Kot nova clanica tega foruma vse lepo pozdravjam. Sem ponosna lastnica mopsa starega 4 leta in lahko recem, da je bil nakup tega srcka moja najboljsa investicija do sedaj. Sedaj pa k temi zaradi katere sem tukaj. Popolnoma se strinjam z Miso in ostalimi kar se tice nakupa rodovniskih psov. Ne smemo podpirati preprodajalcev z nakupom nerodovniskih psov, kdor nima dovolj kapitala, da si lahko kupi psa "po normalni poti"naj ga enostavno ne kupi. Nakup psa naj bo skrbno premisljen v vseh pogledih. Pes je z nami velik del zivljenja in sama zacetna cena proti vsem ostalim stroskom potem ni visoka. Veliko pisete o ceni, ki pa bi morala predstavljati le tehnicno plat tako velikega dogodka kot je prihod novega clana-psa v druzino. Kaj pa skrb za njega? Mops je eden najbolj custvenih pasem in potrebuje veliko pozornosti, neznosti, sprehodov ter najbolj naso prisotnost ob njem. To ni pasma, ki jo damo med dopustom v skrb znancem, to ni pasma, ki bo sama doma ure in ure ali pa celo zaprta v kaksnih prostorih. Pomislite tudi na to!!!!
Zelim pa vam malo odpreti oci, kar se tice zdravja. Ocitno smo se vsi kar lepo sprijaznili, da imajo probleme z ocmi, dihanjem- smrcanjem pa raznimi izpuscaji in jemljemo vse to za normalno. TO NI NORMALNO; to je posledica dolgoletnih nepravilnih parjenj, da bi dosegli neke standarde, ki so jih napisali ocitno tepci, ki nimajo pojma o psih.Se 10-20 let nazaj mopsi niso imeli tako potlacenih noskov, pa tako kratke tacke, velikih glav itd. Sedaj pa morajo na podlagi nekih lepotnih idealov trpeti te genske manipulacije, da jih potem na razstavah ocenjuje nek sodnik, ki pokriva svojo pleso z lasmi pocesanimi od zadaj naprej. Zavedati se moramo, da vse to skupaj nikamor ne pelje in se ponovno vrniti na standarde vzreje, ki so veljali v 60 letih. Tukaj APELIRAM NA VZREDITELJE ! Po Evropi se ze ustanavljajo skupine za pomoc mopsom. Veliko expertiz pa si lahko preberete na spletnih straneh, kjer objavljajo svoje clanke znanstveniki s podrocja zivalske genetike, eden najbolj znanih v svetu je Dr. HELLMUTH WACHTEL iz Dunaja, pa Dr. BERNHARD M. SPIESS iz UNI ZÜRICH... Zakaj vam vse to pisem?! Zato, ker sem tudi jaz kupila svojega mopsa pri tako imenovanih najboljsih vzrediteljih v Sloveniji (Radomlje...) pa ima moj mops veliko problemov ze od samega zacetka, kar me je prisililo, da sem se in se se vsakodnevno zanimam o tej pasmi. Pri nas se je tudi zacelo z vnetimi ucki ( kar ni cudno, ko vemo, da jih nosijo skoraj na dlani), pa izpuscaji vsepovsod, od lanskega leta pa ima revcek se epilepsijo. Po natancnih pregledih (kri, CT...) pri uveljavljeni nevrologinji za zivali iz Belgije ga zdaj temu primerno zdravimo. Na zalost pri nas nimamo velikih strokovnjakov, ki bi poznali lastnosti tako znacilne pasme kot je mops, zato sem se tudi obrnila na tujino, kjer imajo veliko vec izkusenj. Zal na podlagi mojih izkusenj ne morem vec trditi, da je super rodovnik garancija za zdravje, kar sem mislila pred nakupom. Poznam kar nekaj "na zalost" mopsov, ki so kupljeni pri preprodajalcih pa nimajo tako velikih problemov kot moj. S to objavo zelim apelirati zlasti na vzreditelje, naj se malo zamislijo ali so res lepotni ideali vredni tega, da dolocene pasme ne morejo ziveti normalno!!!
LJUBITELJI MOPSOV NE ZATISKAJMO SI VEC OCI in odpravimo vzroke, ne pa da samo zdravimo posledice neodgovorne vzreje.
Lepo pozdravljeni.