Psi čuvaji čred-pastirski psi

kodr · 61184

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #120 : 26 Marec 2010, 09:53:30
Odnos živali na pašniku. Rangiranje živali na pašniku je ravno tako pomembno. Tisti, ki varuje torej pes je na vrhu. Vsi ostali so mu podrejeni. Tudi npr. konji. Takrat, ko so skupaj na pašniku se tudi žrebec umakne psom, ki zaženejo alarm.

Kure je včasih težko prepričati, da bi ostale v ogradi zato se najdejo take, ki brskajo tudi izven nje. Psi iz ograde seveda ne smejo. Kaj naredi kura, ko ji grozi nevarnost. Pobegne v ogrado kjer ji pes zagotavlja varnost. Pes na drugi strani ograde, zunaj, zapodi neposlušno kuro, na naše povelje, proti ogradi. V tem primeru pred psom beži, ko pa je v ogradi se samo umakne. Tudi kure ločijo. Psi so se tudi zelo hitro naučili prepoznavati kragulja, ga ločiti od kanje in reagirati tako, da škode po kragulju skoraj ni.

Koza po napadu volkov. Po sedemnajstih dnevih smo jo našli na skalni pečini. Zgodbo bom skrajšal. Imela je raztrgano stegno. Pripeljali smo jo na pašnik. Ni se premaknila od psa. Ko in če je pes stekel zaradi varovanja ga je spremljala. Ležala  je samo takrat, ko se je ulegel pes. Zato, da bi ponoči vsaj malo spala smo jo dali v "bolnišnico". Žal je zaradi poškodbe poginila. Odnos kaže na to, da se živali zavedajo svoje vloge. Ne, da je pes stalno med čredo pomembno je, da čredo varuje in to se takoj pokaže v tem odnosu. Druge živali iščejo varnost pri psu.
Napisati se ne da vsega nek obris dela pa mislim, da je podan dovolj nazorno.

isla

• *
  • ash
Odgovori #121 : 26 Marec 2010, 09:56:52
Pa to je noro kodr no!!!!!!! A ti lahko prosim vsaj enkrat podaš konkreten odgovor če ga imaš, ne pa mi tukaj lepit neke citate.
Sprašujem v katerem trenutku pes postane vodja črede?

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #122 : 26 Marec 2010, 10:09:40
Če bi prebrala vse kar sem napisal bi našla odgovor. Vodnik uvaja psa. Kakšen status ima vodnik do drugih živali? Ker uvajamo psa mi, je avtomatično rangiran nad druge živali ali ne? Pes začne  samostojno delo, pa še takrat npr. prespim na pašniku, po naši metodi nekje med šestim in devetim mesecem. Drugim živalim je hitro jasno kakšno vlogo ima pes na pašniku.

Če je razumljivo, da se mladič, ki je sam med tropom ovac od osmega tedna, podredi ovcam bi moralo biti skozi moje opise jasno kakšno vlogo je prevzel od vodnika pes.

Psi pa dokončno dozorijo nekje med dvemi in pol in tremi leti. Tudi mladič star šest ali devet mesecev se ni sposoben zoperstaviti odraslemu volku. Torej lahko govorimo, da je pes šele v tem trenutku sposoben samostojne obrambe črede.

Kakšen odnos imajo ovce in pes po metodi, ki jo opisuje Čajka pa je razvidno iz njenih zapisov.

isla

• *
  • ash
Odgovori #123 : 26 Marec 2010, 10:14:29
Če bi prebrala vse kar sem napisal bi našla odgovor. Vodnik uvaja psa. Kakšen status ima vodnik do drugih živali? Ker uvajamo psa mi, je avtomatično rangiran nad druge živali ali ne? Pes začne  samostojno delo, pa še takrat npr. prespim na pašniku, po naši metodi nekje med šestim in devetim mesecem. Drugim živalim je hitro jasno kakšno vlogo ima pes na pašniku.

