Pokljuka

pokljuka2.jpgSplošno: je z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah, ki je dolga in široka okoli 20 km.Med drevesi prevladuje smreka. Les je zelo kvaliteten, saj se celotni gozd pomljajuje skoraj povsem naravno.

Kako do tja?: Če se peljete iz Ljubljane, pot nadaljujete proti gorenjski.
pokljuka1.jpg
Po avtocesti se pripeljete v Podvin, kjer pot nadaljujete proti Bledu.
Ko prispemo na Bled, pri prvem križišču zavijemo desno in sledimo tablam, ki nas usmerjajo proti Gorjam in Pokljuki. Sama vožnja je zelo zanimiva, saj lahko opazujete gorenjsko okolico in širne gozdove ter gore.

Opis poti:Pokljuka je športno priznana planota, saj se na njej odvijajo nam vsem poznane biatlonske tekme. Letno jo obišče veliko ljubiteljev gora, saj ponuja veliko planinskih poti.
Najprej smo se ustavili pri Športnem hotelu. Parkirišče je bilo prazno, z nekaj izjemami gostov, ki so se greli na toplem v restavraciji hotela.
Smučišče zaradi pomanjkanja snega in ledu ni obratovalo, prav tako ni bilo nobenih mimoidočih. Morali smo kar paziti na ledene površine, posebej so delale preglavice Kalu. Zato smo po 10 minutah pot nadaljevali dalje. Le nekaj metrov proč smo se ustavili pred restavracijo Jelka. Parkirnega prostora je bilo na voljo veliko. V času sezone so na Pokljuki parkirna mesta plačljiva, najdemo pa tudi »zastonjska« parkirišča, ki pa so ponavadi zasedena.
pokljuka3.jpg
Če vam hoja ne dela preglavic, lahko avto pustite ob kaki stranski potki.
Kal je užival v svojem prvem snegu in skupaj smo se odpravili proti smučišču pod restavracijo. Vreme je bilo sicer oblačno, vendar so gozdovi naredili popotniški dan bolj sončen.
Kal ni mogel prikriti navdušenja nad belino. Mimoidočih ni bilo veliko, občasno smo srečali par ljudi ali pa domačine. Ker se je počasi že temnilo, smo se počasi odpravili nazaj proti parkirišču. Kal se je še zadnjič za ta dan naužil čistega zraka in snega.
Po malem vsi utrujeni smo se odpravili proti domu in sklenili, da se na Pokljuko zopet kmalu vrnemo.

Nevarnosti:
– ledene površine

pokljuka4.jpgMnenje: Poti so prehodne, pa tudi lokacij je dovolj za odkrivanje celotne planote.
Tudi za tiste, ki si želijo samote in mira, Pokljuka ponuja veliko poti, kjer boste uživali v svojem popotovanju.
Pokljuka je idealna, da s svojim ljubljenčkom preživite čudovit dan.

Tekst: malena3
Foto: malena3 in ninci