

m_tejch

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2214 : 06 November 2012, 21:39:05 »
..Če bi mene kdaj prijelo, da bi imela labradorca, točno vem, kje bi začela iskati.

Lanabela lahko prosim za odgovor (lahko na zs), me res zanima, ne provociram ;), ampak po dobrih 10 letih na labradorski sceni sem trenutno milo rečeno zmedena, kje labradorca sploh vzeti (če se v prihodnosti enkrat spet odločim za to pasmo), pa me zanima še vaše mnenje  ;).

vellamo

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2215 : 06 November 2012, 21:46:38 »
daver200, nisem napisala, da sem dala za psa 2.500 EUR, ampak da je vzreditelj s prodajo vseh mladičkov v leglu verjetno imel toliko dobička (pa da mu ta denar privoščim, ker je opravil zelo dobro delo). Naslednjič pa malo bolj mirno in podrobno preberite vse skupaj.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2216 : 06 November 2012, 21:49:05 »
Citiraj
In to je stavek, ki opisuje takoimenovano ljubezen do psov??? >:( >:( >:(
Sram vas naj bo!!!

zakaj neki? Ker sem napisala kar je res in kar se pozablja pri poveličevanju zaslužka vzrediteljev: psica iz dobre vzreje srednje velike pasme živi 14 - 17 let, od tega lahko vzrejaš (in imaš baje korist) samo 5 let. Da se razumemo: edino prav je, da so psice zaščitene pred izčrpavanjem. Je pa treba to dejstvo (namreč, da je treba za psico skrbeti tudi 17 let ali več, morebiten zaslužek imaš pa kvečjemu 5 let) tudi povedati.. Ker na to razni pipiji pri računanju profitov vse preradi pozabljajo.  Seveda so enake omejitve po zakonu tudi za nerodovniška legla, a jim ni moč slediti, zato si lahko privoščijo po dve legli letno toliko časa, dokler psica zmore. In za take psice niti ni boljazni, da bi delala stroške prav dolgo po "upokojitvi"
Ker pa seveda ne gledamo na pse skozi denar (kot se nam stalno očita), in za razliko od dušebrižnikov na forumu ne računamo profitov, ne računamo vloženih delovnih ur....smo na svoje dolgožive psice ponosni in jih tudi redno "servisiramo". Mimogrede, ko je tak jok in stok zaradi 700€..... zasuk želodca pri 13 letni psici, dobrih 800 evrčkov  ker smo imeli srečo in ni bilo prav nobenega zapleta (če se zaplete se zna znesek podvojiti). Se je splačalo in je po dveh letih in pol še vedno pri močeh. In iz istega legla so žive še vsaj 4 psice. Dobra genetika pač. Njihova mama jih je dočakala čez 17. Aja seveda, lahko se tudi joka zaradi požrešnih veterinarjev, ki jih je na vsakem voglu preveč in se psico pri 13 letih pokoplje, saj menda stari psi ne prenesejo narkoze...ali kak drug izgovor. Če je že prej ne pobere kakšna "starostna" težava, zaradi katere pač vererinarjem že ne boš delal profita.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2217 : 06 November 2012, 21:55:12 »
m-tejch: ne vem če bi ti bili všeč, ker bi iskala field trial linijo.

diva1

• *
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2218 : 06 November 2012, 23:00:52 »
Še noben vzreditelj ni priznal, da je pasjereja pač biznis..................vsaj na forumu ne; javno ;)

Jaz pa bom. Priznam. Obogateli smo na »račun« psov. Še vedno smo neizmerno bogati.. In iz dneva v dan se nam  bogastvo veča. Čisto zares. Že desetletja. ;D

3 generacije ljudi; starejši, tisti v »najlepših«  srednjih letih ter tisti mladi, ki gredo po naših stopinjah…Družimo se, ker nas druži  ista ljubezen, tista »pesjanarska«…

Nekaj generacij psov.. Najlepših spominov . Najlepših zgodb, katerih se nikoli ne naveličamo, bodisi pripovedovati, bodisi poslušati… Nešteto obiskov. Nešteto srečanj…Piknikov. Veliko dobre volje, pozitivizma… Ja, vse to prinese »pasjereja.«  ;D

Definitivno smo obogateli.. Tega ne želim »skrivati«.. In ponosna sem na to bogastvo.
Še vedno me tisti »stari«  očetovi prijatelji pasjeljubci pokličejo kot nekoč, ko sem bila majhna - Janika… Neprecenljivo.

