Bled

Splošno:
Bled leži na severozahodnem delu Slovenije, ob vznožju Julijskih Alp ter blizu sotočja Save Bohinjke in Dolinke.
Blejsko jezero je dolgo do 2120 m, široko do 1380m, največja globina obsega 30,6m.

Posebnost kraja:Prelep Pogled na Blejski Otok
Termalni vrelci, ki so zajeti v treh plavalnih bazenih Grand hotela Toplice in hotelov Park omogočajo poleg prijetnega kopanja tudi uspešno zdravljenje bolezni.
Posebnost Bleda so prav gotovo IZVOŠČKI oz. FIJAKERJI, ki vas lahko popeljejo na vožnjo okoli jezera in Blejskega grada. Možnih je tudi mnogo izletov v bližnjo in daljno okolico; do Vintgarja, skozi vasi Gorje, Podhom in Zasip ali pa skozi Mlino, Selo, Ribno, Bodešče in Koritno, kot tudi do igrišča za golf ali Šobca.
Ena izmed znamenitosti Bleda je otoška cerkvica z zvončkom. Do tja se lahko popeljete s tradicionalnim čolnom-PLETNO. Otok je kar dobro prekrit z zelenjem.
Posebnost- zvon želja, ki privlači mnoge turiste je bil izdelan leta 1534 v Padovi.
Blejski grad stoji na visoki strmi skali, ki se dviguje 100 m nad jezerom. Od tu je lep razgled na jezero in okolico. Danes je grad urejen kot muzej.

Kako do tja:
Če pot pričenjate iz Ljubljane, se peljete proti gorenjski.
Po zaključku gorenjske avtoceste se pripeljete v Podvin, kjer vas table usmerjajo v vožnjo naravnost proti Bledu. Po nekaj km desno zavijete na odcep LESCE-BLED in pot nadaljujete naravnost in kmalu po Betinovem klancu vas pričaka Bled.
Vožnja obsega okoli 54 km (iz Ljubljane).

Opis poti:Blejski Grad od Daleč
Po prihodu na Bled se je začelo tradicionalno iskanje prostega parkirnega prostora.
Zakaj tradicionalno, ker se domačini že več let ukvarjamo s pritožbami nad parkirnimi mesti na Bledu. Skozi celo leto je veliko turistov, posebej v zimskem, spomladnem in poletnem času, parkirnega prostora pa primanjkuje že vrsto let.
Ob sezonah vas bodo table opozarjale na plačilo parkirnine, ki pa ni poceni.
Paziti morate, da avtomobila ne pustite na odročnih krajih (ob cestah), ker vas zna pričakati redarski listek, v najslabšem primeru vam avto zapleni pajek.
Najde se tudi nekaj parkirišč, kjer vam ni potrebno plačati parkirnine, posebej izven sezone (pred hokejsko dvorano, Festivalna dvorana, Mlino, Zaka).
Mi smo poizkusili srečo pred Festivalno dvorano, kjer pa so bila mesta nabito zasedena, glede na to, da je bil za januar topel dan.
Po 10 minutni vožnji smo parkirali pred Hotelom Krim, plačali parkirnino in izlet se je pričel.
Kal je užival v množici ljudi, toplem soncu in vodi. Pot smo pričeli od Festivalne dvorane Bled in se napotili prehoditi pot okoli jezera.
Ta pot vam bo vzela približno 1 uro in pol hoje, odvisno od posameznika.
Ob poti smo se večkrat ustavili ob jezeru, kjer je Kal opazoval račke in labode in poizkusil vodo.
Ker je bilo sončno popoldne, se je otoček in Blejski grad kazal v vsej svoji lepoti.
Če si zaželite odditi peš na Blejski grad, vam bo vzelo od 15-30 minut hoje, lahko pa se odpeljete tudi z avtomobilom, saj vas cesta pripelje direktno pred sam grad. Na gradu boste lahko občudovali prelep razgled, ki se ob sončnem dnevu razteza tudi do visokih sosednjih gora.
Naša prva postojanka je bila v Mlinu, kjer smo Kalu razkazali blejsko pletno.
camp Zaka, kjer smo si malo odpočili, je bila naša druga posotjanka, Kal pa je užival v “čofotanju” v vodi.
Na poti smo srečevali veliko mimoidočih pa tudi nekaj pesjanarjev. Seveda se je Kal z vsakim z veseljem spoznal. Pot smo končali na začetku, pred Festivalno dvorano. Sama hoja nam je vzela 2 uri in 30 minut časa, saj smo hodili počasi in Kalu razkazovali okolico.

Mnenje:
Na Bled se lahko odpravite v katerem koli letnem času.
Poleti se boste lahko osvežili v Blejskem jezeru, popili kavo v številnih gostilnah, ki ponujajo razgled direktno na jezero, pozimi pa vas bo pričakal zasneženo lep Bled in zamrznjeno Blejsko jezero.
Ob obisku na Bledu nikakor ne smete pozabiti poizkusiti simbol blejske kulinarike-KREMNE REZINE, nad katero bo navdušen tudi vaš pesjanarček.
Za sprehod vam je na voljo veliko poti, ki vodijo okoli jezera, poti so lahko prehodne, le v slabem vremenu malo drseče.
Naužili se boste svežega zraka, vašemu pesjanarčku pa poklonili nepozaben dan.

Viri:
http://www.burger.si/Bled/BlejskiGrad.html
http://www.bled.si
Tekst in slike: Malena3