Psi čuvaji čred-pastirski psi

kodr · 61194

Čajka

• *
Odgovori #90 : 24 Marec 2010, 13:36:32
O tem, kako pes, ki ga vzgojijo ovce ovac nikoli nikdar ne zapusti bi se tudi dalo razpravljati....

Lanabela prosim resnično me "bolijo ušesa" ko govoriš o tem da ovce vzgajajo psa. Vzgaja ga človek ali morda drug izkušen pastriski pes. Ostalo naredi genetika. MIslim,  da ti  ta koncept ker je tako obraten vsemu  kar si predstavljaš pod "kinologija" Pes se socializira v odnosu z ovco in jaz to ne vidim kot vzgojo. Verjetno obstaja določena mimkrija ampak vseno pes ne postane ovca ali se ne začne obnašati kot ovca.

Kraški ovčar je redka in ogrožena slovenska pasma. V Društvu ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije se združujemo tisti, ki želimo kraševcu pomagati pri razvoju in obstoju. www.dlvkos.si

Čajka

• *
Odgovori #91 : 24 Marec 2010, 13:47:27
Nikjer ne piše, da bi bilo treba v tistem mesecu psu kdaj sneti palico in ga spustiti, da se neškodljivo zdivja . Drugače pa se mi uporaba palice zdi čisto v redu.

Aja - to si mislila  :)

Kraški ovčar je redka in ogrožena slovenska pasma. V Društvu ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije se združujemo tisti, ki želimo kraševcu pomagati pri razvoju in obstoju. www.dlvkos.si

Čajka

• *
Odgovori #92 : 24 Marec 2010, 14:02:52
Tako ali tako so psi dozoreli šele tam nekje pri dveh in pol do treh letih, ko lahko samostojno delajo.

Ja in do takrat ko pes psihično dozori in se umiri  ne moreš imeti črede brez repov in ušes.  Kaj predlagaš ti mi itak ni jasno. Nekakšne metode kavč/ovce/avto/kr neki.  Ena stvar za katereo se zdi da jo  čas pozabljaš je da gre za "resnični svet", "resnične kmete" in "resnične ovce". "resnične volke" v "resničnični in konkretni Sloveniji", ki ima "resničen in konkreten problem". Tako ali tako kmalu teh 3 volkov več ne bo pa bo konec te debate.  Kot praviš ti smo kot je videti tudi bolj pametni in invetnivni na tem področju (kot cel svet in neka kvazi svetovna strokovna srenja) in smo iznašli novo metodo ki je sicer zelo skrivnostna in je ne bomo nikomur zaupali amapk jo bom raje kot vroče žemljice prodajli.  Ne rečem da bi morda hotel kakšen kmet hotel kaj rpreveč poenostaviti, amapk ne moreš pa pričakovati od njega da bo stalno pri ovcah, če mora iti vmes v gozd, pa na njivo, pa ne vem pač še kam. Če pridem s takimi nebulozami h kmetu te bo upravičeno nekam poslal.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #93 : 24 Marec 2010, 14:29:35
Psa, ki ga od 8 do 16 tedna zapreš k ovcam in se z njim čim manj ukvarjaš vzgajajo ovce. Če bi ga zaprla med kure, bi ga pa kure. Če jaz prinesem domov mladiča in ga spustim med tastare psice, ga vzgajajo tastare psice.
Če sem prav razumela je bistvo tega, da mlademu psu omejiš človeško družbo na najbolj nujni minimum ravno v tem, da ovce sprejme kot svojo "družino", da se jih boji ( ali lepše rečeno da jim je podrejen).

