Čebula in česen

Splošne Informacije Česen in čebula se uporabljata kot ojačevalec okusa v hrani. Ker je strupena količina neznana, je priporočeno da se ne dodajata v hrano domačih živali. Veliko hran za dojenčke vsebuje čebulo in ni priporočeno da se jih daje domačim živalim. Pri psih in mačkih lahko te sestavine povzročijo Heinz telesno anemijo, kar privede do razpada rdečih krvničk in slabokrvnosti. Strupena je tako sveža kot posušena rastlina (kot začimba). Prav tako pa so strupeni vsi deli rastline. Količina, ki dejansko deluje kot strup ni znana. Kaže pa, da so mačke bolj občutljive od psov.

Znaki Zastrupitve Bruhanje, driska, slabokrvnost, brezbarven urin, onemoglost, poškodbe jeter, alergijske reakcije, astmatični napadi in dermatitis.

Prva Pomoč Povzročite bruhanje in poiščite veterinarsko pomoč. V primeru stika z kožo, temeljito sperite in kontaktirajte veterinarja.

Veterinarska Oskrba Še naprej izvajamo bruhanje, izvede se spiranje želodca, damo aktivno oglje. Če česen ali čebula pride v stik z kožo in se pojavi kakršna koli reakcija psa okopamo in temeljito posušimo. Nadomeščamo izgubljeno tekočino, da ne pride do dehidracije. Žival opazujemo zaradi mogoče poškodbe jeter. Opravimo teste krvi, zaradi anemije, če je potrebno se izvede tudi transfuzija krvi.