Strupena hrana

Macademia orešček
Snov v macadamia orešku, ki povzroča težave je zaenkrat še neznana. Tudi količina, ki slabo vpliva na psa ni točno določena, ker so se na raziskavah pri nekaterih psih težave pokazale že po štirih oreških, pri nekaterih pa šele pri tridesetih.
Povzroča gibalne težave. Mišice trzajo, noge so oslabljene in zatečene. Psi imajo tako težavo pri vstajanju ter premikanju in pri temu “kažejo” bolečino. Dostikrat pride tudi do paralize.

Strupene rastline
Na srečo je le malo rastlin, ki so za psa lahko smrtne. Simtomi zastrupitve so lahko vidni in se kažejo kot izpuščaji na koži, zatekla usta in požiralnik, bruhanje, driska, bolečine v trebušni votlini. V najhujših primerih pride do epileptičnih napadov, težav s srcem, dihali ali ledvicami, ki jih lastnik težko zazna. Zato je najbolje, da obiščete veterinarja, če veste da je pes zaužil strupeno rastlino.

Seznam strupenih rastlin
aloa, amarilis, vetrnica, azaleja, smrečica, zelenika, praprot, krhlika, zlatica, ricinus, krizantema, detelja, repinec, orlica, kokolj, jesenski podlesek, spomladanski podlesek (žefran), ciklama, narcisa, volčin, ostrožnik, svilničevka, dren, dracena, bezeg, naprstec, konjska preslica, hijacinta, hortenzija, iris (perunika), bršljan, jasmin, kristavec, brin, negnoj, ostrožnik, lovor, lobelija, volčji zob, glog, kaktusi, svilnica, omela, orhideja, preobjeda, slak, razhudnik, hrast, oleander, meta, potonika, filodendron, metlika, bor, rododendrum, sagovec, navadni odolin, zvonček, rosika, gosja trava, lilija, divji lan, nedotika, tulipan, železnjak, glicinija, tisa, teloh.

Avtor: meta