Če je razumljivo, da se mladič, ki je sam med tropom ovac od osmega tedna, podredi ovcam bi moralo biti skozi moje opise jasno kakšno vlogo je prevzel od vodnika pes.

Psi pa dokončno dozorijo nekje med dvemi in pol in tremi leti. Tudi mladič star šest ali devet mesecev se ni sposoben zoperstaviti odraslemu volku. Torej lahko govorimo, da je pes šele v tem trenutku sposoben samostojne obrambe črede.

Kakšen odnos imajo ovce in pes po metodi, ki jo opisuje Čajka pa je razvidno iz njenih zapisov.

Ok tvoj odgovor mi je po eni strani logičen, čeprav se mi še vedno zdi, da pes, ki je namenjen čuvanju ovac nima kaj iskat stika z človekom ter, da je posledično v tem smislu manj uporaben.
Kdo pa čuva ovce, preden pes dopolni 3 leta?  :)

Čajka

• *
Odgovori #124 : 26 Marec 2010, 10:15:55
Nisem prebrala vsega, me matra firbec predvsem glede ene zadeve ... Ali bi pes lahko živel s čredo konj, ali samo z drobnico??

lp

Načelno navezanost gre na katerokoli žival če je v njihovi družbi od malega. Na Pohorju je kraševec ki je pogosto samovoljno  v družbi krav, ki so zunaj na paši. Je zelo rad v njihovi družbi. Pašnik se nekako drži kmetije, tako da je vse skupaj povezno.  Sicer jih je v svoji mladostni dobi tudi malo preganjal po pašniku (kakšne mlajše krave so bile bolj dojemljive - ta stare so ga ignorirale). Ta kraševec ima svoj ritual dopoldne je s kravami kakšen par ur na pašniku, potem pa pride malo k hiši ...itd. Kravam se lahko normalno približa, ga poznajo (npr. ko se hranijo je vedno zraven..)

Kraški ovčar je redka in ogrožena slovenska pasma. V Društvu ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije se združujemo tisti, ki želimo kraševcu pomagati pri razvoju in obstoju. www.dlvkos.si

Čajka

• *
Odgovori #125 : 26 Marec 2010, 10:25:22
Meni se način dela, kot ga opisuje Čajka zdi povsem logičen, ampak vseeno mi nekaj ni jasno... V katerem trenutku, dobi pes, ki ga "gor spravljajo ovce", dobi nagon oz potrebo, da bi čredo branil?  Ker imajo ovce vodjo črede si nekako predstavljam, da je pes v podrejenem položaju v čredi. Pa, da ne bo kdo mislil, da provociram, enostavno sem malo razmišljala o vsem skupaj.

Malo te čuvajskosti ima v sebi že mladič (opisano kar na par mestih v strovkonih osnovah ), seveda pa v tem obdobju pes še ni čuvaj ki bi dejansko "čuval" saj ni dovolj močan (ne fizinčno ne psihično).  Kaže pa te svoje nagone že zelo zgodaj:

