YORKŠIRSKI TERIER

YORKŠIRSKI TERIER(Majhen kuža ,velikega srca )

Domovina: Yokrshire (Anglija)

Skupina:
FCI III (terierji)
ZGODOVINA:
Škoti, ki so sredi 19. stoletja naselili v pokrajini Yorkshire so v tamkajšnjih rudnikih odkrili prikupno pasmo psov, ki je lovila miši in podgane. Zaradi prikupne zunanjosti so začeli vzrejati majhnega terierja za spremljevalca v jamah. Počasi se je ta dolgodlaki psiček iz vaškega lovca prelevil v ljubljenčka damske družbe. Pasma je kmalu postala modni trend in leta 1860 se je prvič pojavila na razstavi v Angliji z imenom ščetinasti škotski terier. Leta 1870 je ta pasma dobila sedanje ime in leta 1880 prišla tudi v Ameriko. Zdaj ima yorkshirski terrier trdno mesto med najbolj priljubljenimi pasmami v mnogih deželah sveta. Uradno pasma obstaja šele od leta 1886, čeprav je nastala že veliko prej.
Najmanjši yorkie na svetu je bil velik kot cigaretna škatlica.
Danes večinoma služi kot družinski pes in zelo zvest prijatelj,v svetu slavnih pa ga marsikdo »izrablja« za modni dodatek.

O PASMI:

To je ljubek, temperamenten in živahen pes. Zelo rad je zunaj, a povsem zadovoljen tudi s kratkimi sprehodi. Njegovo telo je zelo kompaktno, ima pokončno držo in skladno mišičasto telo. Hrbet mora biti raven. Njegova posebnost je izredno dolga svilnata, tanka in ravna dlaka. Na trupu in repu je temna, jekleno modra, povsod drugod pa rumenorjava. Ima majhno in ljubko glavo z majhnim in ne predolgim smrčkom, ki mora biti črn. Uhlja sta majhna, trikotne oblik, precej visoko vstavljena in nošena. Prekrita sta s kratko dlako. Rep po novih mednarodnih vzrejnih pravilih ni več kupiran – (odsekan).
Nekaterim mladičkom ob rojstvu,na sprednjih tačkah,odstranijo peti prst. Oči so srednje velike in temnorjave barve. Ne smeta biti izbuljeni. Plečna višina sega od 20 – 30 cm, telesna teža pa se lahko giblje do največ 3,2 kg. Če boste lepo skrbeli za svojega hišnega ljubljenčka se bo njegova življenjska doba lahko gibala od 11 – 17 let in tudi dlje. Mladički se rodijo skoraj čisto črni,kasneje,ko odraščajo pa dobivajo popolno barvo yorkija.
Kljub njegovi ljubkosti in majhnosti pa se v njem skriva »velik pes«,ki zahteva dosti ukvarjanja in nege.
Dlaka zahteva redno krtačenje,vsaj vsak drugi dan,ker drugače nastanejo vozlji,ki se zelo težko razčešejo,za našega yorkija pa niso nič kaj prijetni. Redno odstranjujemo dlako ob ušesih,dlako lepo obstrižemo,da zaradi teže dlake ušesek ne bi padal dol. Če pri mladičku,kljub porezani dlaki še vedno ušeska padajo dol, je treba ušeski vsako posebej povezati z trakoma in ju zviti v rahel tulec. Za v ta namen kupimo medicinski lepilni trak,ki ne cuka dlake in se ga lahko odlepi iz ušesa. Pri nekaterih mladičkih že z vsakodnevno masažo po obeh uhljih lahko pripomoremo k temu,da ušesa ne padajo dol. Dlako redno strižemo tudi na blaznicah,okoli ritke,dlako okoli oči pa je bolje,da spnemo z elastikami (namenjenim psom z dolgo in mehko dlako).Dlaka ne sme padati na oči,ker to draži roženico pri očesu,zato lahko za lepši videz našega yorkija dodamo kakšno mašnjico.
Redno skrbimo tudi za čiščenje zob,kajti yorkiji imajo lahko veliko problemov z zobnim kamnom,če za to prej ne poskrbimo. Zato si vzamemo tistih 5 minut časa in ga učimo umivanja zob z pasjo zobno ščetko (najlažje kar z na prstno) že od malega.
Ker se psi med seboj razlikujejo,so tudi yorkiji-nekateri zelo jesci,nekateri ne.Zato je pametno,da uporabljamo hrano,katero nam je priporočil vzreditelj,seveda pa mu ob tem ponudimo tudi kakšne vitamine in priboljške. Pri požrešnih yorkijih velja,da če so manj aktivni ponudimo redne obroke in manj priboljškov. Zelo radi imajo tudi razne surove vampe (kar je super za čiščenje dlesni),razne suhe goveje kože (ki se jih kupi v ZOO trgovinah),razni pasji piškoti,hrenovke (v malih količinah,seveda),…
Izredno razširjen je tudi po razstavah po vsem svetu,saj je res zelo krasen pes za razstave.
Pri nakupu yorkija se dobro posvetujemo,pogledamo več različnih legel in čim več sprašujemo o prednikih,boleznih,značaju njegovih strašev itd. Yorkie naj bo kupljen le pri izkušenih in odgovornih vzrediteljih,kajti le ta bo ostal skoraj zagotovo zdrav in bo možno veliko manj,da bo imel kakršne koli napake ali bolezni. Vzreditelj nam bo svetoval yorkija,za naše potrebe-razstave,poslušnost-saj dober vzreditelj zna zelo dobro preceniti že mladičke v leglu. Če smo samo dobri strokovnjaki za to,lahko to vidimo tudi sami.

