Še noben vzreditelj ni priznal, da je pasjereja pač biznis..................vsaj na forumu ne; javno 
Jaz pa bom. Priznam.
Obogateli smo na »račun« psov. Še vedno smo neizmerno bogati.. In iz dneva v dan se nam bogastvo veča. Čisto zares. Že desetletja.

3 generacije ljudi; starejši, tisti v »najlepših« srednjih letih ter tisti mladi, ki gredo po naših stopinjah…Družimo se, ker nas druži ista ljubezen, tista »pesjanarska«…
Nekaj generacij psov.. Najlepših spominov . Najlepših zgodb, katerih se nikoli ne naveličamo, bodisi pripovedovati, bodisi poslušati… Nešteto obiskov. Nešteto srečanj…Piknikov. Veliko dobre volje, pozitivizma… Ja, vse to prinese »pasjereja.«

Definitivno smo obogateli.. Tega ne želim »skrivati«.. In ponosna sem na to bogastvo.
Še vedno me tisti »stari« očetovi prijatelji pasjeljubci pokličejo kot nekoč, ko sem bila majhna - Janika… Neprecenljivo.
Bogati smo. Naše poti pri »pasjereji« se niso končale s predajo mladička in plačilom kupnine za njega. Tukaj se pravzaprav bogastvo šele začne..
Ja, pa tudi »protekcijo« imam. Se zgodi, da mi kakšen »človeški pesjan« pomaga kaj zrihtati, me spraviti kam »preko« vrste… Mi kdo pomaga pri »obrtniških«, mojstrskih delih. Ja, saj vas moram jeziti.. Pa še ena zobozdravnica mi je pred nekaj dnevi objubila da mi bo pogledala zobovje ter ga »sanirala«.. Sami« privilegiji«.. Ja, definitivno je pasjereja koristna v vseh pogledih..

Ja, prejšnjo soboto sem se peljala v Ljubljano, kar tako… Kot gledalec. Odvijal se je letni vzrejni pregled za španjele… Pred nekaj meseci sem tudi kar tako obiskala eno razstavo v Slovenj Gradcu.. Izlet. Razstavljala se je naša lanska edinka.. Lani šla na Češko obiskat Tončkovo vzrediteljico..Pa še bi lahko naštevala…. Ja, vse to mi »plačujejo« psi… Super je… Živim od njih?

Kar se pa tiče cene za mojo pasmo – ja tole pa je kar kompleksno »vprašanje«

.
Na Bolhi so rodovniški nerodovniški cca 250,00 EUR. Cene rodovniških kokerjev v Sloveniji se gibljejo med 600 in 700 EUR.
Daver200, od vzreditelja boš odnesel popolnoma »oskrbljenega« psa. Z vsemi »papirji«- rodovnik, potni list – cepilna knjižica, vpisano lastništvo, čipiranega, cepljenega (1-2x) proti kužnim boleznim, z nahrbtnikom za »prvo« pomoč, navodili za »uporabo«.
Od »Bolharja«,ki ponuja kvalitetne rodovniško nerodovniške madiče, pa ne boš razen kužka (ki bo po možnosti imel še debel in napet trebušček- zaradi glist), dobil ničesar. In boš ob prvem obisku pri veterinarju pustil za zgoraj navedno cca 200 EUR. Evo, pa smo že na 450 EUR…
Pa saj mi ni treba polagati »računov«… Le čemu? Saj tudi jaz ne gledam vam v vašo denarnico..
Ja, do 600 EUR pa "manjka" 150,00 EUR. Toliko pa je vredna »tradicija« 2 meseca čistega užitka.. Ali pa če želite slišati – »zaslužkarstvo« vzreditelja..
Pri starejših psarnah oz. vzrediteljih ki vzrejajo neko pasmo že 15 in več let ,je tudi potomcev že kar nekaj – in tu je možna dovolj dobra »analiza« teh potomcev; zunajost, zdravje, dolgoživost, značaj, delovne preizkušnje…
Pri »mladih« , novejših psarnah, je tudi število potomcev manjše, in ni moč še podati neke argumentirane analize glede dolgoživosti, zdravja….
Potem pa so tu še lastniki psičk, ki si pač vsakih nekaj let omislijo leglo.
V Sloveniji imamo registriranih 5 vzrediteljev , 5 psarn angl. koker španjelov. In vsi se trudimo po najboljših močeh za dobrobit te čudovite pasme.. Letos (sem se prav potrudila in preštela) smo na svet spravili 28 rodovniških kokerjev.
Boharji pa so jih na svet spravili sigurno 2 ali 3 x toliko.. Brez dvomov.
In še nekaj. Nihče od vzreditejecvi nikoli ne more dati jamstva, da bo kuža zdrav 15 let. Se pa vzreditelji trudimo vse »rizike« s premišljeno vzrejo in paritvenimi kombinacijami zmanjšati na minimum. Ja, in v primeru, da bi se izkazalo, da bi mladič v prevem letu starosti zbolel za kakšno dedno prirojeno boleznijo , pa vzreditelji vrnemo »kupnino«. Ker je to najmanj, kar lahko storimo. Ja, takšna je morala in etika med nami.. Gentleman agreement.
Letos smo imeli leglo.. In pri 5 tednih starosti so mladički že imeli nove lastnike… Obiskov, kot ne pomnim, se je zvrstilo pri nas.. Skoraj vsaki drugi dan je nekdo od novih lastnikov prišel na obisk. Pokukat malinovce… Cele družine..
Najbrž smo pol »profita« pojedli in popili… In se fajn imeli.. Da ne pozabim.. Velikokrat ste tudi bodoči lastniki prinesli kaj zraven. In upam, da mi kdo od bralcev ne bo očital, da nas še bodoči lastniki psov hranijo
P
red kakšnim mesecem smo bili na "račun" enega izmed mladičkov v Kranju, povabljeni na kosilo… In ostali smo še na večerji.. Ja, definitivno je pasjereja biznis v vseh pogledih… Še brezpačna hrana in pijača...

Moja Diva je do sedaj na svet spravila 14 mladičev. 3 legla. Stara pa je 6 let… Zdaj pa le računajte.. Ja, definitivno smo obogateli.
In ob vsem navedenem ne morem , da ne pomislim na pokojnega Misterja... Ja, moj dečko, dečko na prečko. Dočakal je 16,5 let.. In vam iskreno povem, da dam ključe od avta, če mi ga nekdo lahko vrne.. Prosim.
P.s
- Lanabela, vedno bolj te občudjem.. Da imaš še vedno "moč" in energijo razsvetljevati ljudi. Da ne "omagaš"..
- solata, vedno mi nameniš tako prijazne besede.. Hvala. Sem res to jaz?
- in dragi moj Hudma, veš, da imaš prav. Še zdaleč nimamo najbojših in najlepših psov, argumetnov, da so "dobri", ja teh pa mi ne bo zmanjkalo..