Angleški buldog

ZGODOVINA
Angleški buldog izhaja iz starega azijskega mastifa. Izvira iz srednjega veka in se ne nanaša le na zunanjost tega psa, zaradi katerega zgleda kot majhen bikec, temveč se na naša na njegovo moč, s katero se je moral v bojni areni bojevati z mogočnimi biki. Te boje so v 19.st. prepovedali.

VIDEZ
Angleški buldog je kratkonog, širok, robusten s široko in orjaško glavo. Zaželena teža psa se giblje od 25 do 35kg (samci in samice). Plečno višino standard ne določa, giblje pa se večinoma med 30 in 35cm. Lobanja mora biti čim bolj široka z okroglimi ličnicami, ki segajo ob straneh čez oči. Koža mora biti večinoma gubasta. Gobec imajo kratek in topo potlačen nazaj (ko so v bojih z biki ugriznili, so zaradi te oblike gobca lahko dihali). Smrček ima črn in s širokimi nosnicami, zgornje ustne so povešene, zobovje z režastim ugrizom, okrogle temne in močno razmaknjene oči in majhni, tenki rožasti uhlji. Vrat je kratek, trda priležena dlaka je rdečkasto rumena in bela ali bela pikasta, črna barva ni dovoljena. Dlaka je kratka, fina in sijoča.

ZNAČAJ
Do 19.st. so buldoga uporabljali kot bojnega psa. Takrat je bil napadalen, srdit, krvoločen (buldogi niso smeli biti na cestah – tudi na povodcu ne).
Sedaj je buldog postal dobrodušen, zadržan, dostojanstven, zvest, domač, čist in aristokratski pes (izredno lep v svoji grdoti). Buldogi imajo zelo radi otroke in “svojo družino”, so tudi trmasti, leni,… Buldog ni primeren za ljudi, ki pričakujejo absolutno poslušnost! Angleški buldog ima rad udobne sprehode. V hiši je treba prenašati njegovo smrčanje. Zelo slabo prenaša vročino.

UPORABNOST
Ko so buldoge nehali uporabljati za boje, je postal dober čuvaj, policijski oziroma vojaški pes. Danes je priljubljen hišni pes (V ZDA so enemu teh psov podelili pet vojaških odlikovanj in bronasto medaljo, drugega pa so imenovali za korporala).

PREHRANA
Angleški buldog je nagnjen k debelosti, zato mu dajemo na dan 300g mesa, 250g kuhanega riža in zelenjave ter sadja.

ZDRAVJE
Med drugim buldoge tare volčje žrelo, Swimmerjev sidrom (mladiči vodoravno razkrečijo noge), displazija kolkov, ohromelost sprednjega dela telesa, kožna obolenja, zožitev nosu in tretja očesna veka.
Zelo občutljivi so na rep. Težave imajo tudi z oči – te se jim solzijo oziroma imajo razne izcedke.

Življenjska doba je 8-10 let.

Številne psice te pasme so neplodne, ob kotitvi pa je nujen carski rez, zato so buldogi danes sorazmerno dragi.

Avtor: Urša Jelen