Golica (1835m)

Kje?
Gorenjska, nad Jesenicami.

Kako do tja?
Na voljo imate dve možnosti:
1. Avtocesto Vrba-Karavanke zapustite na izvozu Lipce, v prvem križišču zavijete desno, segolica1a.jpg peljete po ovinkasti cesti proti reki Savi, zavijete desno čez most in skoz naravnost do križišča. Na križišču zavijete levo in se peljete skozi center Jesenic. Pri 7. semaforju (pred semaforjem na desni strani je zdravstveni dom) zavijete desno in nadaljujete pot po strmi in ovinkasti cesti proti Planini pod Golico.
2. Avtocesto Vrba-Karavanke zapustite na izvozu Hrušica, Kranjska Gora in v križišču zavijete desno proti Jesenicam. Peljete se mimo vadbišča Fido, industrijske cone, bolnice, bencinske črpalke Petrol in pri 3. semaforju zavijete desno ter pot nadaljujete po strmi in ovinkasti cesti proti Planini pod Golico.

Na enem ovinkastem predelu se cesta razcepi na dva dela, kjer pot nadaljujete desno.
Ko prispete v Planino pod Golico, se peljete mimo smučišča, gasilnega doma in zapuščenega gostišča, po ozki poti, kjer boste po približno 500 m vožnje pripeljali do golica3a.jpgvečjega levega ovinka, kjer lahko pustite avto in se naprej odpravite peš. Pot do Golice je zelo dobro označena, tako da boste že čez dobre četrt ure pri spodnji postaji tovorne žičnice. Če ob nosilni vrvi pogledate navzgor, vidite kočo. Pot vodi po gozdnatem pobočju, ki je skozi napeto. Ko se pot položi, s pogledom na levo ponovno vidite kočo. Od tu imate še približno 10 do 15 minut hoje, in že ste prispeli na cilj do koče. Tu se lahko odločite za odmor in malico ali pa pot nadaljujete po cik-cak pobočju proti vrhu. Čez približno 30 do 45 minut boste lahko opazovali avstrijsko Koroško, proti jugu pa Julijske alpe.

Najprimernejši čas za obisk?
golica2a.jpg

Golica in pot proti njej sta najlepši v času razcveta narcis. To je ponavadi sredi maja, ko so pobočja snežno bela zaradi cvetov. Ker je narcisa zaščitena vrsta rastlin, priporočam, da jih le občudujete in jih nikakor ne trgate ali drugače uničujete!

Nevarnosti?!
Kot povsod drugod v gorah, lahko tudi tukaj naletite na kakšno kačo. Jaz sem že srečala gada in modrasa, ki se ob primernem ravnanju sama umakneta. Nikoli nobena od kač sama od sebe ni bila napadalna.

Opozorila
Vsem, ki se boste odločili za obisk Golice, priporočam primerno pohodniško opremo. Ker gre za nekoliko višji »hrib«, ponavadi v zakotnih legah sneg ostane nekoliko dlje. Zato tud v času prvega maja ne bodite začudeni nad tem 🙂 .

Avtor: Petra (petrca)