Škoda, ker ne morem kopirat iz linka. Piše pa tole: že od vsega začetka je pomembno, da mladič živi med ovcami (kar je OK) in da se mu ONEMOGOČI stik z ljudmi, hišo in ostalimi psi. (ta del se pa meni ne zdi več OK).
Torej: od 8 - 16 tedna, ko je glavno obdobje socializacije zaključeno in se kaj dosti spremeniti več ne da, psa vzgajajo OVCE in ne človek. Nikjer ne piše, da bi bilo treba mladiča kdaj vzeti ven iz ovčje ograje in z njim kaj delati.

zdaj me pa zanima: ali bi to, da se mladiča občasno vzame od ovc in se z njim tudi kaj dela (recimo ene pol urce vsak tadrug dan) res tako pogubno vplivalo na mladiča, da bi potem zapiščal ovce? če sem pa videla, da so ovce zapuščali tudi psi, ki so bili vzgojeni na "klasičen" način in to za malo čohanja in priboljšek od tujca?

TibiQ

• *
Odgovori #94 : 24 Marec 2010, 14:51:50
Deteljica, hvala za povzetek oz. pojasnilo glede palice. Se strinjam, čeprav verjetno obstajajo tudi drugačni načini. Sem pa sicer rekla, da mi še ni uspelo prebrat tistega sestavka, tako da sploh nisem vedela kakšno vlogo ima palica.

Hehe.. mogoče bom pa moji Jazz tako palico nataknila v sezoni ko se gonijo zajci, pa da jo potem vidm .. >:D  :D Bojim se edino, da sem to varianto malo zamudila, ker je psica le že odrasla (3 leta), pa še zajci niso neka stalna, dnevna motnja  :-[ :-\

Kodr, kot piše Damayanti, mene prav tako še vedno zanimajo neki konkretni primeri dela oz. vzgoje in učenja. A lahko prosim prilepiš povezavo do zapisa na strani kraševcev, kjer je ta primer socializacije in vzgoje, ki ga zagovarjaš?

Čajka: zakaj korekcija, če je mogoče te ambicije mladiča izživeti na drugačen način, zanj bolj primeren.
Kakšen je ta bolj primeren način točno?

Čajka, zna bit potem, da je z VŠ podobno. Jaz jih pač v vlogi ovčarjev ne poznam, ampak lahko potem sklepam, da bi z ovcami funkcionirali dosti podobno kot Kraševci, če bi bili tako vzgajani. Verjetno gre res bolj za navezanost na "krdelo", potem pa nima veze ali je to človek ali žival. Mogoče še eno vprašanje; se Kraševec naveže na krdelo ali vodnika (pri ljudeh)? Mogoče je sicer tudi to odvisno predvsem kdo se koliko s psom ukvarja, ali pa ima vodnik itak nek poseben status, ne glede na to ali pes pripada "krdelu" ovc ali ljudi. Mogoče kakšno pojasnilo na to varianto, namreč meni očitno ta del še ni jasen.

Čajka

• *
Odgovori #95 : 24 Marec 2010, 15:09:46
Psa, ki ga od 8 do 16 tedna zapreš k ovcam in se z njim čim manj ukvarjaš vzgajajo ovce. Če bi ga zaprla med kure, bi ga pa kure. Če jaz prinesem domov mladiča in ga spustim med tastare psice, ga vzgajajo tastare psice.
Če sem prav razumela je bistvo tega, da mlademu psu omejiš človeško družbo na najbolj nujni minimum ravno v tem, da ovce sprejme kot svojo "družino", da se jih boji ( ali lepše rečeno da jim je podrejen).Torej: od 8 - 16 tedna, ko je glavno obdobje socializacije zaključeno in se kaj dosti spremeniti več ne da, psa vzgajajo OVCE in ne človek. Nikjer ne piše, da bi bilo treba mladiča kdaj vzeti ven iz ovčje ograje in z njim kaj delati.

Ja sem še malo razmišljala še preden si napisala odgovor. Določena socializacija in vzgoja se prekrivata. Npr. dober je opis iz dnevnika na koncu strokovnih osnov  kako se ovca vodnica postavi v vlogo vzgojiteljice ko kraševka postane pregroba.
Sicer pa glede prisotnosti in neprisotnosti človeka. Stik je omejen  - a ni res da ne obstaja (tudi v tistem najbolj kritičnem obdobju). Kljub temu da ima pes večinsko stik z ovcami je človek še (omejeno) prisoten v času 8-16 tedna (stalno nadzureje proces in ga korigira, omogoči varnost mladiča, je prisoten a ne spodbuja interacije s človekom). Bolj intenzivna vzgoja in korigiranje ki sem jo omenjala jaz pač pride kasneje. IN tak način  je dovolj - glede na izkušnje ki jih imamo. Imam občutek da želiš povedati da če pes med 8-16 ni 100 % socializiran izkjlučno na človeka (in z njim počne stvari izven ograde?? - kaj a agiltiy?) bo postal kasneje sigurno problematičen do te mere da bo nevaren okolici. To se v praksi ni pokazalo.  

