Dietna prehrana

Ustrezna dietna hrana je (podobno kot pri človeku) tudi pri psih sestavni del zdravljenja bolezni, predvsem tistih, pri katerih so oboleli notranji organi oziroma je prizadeto splošno zdravstveno stanje živali. Večino bolezni namreč spremlja pomanjkanje teka, ob tem pa bolna žival potrebuje za boj z boleznijo več hranilnih snovi in energije kakor zdrava. Da bi vzpodbudili bolno žival k jedi in ji ob tem zagotovili zadostno količino hranilnih snovi ter hkrati čim manj obremenili delovanje prizadetih organov, mora biti obrok dietne hrane okusen, zgoščene hranilne snovi pa lahko prebavljive.

Glede bolezenskih stanj pri psih veterinarji priporočajo ustrezno dietno prehrano pri zdravljenju:
– vnetnih sprememb na želodcu in črevesju
– pri bolezni trebušne slinavke, jeter, ledvic in sečnih izvodil
– oslabelosti srca
– splošne oslabelosti organizma zaradi baktrijskih in virusnih okužb
– rakastih obolenj
– kožne bolezni
Visoko energetske in lahko prebavljive obroke hrane priporočajo tudi za pse po poškodbah in različnih operativnih posegih.
V zadnjem času so tudi pri nas na voljo različne vrste pripravljene dietne hrane v pločevinkah ali pa v obliki briketov. Ker je dietna hrana namenjena izključno obolelim psom in se po sestavi močno razlikujejo, jo je mogoče kupiti le v ambulantah in klinikah za male živali, kjer veterinar predpiše vrsto in količino dietne hrane glede na diagnozo bolezni.

Vir
– Marko Mali, Lovska kinologija

Avtor: Polona (Azu)