Naj kopiram ključni del iz strokovnih osnov o tem kakšne lastnosti naj ima pastriski pes:
ZAUPANJE
Ključ zaupanja je neizražen plenilski nagon. Pastirski psi imajo do ovc radoveden in podrejen odnos, ki domačim živalim ne predstavlja nikakršne grožnje. Znaki
podrejenega obnašanja so: približevanje ovci s priprtimi očmi in nazaj položenimi uhlji, izogibanje direktnemu pogledu in ležanje na hrbtu. Znak radovednega
obnašanja pa je ovohavanje glave in analnega predela. Vse opisano je zaželeno in pes, ki kaže te načine obnašanja, ima pravilne dedne zasnove.
POZORNOST
Bistveni element pozornosti je navezanost psa na dom in “nadomestne” člane legla. Čuvaje čred so odbirali po njihovi sposobnosti, da sledijo drugim živalim v čredi.
Znaki dobre pozornosti so torej sledenje čredi ter gibanje in spanje med ovcami. Tudi pes, ki se ob približevanju tujca pomakne bliže tropu, kaže pozitivne znake
pozornosti. Znane so pozitivne korelacije med pozornostjo psa in manjšo škodo, ki je posledica napada plenilcev. Psa je torej vedno potrebno usmerjati k čredi in s tem
graditi njegovo pozornost do nje.
ZAŠČITNIŠTVO
Zaščitništvo se kaže v zmožnostih psa, da reagira na odklone od običajnih situacij. Mladič na neobičajne dražljaje ponavadi reagira tako, da steče proti viru in laja z
dvignjenim repom in v primeru, da je izzvan, z repom med nogami steče proti domu. Temu načinu obnašanja pravimo “približevanje-umik”. Potencialni plenilec se
ponavadi izogne grozečemu obnašanju “približevanje-umik” pastirskega psa. Dejanski napad na plenilca je zato največkrat nepotreben in se le redkokdaj zgodi.
Obnašanje “približevanje-umik” se lahko kaj hitro spremeni v agresivno izražanje dominance, lahko pa tudi s hitrim umikom proti čredi. Ta umik lahko interpretiramo
tudi kot obrambo hrane ali kot materinsko obrambo mladiča. Pes z odraščanjem povečuje razdaljo, ki jo prehodi do vira neobičajnega dražljaja. Ta razdalja je od psa do psa različna, le redko pa presega meje področja, ki ga pes varuje. Ker je
zaščitništvo rezultat dobrega zaupanja in pozornosti, ne zahteva posebne vzgoje.

3) Zaščitništvo
Če striktno upoštevamo priporočila za vzgojo mladiča in je le-ta do ovc dovolj pozoren in zaupljiv, ne bi smelo priti do težav z njegovo zaščitniško funkcijo. Kljub
temu pa je nivo zaščitništva odvisen tudi od nivoja pasje agresivnosti, od gostote prisotnih plenilcev in pašnih navad ter črednega nagona ovc. Agresivnost do
plenilcev je odvisna od spola in starosti psa, je pa tudi individualno pogojena. Psa, ki ni dovolj agresiven, nikakor ne smemo kaznovati. Če je dovolj pozoren do ovc, je še
vedno lahko dovolj uspešen, saj z laježem opozarja na nevarnost in preusmerja plenilčevo pozornost nase. Če so ovce pri paši zelo razpršene in se pasejo na
velikem področju, jih en sam pes ne more uspešno varovati. Če ni možnosti, da bi se pasle bolj skupaj, je potrebno dodati še drugega ali tretjega psa.

Kraški ovčar je redka in ogrožena slovenska pasma. V Društvu ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije se združujemo tisti, ki želimo kraševcu pomagati pri razvoju in obstoju. www.dlvkos.si

Čajka

• *
Odgovori #126 : 26 Marec 2010, 10:31:15
Kdo pa čuva ovce, preden pes dopolni 3 leta?  :)

Električna ograja in gospodar.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #127 : 26 Marec 2010, 10:31:41
Pes, ki do šestih-devetih mesecev ne pokaže naravnih zasnov za čuvaja črede pa ni primeren za tako delo. Ovce, koze... avtomatično sprejmejo psa za vodjo saj same na potencialno nevarnost reagirajo z begom. Nekdo, ki se zoperstavi nevarnosti je vreden spoštovanja in mu s tem pripada vodilna vloga, pa tudi v času uvajanja v čredo je vodnik definiral medsebojen odnose.

Pričakovati, da lahko težavo velikih zveri in drobnice rešimo z uvedbo mladiča v čredo je utopična. Na bolj izpostavljene pašnike gredo vsaj pri nas odrasli psi. Od takrat, ko so stalno prisotni ni bilo napada volkov, medveda, krokarjev, lisic vsaj uspešnega ne. Zato tudi obstja možnost uvajanja odraslih psov v čredo. Težava je vedno v vodniku. Samo nekdo, ki je izkušen si alhko pomaga za odraslim psom s primernimi naravnimi zasnovami.