Navajam dnevnik ki je sestavni del  strokovnih osnov in ki kaže na to da se psa v obdobju od 8-16 spozna tudi z drugimi ljudimi/avtom/veterinarjem - a morda ne tako intenzivno kot bi to  bilo pri siceršnji socializaciji običajenga kraševčka katerega s sabo jemljemo povsod:
07.09.2006
Eva še vedno v glavnem prijateljuje z vodnico tropa. Ostale ovce se je sicer ne bojijo preitrano, izgleda pa, da jim njena bližina ne paše preveč, saj jo, če se jim preveč
približa, z glavo nežno odrinejo stran. Eva upošteva ta znak in ne vztraja pri vzpostavitvi kontakta.
11. teden starosti ( 08.09. – 15. 09.)
Nadaljujem z dosedanjo prakso. Ko Evi nesem hrano v boks jo pokličem in rečem »pridi«, jo v boksu pohvalim in ji dam jesti, ovce pa istočasno privabim v bližino
boksa z malo soli. Počakam da poje in se nato z besedami »greva k ovčkam« odpravim k ovcam in Eva seveda takoj za mano. Ko božam ovce, Eva ponavadi sedi
v bližini in radovedno (da ne rečem upajoč) opazuje. Ob odhodu iz hleva ji ukažem »prostor«, da se usede ali uleže. Mi ni pomembno, da le ostane tam kjer je in mi ne
sledi do vrat. Ob odhodu jo vedno pohvalim s »pridna«, če ostane pri ovcah in le gleda za mano. Ob mojih prihodnih v hlev skoraj vedno priteče k meni iz smeri, kjer
se trenutno nahajajo ovce. Včasih jo opazujem skozi odprtino v stropu in zgodilo se je že, da se je pognala za bežečo ovco. Kar skozi odprtino zakričim »ne« in Eva
preneha s tem početjem. Zanimivo se mi tudi zdi, da ko ovcam vržem hrano v jasli, se tudi Eva s sprednjimi tačkami povzpne na rob in grize travne bilke – oponaša
ovce.
14. teden (01.10. – 07.10.)
Evo peljem na cepljenje. Ker je to njen prvi izvenhlevski izlet, jo je kar malo strah vsega neznanega, a kljub temu vse skupaj dokaj dobro prenese. Zanimiva je bila
njena reakcija ob povratku. Vzel sem jo namreč iz avta, postavil na tla in jo vabil s »pridi«, da mi je sledila do hleva. Vseskozi je bila nekako previdna in obotavljiva, ko
pa je enkrat prišla v hlev in ji je bilo jasno, da je spet doma, jo je zajelo neznansko veselje. V trenutku je postala stara Eva, pričela veselo skakat okrog mene in tekla k
ovcam ter jih vse »preštela«. Sedaj se vseskozi zadržuje v bližini ovc in jim sledi, 54 kamorkoli se odpravijo. Tudi ovce so se je popolnoma navadile in le redkokdaj jih še
pripravi do tega, da zbežijo. Večino časa so zelo dobre prijateljice in se mirno hranijo, medtem ko se Eva sprehaja okrog njih ali pa leži v neposredni bližini.
15. teden (08.10 – 14.10.)
Proces socializacije se odvija brez sprememb, tako v obnašanju živali kot v mojem pristopu do njih. Eva se vseskozi zadržuje pri ovcah. Ko jo neki večer obiščem skupaj
s še dvema članoma naše ekipe
(opomba Čajka: ta ekipa sem bila tudi jaz  ;D)me kar preseneti s svojo reakcijo. Ovce so se v času našega prihoda v hlev zadrževale zunaj, v izpustu in Eva z njimi. Ko smo vstopili v hlev, je Eva prišla pogledat, kaj se dogaja in ko je ugotovila, da sta z mano še dve neznani osebi je začela lajat, stekla k ovcam in tam še naprej lajala (tipično
obnašanje »približevanje – umik«).