Bogati smo. Naše  poti pri »pasjereji«  se niso končale s predajo mladička in plačilom kupnine za njega. Tukaj se pravzaprav bogastvo šele začne..

Ja, pa tudi »protekcijo« imam.  Se zgodi, da mi kakšen »človeški pesjan« pomaga kaj zrihtati, me spraviti kam »preko« vrste… Mi kdo pomaga pri »obrtniških«, mojstrskih delih. Ja, saj vas moram jeziti.. Pa še ena zobozdravnica mi je pred nekaj dnevi objubila da mi bo pogledala zobovje ter ga »sanirala«.. Sami« privilegiji«.. Ja, definitivno je pasjereja koristna v vseh pogledih.. :P :P :P

Ja, prejšnjo soboto sem se peljala v Ljubljano, kar tako… Kot gledalec.  Odvijal se je letni vzrejni pregled za španjele… Pred nekaj meseci sem  tudi kar tako obiskala eno razstavo v Slovenj Gradcu.. Izlet. Razstavljala se je  naša lanska edinka..  Lani šla na Češko obiskat Tončkovo vzrediteljico..Pa še bi lahko naštevala…. Ja, vse to mi »plačujejo« psi… Super je… Živim od njih? :o

Kar se pa tiče cene za mojo pasmo – ja tole pa je kar kompleksno »vprašanje« ???.

Na Bolhi so rodovniški nerodovniški cca 250,00 EUR. Cene rodovniških kokerjev v Sloveniji se gibljejo med 600 in 700 EUR.

Daver200, od vzreditelja boš odnesel popolnoma »oskrbljenega« psa. Z vsemi »papirji«- rodovnik, potni list – cepilna knjižica, vpisano lastništvo,  čipiranega, cepljenega (1-2x) proti kužnim boleznim, z nahrbtnikom za »prvo« pomoč, navodili za »uporabo«.

Od »Bolharja«,ki ponuja kvalitetne rodovniško nerodovniške madiče,  pa ne boš razen kužka (ki bo po možnosti imel še debel in napet trebušček- zaradi glist), dobil ničesar. In boš ob prvem obisku pri veterinarju pustil za zgoraj navedno cca 200 EUR. Evo, pa smo že na 450 EUR…

Pa saj mi ni treba polagati »računov«… Le čemu? Saj tudi jaz ne gledam vam v vašo denarnico..

Ja, do 600 EUR pa "manjka"  150,00 EUR. Toliko pa je vredna »tradicija« 2 meseca čistega užitka.. Ali pa če želite  slišati – »zaslužkarstvo« vzreditelja..

Pri starejših psarnah oz. vzrediteljih  ki vzrejajo neko pasmo že 15 in več let ,je tudi potomcev že kar nekaj – in tu  je možna dovolj dobra »analiza« teh  potomcev; zunajost, zdravje, dolgoživost, značaj, delovne preizkušnje…

Pri »mladih« , novejših psarnah,  je tudi število potomcev manjše, in ni moč še podati neke argumentirane analize glede dolgoživosti, zdravja….

Potem pa so tu še lastniki psičk, ki si pač vsakih nekaj let omislijo leglo.

V Sloveniji imamo registriranih 5 vzrediteljev , 5 psarn angl. koker španjelov.  In vsi se trudimo po najboljših močeh za dobrobit te čudovite pasme.. Letos (sem se prav  potrudila in preštela) smo na svet spravili 28 rodovniških kokerjev.

Boharji pa so jih na svet spravili sigurno 2 ali 3 x toliko.. Brez dvomov.

