Tamar

Splošno:
Tamar je alpska dolina (1100 m nadmorske višine), ki je dolga 6 km. Leži v skraHPIM1265.JPGjnem severozahodnem delu Julijskih Alp. Je ledeniška dolina v obliki črke U. Ob robovih doline jo zaznamujejo hudourniški vršaji, ledeniške morene in melišča. V zgornjem delu doline na nadmorski višini 1232 m izvira prvi izvir Save Dolinke tako imenovani slap Nadiža, ki je visok 12 m. Tamar je znan tudi po številnih nestalnih slapovih. Iz Tamarja je lep pogled na okoliške gore, kot so stene Ponc, Mojstrovke, Travnik in Šit. Na koncu Tamarja se nahaja tudi Dom Tamar. Od Planice do Tamarja je 150 m višinske razlike.

Kako do tja:

Iz Ljubljane se pripeljemo z avtomobilom mimo Kranjske gore, Podkorna, vse do Rateč, kjer pri tabli, kjer je znak za Planico zavijemo levo in ko se pripeljemo do skakalnic, pustimo avto na ogromnem parkirišču in jo mahnemo na pot. Od Ljubljane do tja je približno dobra ura in pol vožnje.

Opis poti:

Ko smo pustili avto na parkirišču, odrinemo na pot po rahlo vzpenjajoči seHPIM1254.JPG lepi markirani gozdni poti in čez travnike vse do Doma v Tamarju. Vseskozi pa lahko občudujemo okoliško gorovje, ki je res prekrasno. Pot ni zahtevna in tudi ne zahteva prave planinske opreme, vsekakor pa je vseeno zaželena dobra planinska obutev. Od Doma v Tamarju so možne še poti do že prej omenjenega slapu Nadiže, ki leži pod Poncami. Pozimi so lepo urejene tudi tekaške proge do Tamarja.

Kdaj:

Za izlet v Tamar so primerni prav vsi letni časi. Vsak letni čas ima svoje lepote, še posebnolepo je pozimi, po lepo zasneženi poti.

Čas hoje:
Do Tamarja rabimo približno uro hoje.

HPIM1264.JPG Mnenje:
Pot do Tamarja mi je všeč v vseh letnih časih in se vedno znova rada vračam tja. Navdušujejo me pogledi na okoliške gore. Skratka res je to en krasen izlet. Še posebno krasno je pozimi, ko na snegu uživajo tudi naši psi. Aska je res neverjetno uživala in si želi še več takih snežnih potepov.

Avtor: Maja (Aska)