No pa morda še tole - spomnim se mojih občutkov na začetku projekta, ko sem razmišljala, da morda res ni potrebna taka doslednost in da morda rejec iz Vojskega (ki je bil v tem oziru zelo trmast in dosleden v sledenju navodilom) pretirava. Ne vem - vem samo da mu je uspelo, da danes z njim lahko pridem na pašnik, da smo psico dali v avto in jo peljali pariti (sicer ni bila zelo srečna ampak ni bila pa tudi preveč nesrečna)  , da pa je vseeno 100 % povezana z ovcami.. - v glavnem je 100 % varuh črede). Morda bodo kakšne druge izkušnje pokazale da si lahko v obdobju med 8. in 16. tednom dosti bolj sproščen, vendar bi želela videti konkretne  zapise,  pričevanja inpd ..  Do takrat se mi zdi bolj smiselno slediti  izkušnjam drugih, ki so jih posredovali po  znanstveni in preverjeni metodi (veliko opazovanja, izkušnje, statistike inpdb). Refrence na koncu strokovnih osnov so obsežne in povezemajo skoraj vso literature iz tega področja.

damayanti

• *
Odgovori #96 : 24 Marec 2010, 15:12:02

Kodr, kot piše Damayanti, mene prav tako še vedno zanimajo neki konkretni primeri dela oz. vzgoje in učenja. A lahko prosim prilepiš povezavo do zapisa na strani kraševcev, kjer je ta primer socializacije in vzgoje, ki ga zagovarjaš?
Kakšen je ta bolj primeren način točno?

Verjetno moraš vplačat 20 učnih ur po 240 eur,v njegovi pasji šoli ... pa zveš več ;D

čeprav pravi da njegova šola ni zaradi denarja >:D... malo pa vseeno dvomim da je temu tako.
.....  glede na to, da se na forumih delijo brezplačni konkretni nasveti..oz se nesebično deli znanje z ostalimi... vsaj to naj bi bil pomen forumov ::) (baje )in ne reklamiranje( ker reklama se baje plača posebaj ::))....in glede na to ,da on nič konkretnega ne pove zgolj ovinkari ;D... imam tak občutek... da je vse tole bolj kot ne nek poizkus reklame...ali izkoriščanje foruma za brezplačno reklamo

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Čajka

• *
Odgovori #97 : 24 Marec 2010, 15:16:37
IN tak način  je dovolj - glede na izkušnje ki jih imamo. Imam občutek da želiš povedati da če pes med 8-16 ni 100 % socializiran izkjlučno na človeka (in z njim počne stvari izven ograde?? - kaj a agiltiy?) bo postal kasneje sigurno problematičen do te mere da bo nevaren okolici. To se v praksi ni pokazalo.  

Khm - zdaj moram pa sebe najprej popravit  :-[ Torej ker si spraševala kaj pomeni npr (pol ure intenzivnega ukvarjanja s psom na dan na relaiciji pes/človek) ni primerno da govorim o 100 % sociliziranosti na človeka. Torej tudi pol ure je lahko preveč - po mojem. Ker potem bo tamal kraševček  samo še o tistem agilitiju z Lanabelo sanjal.  8)