Primer. Maremsko abruška ovčarka socializirana in vzgajana med tropom ovac. Kupili smo jo staro štiri mesece. Izrazito se je držala koz. Podredila se je kozam in je varnost iskala pri njih. Zagnala je sicer preplah, ob potencialni nevarnosti, vendar se je takoj umaknila pod okrilje črede. Odrasla. Isto obnašanje je obdržala. Ko sem bil na pašniku sta v ogrado prišla dva potepuška psa. Zagnala je paniko in se umaknila med čredo. Psa za njo. Če ne bi bil prisoten na pašniku in pregnal psov bi bile posledice raztrgane živali kot se je primerilo drugim rejcem, dokler psov niso ustrelili. Uporabljali smo jo izključno samo ob prisotnosti še enega psa vzgojenega in socializiranega pri nas. Nikoli tudi ni postala zauplijiva do nas vodljiva in vsak premik je predstavljal težavo. Tudi cepljenje, avto...Ne predstavljam si, da bi lahko tak pes bival v urbanem okolju oz. zelo veliko dela, tudi sposobnosti vodnika bi bilo potrebnega. Ni bila sposobna sprejeti perutnine, razen za hrano...

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #128 : 26 Marec 2010, 10:38:38
Kot sem opisal "vsaka" izkušnja, ki jo je pridobil pes pri uvajanju na teritorij, živali je bila pozitivna. Sprejel je vlogo, ki mu jo je zaupal človek bil zanjo pohvaljen in je še vedno. Ne išče stika s človekom kot nekaj kar nujno potrebuje ves čas saj mu je bila zaupana samostojna naloga, svoboda pri delu...še vedno pa se zaveda, da tudi njemu človek predstavlja varnost zato, ko je povečana aktivnost volkov, medveda na našem področju pomaga psom pri občutku varnosti in pomembnosti človek z občasnimi obiski. Pes,ki je primeren za svoje delo na pašniku reagira takoj tudi, če ga vodnik npr. čoha.

Čajka

• *
Odgovori #129 : 26 Marec 2010, 10:49:57
V katerem trenutku, dobi pes, ki ga "gor spravljajo ovce", dobi nagon oz potrebo, da bi čredo branil? 

Isla - upam da ne zameriš ker kopiram iz dokumenta - ampak stvari so tukaj res najbolje razložene:

Zrelost psa

Večina ovčerejcev nima možnosti kupiti zrelega pastirskega psa, zato se odloči za nakup neizkušenega mladiča, ki mu je potrebno pomagati in ga usmerjati v razvoju.
Ko mladič doseže določeno stopnjo zrelosti, se prično kazati znaki zaščitništva. Starost, pri kateri se to zgodi niha med pasmami in individualno. Ko pes dozori, se
poveča pogostost nekaterih specifičnih načinov obnašanja:
 1. samci in včasih tudi samice pri markiranju urinirajo z dvignjeno nogo in
ne v počepu.
2. markiranje (z lulanjem in kakanjem) postane namerno in je
skoncentrirano na obrobju pašnika
3. lajanje na neznane stimuluse je bolj predvidljivo in točno usmerjeno k
izvoru dražljaja
4. psi so večkrat in dalj časa aktivni
5. pse bolj zanimajo ovce kot lastnik
6. namerni obhodi so vse pogostejši in daljši
Te znake lahko začne kuža kazati že pri dobrih štirih mesecih starosti, pa zato še ni sposoben samostojnega čuvanja črede. Doseči mora tudi določeno stopnjo fizične
moči, da lahko brani sebe in ovce. To pa se zgodi nekje med šestim in osmim mesecem starosti. Pogostost zgoraj omenjenih znakov je odvisna tudi od števila
plenilcev, ki so v bližini in od pogostosti njihovega približevanja branjenemu teritoriju. Uspešen pastirski pes je torej ustrezna mešanica fizične in psihične zrelosti ter
izkušenj pri delu z ovcami. Možno je, da so psi pri njihovem prvem srečanju z zvermi negotovi ali celo plahi, vendar v naslednjih soočenjih postanejo bolj hrabri in
prepričani vase. Zaradi pridobivanja izkušenj in poglabljanja odnosa s celotnim tropom ovac, je potrebno psa spustiti na pašnik takoj, ko je dovolj fizično močan.

