Strupi in zastupitve s hrano

10 NASVETOV, KAKO PREPREČITI ZASTRUPITVE (prevedeno po dr. Jill A. Richardson)

1)Bodite pozorni na to, kakšne rastline imate na vrtu in stanovanju. Če so strupene, živali onemogočite dostop do nje ali pa se je znebite.
2)Ko čistite stanovanje s čistili, živali ne pustite, da pride v stik z očiščeno površino dokler je mokra. Prav tako imejte čistila spravljena ne mestih, ki jih žival ne doseže.
3)Če postavljate vabe za škodljivce, jih nastavite na mesta, kjer žival ne mora priti do njih.
4)Živali nikoli ne dajajte zdravil, razen v primeru veterinarjeve odločitve.
5)Živali nikoli ne dajajte človeških zdravil, kot so tablete proti bolečinam, zdravila za raka, antidepresivi, vitamini, tablete za hujšanje.
6)Ne puščajte sladkarij na mestih, ki so za žival dosegljivi.
7)Veliko vsakdanjih predmetov je za žival lahko smrtnih (baterije, čistila, cigarete, alkohol, kava,…). Zato poskrbite, da žival ne mora imeti stika z njimi.
8)Olje za avto, antifriz in bencin so za psa smrtno nevarni. Zato je najbolje, da so spravljeni v prostorih kjer žival nima dostopa do njih.
9)Če uporabljate spreje proti bolham, se pri uporabi strogo držite pravil.
10)Ko na vrtu uporabljate gnojita ali insekticide, živali preprečite dostop do področja, kjer ste jih uporabili, dokler ni varno, da se je vse vpilo v podlago.

ČISTILA IN KEMIKALIJE, KI JIH IMAMO DOMA

Nekatera čistila lahko uničijo tkivo, ko pride v kontakt s kislino ali povzroči opekline. To se zgodi, ker kislina prehaja skozi tkivo membrane in absorbira v žilni sistem ter tako povzroča bolezni in težave drugih mehanizmov v telesu. Najboljši način, da se izognete zastrupitvi z “domačimi kemikalijami” je, da so pospravljena na mestih, kjer žival nima dostopa do njih. Prav tako poskrbite, da žival ne pride v stik s površino, ki ste jo ravnokar očistili (tako se
najlažje izognete opeklinam blazinic). Pazite tudi, če je vaš pes navajen piti iz straniščne školjke.
Če je prišlo samo do zunanjega stika dobro izperite dlako z vodo in nato obiščite veterinarja iz preventive. Če je žival snov zaužila takoj obiščite veterinarja!!!!

Te snovi so: kisline, osvežilci zraka, amoniak, razkužila, šamponi, mila, belila, barve, baterije, osvežilci za preproge, parfumi, kozmetični izdelki, detergenti, lepila, jod, loščila za pohištvo, barve za lase, petrolej, naftalen, insekticidi.

AVTOMOBILSKI IZDELKI (antifriz, olje za avto, bencin,…)

Prvi znaki zastrupitve s temi izdelki so bruhanje, slabost, kri v trebušni votlini. Antifriz in tekočina za čiščenje stekel pa sta lahko tudi smrtna. Manj kot ena žlica je dovolj za smrt 5 kilogramske živali. Za preprečitev zastrupitve je najbolje, da žival sploh nima dostopa do garaže oziroma prostora, kjer so te snovi spravljene.

Antifriz
Zastrupitve z antifrizom so ene izmed najpogostejših, saj ima sama snov sladek vonj in zato privablja živali. Že čajna žlička je dovolj za samo zastrupitev. Strup vpliva na delovanj živcev in ledvic. Znaki zastrupitve so: depresivnost, nekoordiniranost, bruhanje in epileptični napadi.

VRTNI IZDELKI (gnojila, insekticidi)

Dokazano je, da so psi z epilepsijo bolj občutljivi na te strupe.

Karbonati in fosfati
Zastrupitev z njimi pušča znake kot so: preobilno izločanje sline, solzenje oči, pogosto uriniranje, driska, trzanje mišic, šibkost, težave z dihanjem.

Insekticidi
Znaki zastrupitve so podobni kot pri zastrupitvi z karbonati in fosfati.

V obeh primerih, je potrebno žival takoj odpeljati k veterinarju in s seboj prinesti posodo, kjer je strup spravljen. Tako olajšate delo veterinarju, ker izve s čim se je žival zastrupila.

Do zastrupitve z gnojili in insekticidi lahko pride, če jih žival vdihava, liže, zaužije ali pa skozi kožo, blazinice oziroma oči.

Ko uporabljate katerikoli tak izdelek poskrbite, da živali ni v bližini. Iz varnostnih razlogov dobro preberite navodila in se jih tudi držite. Če gnojite travo psa ne spustite nanjo vsaj dva tedna oziroma do prvega dežja, da se gnojilo zagotovo vpije v zemljo. Bodite pozorni če katere izmed teh izdelkov uporabijo vaši sosedi ali kje kjer hodite na sprehode.

STRUPI ZA GLODALCE IN DRUGE ŠKODLJIVCE

Ti strupi so smrtni tudi za vse druge živali.

Nekateri povzročajo notranje krvavitve in imajo smrten izid. Znaki so vidni šele po treh dneh. To so: težave z dihanjem, šibkost in krvavljenje iz nosu. Drugi strupi povzročajo živčne težave, ki se kažejo kot nekoordiniranost, epileptični napadi in težave s srcem.

Avtor: meta