Hovawart

Nekaj o zgodovini:
Čeprav je pasma razmeroma mlada- priznali so jo šele leta 1936, sega zgodovinhovi1.jpga hovija daleč v preteklost. Njegovo ime je razčlenjeno: Hova oz. Hof; pomeni dvorišče, wächter pa čuvaj (čuvaj dvorišča). V začetku 20. stoletja so pasmo začeli na novo oživljati, vzreditelji so hodili po domačijah in iskali najboljše primerke. Da bi dosegli še boljšega čuvaja in delovnega psa, so križali novofundlandca, nemškega ovčarja, leonberžana ter druge podobne pasme. Komaj po treh desetletjih so dosegli želene lastnosti. Psu so namenili veliko pozornosti tudi pri zdravju, zato je to razmeroma zdrava pasma. Žal pa je zunaj Nemčije skoraj neznana, nasrečo pa se njegovo število vedno bolj povečuje.

Splošne značilnosti/standard:
hovi2.jpgSpada v skupino FCI 2. Je planinski tip, uporaben kot delovni pes. Izvira kot že omenjeno iz Nemčije.
Hovawart je močen, gibčen, srednje velik, dolgodlak, predvsem pa delovni pes. Je odličen skakalec ter ima izredno lep tek. Ima rahlo spuščen križec, gobec je nekoliko podaljšan. Rep mora biti košat, segati mora dlje od gležnja a ne do tal. Oči so temno rjave. Dlaka je gosta, mehka, dolga z zelo kratko poddlake (to prispeva k lažji negi) ter rahlo valovita.
Barvne variante so tri. Najpogostejša, prvotna barva je črna z rjavimi ožigi. Malo manj pogosta barva je zlato rumena (dovoljena tudi temnejša in rahlo rdečkasta) in najredkejša- črna barva.

Velikost:
Samci: 63 – 70 cm
Samice: 58 – 65 cm

Teža:
Ni določena- v skladu z velikostjo.

Značaj:hovi3.jpg
Vsestransko uporaben delovni pes. Zelo prijazen, ustrežljiv, vedno pripravljen za delo. Zelo samozavesten in temperamenten. Ima tudi izvrsten nos. Rad plava, teče in nasploh ljubi gibanje. Zelo dojemljiv za učenje, uporabljajo ga tako za obrambo, čuvaja, za družabnega psa, reševalca.

Nega in zdravje:
Ker ima zelo malo poddlake ne nastajajo vozli in ne potrebuje veliko nege. Potrebno je le občasno ščetkanje, razen ko menja dlako- takrat je potrebno česati vsak dan. Priporočam pa redno čiščenje ušes kajti te se zelo hitro zamažejo in psa srbijo. Dobro je tudi skrbeti za higieno zob. Za lepo svetlečo dlako kdaj pa kdaj dajte psu (za pojesti) kakšen rumenjak. V snegu se na dlaki pojavijo snežne kroglice kot tudi vsem drugim dolgodlakim pasmam. Dlaka je brez vonja, skoraj tudi ko je mokra.
Hovawart je izjemno zdrav pes, displazije praktično ne pozna. Moramo pa biti pazljivi pri izbiri vzreditelja, da ne dobimo psa z veliko alergijami in nasploh bolnega. Boljše je kupiti dražjega psa kot psa s katerim imaš kasneje ogromno težav.

Življenjsko okolje, potrebe:
Ne mara vročine, odlično pa prenaša mraz. Če bo pes živel v hiši, bo imel lepšo dlako kot hovi6.jpgpes, ki bo živel zunaj. Ves čas išče družbo in ni rad sam, zato naj bo čim bliže lastniku.
Drugače pa je pri potrebah. Naj ponovim, da je to delovni pes in si ves čas išče delo. Če ga ne bomo zaposlili, se lahko pripravimo na nič kaj prijetne rezultate (pogrizeno pohištvo, luknje v vaših najljubših oblačilih itd.). Potrebuje ogromno gibanja in ni pes za nedeljske sprehajalce. Omogočiti mu moramo najmanj 3 sprehode na dan. Priporočljivo je tudi da lastnik redno kolesari ali teče. Odličen je pri šolanju za obrambo, ne bo pa se branil niti agilitya.

Je to pes za vas?
– To ni pes, ki bi mu dali povelje in bi ležal pri miri. Kot tudi drugi delovni psi potrebuje hovi5.jpgogromno zaposlitve. Duševne in fizične!
– Potrebuje sprehode v vsakem vremenu, ne glede na to če sije sonce, dežuje ali sneži.
– Potrebuje gospodarja in njegovo bližino. Ni pes za pesjak!
– Pripravljeni morate biti na najrazličnejše lumparije in nevšečnosti .
– Dobro ga je šolati in uporabljati v različnih kinoloških disciplinah.
– Ni dobro, da je preveč sam.

Je pes za potrpežljive in odločne lastnike. Rad preizkuša »kdo je glaven«. Pokazati mu boste morali njegovo mesto. Vzgoja mora biti dosledna, a ne groba, če ne vas bo prerasel in postal neobvladljiv.

Opombe:

Zelo pozno dozori (okrog 2., 3. leta starosti) in je do takrat izredno živahen
Nekateri hoviji so včasih malo grobi do drugih manjših živali in otrok, še posebej v prvih mesecih življenja. Drugače pa se z obojimi odlično razumejo.hovi4.jpg

Če ima dobrega lastnika, pravilno nego in šolanja postane tako odličen družabnik, da si boljšega ne bi mogli želeti. Pripravljen je narediti vse, samo da ustreže svojemu gospodarju.

Pripravila Maruša – missy


Slike:

Blond psička: Heila
Črno-rjava psička: Alessa
Črn pes: Persano Gasko Prim