Čajka

• *
Odgovori #130 : 26 Marec 2010, 10:58:40
Večina ovčerejcev nima možnosti kupiti zrelega pastirskega psa, zato se odloči za nakup neizkušenega mladiča, ki mu je potrebno pomagati in ga usmerjati v razvoju.

No tu strokovne osnove omenjajo možnost da k čredi uvedeš psa ki je zrasel kot čuvaj črede nekje drugje (v drugi čredi). Glede na to je pogosto tako da pes ni navezan na sosedo čredo (ali nima odnosa do ovc s katereimi ni zrasel - oz. so pri tem lahko težave), bi bilo zanimivo vedeti več o tem kako potekajo taka vpeljevanja v čredo saj bi jaz glede na filozofijo ki je se sicer poudarja v strokovnih materialih in znanstvenih opažanjih, kako pomembna je ta vez ki jo pes čuti do ovce. No tudi meni se še pojavlja veliko vprašanj. Prav želela bi si kakšnih strokovnjakov s tega področja v Sloveniji. 

isla

• *
  • ash
Odgovori #131 : 26 Marec 2010, 11:03:17
Isla - upam da ne zameriš ker kopiram iz dokumenta - ampak stvari so tukaj res najbolje razložene:

Nič ne zamerim, ker v svoje poste daješ veliko osebne note. Tudi kodrov odgovor me je zadovoljil, le zmotilo me je ker sem ves čas imela občutek, kot da debatiram z knjigo. Kodr citati iz knjig me ne motijo, v kolikor je poleg tega čutiti tudi nekaj osebnega pridiha. Hvala obema za odgovore.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #132 : 26 Marec 2010, 11:51:17
Vsi zapisi so moje avtorsko delo in moje osebne izkušnje razen, če ne zapišem drugače.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #133 : 27 Marec 2010, 10:28:47
Kodr, moram reč, da si zelo nazorno napisal in končno se te razume  :P

Zelo zanimivo branje!  ;D
In po logičnem sklepanju zelo uporben pristop, ki psu pojasni pojme pod vodstvom in ne lastni pasji presoji, ki lahko marsikdaj zataji.

Tudi jaz se strinjam, da če pes razume svoje delo in se v njem počuti sigurnega, bo to delal s srcem in glavo ne glede na kraj in kaj naj bi čuval. Socializacija ne more predstavljat hendikepa, ampak če se vse skupaj izpelje napačno in če vodnik ne dela tistega kar bi moral, itak noben pes ne dela nič ali pa polovično ne glede na zadano nalogo.

Zdaj se jasno vidi na kaj si mislil, ko si pisal o lenobi vodnika - v tistem primeru bolj lastnika...

Je pa potrebno delat v obeh pristopih. To je sigurno. Kdor pričakuje instant rezultate je pogorel vedno in povsod.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #134 : 27 Marec 2010, 13:11:12
Me veseli, da je zadeva postala dovolj nazorna, razumljiva. Sam skušam skozi primere razlagati zakaj, zato.

Zelo zaželjeno bi bilo uvajanje pastirskih psov v črede vendar ne na način, ki ga predstavljajo predavanja pod okriljem rejcev drobnice (ne program za uvedbo kraševcev, ki je vsaj pod kontrolo) po katerih marsikateri rejec dobi občutek, da to pa sploh ni tako težko. Nato sledijo vprašanja ali bi lahko pripeljali psa, mladiča, k njim? To si predstavljajo kot rešitev. Pes v čredo in vse ok. Takemu rejcu ne zaupam nobene živali kaj šele psa. Tisti, ki bo preživel, preživi mojo "torturo" pa bo psa, pse spoštoval zato, ker so taki kot so in jih bo imel za sodelavce.

