Goli vrh / Jezersko

Srednje Lahka Pot Gozdna Pot Nadmorska višina Čas hoje
1787m 4h

Regija : Gorenjska

Izhodišče : Jezersko

Izlet je primeren za vse odrasle pse, ki so vajeni hoje v hribe. Pot ni prepadna.

Krasen pogled v dolino, na levi na gozdnem robu stoji Češka koča

Ob Planšarskem jezeru gremo desno po cesti mimo jezera, pri zadnji kmetiji se asfalt konča in makadamske cesta nas pelje preko velikega travnika / v toplih mesecih pašnika, v smeri Ravenske kočne. Na velikem parkirišču pustimo avto in se odpravimo v smeri Golega vrha (na levi strani parkirišča).
Pot je odlično označena, prvih 200m poteka po gozdni cesti, ki jo je v času našega obiska zasul hudournik, tako prečkamo nekaj skal in večjega kamenja. Nato pa se usmerimo po gozdni stezi, ki vodi v hrib.
Na kar nekaj točkah poti lahko občudujem krasen pogled proti Češki koči , Veliki Babi in ostalim vrhovom na koncu doline.

Na poti je tudi izvir, kjer lahko napolnimo svojo stekleničko (bodi eko 😉 ) in le ovinek ali dva kasneje prispemo na Jenkovo planino, ki je lahko naša prva postaja za krajši počitek in nekaj fotografij pogleda v dolino. Tu stojimo praktično na meji z Avstrijo, odpira se nam krasen pogled na hribe tudi severno od nas.

Na meji
Izvir, kjer napolnimo stekleničke, do vrha je še daleč 😉

Naš cilj Goli vrh sedaj že dobro vidimo. Pot od Jenkove planine naprej nas vodi najprej po lepi gozdni poti, ki pa je zaradi podrtih dreves ponekod ubrala številne bližnjice in nove še ne dobro uhojene poti, a se izgubiti praktično ne moremo. Naš cilj je direktno nad nami.

Pogled iz Jenkove planine na Goli vrh
Velika padla drevesa na poti od Jenkove planine proti Golemu vrhu

Mogočna drevesa se kmalu spremenijo v manjše borovce in tako vemo, da smo cilju čedalje bliže. Tu je zaradi nekaj skal potrebno tudi malenkost več previdnosti pri hoji.
Na vrhu se nam odpre prečudovit razgled na celotno Jezersko, Veliko Babo na naši levi in pogled na Avstrijsko stran.

POZOR! Domačini Goli vrh imenujejo tudi Kačji vrh zato previdnost, sploh v toplih dneh, ne bo odveč.

Če se na Goli vrh odpravljate v zgodnjih pomladanskih mesecih vas lahko na poti pričaka še sneg.

Pogled na dolino in Planšarsko jezero