TibiQ

• *
Odgovori #98 : 24 Marec 2010, 15:19:39
Hja Damayanti, bolj slaba reklama, če mene vprašaš.  ;)

ren

• *
Odgovori #99 : 24 Marec 2010, 15:20:20
V člankih, ki sem jih prebrala, piše tako: najbolje je, da se mladiče od 8 tedna naprej spusti med nekaj koz,... skupaj s starši (ostalo sem že napisala).
Ne gre za to, da bodo npr. ovce vzgajale psa, ampak gre za spoznavanje (si predstavljam tako: imam doma mačka, pripeljem psa in se spoznavata, ni pa maček tisti, ki bo psa vzgajal, mu bo pa pokazal, do kje so njegove meje). Je pa pomembno, da se vrši kontrola. Tam nekje do 6 meseca se že vidi, če je pes primeren, vendar še ni pripravljen za samostojno delo. Opazili so tudi, da če po določenem času kangalu pripeljejo še druge ovce, jih nekaj časa sploh ne spremlja. Zelo zanimivo se mi zdi poročanje turških pastirjev: en ogromen pašnik in dve čredi (torej različnih kmetov/pastirjev), pa psi točno vejo, ketere so njihove ovce in katere od soseda.

Čajka

• *
Odgovori #100 : 24 Marec 2010, 15:20:39
TibiQ  - ne vem - ali je šnavcer bil ovčar (zganjač) ali varuh črede (pred zvermi?). Jaz pasme ne poznam dobro - bi me pa zanimalo.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #101 : 24 Marec 2010, 15:31:08
Nisem mislila na agility sploh (čeprav za razliko od pastirskih psov ovčarskim prav nič ne škodi, pa še kaj drugega lahko delajo brez bojazni, da bi se jim ne ljubilo več pasti)
O pol ure (no tudi 20 minut še gre, manj pa res ne) intenzivnega dela vsak drugi dan govorim iz mojih izkušenj - to je tisti čas, ki je potreben mladi psici, ki jo sicer vzgajajo starejše psice, da razvije normalen odnos do ljudi in okolja. ne gre za agility ampak za to da psa s seboj nekam vzamemo in skupaj z njim (in samo njim, brez drugih psov, mačkov ovc ...) nekaj počnemo.
Bom vprašala drugače: če bi oni čoban svoje pse vsak tadrug dan vzel malo s seboj, jih počesal in počohal in jim dal preden bi jih vrnil nazaj k ovcam kakšen priboljšek: ali bi bila verjetnost, da bodo taisti psi svetili pri nas in se hodili čohat in fehtat večja ali manjša?

Ren: eno je, če pes spoznava mačke, drugi je pa, če mačkom pustiš, da ga vzgajajo. Ti lahko povem, da v tem primeru dobiš vedenjskega hibrida, ki prevzame del vedenja od mačka. (videla na lastne oči ne enkrat)

ren

• *
Odgovori #102 : 24 Marec 2010, 15:35:19
Verjamem, zato je potrebno, da se vrši kontrola.

TibiQ

• *
Odgovori #103 : 24 Marec 2010, 15:39:24
http://www.klsps.si/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=26
Med predniki je bavarski volčjak, ki so ga uporabljali za čuvanje goveda in prašičev. Potem Oberlander; čuvaj in gonič ??? (za pogon divjih svinj) in pa govedar (ne prav Flandrijski, ampak starejši tip - Bouvier de Roulers), ki se je uporabljal za zganjanje krav, do čuvanja ovac in vleke vozičkov (tudi šnavcerja so v Munchnu uporabljali za vleko vozičkov s pivom). Kasneje je postal službena pasma v smislu vojske in policije.

Skratka vsestranski, žal verjetno zato tudi ne vrhunsko specializiran za karkoli posameznega, zato je danes predvsem priljubljen kot družinski pes.  ;)

Ampak ja.. ima očitno v sebi tako čuvanje, kot zganjanje  ;) .. drugače kar jih poznam, so zelo previdni in nežni s šibkejšimi od sebe (v navezavi na ovce)  ;)

ren

• *
Odgovori #104 : 24 Marec 2010, 15:41:49
Popravek: verjamem, da si to videla.
Kontrola mora biti že zato, da ne pride do nesreče. Največji problem je verjetno (če se vrnem k čredi), da mladič preveč dreza k ovcam in jih nervira, drugo pa je uhajanje. Se pa sčasoma in kontrolo to umiri, še posebej, če ima pes dobre preddispozicije. Še najboljša je tista varianta s starši ali odraslimi psi, vendar vsi te možnosti pač nimajo.