Pri uvajanju pastirskih psov bi bilo potrebno izpostaviti zelo pereč problem prehajanja ljudi preko ograd. Nobena ograja, noben napis, tabla ni dovolj, da se to ne bi dogajalo. Psom in živalim na pašniku pomenijo grožnjo! Psi na pašniku so samostojni in kljub socializaciji, vzgoji lahko pride do ugriza, predvsem pa gre za vznemirjanje živali na pašniku. V skladu z zakonom je lastnik odvezan krivde, če nekdo prestopi ograjo, označeno z opozorilom (dovolj na poti dostopa na pašnik) vendar si nihče ne želi živeti v strahu - kaj pa če? Sami imamo pozitivne izkušnje s policijo tudi glede tega problema.

Prehod preko ograje pomeni motenje posesti razen tam kjer je to dovoljeno, nekatere planinske in druge poti, kjer pa običajno ne uporabljajo za varovanje psov.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #135 : 27 Marec 2010, 17:02:50
To vprašanje, o odgovornosti v primeru ugriza ob pravilno označeni in ograjeni posesti, je bilo postavljeno tudi Matozu preko radia 1 in je prav tako odgovoril, da v tem primeru lastnik ni odgovoren za ugriz, ker je poskrbel za zavarovanje psa.

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #136 : 27 Marec 2010, 17:09:19
Pol tud v register nevarnih psov ni vpisan?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #137 : 27 Marec 2010, 17:11:05
Nebi smel, oz. če ga pa že vpišejo, se pritožiš. Na srečo pa prakse ne poznam.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #138 : 27 Marec 2010, 17:22:26
Ma, bedno bi blo, da bi se moral en kmet bogu za ritjo furat 2x tedensko v LJ na prešolanje, ker je njegov pes samo opravljal svoje delo

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #139 : 27 Marec 2010, 17:29:51
Se strinjam.

he he... prešolanje psa čuvaja...  ::)

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #140 : 29 Marec 2010, 22:42:41
Kot sem napisal odgovornosti ne nosi lastnik in v primeru, da pride do ugriza pes ni vpisan v register nevarnih psov. Premalo ljudi se zaveda kaj pomeni prehod preko ograje.

Prehod preko ograje pomeni poseg v osebni prostor psa in enako je tudi v primeru ugriza izven pašnika, če dokažemo poseg v osebni prostor psa. Žal je v tem primeru sodna praksa bolj nakljonjena ugriznjenim in zahteva od lastnika psa "dokaz" posega v osebni prostor psa.

Pri nas do ugriza dejansko še ni prišlo so pa ljudje čakali na naš prihod tudi po par ur, ker si niso upali zapustiti pašnika. Policija je bila vedno enoznačna. Vsak prestop ograje je motenje posesti. V primeru, da pride do ugriza pa sem že napisal. Označevalna tabla je obvezna.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #141 : 30 Marec 2010, 09:35:34
Tudi meni se zdi kodrova metoda možna, ravno tako kot "uradna". Se strinjam tudi s tistimi, ki pravijo, da domače znanje premalo cenimo................če te pa prej potrdi tujina si pa kar na enkrat slovenski "mačo"......s tujimi referencami..........kako značilno za naš narod :)
Glede palice okoli vratu...................OK dokler se osredotočimo samo na delo z ovcami ampak recimo, da pride do situacije, ko mora pes skočiti na roparico pa se strinjam, da lahko tudi negativno vpliva na psa. Palica okoli vratu, ampak samo ob prisotnosti vodnika oz. v "sigurni" situaciji.
Mogoče malo "off topic" a glede palic. Zadnjic sem utrgal šibo in videl, da se najboljše obnese pri "poleg" na povodcu (pri drugem psu pa ne). Palico (šibo) samo postavim pred ali na stran (brez tikanja psa s palico), ko se pes postavi v pravilen položaj (zelo hitro) jo odstranim in nato besedna pohvala. Ob postavitvi palice pa ukaz "ne", "fuj". Sem probal klikanje, cukanje.............ampak ta metoda je najučinkovitejša in zaleže. Je pa res odvisno od psa.
Da ne bo pomote, psa nisem nikoli udaril s palico oz. ni imel priložnosti spoznati slabih strani palice (na bilo kakšen način), je pa res, da tudi do sedaj ni bilo velikih problemov z vlečenjen........in, da loči grajo od pohvale.
Flexsija pa res nikoli nisem uporabljal. Od začetka hodiva samo "blizu noge" na kratkem povodcu oz. je spuščen...................in tudi se postavi ob nogo, če je prisoten "nov" strah,...........ker sva vse strahove premagovala "ob nogi".