ZDRAVJE:
Pasma nima posebnih »pogostih bolezni«,če za njo pravilno skrbimo in jo negujemo. Nekateri yorkiji imajo lahko krive nogice,če kot mladički skačejo preveč oziroma hodijo po stopnicah navzgor in navzdol. Zato od malega pa tja do 12.meseca pazimo,da njegovi kolki,ramenske kosti in sprednje tačke niso obremenjene z skoki. S pravilno prehrano pa se izognemo prebavnim težavam. Redno čiščenje zob bo psa obvarovalo pred kariesom in zobnim kamnom,redno čiščenje ušes pa pred nadležnim vnetjem sluhovoda.

ZNAČAJ:

Sprehodi ni nujno,da so dolgi-vsekakor pa morajo biti. Yorkie je res kuža,ki se popolnoma prilagodi našemu načinu življenja.
Čeprav spada pod skupino najmanjših terierjov,ima kuža tudi terierski značaj,vendar ne glede na to je zelo inteligenten,hiperaktiven in neustrašen. So »zagriženi« lajavci, lajajo največkrat na tujce, spet nekateri so zelo mirni in prijazni in z veseljem pozdravijo nove ljudi.Za šolanje je yorkie,kljub majhnosti,zelo primeren. S pravilno in redno vzgojo ga lahko vzgojimo v pravega »šampijona« ,ki bo poslušen in bo rad delal z svojim človekom.
Zelo je navezan na svojega lastnika in s pravim odnosom,nam bo popolnoma zaupal in naredil vse kar mu bomo ukazali. Majhna večina yorkijev,ki jih obstaja,je lahko tudi nervoznih,vendar so v večini to zelo aktivni in mirni psi,ki radi sodelujejo. V katerem od njih pa se prebudi tudi »lovski« značaj in kdaj pa kdaj skoplje kakšno krtino na travi.
Vsekakor pa bodimo psu že od malega,njegova alfa polovica in mu ne pustimo,da bi nas pes vodil skozi življenje. Takšni terierji so ponavadi zelo trmasti,dominanti,neposlušni in težko učljivi. Zato že od začetka začnimo z vzgojo!

INTELIGENCA:

Že Stanley Coren,avtor knjige Pasja Inteligenca,je yorkija uvrstil na 27 mesto(samo 32 pasem je objavil v knjigi) od 132 testiranih pasem psov. Njegovo raziskovanje pasme Yorkshire terrier je pokazalo,da povprečen yorkie razume novo komando že po 15 ponovitvah in novo komando že prvič pokaže 70% ali celo več. Zato so zelo primerni za tečaje poslušnosti,agilitya, rally obedienca in pasjega plesa. Yorkiji se namreč zelo dobro razumejo besedne ukaze in jih med seboj tudi dobro ločijo,zato jih z malo potrpljenja lahko naučimo trika,pri katerem po imenih zlaga igrače v škatlo .Po svetu je že kar nekaj yorkijev,ki pridno delajo agility,poslušnost ali kaj drugega. V Sloveniji je na kinoloških društvih vse več lastnikov tudi z yorkiji in celo na tekmovanja v agilityu so se že nekateri udeležili.
Dobro vzgojen yorkie bo lahko ob vas hodil tudi brez povodca. Yorkie rad dela,če ga v to le na pozitiven način prepričamo in bo vedno rad delal. Seveda tudi yorkiji lahko lovijo in se učijo frizbija,če le ni premajhen.
Velja samo,da moramo z vsakim psom imeti ogromno potrpežljivosti in nagrajujemo z največjim veseljem vsak najmanjši dosežek.

ŽIVLJENJE Z YORKIJEM:
Yorkie je »miniaturna izdaja« velika psa,zato se mu posvetimo in ga obravnavajmo kot veliko pasmo. Od malega začnimo z šolanjem,vpišimo ga v malo šolo,igralne urice,agility,v glavnem zaposlimo njegove hiperaktivne možgančke. Redno krtačenje in nega yorkija,nas bo obvarovala mnogih stvari,predvsem pa bo naš yorkie urejen in lep.
Pasma je majhna,zato je zelo primerna za bivanje v stanovanju. Ne pušča dlake,prav tako nima vonja,razen če se ne povalja v kakšni smrdljivi stvari na sprehodu (to večina yorkijev in ostalih pasem psov obožuje).
Od prvega dne ga navajamo na njegov prostor,kjer bo spal in nas počakal,ko nas ne bo doma. Primerni so boxi,kovinske kletke,ogradice,…
Bodimo potrpežljivi,ko ga učimo-učenje trikov in drugih vragolij je za našega psa dolgotrajen proces,ki poteka skozi celotno njegovo življenje,zato ne hitimo in se po nepotrebnem jezimo na psa. Pes nikoli ni kriv,če je kdo kriv je smo to edino mi,ki nismo uporabili primerne metode učenja in prehitro obupali.Nekateri yorkiji so že po naravi bolj plašljivi,spet drugi so zelo pogumni in popolnoma nezamerljivi. Svojega yorkija lahko kar hitro ocenimo v katero skupino spada. In,če imate yorkija,pa še z njim niste poskusili trikcov in drugih aktivnosti(ker mogoče menite,da ni zmožen ker je premajhen),vam svetujem,da vzamete v roke kliker in pest priboljškov in se spravite na delo….pa boste videli,kako vas bo yorkie prijetno presnetil…

 

Več o moji yorkici Pho : www.freewebs.com/lupdogs

Viri:
http://freeweb.siol.net/yorky1/

Avtor: Urška (Lup)