Čajka

• *
Odgovori #105 : 24 Marec 2010, 15:44:02

Bom vprašala drugače: če bi oni čoban svoje pse vsak tadrug dan vzel malo s seboj, jih počesal in počohal in jim dal preden bi jih vrnil nazaj k ovcam kakšen priboljšek: ali bi bila verjetnost, da bodo taisti psi svetili pri nas in se hodili čohat in fehtat večja ali manjša?

Ja to ne vem. Saj sem napisala. Literatura priproča omejno ukvarjanje s psom in če ga čohljaš in češeš vsak drugi dan, mu bo to verjetno super fajn. IN bo čakal pri vratih kdaj se boš pojavil. To je delala prejšnja kraševka, ki ni imela prave socializacijske vezi z ovcami.  Ovce "neumne"  je sploh niso zanimale saj so ji verjetno predstavljale kazen, ampak jo je zanimal samo "čohljalec" ki pa je hotel da bo ona čuvaj črede. Khmm - precejšnja miskuminikacija. Tako vprašanje ni v tem ali bo ta pes potem čez 5 let prišel k tebi po čevapičič k tabornemu ognju, amapak ali ta pes pri ovcah, da bi od tam prišel k vam po čevapčič.

ren

• *
Odgovori #106 : 24 Marec 2010, 15:56:28
Mogoče je res še kako pomembno, da se psa hrani malo pred delom in po zaključku dela, vključno z nego, med delom pa ne (ne vem, sklepam).

Še nekaj o počitku: v enem članku je pisalo, da ko pes počiva v hlevu, naj bo ločen od črede. Baje, da v Turčiji psice spijo notri v hlevu, samci pa zunaj.

A ja, pa priporočjivo je, da lastnik  mladiča skopa, preden ga predstavi čredi, da se ovce navadijo na njegov vonj (recimo, če je bil pri vzreditelju že z drugimi ovcami).

ren

• *
Odgovori #107 : 24 Marec 2010, 16:02:45
Čajka, si ti omenila ekskurzijo?
To bi bilo pa zelo zanimivo.

Čajka

• *
Odgovori #108 : 24 Marec 2010, 17:50:36
Jah mrbit se pa kaj zmenimo. Problem je delamo koledar kraševcev do junija - vsak mesec bo druga vzrejna skupina - torej 12 vzrejniih skupin na vseh možnih lokacijah   :o Pa sem stalno zasedena. Mogoče  pa kaj preko poletja :-) Da bo kaj pokazat ob evropski razstavi. Prvi foto session je fantastično uspel...mogoče kakšno slikco priilimam...

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #109 : 24 Marec 2010, 20:00:34
Še nekaj o nesrečni palici. Ker nisem zasledil, da bi bilo to izpostavljeno. Palica kot korekcija mladiča, ki je preveč željan igre z ovcami...

Potrebno je poudariti, da v tem primeru ne gre samo za korekcijo tega vedenja, ki je neželeno ampak tudi za drug vidik. Pes, ki naj bi čuval ovce ali katerokoli drugo žival mora aktivno braniti svoje, torej steče proti potencialni nevarnosti in se postavi med nevarnost in svoje. V primeru, da ima obešeno palico doživi kazen. In to vsak dan sproti. Kakšen čuvaj bo postal?

Pes mora neodvisno od vodnika, ovc, koz...opravljati svoje delo. Ni tako pomembno kako daleč je od črede reagirati mora takoj, ko zazna nevarnost. Tako kot sta reagirali naši psici, ko je zavekal kozliček.

Spletna stran, socializacija kraševca (urbano okolje), Čajka, poglejte spodaj. Taka je naša metoda seveda z modifikacijo, da želimo psa čuvaja črede.

Tisti, ki misli, da lahko težave z velikimi zvermi rešujejo mladiči pa upam, da v svoji izjavi ni resen. Na naši spletni strani je opisan tudi ta problem in možna rešitev.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #110 : 24 Marec 2010, 20:11:42
O tistem čobanu, moja malenkost. Psi ne iščejo stikov z drugimi ljudmi oz. bistveno manj. Referenca-naši psi. Metali so jim tudi hrano na pašnik pa so jo pustili nedotaknejno.Ne vsi.

