Basenji

FCI uvrstitev: 5. skupina – špici in pratipski psi,
oddelek 6. – psi primitivnega tipa
brez delovnega izpita

KRATKA ZGODOVINA
Slikovni viri dokazujejo da so psi podobni basenjijem obstajali že 4000 let pred našim štetjem. Prve basenjije so raziskovalci odkrili leta 1682 v Kongu, šele leta 1936 pa so bili v Anglijo pripeljani prvi trije psi, s katerimi se je tudi začela vzreja basenjijev.

basenji.jpg

VIDEZ
So majhni oz. srednje veliki, elegantni, atletski, kratkodlaki psi s pokončnimi ušesi, nagubanim čelom, mandljastimi očmi in tesno zavitim repom.
Idealna višina in teža samic sta 40cm in 9,5kg, idealna višina in teža samcev pa 43cm in 11kg. Zaželena je kvadratna oblika, se pravi da so dolgi toliko kot so visoki. Imajo graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, pri dirjanju in višjih hitrostih, pa svoj rep odvijejo in ga uporabijo za boljše ravnotežje. Pri FCI so priznane naslednje barvne različice: rjavo/bela, trikolor, črno/bela in brindle.

4 tedne stari mladiči.jpg

ZNAČAJ
Basenji ne laja, vendar ni nem. Proizvaja nenavadne zvoke imenovane jodlanje, cvili, renči in lahko tudi tuli kot volk. Ob presenečenju ali vznemirjenosti lahko spusti posamezni »vuf« ali dva.
Je pozoren, prisrčen, energičen, radoveden in neumoren pri igri. Ponavadi je zadržan do tujcev, vendar se na svojega lastnika in ostale člane »krdela« zelo močno naveže. Je potrpežljiv do otrok, vendar se najbolje počuti s starejšim, obzirnim lastnikom. Zaradi svojega močnega nagona (lovi z vidom in vohom) je nagnjen k potepanju in lovljenju vseh hitreje premikajočih se predmetov, ki mu prekrižajo pot. Zaradi takega vedenja in samostojnosti je lahko spuščanje s povodca tvegano.

Ponavadi se ne razume najbolje z ne-pasjimi hišnimi ljubljenčki. Ker ne mara dežja in vode, se ob deževnem vremenu najraje cel dan ne bi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko počaka. Kadar je moker ali umazan se kot mačka zliže do suhega/čistega. Podobno kot mačke tudi basenji pri igri intenzivno uporablja tačke. Ker dojema avtomobile kot priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih območjih potrebno vedno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti poleg starosti so namreč prometne nesreče. Je zelo požrešen in vsejed. Najbolj na svetu obožuje sončenje in stiskanje ob vroč radiator.

Je zelo inteligenten ter trmast in zaradi tega zahteven za šolanje. Potrebna je velika potrpežljivost, večja trma od njegove in pozitivna motivacija, saj se drugače hitro začne dolgočasiti.

Zaradi močne navezanosti na lastnika slabo prenaša samoto in je v primeru osamljenosti ali dolgočasja nagnjen k destruktivnemu vedenju.
Samice znajo biti zelo dominantne, pojavlja pa se lahko tudi istospolna agresija.

SPLOŠ
NO
Nima tipičnega pasjega vonja, dlaka pa v večji meri izpada le dvakrat letno, ob menjavi. Ker nima podlanke ga v zimskem času rado zebe, zato ga je priporočljivo obleči.

Samice se gonijo enkrat na leto, ponavadi jeseni, tako da so mladiči večinoma skoteni okoli novega leta. V zadnjih letih so se začele pojavljati samice, ki se gonijo dvakrat na leto. Povprečna dosežena starost je 13 let. Najbolj je primeren za aktivne ljudi, ki mu bodo posvetili veliko časa in energije. Zelo uživa v lure coursingu, da pa se ga motivirati tudi za agility.

basenji1.JPG
rep.jpg

ZDRAVJE
To je načeloma zelo zdrava pasma. Pogosto se pojavlja popkovna kila, ki pa večine psov ne ovira in je ni potrebno odstraniti. Pojavlja se tudi nekaj dednih bolezni (Fanconijev sindrom, PRA in kolčna displazija), ki pa se jih pred vzrejo večinoma testira oz. pregleda. Pri nekaterih so možne alergije na določeno hrano ter koprive in pike insektov zaradi kratke dlake.

Pripravila: Tisa Novak – psarna Anansi

Dodaj odgovor