Poljška planina

Splošno:
Poljška planina leži na nadmorski višini 1180 m na zahodnem delu Begunjščice in zanjo je značilna slemenska lega.

Kako do tja:
Iz smeri Ljubljane se pripeljemo do Begunj, gremo mimo gostilne Avsenik in planina1.jpgnaravnost skozi ozki del Begunj. Pri gradu Kamen zavijemo na cesto, ki nas pelje skozi dolino Drage vse do gostilne. Avto lahko pustimo tam ali pa se odpeljemo še malce višje na še dva večja parkirišča. Če nam ni škoda avta ali imamo terenski avto, se pa lahko do Poljške planine pripeljemo.
Od Poljške planine gremo lahko na Roblekov dom na Begunjščici (1,15 h), k cerkvi sv. Petra nad Begunjami in od tu nazaj v Begunje. Od planine Planinca, ki je malo pred Poljško planino, je odcep za planino Preval, od koder prav tako lahko nadaljujemo pot na vrh Begunjščice in od tam na Roblek ali pa na Ljubelj.

Kdaj:
Izlet je primeren v vseh letnih časih, edino pozimi je pot lahko leden, zato so priporočljive palice in dobra obutev.

planina2.jpg

Čas hoje:
Hoje do planine je za približno dobro eno uro. Vse je odvisno koliko se vmes ustavljamo in si ogledujemo naravo, hribovje in fotografiramo.

Mnenje:
planina3.jpgKdorkoli si zaželi en lep izlet in mu hoja rahlo navkreber ni tuja, je Poljška planina idealna. Pot ni težavna zato je primerna za vse. Pozimi srečaš tudi veliko sankačev. Lahko hodimo po makadam cesti ali uberemo bližnjice po gozdnih poteh. Najlepše pa je vsekakor spomladi, ko vse cveti in so travniki polni rož.

Avtor: Maja (Aska)