Kranjska reber (1453m) – Kašna planina (1317m)

Kje? Kamniško-savinjske alpe.

Kako do tja? Iz Kamnika se zapeljemo v Stahovico kjer pridemo do križišča dveh cest. Leva gre v dolino Kamniške Bistrice, naša pa gre naravnost v smeri Črnivca. Precej ovinkasti cesti sledimo skoraj do prelaza Črnivec. Nekaj sto metrov pred prelazom se ostro levo odcepi strma cesta na Kranjski rak. Cesta nas nato pripelje do okrepčevalnice na Kranjskem raku, le nekaj metrov naprej pa na križišče. Usmerimo se desno in se mimo Štajerskega raka peljemo naprej po gozdni cesti. Tej cesti sledimo do večje travne jase kjer je križišče večih cest. Parkiramo na parkirišču ob cesti.

Opis gore:
Gora stoji na kamenini vulkanskega izvora. Z gore je lep pogled na Veliko planino, Lepenatko in Rogatec. Julijske Alpe so vidne daleč proti zahodu. Vrh ima vpisno skrinjico v njej žig in vpisno knjigo.

Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na lepo gozdno cesto. Po približno 10-15 minutah hoje se s ceste desno navzgor odcepi pešpot skozi gozd. Pot pelje skozi gozd, malo navzgor, malo po ravnem. Gozdna pot trikrat prečka makadamsko gozdno cesto. Po približno 45 minutah hoje pridemo do lese, katero moramo prestopiti (psi pa zlezejo pod njo). Od tedaj dalje hodimo po pašniku proti vrhu. Po 15 minutah hoje pridemo na vrh Kašne planine ali z drugim imenom Kranjska reber. Od tam pa se še dobrih 10 minut spuščamo v dolino na drugo stran hriba, kjer je pastirska hiša.

Čas hoje: Skupaj s slikanjem in občudovanjem narave 1 ura.

Mnenje: Primerna in ne preveč zahtevna pot za vse, četudi nimate veliko kondicije. Pri pastirski koči imajo kužka, zato ne komplicirajo, če prideš tja skupaj s svojim psom. V pastirski koči imajo kakšno pivo. Julija je na planini ogromno borovnic. POZOR! V poletnem času na planini pasejo krave.

Avtor:
Dora (pika*)