Samo malo za intermedzo...

Mešanci, torej križanci dveh ali večih pasem psov so lahko zaradi pojava, ki se mu reče heterozigotni vigor res na nek način bolj zdravi oz. so manj nagnjeni k dednim obolenjem kot čiste pasme. Ampak to so MEŠANCI, MIXI,... (pa še to če križaš dve pasmi, ki sta nagnjeni k podobnim obolenjem lahko dobiš enega reveža ven, ki bo zbolel za vsem pa še čim po vrhu)
Nekaj popolnoma drugega je pa čistokrven brez rodovnika, nerodovniški oz "fejk" čistokrven pes, tu gre pa za enako ali še večjo preddispozicijo za pasemska obolenja kot pri rodovniških.
Tako da lepo prosim ne mešat zdravja mešančkov in čistikrvnih brez rodovnika, ker gre za dve različni stvari!

Tako da če nekateri povezujete rodovnik z večjo dovzetnostjo za obolenja in čistokrvne kot bolj zdrave, samo zato, ker so brez "papirja", se krepko motite...
Kolikor jaz spremljam tole debato, nihče od zagovornikov rodovniške vzreje nima nič proti mešančkom in zavetiščarjem, večinoma se celo vzpodbuja take, ki jim je škoda denarja za rodovniškega, da pač posvojijo eno dušico iz zavetišča

Samo kaj ko tu naletimo na gluha ušesa, saj želijo imeti na vsak način psa ki je predstavnik neke pasme- pa naj bo to zaradi izgleda, karakterja,... in niti pod razno ne sprejmejo, da bi potem namesto "poceni fejka" vzeli enega mixa, ki bi bil pač kar najbolj podoben nekemu željenemu izgledu ali imel karakterne lastnosti, ki jih iščejo.
Tako da, če ste nekateri že tako zelo proti rodovnikom in na veliko razlagate, kako vam nek papir nič ne pomeni in da vam je pes primarno družabnik, spremljevalec, družinski član, in da se od njega ne pričakuje da bo pobiral lepotne nazive ali blestel v kakem pasjem športu, potem bi res lahko vzeli dušico iz zavetišča in mu omogočili lepo in polno življenje!

Jaz osebno sem zagovornica rodovniške vzreje, resne, preverjene, odgovorne, ampak sem v zadnjih nekaj letih pomagala začasno namestiti in najti dom kar nekaj "cigančkom", dokler so bili pri meni so bili deležni enake oskrbe in ljubezni kot moji "papirčkarji". Dobili so dom pod enako zahtevnimi pogoji, kot bi ga psi iz rodovniške vzreje, vključno s pogodbo o odgovornem lastništvu.
In ves moj čas in trud je bil poplačan s tem, ko vidim potem kako so ti psi srečni in kako ponosni so nanje njihovi novi lastniki.
Rejci nerodovniških ne naredijo pol toliko za mladičke za katere poberejo potem nekaj 100evrov, kot prostovoljci naredimo za "cigančke" brez kakršnegakoli denarnega povračila. No ljudje pa še vedno raje vzamejo precenjene ponaredke in jih potem še na vse pretege hvalijo in zagovarjajo njihove "stvarnike", ter imajo 1001 izgovor zakaj so vseeno naredili boljšo izbiro, kot da bi kupili "papir" ali vzeli mešančka...

No, vse kar jaz lahko zaključim iz vsega tega je, da je s tem svetom in ljudmi očitno nekaj narobe in jih res ne bom nikoli razumela, kaj šele da bi jih podpirala...