Rakitna

Splošno
rakitna3aRakitna leži, 32 km od Ljubljane, na nadmorski višini 800 m, v osrčju kraške planote na sredi Krimsko – Mokriškega hribovja. Ob vasi po kraškem polju teče ponikalnica Rakitniščica. Zaradi mešanja sredozemskih in alpskih zračnih tokov so se ustvarile zelo dobre bioklimatske razmere in zato je na Rakitni nastalo tudi edino srednjegorsko otroško klimatsko zdravilišče v Sloveniji.
Po 2. svetovni vojni so izvire Rakitniščice zajezili in tako je nastalo umetno rekreacijsko jezero, ki omogoča številne dejavnosti poleti in pozimi ter tako privablja mnogo turistov.

Zgodovinske znamenitosti
Pred 2000 leti je mimo Rakitne vodila rimska cesta. Za obrambo samega kraja pa so Rimljani zgradili ajdovski zid, katerega ostanki so bili še do nedavnega vidni, vendar jih je zaradi neustrezne zaščite, dandanes prekrila trava.
Na sredi Rakitne stoji baročna cerkev Sv. Križa, ki je prvič omenjena l. 1526. Cerkev ima dve stranski kapeli ter dva marmorna oltarja, ki sta bila prinesena iz Bistre (dandanes je tam Tehniški muzej Slovenije), ko so tam ukinili kartuzijanski samostan.

Kaj se da početi na Rakitni?
rakitna2aRakitna nudi številne možnosti za rekreacijo v naravi.
Poleti se tako lahko kopate v jezeru, ki je obdano z borovim gozdičkom ter tako nudi tudi prijetno senco. Lahko pa se sprehajate, kolesarite po številnih poteh in raziskujete čudovito okolico. Če se vam ne ljubi na lastno pest raziskovati sprehajalnih poti se lahko na sprehod odpravite tudi po krožni poti, ki se začne in konča pri jezeru.
Pozimi se lahko na zaledenelem jezeru drsate ali pa se odločite za tek na smučeh. Rakitna je za slednje s svojim obširnim terenom več kot primerna in je rakitna4apozimi prekrita s tekaškimi programi. Hkrati pa lahko na Rakitni tudi smučate na manjšem smučišču ob klimatskem zdravilišču. Zaradi majhnosti in položnosti smučišča je slednje primerno za otroke, začetnike ali pa nezahtevne smučarje. Seveda pa so sprehodi po Rakitni čudoviti v vsakem letnem času in vas zasnežena narava vabi tudi pozimi.

Opombe
Ob jezeru se nahaja okrepčevalnica, ki je odprta čez celo leto. Za večje gurmanske užitke pa se vam splača poiskati kakšno večjo gostilno v samem centru kraja.
Načeloma je prepovedano kopanje psov v jezeru, vendar če si najdete kotiček ob jezeru, kjer ni gneče ali pa če pridete jeseni oz. takrat ko ni veliko kopalcev, ne bo težav.

Opozorilo
Na rakiški planoti in v krimskih gozdovih ima rjavi medved številne brloge, zato je priporočljivo, da hodite po obljudenih poteh in se tako izognete morebitnemu neprijetnemu presenečenju. Če vaš kuža rad raziskuje širšo okolico, ima močan nagon in če odpoklica (še) ne obvlada, potem ga imejte zaradi divjih živali (vključno z medvedom) raje na povodcu.

Kako do tja?
zemljevid rakitna 1Do Rakitne lahko pridete po 2-eh poteh – odvisno iz katere smeri greste. 1. Po južni obvoznici v smeri Ljubljana – Koper (iz Dolenjske ali iz smeri Bizovika) zavijete na izvoz Ig – Rudnik in greste nato levo (NE proti industrijski coni Rudnik!). V naslednjem križišču greste ponovno levo (sledite tablam za Podpeč ali za Kitajsko restavracijo). Čez slab kilometer boste prišli do semaforiziranega križišča, kjer greste naravnost proti Črni vasi in nato vozite samo naravnost skozi Črno vas, Lipe in Podpeč. Na koncu te dolge ravne ceste bo križišče, kjer zavijete na levo. Na svoji desni imate trgovino Mercator in takoj zavijete desno (vozite po prednostni cesti in nadaljujete pot v desno – še vedno po prednostni cesti). Nadalje se vozite približno 1 kilometer in pri smerokazu za Rakitno, zavijete levo v hrib. Pot nadaljujete po strmem in ovinkastem klancu. Kasneje pridete na vrh in se vozite naravnost (skozi kraj Preserje). Ko pridete do križišča boste morali zaviti ostro levo (iz prednostne ceste na neprednostno) – proti Rakitni (je ustrezen smerokaz). Še slabih 9 kilometrov vožnje in že boste v Rakitni, ki se bo pred vami odprla v vsej svoji lepoti.
2. Po severni obvoznici v smeri Ljubljana – Koper (iz smeri Gorenjske ali Brda). Zavijete na izvoz Brezovica in greste v križišču levo. V naslednjem križišču zavijete ponovno levo (smer Podpeč) in se ves čas vozite po prednostni cesti. Ko boste prišli iz kraja Notranje Gorice boste pred seboj zgoraj že videli Sv. Ano. Na koncu te dolge ravne ceste boste prečkali most čez Ljubljanico in videli na desni strani trgovino Mercator. Pot nadaljujete po prednostni cesti v desno. Nadalje se vozite približno 1 kilometer in pri smerokazu za Rakitno, zavijete levo v hrib. Pot nadaljujete po strmem in ovinkastem klancu. Pot nadaljujete po strmem in ovinkastem klancu. Kasneje pridete na vrh in se vozite naravnost (skozi kraj Preserje). Ko pridete do križišča boste morali zaviti ostro levo (iz prednostne ceste na neprednostno) – proti Rakitni (je ustrezen smerokaz). Še slabih 9 kilometrov vožnje in že boste v Rakitni, ki se bo pred vami odprla v vsej svoji lepoti.

rakitna1aNaše mnenje
Rakitna je odlična točka za izlet. Nudi vam obilico možnosti in je ravno zaradi tega primerna za vsakogar.
Ob vikendih in lepem vremenu je na Rakitni precejšnja gneča, zato se pripravite tudi na to. Vendar ne glede na gnečo lahko najdete tudi mirne kotičke, kjer boste uživali v samoti in naravi. Rakitna je pravi biser, ki kar čaka na raziskovanje.

Tekst in slike: Mojca (scythe)