Velika Poljana

Lahka Pot Gozdna Pot Nadmorska višina Čas hoje
1410m 2,5h

Izhodišče: Povlje, mala vasica v naročju Storžiča, Gorenjska

Izlet, ki večinoma poteka po gozdu, zaradi vzpona pa je primeren za vse odrasle pse.
Naj na tem mestu poudarim, da je oskrbnica koče velika ljubiteljica kosmatincev in sta s kužkom resnično dobrodošla.

Parkiramo na manjšem parkirišču nad vasjo Povlje, ob informativni tabli za Pot pod Strožičem.


Usmerimo se levo po široki poti, kamor nas usmerijo tudi table za Veliko in Malo Poljano. Pot je skozi celotno traso dobro označena. Iz široke traktorske poti nas markacije usmerijo na ozko pešpot, v hrib. Pot se praktično cel čas dviga, a nas med potjo na treh mestih čakajo simpatične “okrepčevalnice” in klopce z najlepšimi razgledi v dolino, kjer lahko spočijemo noge.

Pot nekajkrat prečka makadam cesto, mi pa jo raje mahnemo po gozdnih tleh, ki so prijetno v senci. Na dan našega pohoda, je sonce na izpostavljenih delih že močno pripekalo.


Ko se gozd razredči pridemo na velik travnik, na vrhu katerega stoji koča na Veliki Poljani. Oskrbnica vas bo nasmejano pričakala že na vratih, saj ste pesjanarji dobrodošli, tudi njej pa v koči dela družbo psička.
Poleg toplega sprejema naj poudarim, da iz koče sigurno ne boste odšli lačni 😉 Ob spominu, na čudovito rožičevo tortico s figovo marmelado, se mi še danes cedijo sline.

Pot si lahko podaljšate in iz Velike Poljane namesto nazaj v dolino, odidete levo (če gledate v smeri proti dolini) v smeri planine Javornik (30minut hoje). V času našega obiska je Krničarjeva koča na planini Javornik samevala. Tudi od tam pa vodi pot nazaj do izhodišča v Povlje.

Pot na planino Javornik
Planina Javornik