Bolj strupeno od čokolade

Ko se pogovarjamo o hrani, ki je našim kosmatincem nevarna ponavadi večina najprej omeni čokolado, ki je sicer res nevarna, a še zdaleč ne tako zelo kot npr. xylitol, ki ga omenijo le redki, študije so pokazale da celo več kot 50% lastnikov psov xylitola sploh ne prepozna kot psu smrtno nevarnega.

Kaj je Xylitol? Gre za alkoholni sladkor, nadomestek sladkorja (brezov sladkor), ki je v zadnjih letih postal popularen predvsem, ker naj ne bi škodljivo vplival na pojav kariesa na naših zobeh. Najpogosteje ga najdemo v izdelkih označenih z napisom “brez sladkorja” ,  v zobnih pastah, žvečilnih gumijih, tabletah z vitamini in minerali. Zelo pogosto je uporabljen tudi v arašidovem maslu, zato previdnost pri temu za pse priljubljenemu posladku, ni odveč.

Zakaj je nevaren za pse? Xylitol pri psih povzroči prekomerno izločanje inzulina, zaradi česar lahko v zelo kratkem času pride do hudega padca sladkorja v krvi – hipoglikemije. Znaki blage hipoglikemije so slabost in pomanjkanje koordinacije – težka hoja, zibanje. Hujša zastrupitev pa lahko povzroči epileptične napade, komo in smrt. Vse to v le 30 minutah po zaužitju!

Koliko Xylitola je preveč? Že zelo majhne količine zaužitega Xylitola lahko povzročijo zastrupitev in posledično hipoglikemijo, dovolj je le 0,1g Xylitola/kg teže psa. Torej če imate psa ki tehta 10kg, je zanj nevaren že 1 sam gram Xylitola (količina ki se pri določenih žvečilnih gumijih nahaja v enem samem dražeju!). Če ga pes zaužije več kot 0,5g/kg pa mu poleg zgoraj omenjene nevarnosti hipoglikemije grozi tudi nenadna odpoved jeter, ki je pogosto usodna. Največja težava se pojavi ko poizkušamo ugotoviti koliko Xylitola je pes zaužil, na večini izdelkov namreč ni navedena točna vsebnost, zato moramo vedno predvidevati najslabši scenarij in ukrepati TAKOJ!

Kaj storiti če je pes zaužil Xylitol? V primeru da je pes zaužil Xylitol ali to zgolj sumite, je pomembno da reagirate takoj! Potrebovali boste takojšno veterinarsko pomoč, zato ne čakajte in takoj odpeljite psa k veterinarju, ki mu bo lahko dal infuzijo z dekstrozo. Žal v primeru zastrupitve s Xylitolom običajni postopki ne pomagajo – pomembna je vsaka minuta.

Kako preprečiti zastrupitev? Pomembno je da delujemo preventivno. Poskrbite da vaša torbica, nahrbtnik, … ne bo nikoli na dosegu pasjega gobca. Če imate v družini diabetika, naj bodo sladila vedno varno spravljena. Nikoli psu ne umivajte zob s človeško pasto za zobe. Preden psu ponudite kak priboljšek iz lastne zaloge, vedno preberite sestavo, da se prepričate da ne vsebuje Xylitola, najdemo ga namreč v celi paleti prehrambenih izdelkov za ljudi, zaradi njegovega “pozitivnega učinka na zobe”,  in ker je “naravno sladilo”. Priporočamo tudi, da že v trgovini preverite sestavine in se izogibate izdelkom s Xylitolom.

Samo v Ameriki se vsako leto s Xylitolom zastrupi več kot 6000 psov!