Gremo po mladička

Ko gremo po mladička
In napočil je dan, ko greste po vašega že izbranega mladička. To je velik dan, ne samo za vas in vašo družino ampak tudi za psička.
Če se le da, pojdite po mladička zjutraj, saj mu boste tako dali možnost, da se bo lahko cel dan navajal na novo okolico, preden boste šli zvečer spat in ga pustili »samega«.
Pri vzreditelju se pozanimajte še do potankosti o pravilni negi mladička in kasneje odraslega psa.
Najbolje je, da gresta po psa vsaj dva člana družine, saj bo psiček taj7t5.jpgnajmanj prizadet, če ga bo med potjo domov imel nekdo v naročju, varno zavitega v odejo, ki ste jo ko ste prišli do vzreditelja položili med leglo, da se je naužila vonjav po psičkovi mami in bratcih in sestricah. Če pa to ni možno boste potrebovai škatlo za potovanje oziroma boks, v katerega prav tako položite prej omenjeno odejo.
S seboj vzemite tudi časopisni papir in papirnate robčke, saj je veliko psičkom tudi med kratko vožnjo z avtomobilom slabo.

Obisk pri veterinarju
Pametno je peljati psička na pregled k veterinarju, zlasti zato, da bi le ta ugotovil morebitne prirojene napake oziroma bolezni. Najbolj pametno je, da ga peljete spotoma, ko se po nakupu vračate domov. Če bo veterinar ugotovil kakšno resno težavo, boste nemara hoteli psa vrniti vzreditelju. Vas, družino in psa bo zdaj to manj potrlo, kot pa bi vas, če bi imeli psička pri sebi že nekaj dni ali celo tednov.
Če se morate za pregled pri veterinarju prej naročiti, storite to že prej, povejte, da bi želeli pregled psička, ki ste ga kupili. S seboj pa nesite vse dokumente, veterinar bo tudi pregledal ali imate pravilne napotke za prehrano psa in hkrati vas bo naročil za prihodnja cepljenja. Ostanite v avtu dokler ne pridete na vrsto. Nikoli ne dajajte mladička na tla v ordinaciji ali blizu ordinacije, saj je velika možnost, da so bili pred vami tam bolni psi in psiček bi se lahko katere od bolezni nalezel oziroma okužil.

Prihod domov
Ko pridete s psičkom domov, ne dovolite, da bi otroci preveč stiskali in pestovali psička, saj je že tako dovolj prestrašen in živčen, ker je zapustil mamo.

Navajanje na čistočo se začne takoj, ko pridete s psičkom domov, takoj mu morate dati možnost, da se bo iztrebil. Že prve minute ga morate pravilno navajati na čistočo.
Če zunaj ne dežuje ali sneži, ga nesite na vrt in ga nadzorujte, če to ni mogoče, položite pred vrata, ki vodijo na vrt oziroma ven iz stanovanja nekaj časopisnega papirja.
Mladičku morate dati možnost, da se olajša na vsaki dve uri in vsakič po jedi ali po igri, saj vam bo to pomagalo pri kasnejšem navajanju na čistočo v hiši. Da psička tišči na potrebo opazimo, ko se psiček začne nervozno sprehajati gor in dol oziroma dela kroge, takrat ga hitro primimo v naročje in odnesimo ven, da se bo lahko olajšal. Če bomo to počeli redno in dosledno, ne bomo imeli večjih težav pri navajanju na sobno čistočo.

Za prvi obrok mu dajte dve tretjini normalne količine hrane. Po vsej verjetnosti po vznemirjen in živčen, najbrž mu je bilo v avtu tudi slabo. Ko bo psiček jedel se mu obzirno umaknite in ne bedite nad njim, čeprav dobro namerno, saj se utegne zgoditi, da ravno zaradi tega psiček ne bo hotel jesti.

Srečanje z drugimi hišnimi živalmi
V primeru, da že imate doma kakšne domače živali, dajte psička mednje previdno in pod nadzorom. Starejše, napadalnejše živali ne marajo novih živali v hiši. Splošnega pravila ni, vsak primer morate posebej oceniti in ravnati po občutku, vendar obvezno vsa prvi teden skrbno opazujte živali. Še celo dobronameren pes lahko v igri malega psička poškoduje.
Živali se morajo družiti. Mladič se bo prej naučil primernega vedenja, če bo gledal in posnemal lepo vedenje odraslega psa.
Vprašanje, kdo bo glavni postane pomembnejše, ko psi odrastejo. Pri dveh psicah teh težav ponavadi ni, saj prav zadovoljno živita skupaj, je pa res da je starejša pač povsod prva. Če pa živita skupaj dva psa, bo mladič, ko bo zrastel in okrepil, kdaj pa kdaj izzival starejšega psa in morda se bosta tepla – ni pa nujno.

Mačke
Običajno so mačke zelo zadržane do pasjih mladičev in ne marajo vsiljivca. Mogoče se bodo prve dni bolj držale zunaj hiše, počasi pa se bodo začele navajati na novega člana. Težav ponavadi ni, pametno pa je, da mački porežete kremplje na sprednjih tačkah, da nebi »predrznemu« mladičku poškodovala oči.

Prva noč
Predno se odpravite spat, morate dati mladičku možnost, da se iztrebi. Prvih nekaj noči skoraj zagotovo ne boste spali v miru, saj se bo psičku tožilo po domu, potrlo ga bo tudi, ko se boste zvečer z družino odpravili spat in »izginili« in po vsej verjetnosti bo cvilil. Naredite lahko dvoje.
Za cviljenje se ne zmenite in počakate, da se psiček sam pomiri. Nikoli ga ne kaznujte ker cvili, saj bo tako samo še bolj nesrečen. Zelo ga pohvalite, če je bil ponoči priden in miren.
Druga rešitev je, da postavite pasje ležišče v spalnico enega od družinskih članov in da psiček tam spi prva dva tedna. S tem pa si lahko nakopljete druge težave, ker s tem spustite psa v svojo spalnico ali v otroško sobo, kamor ga sprva niste hoteli spustiti.
Zato se morate na začetku odločiti, kam bo pes smel in kam ne in seveda kaj si sami želite in se potem ravnate po tem.

Vir: knjiga Vaš pes, David Taylor

Avtor: Tina (Taj)