In še nekaj. Nihče od vzreditejecvi nikoli ne more dati jamstva, da bo kuža zdrav 15 let. Se pa vzreditelji trudimo vse »rizike« s premišljeno vzrejo in paritvenimi kombinacijami zmanjšati na minimum.  Ja, in v primeru, da bi se izkazalo, da bi  mladič v prevem letu starosti  zbolel za kakšno dedno prirojeno boleznijo , pa vzreditelji  vrnemo »kupnino«. Ker je to najmanj, kar lahko storimo. Ja, takšna je morala in etika med nami.. Gentleman agreement.

Letos smo imeli leglo.. In pri 5 tednih starosti so  mladički že imeli nove lastnike… Obiskov, kot ne pomnim, se je zvrstilo pri nas.. Skoraj vsaki drugi dan je nekdo od novih lastnikov prišel na obisk. Pokukat malinovce… Cele družine..

Najbrž smo pol »profita« pojedli in popili… In se fajn imeli.. Da ne pozabim.. Velikokrat ste tudi bodoči lastniki prinesli kaj zraven. In upam, da mi kdo od bralcev ne bo očital, da nas še bodoči lastniki psov hranijo :P :P
P
red kakšnim mesecem smo  bili na "račun" enega izmed mladičkov  v Kranju, povabljeni na kosilo… In ostali smo še na večerji.. Ja, definitivno je pasjereja biznis v vseh pogledih… Še brezpačna hrana in pijača... :o

Moja Diva je do sedaj na svet spravila 14 mladičev.  3 legla. Stara pa je 6 let… Zdaj pa le računajte.. Ja, definitivno smo obogateli.

In ob vsem navedenem ne morem , da ne pomislim na pokojnega Misterja... Ja, moj dečko, dečko na prečko. Dočakal je 16,5 let.. In vam iskreno  povem, da dam ključe od avta, če mi ga nekdo  lahko vrne.. Prosim.

P.s
- Lanabela, vedno bolj te občudjem.. Da imaš še vedno "moč"  in energijo razsvetljevati ljudi.  Da ne "omagaš"..

- solata, vedno mi nameniš tako prijazne besede..  Hvala. Sem res to jaz? 

- in dragi moj Hudma, veš, da imaš prav.  Še zdaleč nimamo najbojših in najlepših psov, argumetnov, da so "dobri", ja teh pa mi ne bo zmanjkalo..

lejca_

• *
  • Bucko in Cosmo
    • Bucko& Cosmo
rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #2219 : 06 November 2012, 23:09:20 »
P.S.
Administratorju predlagam, da spremeni domeno www.pesjanar.si v www.rodovniski-pesjanar.si.
Tako ne bo več prišlo do kregarije, ker bo vsak vedel, da so tukaj "glavni" lastniki oz. rejci rodovniških psov in če si lastnik mešančka, nimaš tukaj kaj iskati.

Kakšno pretiravanje  ::) Veliko nas je lastnikov mešancev in nikakor se ne počutimo odrinjeni. Jaz osebno bom v prihodnosti tudi imela še kakšnega (ampak ne bom kupila nerodovniškega, ampak bom vzela mešanca).
Sam veš, zakaj kupuješ psa in če si se odločil za nerodovniškega, si ga kupi. Za katerokoli varianto se boš odločil, pes bo tvoj in stroški tudi (taki in drugačni). Je pa tako, da veterinarski stroški niso največji problem, najbolj hudo je, ko se psa ne da pozdraviti (srčno popuščanje, alergije, odpoved ledvic, epilepsija...). In če se lahko določenim pasemskim pogostim problemom izogneš z zdravstvenimi testi to zame pomeni en velik plus za lastnika, za nekatere pa dražji mladič. Meni tudi veliko pomeni, da imam z rodovniškim psom še vedno stike z vzrediteljico in po vseh teh letih jo še vedno zanima "njen" pes, da je imel v leglu pravo oskrbo... Vsak ima pravico do svojega mnenja in odločitve, posledice pa tudi nosi vsak sam.