Osnovno cepljenje

Ker imamo svoje kosmatince radi in jih želimo zaščititi pred morebitnimi okužbami in posledično boleznimi, jih redno vodimo k veterinarju, da dobijo potrebna cepiva, ki jih ščitijo pred raznimi nevarnimi boleznimi in posledično ostanejo zdravi.Poznamo dve vrsti cepljenja, ki spadata pod osnovna cepljenja in se redno prakticirajo pri nas in sicer sta to cepljenje proti steklini in cepljenje proti nevarnim nalezljivim kužnim boleznim (KHLP).

Cepljenje proti steklini
Cepljenje proti steklini je v Sloveniji predpisano z zakonom, zato je to dolžnost in odgovornost, ki jo mora vsak lastnik psa opraviti in izpolniti.
Mladiča cepimo prvič pri starosti šestnajstih tednov, nato pa cepljenje ponavljamo vsako leto ob približno enakem času, se pravi da cepljenje ponavljamo enkrat letno.
Ob prvem cepljenju proti steklini dobi pes tudi mikročip, ki je neka vrsta identifikacije.

Cepljenje proti nevarnim kužnim boleznim (KHLP)

Pri tem cepljenju, cepimo psa proti kužnim boleznim, kot so:
– pasja kuga
– parvoviroza
– rinotraheitis
– kužni hepatitis
– leptospiroza

To cepljenje sicer ni predpisano z zakonom, je pa zelo priporočljivo, saj se zgoraj naštete bolezni velikokrat končajo s smrtjo ali zelo hudimi posledicami, ki ostanejo za vedno.

Cepljenje mladičkov pri katerih mati ni bila cepljena oziroma ne vemo ali je bila cepljena, cepljenje ponovimo trikrat in sicer pri 6. tednih starosti, nato pri 10. tednih starosti in nazadnje še pri starosti 14. tednov. Potem pa cepljenje ponavljamo enkrat letno ob približno enakem času, saj se tako ohranja primeren nivo protiteles v telesu psa, ki ščitijo psa pred okužbami z nevarnimi kužnimi boleznimi.

Mladički, katerih mati je bila cepljena, že dobijo zalogo protiteles od nje. Te mladičke zato cepimo prvič šele pri 8. tednih starosti, ker jim takrat zaloga protiteles, ki so jih dobili od mame že poide. Cepljenje ponovimo po šestih tednih, se pravi pri 14. tednih starosti.
Nato pa cepljenje ponavljamo enkrat letno ob približno enakem času, saj se zaloga protiteles pri odraslih psih obnavlja z rednim letnim cepljenjem.
Zelo pomembno pa je, da cepimo samo zdravega psa, ki je brez zajedavcev. Zato pred vsakim cepljenjem poskrbimo, da je pes zdrav in brez zajedavcev, kot so na primer gliste. Da pes ne bi imel zajedavcev poskrbimo tako, da ga teden dni do dva dni pred cepljenjem rezglistimo oziroma mu damo po nasvetu veterinarja pravilno odmerjen odmerek tablet proti notranjim zajedavcem.
Program cepljenja pri mladičih

starost(tedni) mladiči katerih mati je bila cepljena mladiči katerih mati ni bila cepljena
6 KHLP
8 KHLP
10 KHLP
12 S S
14 KHLP KHLP

Legenda:
K – pasja kuga
H – nalezljivi hepatitis
L – leptospiroza
P – parvoviroza
S – steklina
Pri odraslih psih se oba cepljenja ponavljata enkrat na leto ob približno enakem času, saj se tako v telesu ohranja primeren nivo protiteles, ki psa ščitijo pred morebitnimi okužbami.

Avtor: Tina (Taj)