Izbira pasje hrane

Vsak lastnik hoče svojemu psu zagotoviti najboljšo prehrano, ampak kako naj med toliko hranami, ki nam jih ponuja trg izberemo tisto pravo, ki bo našemu psu najbolj ustrezala?
Industrija pasje hrane je zelo velika in izredno dobičkonosna. Večino proizvajalcev bolj zanima denar kot pa kaj je najboljše za psa. To je lahko značilno predvsem za proizvajalce hrane, ki si jih lastijo večje firme. To pomeni, da bodo dražjo sestavino zamenjale z cenejšo četudi slabšo da prihranijo denar.
Upoštevati moramo, da določena hrana nekemu psu ustreza, drugemu pa povzroči prebavne motnje. Zato je osnovno, da sestavo in količino hrane prilagodimo vsakemu posameznemu psu. Ravnati se je treba nekoliko takole: če pes vso hrano poje, pa imamo občutek, da bi rad še več, potem mu naslednji dan dodamo. Velja tudi nasprotno. Vedeti moramo, da s količino hrane, poleg sprehodov in gibanja, uravnavamo telesno težo. Če se pes začne rediti, mu obroke zmanjšamo in nasprotno. Če pes ni preveč ješč in opravlja ta obred bolj počasi, se postavlja vprašanje, koliko časa pustimo hrano pred psom. Če hočemo psa vsaj do neke mere disciplinirati glede tega, potem naj to traja največ pol ure. Po tem času hrano odstranimo in do naslednjega obroka ne dajemo ničesar. Seveda pa je potrebno ugotoviti, če slab tek ni povezan s kakšno boleznijo ali tem, da svojemu psu dajete hrano, ki zanj ni primerna, mu ne odgovarja, je ne mara,…
Če svojemu psu dajete že pripravljeno konzervirano ali briketirano hrano, predlagam naj bo ta kvalitetna. Na trgu je veliko znamk hrane za vaše ljubljenčke. Izbira je vedno bolj pestra, hrana se razlikuje med seboj po ceni, sestavinah in seveda tudi po kvaliteti.
Cenejše pločevinke in cenejši briketi – (ki jih kupite predvsem v navadnih trgovinah, npr. med njih spadajo tudi kakšne blagovne znamke) v večini primerov ne vsebujejo vsega kar vaš pes potrebuje, ampak so v večini sestavljene iz nekaj stranskih mesnih proizvodov, žitaric in soli in se lahko navadno pokažejo tudi kot dražja hrana, ker jo je treba dajati več, žival lahko zboli, ima ne svetlečo dlako, dlaka lahko tudi odpada, je lomljiva, … naj pa omenimo, da ima nekaj psov raje takšno hrano, ne glede na to, da mu lastnik ponuja tudi kvalitetnejše izdelke.
Za psa najbolj primerna je uravnotežena prehrana (complete and balanced )- Super Premium, ki vsebuje vse snovi v pravilnih sorazmerjih, da zadovolji njegove dnevne potrebe.
Sami bomo zelo težko pripravili popolnoma uravnotežen obrok za svojega psa, zato je najbolj primeren način hranjenja, uporaba industrijsko pripravljene hrane, ki vsebuje vse snovi v pravilnem sorazmerju (Super Premium prehrana, ki jo prodajajo v specializiranih trgovinah za živali). Takšna hrana je na voljo v suhi in polsuhi obliki (briketi) in v pločevinkah. Vsako zamenjavo znamke briketov izvedite postopoma v 1 tednu ali več.

Avtor: Alenka (Bugz)