simi

• *
Odgovori #142 : 30 Marec 2010, 23:03:22

Pri uvajanju pastirskih psov bi bilo potrebno izpostaviti zelo pereč problem prehajanja ljudi preko ograd. Nobena ograja, noben napis, tabla ni dovolj, da se to ne bi dogajalo. Psom in živalim na pašniku pomenijo grožnjo! Psi na pašniku so samostojni in kljub socializaciji, vzgoji lahko pride do ugriza, predvsem pa gre za vznemirjanje živali na pašniku. V skladu z zakonom je lastnik odvezan krivde, če nekdo prestopi ograjo, označeno z opozorilom (dovolj na poti dostopa na pašnik) vendar si nihče ne želi živeti v strahu - kaj pa če? Sami imamo pozitivne izkušnje s policijo tudi glede tega problema.

Prehod preko ograje pomeni motenje posesti razen tam kjer je to dovoljeno, nekatere planinske in druge poti, kjer pa običajno ne uporabljajo za varovanje psov.

Kje pa je to napisano?

Pa še neki me zanima. A imate pse, ki so na pašnikih in so delovni psi tako tudi registrirane? Ker, če opravljajo delo na kmetiji jih lahko prijavite kot delovno žival.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

simi

• *
Odgovori #143 : 30 Marec 2010, 23:05:38

Prehod preko ograje pomeni poseg v osebni prostor psa in enako je tudi v primeru ugriza izven pašnika, če dokažemo poseg v osebni prostor psa. Žal je v tem primeru sodna praksa bolj nakljonjena ugriznjenim in zahteva od lastnika psa "dokaz" posega v osebni prostor psa.

Kaj pa je poseg v oesbni prostor psa izven pašnika? In spet kje to piše v katerem zakonu?

Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

damayanti

• *
Odgovori #144 : 31 Marec 2010, 09:07:22
Nikjer ne piše ::)...piše pa da mora biti ograja, ki prepreči pobeg živali označena z opozorilno tablo.
Torej če ima nekdo lesen plot in gor 100 tabel nabitih...in se najde en cepec, ki prepleza plot in gre znotraj ograde...in ga pes ugrizne...je itak kriv pes-posledično lastnik.
Sigurno bi pa un cepec tud priznal ja  ::) da je čez plot plezal ::).... klical bi policijo, in rekel da se je"nevarna zverina" zapodila skozi plot in jih napadla.
In policaji bi verjeli komu.... ni treba bit posebaj pameten ,da to ugotoviš.

Razen če ima nekdo ograjene ovce z 1,80m ograjo okoli in okoli pašnika in na vsak meter tablo nabito...pa da s kleščami preščipa ograjo
pa še to bi se verjetno zmislil, da jo je pes razgrizel...

Glede nespoštovanja zasebne lastnine ima kodr kar prav. Cepcev je pa tud kar precej v naši državi....
Policaja ki bi se postavil, na stran psa je pa tud težko najdet.
kakor koli obrneš... zmeraj ga pes nasanka :-X

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #145 : 31 Marec 2010, 12:23:54
Poseg v osebni prostor psa izven ograjenega prostora, lahko je tudi dvorišče, pomeni v osnovi draženje psa.

