Snežnik (1796m)

Kje?
Slovenski Kras

Kako do tja?sneznik2.jpg
Peljemo se po avtocesti proti Postojni. V Postojni zavijemo iz avtoceste prot Reki in se peljemo proti Ilirski Bistrici. Ko prispemo tja, poiščemo tablo za Sviščake. Sviščaki so približno 20 kilometrov oddaljeni od Ilirske Bistrice in so tudi naše izhodišče za izlet. Cesta od Ilirske Bistrice do Sviščakov je makedamska.

Opis Snežnika:
Snežnik je visok 1796 metrov in je najvišji vrh slovenskega Krasa. Na vrhu stoji koča, ki nam nudi tople napitke in jedi. Iz vrha je ob lepem vremenu prelep razgled Slovenije, Istre, Kvarnerskega in Tržaškega zaliva.

Opis poti:
Ko prispemo na Sviščake parkiramo avto in se po cesti odpravimo na Snežnik. Pot nas najprej vodi skozi gozd, druga polovica pa poteka po bolj odprtem in je tudi bolj zahtevna. Še vedno je pot precej lahka in primerna tudi za starejše kužke. Na vrhu je koča, kjer vam postrežejo s toplo pijačo in jedačo.

Čas hoje: Približno 2 uri in pol v eno smer.

sneznik1.jpgMoje mnenje: Izlet na Snežnik je zelo prijeten, saj ni preveč zahteven. Pot ni preveč dolga, je pa vseeno potrebna dobra obutev in po želji tudi pohodne palice. Po delu poti, ki poteka po cesti, je zaradi avtomobilov smotrno imeti pse pripete, kasneje pa so lahko spuščeni, če so seveda primerno socializirani in ubogljivi.

Avtor: Nadja Žlender (zoe)
Fotografije: Katja Šporar