Imajo socialne stike in svoje krdelo zato ne potrebujejo drugih ljudi. Lahko pa gredo med ljudi, mirno ležijo v lokalu, se ne zaganjajo na vrvici... ne dopuščajo pa posega v svoj osebni prostor in razen škota drugi ne pustijo, da bi jih kdorkoli pobožal, pa še škot redkim. Naš bullterier pa je popolnoma drugačna slika. Prijazen tako do ljudi kot drugih psov brez izjeme vendar pa naše zahteve, da bi opravljal delo čuvaja ni bilo.

Čajka

• *
Odgovori #111 : 24 Marec 2010, 20:12:02
Še nekaj o nesrečni palici. Ker nisem zasledil, da bi bilo to izpostavljeno. Palica kot korekcija mladiča, ki je preveč željan igre z ovcami...

Potrebno je poudariti, da v tem primeru ne gre samo za korekcijo tega vedenja, ki je neželeno ampak tudi za drug vidik. Pes, ki naj bi čuval ovce ali katerokoli drugo žival mora aktivno braniti svoje, torej steče proti potencialni nevarnosti in se postavi med nevarnost in svoje. V primeru, da ima obešeno palico doživi kazen. In to vsak dan sproti. Kakšen čuvaj bo postal?

Pes mora neodvisno od vodnika, ovc, koz...opravljati svoje delo. Ni tako pomembno kako daleč je od črede reagirati mora takoj, ko zazna nevarnost. Tako kot sta reagirali naši psici, ko je zavekal kozliček.

Spletna stran, socializacija kraševca (urbano okolje), Čajka, poglejte spodaj. Taka je naša metoda seveda z modifikacijo, da želimo psa čuvaja črede.

Tisti, ki misli, da lahko težave z velikimi zvermi rešujejo mladiči pa upam, da v svoji izjavi ni resen. Na naši spletni strani je opisan tudi ta problem in možna rešitev.

Kodr mene niste prepričali,  in celo obračate dejstva . Najdite koga drugega zato,  jaz mislilm, da nimam več posebnega veselja debatirat z vami -pa brez zamere.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #112 : 24 Marec 2010, 20:42:19
Čajka: in katero dejstvo sem obrnil? Moj namen ni prepričevati prepričane ampak ponuditi drugačen pogled, druge možnosti in razmislek o tem.

Čajka

• *
Odgovori #113 : 24 Marec 2010, 20:47:40
Pa še link na našo stran kjer govorimo sicer o socializaciji kraševca v urbanem okolju. Da ne bo še kdo pomislil, da v DLVKSO promovoiramo kakšne čudne socializacijske metode  :( Ravno zato ker smo temu prejektu (socializacija kraševca  za urbano okolje) dali prednost pred projketom uvajanja kraševca v funkcijo varuha črede, se le ta ni ravno premaknil naprej zaradi pomankanja časa. Še dobro da  je Kodr vmes reševal situacijo.
http://www.dlvkos.si/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=197 Na linku je samo 1-8 teden - potem je treba nazaj na menu in prebrati ostalo. Saj so splošno stvari ki veljajo za vse pasme.

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #114 : 24 Marec 2010, 21:08:08
Čajka: no ta isti način je osnova za naše delo. Torej v čem je težava? Zaradi upoštevanja te metode imajo mnogi boljše pse čuvaje na dvorišču, hiši, stanovanju kot so čuvaji na pašniku po pašni metodi.

Še nekaj o kmetu. Tisti, ki želi imeti dobre pse, dobro čredo... si bo za to vzel tudi potreben čas. Sam ne morem zagovarjati metode, ki v prvi vrsti olajša delo ljudem. Raje vidim, da nimajo psov ali na splošno živali kot, da se pojavljajo anomalije.