Ograjen prostor mora biti označen z opozorilno tablo. V nasprotnem primeru je odgovoren lastnik psa.

Sami imamo pozitivne izkušnje s policijo in bistveno manj pozitivne s pohodniki. Žal se najdejo pohodniki, ki jim napisi v treh jezikih, slike z opozorilom tudi v treh jezikih niso dovolj (tudi tel. št. je pripisana), kot imamo urejeno pri nas. Vsaj do sedaj, tisti s katerimi smo kontaktirali, so bili izključno naši državljani. Stvar navade! Ni bilo pa kakšnega posebnega nerganja, ko smo jih odrešili.

Sicer obstaja pravilo, da morajo psi spremljati čredo ampak smo se v današnjih razmerah prisiljeni držati drugačnih pravil. Psi, ki so na pašniku brez prisotnosti pastirja morajo varovati prostor, teritorij in v primeru, da čreda (poškodovana ograja) odide s pašnika psi ne smejo za njo. V tem primeru je bistveno pse naučiti meje teritorija. To lahko naredi samo vodnik, ki mora psom jasno določiti njegove naloge, prostor, ki ga varuje. Nikakor ne sme priti do tega, da se psi prosto sprehajajo! Bistveno lažje je imeti dobre odnose s policijo, če so psi pod "kontrolo".

Nekaj o tem piše tudi v zakonu o zaščiti živali.

simi

• *
Odgovori #146 : 31 Marec 2010, 12:30:59
Pašnika nimaš na dvorišču, torej izven ograjenega prostora ne moreš dati primer dvorišča.

Izven z ograjo določenega prostora, kjer so dovolj vidne opozorilne table je vedno ugriz tretiran kot ugriz.

Če pa že operiraš z nekim znanjem, ti pa predlagam, glede na to, da reklamiraš svojo šolo, da se najprej naučiš tisto, kar učiš - spoštovanje zakona.

Ugriz se šteje kot ugriz tudi v ograjenem prosotoru, le da ni lastnik kazensko odgovoren, je pa oškodninsko!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #147 : 31 Marec 2010, 12:56:44
Res je in dokler bomo imeli tako butaste zakone (se bojim, da bodo ob sedanjem trendu kvečjemu  še bolj butasti) res ni za pričakovati, da si bodo kmetje v večji meri pomagali s pasjimi čuvaji ovac. Ob sedanji zakonodaji bi se prav lahko zgodilo, da bi ovčerejec moral plačati mastno odškodnino ovčjemu tatu, ki bi ga na ograjenem pašniku ugriznil pes.

damayanti

• *
Odgovori #148 : 31 Marec 2010, 13:59:04
Poseg v osebni prostor psa izven ograjenega prostora, lahko je tudi dvorišče, pomeni v osnovi draženje psa.

Ograjen prostor mora biti označen z opozorilno tablo. V nasprotnem primeru je odgovoren lastnik psa.

Nekaj o tem piše tudi v zakonu o zaščiti živali.

V katerem zakonu piše poseg v osebni prostor psa-draženje.... če ni ograjeno.

Kolikor jaz vem, lastnik ni odgovoren zgolj in le v primeru, če se dokaže vstop v ograjen prostor z opozorilno tablo na vidnem mestu.

Vse ostalo si kriv. Butasti zakoni...tako kot je že Lanabela rekla

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #149 : 31 Marec 2010, 14:16:55
Sodna praksa res ni na strani "pesov" oz. njihovih lastnikov.

Dvorišče je primer ograjenega prostora. Žal se v sodni praklsi dogaja tudi to, da je obsojen lastnik psa, ki je naredlil vse, da bi preprečil, zavaroval pred ugrizom psa naključnega in tudi drugo, da je bil oproščen, ko je nekdo posegel v psa, zadržal ga je.

Kot je splošno znano. Žal je bolj pomembno kdo je na nasprotni strani in kdo stoji za vami (odvetnik) in kakšen je sodnik.