Hrana za zapuščene mladičke

Kako Skrbeti Za Zapuščene Mladičke?!?!
Mladičke imejte skupaj če so približno enake starosti, s tem jih boste bolje socializirali poleg vsega pa jim bo tudi bolj toplo. Poskusite poskrbeti za sledečo opremo:

Kotitveni Boks
Kotitveni boks naj bo tako visok, da mladički ne morejo splezati čezenj na drugo stran, kjer bi se lahko ohladili.

Na tla boksa položite brisače in jih pokrijte z pleničkami za živalske mladiče ki se dobijo v vseh bolje založenih trgovinah za male živali. Pleničke menjajte nekajkrat dnevno. Skrb za suhe in čiste mladičke je zelo pomembna.

Pod polovico boksa lahko položite grelno blazino, tako je polovica boksa ogrevana. Tako se bodo mladički lahko pogreli ali se splazili na drugo stran boksa, če jim bo pretoplo.

Dieta / Prehrana
Nadomestna mleka so v prahu ali tekočini. Nadomestki v prahu manj pogosto povzročajo drisko in ker jih mešamo z vodo s tem poskrbimo, da mladički ne dehidrirajo.

Prah zmešajte po navodilih, ki so na embalaži. Ko so mladički večji, za mešanje potrebujete manj vode, kot v prvih dneh. Če se pojavi driska, dodajte prahu ali tekočemu nadomestku več vode, da ne pride do dehidracije.

Emabalažo hranite v hladilniku. Ne pripravite nadomestka za več kot en dan. Nadomestek zmešajte in ga pustite nekaj časa stati, da se poležejo mehurčki in zrak, ki ste ga vmešali v hrano.

Lahko pa se poslužite tudi sledeče mešanice (za mačkone doze razpolovite in namesto pasje vitaminske tabletke dodate mačjo):

1 skodelica mleka
1 žlica olja
2 jajčna rumenjaka
1 multivitaminska tableta za psa

Vse skupaj zmešajte v mikserju

Steklenička
Stekleničko za hranjenje mladičkov dobite pri veterinarju ali v bolje založenih trgovinah za male živali.

Uporabite majhne škarje ali vročo iglo, da v dudo naredite luknjico. Luknjica naj bo tako velika, da nadomestek mleka počasi ampak tekoče teče skozi, če stekleničko obrnemo na glavo in rahlo stisnemo. Duda mora biti dobro pritrjena, da ne odpade ko mladiček sesa.

Stekleničko pogrejte v topli vodi. Preizkusite kako vroč je nadomestek preden ga ponudite mladičku (kapnite par kapljic na svojo podlaket). Poskusite ga, da se prepričate da ni skisan. Za pogrevanje ne uporabljajte mikrovalovne pečice, ker se hrana ne ogreje enakomerno!

Kako In Kdaj Jih Hraniti??
Hranite jih vsake 2-3 ure čez dan. V tem primeru lahko potem mladički brez hrane zdržijo vso noč.

Mladičkov za hranjenje ne budite, pustite jih spati. Ko se bodo zbudili vam bodo že dali vedeti, da so lačni.

Med hranjenjem naj bo steklenička obrnjena na glavo, tako da mladiček ne požira preveč zraka.

Po hranjenju jih masirajte, da podrejo kupček.

Lahko se zgodi da majhne količine nadomestka pridejo mladičkom iz nosu, to pomeni, da mladički prehitro pijejo. Če ste zaskrbljeni ali menite, da so te količine prevelike, pokličite veterinarja.

Lulanje / Kakanje ??
Mladički za te potrebe niso zmožni poskrbeti sami, zato jim moramo pomagati. V naravi za to poskrbi mamin jezik, ki jih umiva in z tem spodbudi uriniranje. Uporabite robček ali prste in z njim masirajte okolico spolovila. Imejte pripravljen robček, da boste obrisali urin.

Drgnjenje analnega območja je prav tako potrebno če se mladički ne iztrebljajo toliko kot bi pričakovali. Pozorni bodite na drisko. Normalen iztrebek je mehak vendar ne voden!!