Mali mačji zapuščenčki

Prvo kar naredimo, ko najdemo nežno mačjo dušico je, da približno ocenimo starost. Tako bomo vedeli kakšno hrano in koliko mu je dati.

1 teden
Če najdemo mucka starega do 1-ga tedna ima zelo malo možnosti, da preživi. Ne vidi in ne sliši, le voha. Prvo poskrbimo, da ima mucek dovolj toplo ležišče (to je lahko kartonasta škatla ali košara, postlana z bombažnimi krpami, lahko ga kar zavijemo v brisačo, pod krpe ali odejo pa položimo termofor ali toplo steklenico, nekaj kar ga bo grelo).

Ko storimo to, poskrbimo za hrano. Pripravimo mleko v prahu za dojenčke, predvsem bolj gostega kot piše na škatli (kakšni 2 do 3 merice več ). Ampak ponavadi nimamo doma nič mačjega, zato lahko za prvo silo pomaga sladka smetana (tekoča) s parimi kristalčki soli in sladkorja. Pripravljeno pogrejemo in z mlekom napolnimo dozirko (če je nimamo, poizkusite z izpraznjenim kemičnim svinčnikom, vendar na vrh le tega položite prst, da mleko ne bo nekontrolirano kapljalo v prazno) in malce mleka pokapljamo na podlaket, če nas peče je za mucka to prevroče, če je mleko mlačno z njim mucka nahranimo.

Kako? Vzamemo ga v roke in mu kapalko položimo pred gobček. Če je mucek ne zagrabi mu odpremo usta in vanje spustimo za vzorec mleka. Ko bo mladiček začutil mleko vam bo 99% pil. Ko se mucek naje, ga obrnemo na hrbet in ga s toplim prstom ali robčkom masiramo po trebuščku, da podre kupček in okoli spolovila, da opravi potrebo. To ponavljate na 2-3 ure.

2 tedna
Mucki že odprejo oči in slišijo. Zdaj je hranjenje veliko lažje saj je mucek že navajen reda. Naj je na 3-4 ure, lahko tudi na 5 ur. (Glej pod 1.teden )

3 tedne
Zdaj se mucki že začnejo gibati in iz dneva v dan več jesti. Še vedno pripravljamo 5 ml dozirko (brizgo) vendar jim že lahko damo poskusiti zmečkano konzervirano hrano, malo sira, narezanega na drobno. Mucki bodo postali crkljivi, začeli bodo presti in bodo zagotovo postali vaši ljubljenčki. Čez noč jih ni več potrebno hraniti, le čez dan na 4-5 ur. Mucke razglistite.

4 tedne
Bravo! Ste popolnoma izven kriznega obdobja. Muckom bolj kot mleko paše konzervirana hrana, meso, poli salama in sirček. Pazimo na uravnotežene obroke in preverjamo iztrebke. Mucke hranimo 4x na dan z 2 žličkama konzervirane hrane, ponudimo jim tudi mleko ( pripravljeno po receptu iz časa ko je bil muc star 1 teden ). Navajamo jih tudi na mačje stranišče ( ko opravlja potrebo, jih preprosto postavimo vanj ). Mucki postanejo radovedni. Priskrbite jim igračke in veliko zabave.

Nad 4 tedni
Mucke navajajte na samo trdo hrano. Pazite na iztrebke še naprej in pri dopolnjenih 8 tednih mucka peljite k veterinarju na cepljenje in pregled.

Za PeSjanar.Si pripravila Zina Jakovljevič (kancha)