Čokolada

Najljubša razvada večine ljudi je sigurno čokolada. Jemo čokoladne torte, sladoled, čokoladne napitke, bonbone, skoraj da vse z čokoladnim okusom. Marsikdo pomisli, da bo sladko omamo delil z svojim hišnim ljubljenčkom vendar je bolje dvakrat premisliti in mu raje ponuditi pasji piškot. Zakaj?…

Kako čokolado pravzaprav dobimo? Kakavova drevesa so vzgojena na plantažah tropskih krajev. Sadež, je sladek in vsebuje semena, ki vsebujejo teobromin in kofein. Semena se uporabljajo za pridelavo čokolade.

Zakaj je čokolada slaba?
Prvi problem so maščobe. Nenaden vnos tolikih maščob lahko povzroči pankreatitis. Bruhanje, driska in bolečine v trebuhu so samo začetek težav.

Čokolada je pravzaprav strupena zaradi teobromina. Največ teobromina vsebuje tekoča čokolada, nato temna čokolada, mlečna čokolada, šele nato čokoladne torte in piškoti.

Teobromin povzroča
– bruhanje
– drisko
– hiperaktivnost
– tresavico
– nemiren srčni ritem
– v izjemnih primerih smrt

Količina teobromina na 100g

Vrsta Čokolade Količina teobroina na 100g
Mlečna 157mg
Polsladka 536mg
Jedilna 1400mg

18mg na kilogram psa povzroči lažjo zastrupitev, hudi znaki zastupitve se pokažejo pri 36 mg na kilogram telesne teže psa.

Da se zaužita čokolada izloči iz telesa potrebuje skoraj 4 dni. Če je pes zaužil čokolado lahko pride do bruhanja, v hujših primerih pa je potrebna hospitalizacija in pomoč veterinarja.