GEOSS in Zgornja Slivna

Opis
GEOSS, geometrično središče Slovenije leži v kraju Spodnja Slivna, blizu kraja Vače; to je GEOSS1a.jpgpribližno 35 km ven iz Ljubljane. To naselje leži na nadmorski višini 645m.
Težišče Slovenije leži na 14°48’55,2” vzhodne geografske dolžine in 46°07’11,8” severne geografske širine. Tu so leta 1982 postavili spomenik v obliki štirioglatega granitnega stebra z vklesanimi obrisom države, prvo kitico slovenske himne, geografskimi in geodetskimi koordinatami ter oznakami za štiri smeri neba.

Zgodovina

Okolica Vač je eno izmed najbogatejših prazgodovinskih najdišč. Posebej GEOSS6a.jpgpomembna je najdba znamenite vaške situle. To je manjše, lepo okrašeno vedro iz bronaste pločevine. Odkril jo je kmet Grilc leta 1882. Vaško situlo danes hrani Narodni muzej Slovenije in je eden izmed najlepših primerkov situlske umetnosti. Izdelek je iz starejše železne dobe in je okrašena s tremi pasovi figur.

Kako do tja?GEOSS2a.jpg
Če se peljete po avtocesti iz Ljubljane proti Lukovici, je med Domžalami in Lukovico izvoz Krtina – Moravče, na katerem zavijemo iz avtoceste in pot nadaljujemo proti Moravčam. Od Moravč naprej se peljemo proti Izlakam. Ko pridemo v naselje Kandrše, takoj prvo križišče zavijemo desno v hrib. Peljemo se po zelo strmi asfaltirani poti, vse do križišča, kjer gremo levo proti Vačam, desno pa na Spodnjo Slivno. Tako prispemo do GEOSS-a. Tam parkiramo in se sprehodimo okoli spomenika in si ogledamo okolico.
Odločimo se da obiščemo tudi Zgornjo Slivno, do katere je še približno 2,2 km. Pot nadaljujemo mimo gostilne Kimovec po strmi poti v hrib. Pot je ves čas lepo označena, tako da ne moremo zgrešiti. Pot je ves čas asfaltirana in nas vodi direktno do cerkvice na hribu. Pot sicer lahko prečkamo po gozdni potki in si tako skrajšamo pot. In GEOSS3a.jpgsicer pri prvi jasi na levi strani, takoj ko se konča ograda za ovce, zavijemo levo v gozd. Toda tu pot prečkamo mimo velike kmetije, kjer je na verigi lajajoč pes. Včasih je pot vodila direktno čez dvorišče te kmetije, sedaj pa zaradi psa in table Pozor hud pes, ne moremo prečkati dvorišča. Zato pred kmetijo zavijemo desno v hrib in prispemo spet nazaj na cesto. Nad nami pa že leži prečudovita cerkvica. Po cesti hodimo še nekaj 100m, in nato zavijemo desno v hrib in prispemo na vrh. Na vrhu nas pričaka par hiš in pa seveda majhna cerkvica Sv. Neže. Seveda ne smem pozabiti prelepega razgleda na južno stran Zg.Slivne.

Zemljevid
http://zemljevid.najdi.si/search.jsp?q=slivna&tab=maps

Nevarnosti, opozorilaGEOSS4a.jpg
Ko sem prispela točno k središču Slovenije, kjer stoji tudi spomenik, sta bili tam dve tabli, ki sta naznanjali, da so psi nezaželeni. Zdelo se mi je malce neumno, ampak očitno k kulturnemu spomeniku psi ne smejo. Z Živo sva zato naredili par fotografij in kar hitro odšli naprej proti Zgornji Slivni.
Na poti v gozdu, pa me je že od daleč opozorila tabla, ki jo je postavilo GEOSS5a.jpgLovsko društvo Vače: OPOZORILO! Okuženo območje stekline. Gibanje omejeno ”markirne poti”. Pse strogo na povodcu! LD, Vače. Sicer pa se sama spomnim te table že ko sem kot otrok hodila s starši po teh poteh. Tako da je tam že zelo dolgo.
Ko zavijemo proti cerkvici, nas pot vodi mimo kmetije, kjer ima nek kmet na dvorišču lajajočega psa na verigi. Tako da se moramo temu izogniti in pot prečkati mimo hiše, desno v hrib. Na poti lahko srečamo tudi kakšnega spuščenega psa, ki teka okoli.

GEOSS7a.jpg

 

Za konec
Pot je dokaj nezahtevna. Super je predvsem za kakšno nedeljsko pohajkovanje po Sloveniji. Če še niste bili v središču Slovenije enkrat prav zagotovo morate iti tja. Naužili se boste prelepe narave, se razgledali po bližnjih vasicah v dolini in spoznali kakšno zgodovinsko zanimivost.

 

Avtor: Maja (Majchy)