Medvedka

• *
Odgovori #115 : 25 Marec 2010, 22:26:38
Nisem prebrala vsega, me matra firbec predvsem glede ene zadeve ... Ali bi pes lahko živel s čredo konj, ali samo z drobnico??

lp

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #116 : 26 Marec 2010, 08:19:21
Nisem prebrala vsega, me matra firbec predvsem glede ene zadeve ... Ali bi pes lahko živel s čredo konj, ali samo z drobnico??

lp
bi rekla : Zakaj pa ne?
Ampak črede konj so relativno redke- vsaj pri nas. Poleg tega čreda konj ni neka nemočna zadeva. Tako da je ogroženost s strani plenilcev bistveno manjša.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #117 : 26 Marec 2010, 09:24:35
Pri nas so psi na pašniku tudi skupaj s konji, govedom, kozami, kurami, racami... Konji in govedo so sicer manj ogroženi in psov običajno nimamo na pašniku z njimi so pa imeli že izgube, napade, tudi pri govedu in konjih. Tudi našega letnika, lipicanca, je na pašniku napadel volk (volkovi) vendar jo je odnesel samo s praskami in izkušnjo. Odraslega konja (žrebca) in čredo, ki funkcionira kot celota, naši konji so že deset let na pašniku in so ustvarili čredo, ki je povezana in brani svoje člane volkovi verjetno ne bodo napadli.

Pse selimo glede na potrebo skupaj s kozami, imamo predvsem koze, na druge pašnike. Tudi psi niso stalno skupaj ampak so glede na potrebe ločeni. Vsaj en pes mora biti stalno prisoten pri naši perutnini.

Kako psa pripravimo, da bo z veseljem opravljal svojo funkcijo čuvaja na pašniku. Kot mladiča ga navajamo na teritorij, pašnik, tako, da ga na vrvici, menim da bi moral vsak znati vsaj osnovne vaje, ali v avtu, nekateri nimamo te sreče, da bi imeli vse pašnike okoli hiše, odpeljemo na pašnik kjer ga spustimo, da se igra, spoznava ograjo, skratka mu pašnik pomeni nagrado, sprostitev, igro nekaj pozitvnega, obenem pa lahko tudi pregledamo ograjo, da opravimo še kakšno koristno delo. Obenem tudi spoznavamo same naravne zasnove za delo psa. Ga vzpodbudimo, ko opazi in steče proti potencialni nevarnosti, nas opozori z laježem...

kodr

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #118 : 26 Marec 2010, 09:36:51
Pse spoznavamo z drugimi vrstami živali, drobnico, perutnino... tako, da jim zagotavljamo varnost. Psi, ki doživijo slabo izkušnjo, ki nimajo varnega zavetja, pa jim lahko le ta pusti negativne posledice. Ovce npr. znajo biti zelo agresivne do psov predvsem taktrat, ko varujejo svoje mladiče. Pes se preko našega odnosa do živali uči pristopa do živali, lahko ga usmerjamo pri njegovi dejavnosti.

Pravzaprav zelo podobno kot v urbanem okolju, le da verjetno ni potrebe, da bi psa spoznavali z dvigalom, tekočimi stopnicami... v primeru, da se izkaže mladič (šest-devet mesecev) za neprimernega za delo na pašniku, varovanje črede pa njegov prehod v urbano okolje, zato ker je vajen dela s človekom, ne predstavlja večjega problema.

Zaželjeno je tudi, da ima možnost igre z drugim psom (zaželjeno domačim), da razvije svoje "borilne" veščine. V primeru, da do napada dejansko pride ima dosti več možnosti za uspešno obrambo.

isla

• *
  • ash
Odgovori #119 : 26 Marec 2010, 09:50:48
Meni se način dela, kot ga opisuje Čajka zdi povsem logičen, ampak vseeno mi nekaj ni jasno... V katerem trenutku, dobi pes, ki ga "gor spravljajo ovce", dobi nagon oz potrebo, da bi čredo branil?  Ker imajo ovce vodjo črede si nekako predstavljam, da je pes v podrejenem položaju v čredi. Pa, da ne bo kdo mislil, da provociram, enostavno sem malo razmišljala o vsem skupaj.