Grad Kamen / Begunje na Gorenjskem

Lahka Pot Čas hoje
3h


Izhodišče: Krpin, Begunje na Gorenjskem


Izlet je primeren za odrasle pse in starejše mladiče, večinoma poteka po gozdu, del poti je izpostavljen opoldanskemu soncu.

Ko se peljemo skozi Begunje sledimo oznaki za Krpin, kjer parkiramo na velikem parkiršču ob otroškem igrišču. Za Grad Kamen se podamo po cesti nekaj metrov naprej, kjer za hišo na desni strani ceste zagledamo prvo oznako za Lambergovo tematsko pot, ki nas usmeri v gozd.


Skozi celotno traso sledimo oznakam Lamborgeve poti, ki nas pelje najprej v hrib, nato pa se spusti in poteka pod skalno steno mimo arheološkega najdišča Jame Zijalke in Škratovega gradiča.


Pot je na delu pod skalno steno ozka in prečka tudi manjše melišče.
Do samega gradu od izhodišča potrebujemo cca. 40minut. Do gradu pridemo iz zadnje, zgornje strani, ker pa je naš cilj si grad ogledati od blizu, se spustimo po kozji stezi po hribu navzdol in vstopimo na grajsko dvorišče.

Spustimo se po ozki poti do stranskega vhoda


Iz grajskega dvorišča se lahko po kovinskih stopnicah povzpnete tudi v zgornje nadstropje gradu. Stopnice so v obliki rešetk in marsikateremu psu predstavljajo velik izziv.

Za nadaljevanje naše poti se po stezi vrnemo nazaj za grad, kjer nadaljujemo pot v smeri doline Drage in istoimenskega gostišča. Pot je vse do gostišča Drage dobro označena z oznakami za Lambergovo pot, ki pa se jih morate res držati. Mi smo parkrat udarili mimo, saj je na poti veliko gozdnih vlek, ki te zavedejo in imaš občutek da hodiš po dobro uhojeni poti, ki pa se nenadoma konča.


Ob samem gostišču je krasen mrzel potoček, v katerem se lahko kosmatinec ohladi in odžeja. Od gostišča priporočam, da se v Krpin vrnete po isti poti oz. se spustite do precej neprometne ceste in še preostanek poti zaključite po Lambergovi poti.

Pot od gostišča Draga proti Krpinu


Ob gostišču Draga je sicer tudi tabla za Krpin, ki pa je od tukaj dalje praktično nemarkirana, tako da če niste ravno avanturističnega duha kot smo bili tega dne mi, priporočam da izberete katero od zgoraj opisanih poti.

na poti doline Drage 😀Če vam je ostalo energije še za en pohod, se od parkirišča v Krpinu lahko odpravite po opuščenem smučišču do cerkvice Sv. Petra (839m n.m.v). do vrha potrebujete cca. 40 minut.