Vodna učna pot Grabnarica

Lahka Pot Pot po gozdu Pot ob vodi
5 km 2 uri

Regija : Gorenjska

Izhodišče : Kulturni dom Lancovo (Radovljica)

Pot je lahka, poteka večinoma po ravnem in je primerna tudi za mlade pse.

Krasna učna pot, ki je zelo primerna predvsem za sprehode v toplih poletnih mesecih. Polovica poti poteka ob potoku v gozdu in tako tudi kosmatincem nudi ohladitev v toplih mesecih.

Pot začnemo pri Kulturnem domu Lancovo, kjer lahko parkiramo. Odpravimo se nekaj 10 m naprej ob glavni cesti, kjer jo prečkamo in se povzpnemo po lokalni cesti mimo hiš. Pot je razmeroma dobro označena z oznakami “Vodna učna pot Grabnarica”.

Izvir potoka Lipnica

Ko se po cesti spustimo do potoka se najprej usmerimo naravnost, do izvira potoka Lipnica. Največja značilnost izvira je, da je temperatura vode skozi vse leto enaka kot povprečna letna temperatura kraja.
Po ogledu izvira se vrnemo nazaj ob makedamsko cesto in sledimo oznakam “Vodne poti”, ki nas že po nekaj korakih pripelje do prvega izmed številnih mostičkov, ki prečka z življenjem bogat potok. Če si vzamemo dovolj časa in posedimo ob potoku, lahko v njem opazimo številne potočne rake, kar priča tudi o čistosti potoka.

Pot poteka preko številnih lesenih mostičkov

Pot nadaljujejo ob potoku navzgor, do ostankov Grabnarjevega mlina. Žal je ta danes le kup kamenja, velik ribnik ob katerem naj bi se nekoč zbirala gospoda, bližnjega Pustega gradu, pa je popolnoma zaraščen.
Od Grabnarjevega mlina nas pot vodi dalje, do Grofovega bajerja pod vasjo Vošče.

Grofov bajer

V kolikor ste se na pot odpravili v toplem vremenu priporočam, da se tu obrnete in vrnete po isti poti nazaj, saj nadaljevanje krožne poti poteka čez travnike, ki ne nudijo nobene sence.
Če pot krožno nadaljujete, se najprej vzpnete v vas Vošče, in nadaljujete po cesti, ki vodi skozi vas, do odcepa kjer nas tabla usmeri na poljsko pot.

Drugi del poti poteka po poljskih poteh