Nemške doge

SKLADNOST – PONOS – MOČ – ELEGANCA želja vsakega vzreditelja

Splošno:
Tip: molosoidni ( mogočna, okrogla ali kvadratasta glava, dokaj kratek gobec, debele in dolge ustne, poudarjen stop, masivno, močno, pogosto zelo veliko telo)
Poreklo: Nemčija (tudi vzrejna država)
Idealna teža: od 45 pa do približno 60 kg
Plečna višina: pes vsaj 80 cm
psica vsaj 72 cm
Namen: družinski pes, čuvaj ( laja takrat, ko je potrebno), razstavni pes
Izvor imena: različice: Deutsche Dogge, Great Dane (ni danskega rodu), Alano
Standard:
dogaTelo – čimbolj kvadratasto, kratek hrbet, rahlo udrt križec, trebuh je v zadnjem delu pritegnjen.
Dolžina vratu – enaka skupni dolžini glave in gobca
Stop – poudarjen
Oči – srednjevelike, globoko vsajene, temne barve
Uhlji – zaželjeno nekupirani , kupirani trikotni, srednjeveliki, visoko nastavljeni, obrnjeni naprej
Rep – dolg, tanek, proti koncu zožan, med gibanjem v črti s hrbtom, sicer povešen
Dlaka – kratka, gosta, sijoča
Barve: marogasta, rdečkasto rumena, modra, črna ali harlekin (bela s črnimi lisami) ter mantel. V leglu se lahko pojavi tudi siva doga (»sivi panter«), ki pa ne dobi vzrejnega dovoljenja. Rodovnik se uredi brez problemov.
V isto konkurenco spadajo: črna in harlekin ter mantel, rumena in marogasta, modra pa se ocenjuje posebej.

Zgodovina: Nemška doga je potomka tibetskih mastifov, ki so jih najverjetneje feničanski trgovci pripeljali v sredozemske dežele, od tam pa so z Rimljani prišle v Nemčijo. Po drugi domnevi pa so tibetanske mastife v Evropo pripeljali Alani ( od tod ime »alano«), ko so vdrli v rimsko cesarstvo. V srednjem veku so bili predniki današnje nemške doge zelo priljubljeni v plemiških gradovih in kraljevskih dvorih po vsej Evropi. Zaradi njihovega izjemnega poguma so jih uporabljali pri lovu na divje svinje in jelene ali za spremstvo in obrambo kočij pred volkovi. (Vir: Rino Falappi, Psi)

Značaj: Ob pravilni socializaciji in zgodnji dosledni in odločni vzgoji lahko s tem psom dosežemo čudeže. Kljub svoji mogočni in strah zbujajoči pojavi je izredno mirne in krotke narave. Poudariti je potrebno, da je doga2zelo občutljiva na intonacijo našega glasu, zato lastniki pravijo, da je to pes, s katerim se je treba pogovarjati. Stvari razume in z veseljem izpolnjuje ukaze zgolj iz želje, da smo ji naklonjeni. Do neznancev je zadržana in nepodkupljiva. Ponavadi gibanje tujcev okrog sebe preprosto ignorira, če ne čuti ogroženosti sebe in gospodarja. Najbolj pride do izraza njen karakter, če je večino časa s svojo družino. Nekateri ji pravijo »one man dog«, ker je nenehno na preži za vodjo svojega kardela. Do mladičev in otrok je strpna in razumevajoča. Ima zelo visok prag bolečine (našo psičko je veterinarka šivala brez anestazija, ona pa je pri tem mirno ležala). Nikoli ni nevrotična, napadalna postane le v skrajnih primerih, ko njene grožnje ne zadostujejo. Nepridiprave spusti noter, ven pa ne morejo več.

doga3Življenjsko okolje: Doge nikakor niso psi za v pesjak ali verigo!!! Kljub svoji velikosti se izredno dobro prilagodi življenju v manjšem stanovanju. Potrebuje le mehko ležišče (dobra rešitev je trampolin) zaradi nevarnosti preležnin ( zaradi obrabe kože odpade dlaka, nastane trda koža, ki kasneje poči in je neozdravljiva – pri zgodnjem stadiju pomaga npr. ribje olje in če smo dovolj dosledni se koža znova zaraste z dlako) in dovolj toplote ( kratkodlaki psi brez poddake). Gibanja potrebuje zmerno. Obožuje tekanje po travniku, ko je odrasla pa ji lahko vsake toliko časa privoščimo tudi tek ob kolesu na krajši relaciji, po mehki površini.

Razumevanje z drugimi psi in živalmi: ob dovolj zgodnji socializaciji ni nobenih problemov.

Kako se obnese z otroki: Glede na to, da jo uporabljajo tudi v terapevtske namene ( vdc Zagorje), kjer je veliko odraslih otrok zaradi nje spregovorilo in ogromno primerov, kjer so otroci z njo shodili, lahko večini nemških dog varstvo le – teh zaupamo. Priporočam pa stalen nadzor, kajti pes je le pes in otrok je le otrok.

doga4Nega: Ker ima kratko dlako z negovanjem le-te ni problemov. Krtačenje 1x tedensko s krtačo za kratko dlako popolnoma zadostuje. Umazanijo se ji sproti čisti z vlažilnimi robčki ali čisto vlažno krpo.Ušesa jim čistimo samo tam kamor še vidimo in jim ne tlačimo ušesnega masla še globje (ob vnetju uporaba kapljic za ušesa, ki jih dobimo pri veterinarju). Tiste z nekupiranimi uhlji so načeloma vnetjem bolj izpostavljene, ni pa nujno.

Prehrana: Je sploh za mladiče zelo zahtevna. To so psi, ki izredno hitro rastejo ( v letu in pol dosežejo plečno višino vsaj 72 cm) in zato moramo biti izredno pozorni na primerno prehrano in ustrezne dodatke. Poskrbeti moramo, da pes dobi vse potrebne sestavine za pravilno rast kosti in vitalnih organov, ter spremljati njihovo količino blata (jaz sem zaenkrat o tem zasledila dve tezi). Veliko blata je dobro, ker kaže na veliko balasta. Veliko blata je slabo, ker kaže na visok odstotek praznih hranil). O količini Vam svetujem, da ne upoštevate tistih najnižjih priporočil, ker je vsaj v našem primeru lažje izgubiti kilažo kot pa jo pridobiti. Vendar bodite pazljivi tudi pri prekomerni telesni teži, ker obremenjuje pasje zdravje.

Zdravje: Nenehno opazujmo njihovo gibanje. Prekomerno gibanje psa (v stopnji razvoja) lahko poškoduje kosti, sklepe in mišice. Pestijo jim težave povezane z velikimi pasmami ( displazija kolkov, zasuk želodca, …). Za vzrejno dovoljenje je potrebna ocena kolkov in zunanjosti.

Cene na našem tržišču: okrog 1000 evrov

Vzreditelji v Sloveniji:
www.doggedog.net vzreja črnih, harlekin, rumenih in tigrastih
www.doggaland.com vzreja rumenih in tigrastih
tarras@volja.net vzreja črnih in harlekin
www.blusherbluette.com vzreja modrih
www.valvasorsland.com vzreja črnih
www.pulsatilla-grandis.com
vzreja črnih, harlekin, rumenih in tigrastih
S TEM VELIKANOM, NE DOBIMO VELIKIH TEŽAV, TEMVEČ VELIKEGA PRIJATELJA.

Avtor: Ines Šutar – Search & Rescue

Fotke: Ninci in Zoe