Potovanje s psom

Nekateri ljudje si dopusta brez psa sploh ne morejo predstavljati. Kaj je pa lepšega kot da se v tvoji neposredni bližini otrese premočen pes. To so ljudje, ki imajo svoje pse toliko radi in so na njih tako navezani, da jim gre ob misli na teden brez svojega prijatelja kar na jok. Potovanje z psom je lahko zelo zanimivo vendar moremo prej poskrbeti za nekaj stvari.Preden se odpravite na potovanje, poskrbite, da bo pes imel ovratnico ter obesek z vašim naslovom in telefonsko številko. Obvezen je tudi mikročip, ki je kot trajna oblika identifikacije zanesljivejši. Ta postopek je zakonit, pomaga pa vam pri pripravi na nepričakovane nesreče, na primer, če se pes izgubi.

Pred potovanjem je zelo dobro, da psa pregleda veterinar. S seboj vzemite dovolj sveže vode, še posebej, če potujete v vročem vremenu. Med potovanjem se redno ustavljajte, da se pes malo sprehodi in popije vodo. Psa nikoli ne pustite samega v avtomobilu, saj temperatura v stoječem vozilu lahko naraste do smrtonosnih višin, še posebej, kadar je toplo. Nekateri psi so na začetku potovanja nekoliko nemirni, vendar se počasi navadijo na hrup in gibanje vozila, ki jih celo uspava.

Če vaš pes trpi zaradi slabosti ga ne hranite manj kot eno uro pred začetkom potovanja. Slabost lahko preprečimo tudi z mirno vožnjo – mirno pospeševanje in zaviranje.

Med vožnjo z avtomobilom lahko psi sedijo na zadnjih sedežih ali v zadnjem delu vozila s tremi vrati ali karavana. Majhne pse in psičke morate prevažati v posebnih košarah za pse. Najboljše so kletke ali plastične košare, ki jih lahko pripnete na sedež ali pa na dno vozila. Če pes potuje na sedežu, ga morate pritrditi z varovalnim pasom, ki se namesti na avtomobilske varnostne pasove. Ta pas pomaga preprečevati poškodbe tako pri psu kot pri potnikih.

Če želite potovati z letalom, se pri letalski družbi pozanimajte o pravilih glede prevoza psov. Psi potujejo v prostoru za tovor, in sicer v posebej oblikovanih potovalnih košarah. Izjema so majhni psi do določene teže, ki lahko potujejo v kabini z lastnikom. Vedno pridite na letališče dovolj zgodaj, saj letalske družbe najprej poskrbijo za tovor. Na košari za potovanje mora biti znak, ki prikazuje, da je v košari žival, prav tako pa mora oznaka vsebovati podatke o lastniku psa. Če boste s psom potovali v tujino, se posvetujte z veterinarjem glede tega, katero cepljenje mora opraviti pes in kateri zdravstveni podatki so potrebni.

Na potovanje ne pozabimo vzeti vseh pasjih dokumentov, posod za hrano in vodo, rezervno ovratnico in povodec, vrečke za iztrebke, brisače za psa, igrače, razna zdravila, ki jih pes jemlje in predvsem zadostno količino hrane.

Avtor: Alenka (Bugz)