Hrana za dlako in dobro prebavo

Ker se pri psih pojavlja kar veliko težav s kožo in posledično tudi dlako, ter z občutljivo prebavo, se mi zdi smiselno omeniti nekaj živil, ki lahko stanje izboljšajo. Poleg teh dodatkov je pomembno, da naš kuža uživa kakovostno hrano, ki vsekakor ni tista, ki se jo da kupiti v najbližjem marketu. Naslednja živila, naj bi te težave izboljšala, če pa se stanje ne popravi, je smiselno obiskati veterinarja, ali pa razmisliti o zamenjavi hrane, saj nekatera tudi zelo dobra hrana, ne ustreza vsem psom, in imajo zaradi tega lahko omenjene probleme.Če ima naš kuža probleme z dlako in kožo, je smiselno, da dobi čim več omega 3 in 6 maščobnih kislin. Teh snovi največ vsebujejo naslednja živila:

omega 3

– ribe in ribje olje največ omega 3, vsebuje losos in postrv, so pa vredu vse ribe, pazimo, le da nimajo kosti!
– laneno seme, nedavni znanstveni izsledki kažejo, da ima laneno seme pozitiven vpliv na vse, od nivoja holesterola, do zaprtja, raka in obolenj žil in srca
– laneno olje, je največji rastlinski vir omega in 6 maščobnih kislin v naravi in je zelo priporočljivo za optimalno delovanje celic in presnove.
– meso živali iz proste reje, pazimo, da ne ponudimo preveč začinjenega
– arašidovo maslo in vsi oreščki
– jajca, nekateri jih dodajajo cela, nekateri samo rumenjak, nekateri kuhana, spet drugi surova, odločitev je vaša, vendar pa rumenjak vsebuje veliko omega 3, ki ugodno vplivajo na dlako.

omega 6
– olivno olje
– sončnično olje
– koruzno olje

POMEMBNO: te snovi dodajamo k obroku v malih količinah! (npr.žličko olja dnevno)

Probiotiki
Če ima naš ljubljenček občutljivo prebavo je smiselno poleg uravnotežene pasje hrane, vključiti v prehrano tudi probiotike. V črevesu je ogromno mikroorganizmov, od tega je nekaj zelo škodljivih, nekaj pa dobrih. Ker se zaradi različnih razlogov lahko število dobrih zmanjša, si s tem lahko zelo oslabimo črevesno floro, kar se lahko kaže v prebavnih motnjah, in tudi v drugih boleznih. Če želimo porušeno črevesno floro izboljšati in zmanjšati število škodljivih mikroorganizmov, moramo v prehrano vključiti probiotike. V želodcu uspe preživeti le redkim, najodpornejši so iz skupine acidophilus in bifidus. Te se ob rednem uživanju naselijo predvsem v debelem črevesu, kjer ustvarijo okolje primerno za razvoj še drugih dobrih mikroorganizmov. Probiotiki preprečujejo vnetno, strupeno in rakotvorno delovanje škodljivih bakterij. Probiotiki pomagajo tudi imunskemu sistemu, in na splošno lahko izboljšajo zdravje.
Probiotiki se lahko uživajo s hrano ali pa v obliki pripravkov. Za najobčutljivejše ljubljenčke je smiselno uporabiti pripravke, za tiste, ki prenašajo mleko, pa jih lahko dobijo s hrano. Probiotiki so največkrat dodani fermertiranim mlečnim izdelkom. Najbolj poznani na našem trgu so vsi probiotični jogurti, pomembno je, le, da ne vsebujejo umetnih sladil, ki so za naše ljubljenčke strupeni in pa seveda čimmanj sladkorja. V obliki pripravkov pa jih dobimo v lekarni in sicer v kapsulah Linex, in še nekaterih drugih.

Avtor: Mateja(M_tejch)